Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara foarte simplu acasă, așa că ar fi păcat să nu-i pregătești și tu, din când în când, mai ales că în acest fel poți fi sigur că savurezi într-adevăr papanași, și nu doar gogoși cu puțină brânză în compoziție.

Rețetele de papanași sunt simple și ușoare, nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de prea multă pricepere în bucătărie. Și spunem rețete pentru că astăzi ți-am pregătit nu doar una, ci două rețete delicioase de papanași cu smântână și dulceață. Trebuie doar să ții cont că brânza pentru papanași trebuie să fie grasă și să conțină cât mai multă apă. De asemenea, aluatul pentru papanași nu trebuie să conțină prea multă făină. Ne oprim aici cu detaliile și te invităm să descoperi în articolul următor cum se fac papanașii!

Papanași cu brânză de vaci după rețeta tradițională

Vom începe cu rețeta de papanași cu brânză de vaci tradițională, cea cu papanași prăjiți în baie de ulei. Aici va trebui să ai grijă ca uleiul să fie bine încins, în așa fel încât papanașii cu brânză să nu absoarbă prea multă grăsime. Poți alege să testezi uleiul cu o bucățică de aluat, iar dacă aceasta nu sfârâie, atunci uleiul mai trebuie încins. Iată cum poți prepara și tu papanași după rețeta simplă cu brânză de vaci!

Ingrediente pentru papanași prăjiți

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm vei obține aproximativ 9-10 papanași cu smântână și dulceață. Și îți sugerăm să te îndrepți spre supermarketul Profi pentru a achiziționa cele mai bune ingrediente pentru papanași. Iată ce trebuie să alegi din gama de produse Profi:

  • 500 g de brânză dulce de vaci, grasă;
  • 250-300 g de făină din gama Proxi;
  • 2 ouă;
  • 16 g de zahăr vanilat;
  • 5-6 linguri de zahăr;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 esență de lămâie;
  • smântână fermentată;
  • dulceață acrișoară.

Cum se fac papanașii prăjiți după rețeta tradițională cu smântână și dulceață?

Ai fost deja în noul Profi și ai la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de papanași prăjiți? Să dăm startul rețetei! Pune într-un bol brânza dulce de vaci, apoi adaugă peste aceasta ouăle, bicarbonatul de sodiu, vanilia și esența de lămâie. Peste acestea toarnă și zahărul tos, apoi amestecă cu mâna ingredientele, pentru a omogeniza totul. Transferă ulterior în bol și făina, puțin câte puțin. Ține cont de faptul că la jumătate de kilogram de brânză trebuie să ai la îndemână între 250 și 300 de grame de făină, însă cantitatea va diferi în funcție de brânza pe care o alegi.

Este esențial să obții un aluat pentru papanași care să nu se lipească de mâini, dar care să nu fie nici prea tare. Odată ce începe să se lege, mută aluatul pe blatul de lucru pentru a-l frământa mai bine. Lasă apoi aluatul să se odihnească timp de 15 minute și apoi continuă cu modelarea și prăjirea papanașilor cu brânză de vaci. Înfăinează mâinile, apoi ia o bucată din aluat și formează cu ajutorul degetelor o gaură în mijlocul bulgărașului din aluat. Așa cum bine știți, papanașii prezintă și o mică biluță din aluat deasupra, așa că se va modela și aceasta cu făină. Continuă astfel până când modelezi tot aluatul de papanași.

Încinge bine uleiul, apoi prăjește papanașii pe rând, până când aceștia capătă o nuanță aurie. Odată scoși din cratiță cu ulei, aceștia se vor pune pe șervețele absorbante, pentru a îndepărta excesul de ulei. După ce ai terminat cu prăjirea papanașilor cu brânză de vaci, începem montarea acestora. Pentru început, pune smântână din belșug pe baza fiecărui papanaș. Dacă te întrebi ce smântână se folosește la papanași, îți recomandăm o smântână dulce, fermentată.

Peste smântână se va adăuga o dulceață acrișoară. Deja ți-am oferit într-un articol anterior rețete de dulceață de casă, așa că poți folosi unul dintre aceste delicii pentru rețeta de papanași. Ulterior pune deasupra și biluța papanașului, pe care o vei orna cu smântână și dulceață. Procedează la fel și cu restul papanașilor și servește-i cu poftă alături de cei dragi. Vezi cât este de simplu să gătești papanași după rețeta cu brânză de vaci tradițională?

papanasi prajiti dupa reteta traditionala

Papanași fierți cu brânză dulce de vaci

Cea de-a doua rețetă pe care ți-am pregătit-o este rețeta de papanași fierți, poate nu la fel de populară precum cea de papanași prăjiți, însă cu siguranță la fel de gustoasă. Dacă nu ai mai preparat vreodată până acum papanași cu brânză dulce fierți, astăzi îți vom detalia cum poți obține cei mai gustoși papanași cu brânză după rețeta mai puțin cunoscută. Iată cum se fac papanașii fierți!

