Rețeta clasică de compot de gutui: gustul autentic al copilăriei
Când vine toamna și gutuile își fac apariția în grădini, în supermarketuri și piețe, cu aroma lor inconfundabilă și culoarea aurie, parcă simți din nou acel gust inconfundabil al copilăriei. Compotul de gutui, preparat după rețeta clasică, este o adevărată bucurie pentru simțuri, aducând un strop de nostalgie în fiecare linguriță.
Dacă și tu dorești să te întorci în copilărie cu o rețetă care aduce aminte de dulceața serilor de toamnă în familie, atunci este musai să prepari un compot de gutui cu aceste fructe de sezon. Află în continuare cum se face compotul de gutui după rețeta tradițională, așa cum îl pregăteau bunicile noastre!
Compotul de gutui – o rețetă de păstrat și transmis mai departe
Rețeta de compot de gutui este simplă, care nu necesită ingrediente complexe. Pe lângă gutuile parfumate, ai nevoie de zahăr, apă și, opțional, câteva arome care potențează savoarea fructelor. Pregătit corespunzător, compotul de gutui va rămâne proaspăt și aromat în borcane, fiind ideal pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu un gust dulce-acrișor, ușor astringent, specific gutuilor.
Compotul de gutui preparat în casă nu se compară cu niciunul cumpărat din comerț. Nu conține conservanți și nici aditivi, iar gustul său autentic aduce cu sine o mulțime de amintiri frumoase din copilărie. Fie că faci compotul de gutui pentru a-ți aminti de gustul copilăriei, fie că vrei să-l încerci pentru prima dată, rețeta clasică de compot de gutui este una de păstrat.
Este o rețetă tradițională, dar plină de farmec, care aduce un strop de tradiție și naturalețe în bucătăria ta. Pe măsură ce vei pregăti compotul de gutui, îți vei da seama că acesta nu este doar un simplu desert, ci o parte din cultura noastră culinară, o legătură cu trecutul și o mică bucurie pe care o poți savura în orice moment.
Ingrediente pentru compotul de gutui
Pentru a pregăti acest aromat compot de toamnă, vei avea nevoie de doar câteva ingrediente, pe care le vei găsi cu siguranță în gama de produse de la Profi. Din lista de ingrediente de mai jos vei obține 4 borcane de compot, a câte 750 ml, însă poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de cât de multe borcane de compot dorești să obții.
- 1 kg de gutui, curățare și cântărite fără coajă și semințe;
- 250-500 g de zahăr;
- zeama de la jumătate de lămâie;
- 1 litru de apă;
- 1 plic de zahăr vanilat sau 1 linguriță de extract de vanilie;
- 1 baton de scorțișoară;
- cuișoare (opțional).
De asemenea, vei avea nevoie și de 4 borcane din sticlă, alături de capace de borcane. Și pe acestea le poți achiziționa din noul Profi, care te așteaptă cu diverse tipuri de borcane pentru produsele conservate de toamnă.
Cum se face compotul de gutui după rețeta clasică?
Acum că ai la îndemână cele mai bune gutui din gama Proaspete de la noi și restul ingredientelor pentru rețeta de compot de gutui, hai să începem prepararea acestui minunat produs conservat de toamnă!
Cum să pregătești gutuile
Pentru a obține compotul perfect, este esențial să pregătești gutuile corect. Începe prin a alege gutui sănătoase, bine coapte, cu o coajă aurie și plăcut mirositoare. După ce le-ai ales, urmează câțiva pași simpli:
- spală gutuile – coaja gutuilor poate fi acoperită cu un strat fin de puf; clătește-le bine sub apă rece și șterge-le cu un prosop curat;
- curăță gutuile și taie-le – pe măsură ce le cureți, gutuile au tendința de a oxida rapid și de a se înnegri. Pentru a evita acest lucru, taie fiecare gutuie în jumătate, îndepărtează cotorul și semințele, apoi taie gutuile în cubulețe sau felii potrivite și pune-le într-un bol cu apă rece și puțin suc de lămâie.
Acum că gutuile sunt pregătite pentru compot, hai să vedem cum se prepară compotul de gutui după rețeta tradițională!