Ingrediente pentru papanași fierți

Mai jos ți-am pregătit o listă de ingrediente pentru obținerea a 8-9 papanași fierți absolut delicioși, iar magazinul Profi este aici să-ți ofere ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă. Și te așteaptă și cu cele mai bune oferte! Pentru rețeta de papanași fierți vei avea nevoie de:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă, scursă bine de zer;
  • 2 ouă;
  • 4 linguri de făină;
  • 4 linguri de griș;
  • coaja răzuită de la 2 lămâi;
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilat;
  • scorțișoară;
  • 2 prafuri de sare;
  • 100 g de unt;
  • 200 g de pesmet;
  • 6 linguri de zahăr;
  • făină pentru presărat blatul de lucru și sare pentru fiert.

Cum se fac papanașii fierți cu brânză dulce de vaci?

Pregătește, pentru început, toate ingredientele: răzuiește lămâia, măsoară făina, grișul, zahărul, pesmetul și untul, apoi pune apa pe foc, într-o cratiță mare, presărând sare (aproximativ 2 lingurițe de sare la 4 litri de apă). Transferă apoi într-un castron larg brânza scursă de zer, ouăle, 2 plicuri de zahăr vanilat, sarea, coaja celor două lămâi, făina și grișul, urmând a le frământa energic, pentru a obține un aluat omogen și nelipicios.

Presară blatul de lucru cu făină și modelează aluatul pentru papanași sub forma unui cilindru cu diametrul de circa 4 cm. Taie din acest cilindru bucăți de aproximativ 3 cm. Modelează rotund fiecare bucată de aluat, rotindu-o ca pe o minge pe blatul de lucru, apoi apasă cu degetul în mijloc, fără a trece de partea cealaltă. Se dau apoi papanașii formați prin făină, deoarece este foarte important să fie înfăinați, pentru a nu se desface la fiert.

Papanașii cu brânză de vaci se vor transfera apoi în apa clocotită. De îndată ce după adăugarea papanașilor apa începe din nou să clocotească, se va reduce focul la mic și se acoperă oala cu un capac. Papanașii se vor fierbe acoperiți timp de 7-8 minute, apoi se oprește focul și se mai lasă acoperiți în apa fierbinte pentru încă 5 minute, ceea ce va determina grișul să se umfle, iar papanașii cu brânză să fie foarte fragezi.

Cât se odihnesc papanașii în apă, topește untul într-o tigaie, pe foc mediu, apoi adaugă pesmetul și rumenește-l bine, amestecând continuu, până ce începe să miroasă a copt. Odată ce pesmetul a devenit auriu, se va trage deoparte, se vor adăuga cele 6 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat, alături de scorțișoară. Papanașii fierți se scurg bine de apă și se tăvălesc prin acest amestec îndulcit, apoi se servesc cu poftă, eventual alături de o dulceață acrișoară sau de un sos de vanilie. Delicios, nu-i așa?

papanasi fierti

Știm sigur că ți-am făcut poftă cu aceste rețete de papanași, așa că recomandarea noastră este să-ți descarci de îndată aplicația Profi și să urmărești ofertele magazinului nostru, căci nu se știe când vei fi surprins de cele mai bune promoții la ingredientele pentru papanași. Prepară-i și tu cu multă dragoste pentru cei dragi din familie!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta simplă de bomboane Raffaello de casă: ingrediente și pași pentru un dulce rafinat

13 decembrie 2024

Cine nu iubește bomboanele Raffaello? Acele mici sfere delicate de nucă de cocos, cu interior cremos și crocant, sunt un deliciu pe care îl poți savura oricând. Ce-ai zice dacă ți-am spune că le poți face chiar la tine acasă? Cu această rețetă simplă, vei învăța cum prepari bomboane Raffaello de casă care nu doar […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Rețetă de turtă dulce de casă: pași simpli pentru un desert tradițional

19 noiembrie 2024

„It’s the most wonderful time of the year” – spune unul dintre cele mai populare cântece americane de Crăciun. Și chiar este o perioadă minunată a anului, în care suntem înconjurați de cele mai iubite deserturi tradiționale, ale căror arome învăluiesc întreaga casă. Unul dintre aceste deserturi este și turta dulce și suntem de părere […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Savarina de casă: secrete pentru un sirop perfect și o textură aerată

23 septembrie 2024

Savarina este unul dintre deserturile clasice, adorate de generații întregi și nelipsite din cofetăriile tradiționale. Savarina de casă însă, are un farmec aparte, aducând în prim-plan nu doar savoarea inconfundabilă, ci și satisfacția de a o prepara chiar în bucătăria ta. Poate că ai gustat savarine delicioase de la cofetărie, dar prepararea lor acasă îți […]

Citește mai mult