Prepararea siropului pentru compot
Vom începe rețeta cu prepararea siropului pentru compotul de gutui. Adaugă într-o oală larga apa și zahărul. Cantitatea de zahăr pentru compot va depinde de preferințele persoane. Noi am folosit 250 g de zahăr la un litru de apă. Alături de acestea se adaugă și extractul de vanilie, batonul de scorțișoară și cuișoarele.
Lasă siropul să fiarbă până se adună spumă deasupra, pe care o vei îndepărta folosind o spumieră. După ce siropul a fiert timp de 5 minute, oprește focul și lasă-l să se răcească.
Sterilizarea borcanelor pentru compot
Așa cum se întâmplă în cazul tuturor rețetelor de compot sau de dulceață de casă, un pas important în procesul de conservare este sterilizarea prealabilă a borcanelor și capacelor. Prin urmare, înainte de adăugarea gutuilor în borcane, este recomandată curățarea și sterilizarea borcanelor și capacelor.
După ce le-ai spălat bine, poți alege să sterilizezi borcanele în cuptor. Setează cuptorul la 130 de grade Celsius și pune borcanele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lasă borcanele la cuptor timp de 15-20 de minute, apoi lasă-le să se răcească treptat.
Montarea borcanelor de compot
Așează bucățile de gutui în borcanele sterilizate, înghesuind fructele pe cât posibil. După ce siropul pentru compotul de gutui s-a mai răcorit, toarnă-l deasupra feliilor de gutui din borcane. Scutură apoi ușor borcanele, ca să iasă bulele de aer formate și completează cu sirop până aproape de buza borcanelor. Așează în borcane și cuișoarele, alături de fragmente din batonul de scorțișoară.
Fierberea compotului de gutui la bain marie
O ultimă etapă a preparării compotului de gutui este dunstuirea, adică fierberea la bain marie. Această etapă durează în jur de 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă. Închide borcanele cu compot de gutui ermetic și așează-le într-o oală mare, pe fundul căreia ai așezat o cârpă de bucătărie. Toarnă apoi apă până la 3/4 din înălțimea borcanelor și apoi așează deasupra acestora încă o cârpă udă.
După ce au fiert în baie de apă și abur, borcanele cu compot de gutui se lasă la răcorit în aceeași oală, timp de câteva ore. Compotul de gutui poate fi mutat apoi pe rafturile din cămară, pentru sezonul rece.
Sfaturi utile pentru un compot de gutui delicios
Pentru a obține un compot de gutui cât mai reușit, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi utile care te vor ajuta la obținerea unui compot tradițional absolut delicios. Iată recomandările noastre!
- Alege gutui coapte și aromate
Calitatea gutuilor influențează direct aroma compotului. Alege fructe bine coapte, cu o culoare aurie intensă. În magazinele Profi vei găsi cele mai aromate fructe de sezon pentru preparatele tale conservate.
- Reglează cantitatea de zahăr
Dacă preferi un compot mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr sau, dacă gutuile sunt foarte dulci, poți adăuga puțin suc de lămâie pentru un echilibru mai bun.
- Experimentează cu arome
Scorțișoara și cuișoarele sunt doar opționale, dar poți experimenta cu alte arome, cum ar fi anasonul stelat sau vanilia, pentru a obține o variantă de compot cu o personalitate aparte.
- Sterilizează borcanele corect
Dacă vrei să păstrezi compotul peste iarnă, asigură-te că borcanele și capacele sunt bine sterilizate. Un compot bine conservat poate rezista până la un an fără probleme.
- Fierbe borcanele cu compot de gutui la bain marie
Această tehnică este una esențială pentru reușita compotului de gutui. Prin acest proces sunt eliminate toate microorganismele și astfel conservele vor rezista chiar și câțiva ani buni.
Cum să servești compotul de gutui?
Compotul de gutui este delicios servit rece, direct din borcan sau poate fi folosit ca topping pentru diverse deserturi. În zilele reci de toamnă și iarnă, poți încălzi puțin compotul și savura aroma intensă a gutuilor și a scorțișoarei, pentru un efect de confort instantaneu. De asemenea, poți adăuga compotul în iaurturi, peste clătite sau în diverse prăjituri, pentru un plus de savoare și arome perfecte de toamnă.
Compotul de gutui după rețeta clasică este un mod minunat de a păstra gustul autentic al gutuilor și de a te bucura de aroma lor în lunile reci. Acum că știi cum se face compotul de gutui, te invităm să încerci această rețetă și să împărtășești rezultatul cu cei dragi!