Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara foarte simplu acasă, așa că ar fi păcat să nu-i pregătești și tu, din când în când, mai ales că în acest fel poți fi sigur că savurezi într-adevăr papanași, și nu doar gogoși cu puțină brânză în compoziție.

Rețetele de papanași sunt simple și ușoare, nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de prea multă pricepere în bucătărie. Și spunem rețete pentru că astăzi ți-am pregătit nu doar una, ci două rețete delicioase de papanași cu smântână și dulceață. Trebuie doar să ții cont că brânza pentru papanași trebuie să fie grasă și să conțină cât mai multă apă. De asemenea, aluatul pentru papanași nu trebuie să conțină prea multă făină. Ne oprim aici cu detaliile și te invităm să descoperi în articolul următor cum se fac papanașii!

Papanași cu brânză de vaci după rețeta tradițională

Vom începe cu rețeta de papanași cu brânză de vaci tradițională, cea cu papanași prăjiți în baie de ulei. Aici va trebui să ai grijă ca uleiul să fie bine încins, în așa fel încât papanașii cu brânză să nu absoarbă prea multă grăsime. Poți alege să testezi uleiul cu o bucățică de aluat, iar dacă aceasta nu sfârâie, atunci uleiul mai trebuie încins. Iată cum poți prepara și tu papanași după rețeta simplă cu brânză de vaci!

Ingrediente pentru papanași prăjiți

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm vei obține aproximativ 9-10 papanași cu smântână și dulceață. Și îți sugerăm să te îndrepți spre supermarketul Profi pentru a achiziționa cele mai bune ingrediente pentru papanași. Iată ce trebuie să alegi din gama de produse Profi:

  • 500 g de brânză dulce de vaci, grasă;
  • 250-300 g de făină din gama Proxi;
  • 2 ouă;
  • 16 g de zahăr vanilat;
  • 5-6 linguri de zahăr;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 esență de lămâie;
  • smântână fermentată;
  • dulceață acrișoară.

Cum se fac papanașii prăjiți după rețeta tradițională cu smântână și dulceață?

Ai fost deja în noul Profi și ai la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de papanași prăjiți? Să dăm startul rețetei! Pune într-un bol brânza dulce de vaci, apoi adaugă peste aceasta ouăle, bicarbonatul de sodiu, vanilia și esența de lămâie. Peste acestea toarnă și zahărul tos, apoi amestecă cu mâna ingredientele, pentru a omogeniza totul. Transferă ulterior în bol și făina, puțin câte puțin. Ține cont de faptul că la jumătate de kilogram de brânză trebuie să ai la îndemână între 250 și 300 de grame de făină, însă cantitatea va diferi în funcție de brânza pe care o alegi.

Este esențial să obții un aluat pentru papanași care să nu se lipească de mâini, dar care să nu fie nici prea tare. Odată ce începe să se lege, mută aluatul pe blatul de lucru pentru a-l frământa mai bine. Lasă apoi aluatul să se odihnească timp de 15 minute și apoi continuă cu modelarea și prăjirea papanașilor cu brânză de vaci. Înfăinează mâinile, apoi ia o bucată din aluat și formează cu ajutorul degetelor o gaură în mijlocul bulgărașului din aluat. Așa cum bine știți, papanașii prezintă și o mică biluță din aluat deasupra, așa că se va modela și aceasta cu făină. Continuă astfel până când modelezi tot aluatul de papanași.

Încinge bine uleiul, apoi prăjește papanașii pe rând, până când aceștia capătă o nuanță aurie. Odată scoși din cratiță cu ulei, aceștia se vor pune pe șervețele absorbante, pentru a îndepărta excesul de ulei. După ce ai terminat cu prăjirea papanașilor cu brânză de vaci, începem montarea acestora. Pentru început, pune smântână din belșug pe baza fiecărui papanaș. Dacă te întrebi ce smântână se folosește la papanași, îți recomandăm o smântână dulce, fermentată.

Peste smântână se va adăuga o dulceață acrișoară. Deja ți-am oferit într-un articol anterior rețete de dulceață de casă, așa că poți folosi unul dintre aceste delicii pentru rețeta de papanași. Ulterior pune deasupra și biluța papanașului, pe care o vei orna cu smântână și dulceață. Procedează la fel și cu restul papanașilor și servește-i cu poftă alături de cei dragi. Vezi cât este de simplu să gătești papanași după rețeta cu brânză de vaci tradițională?

papanasi prajiti dupa reteta traditionala

Papanași fierți cu brânză dulce de vaci

Cea de-a doua rețetă pe care ți-am pregătit-o este rețeta de papanași fierți, poate nu la fel de populară precum cea de papanași prăjiți, însă cu siguranță la fel de gustoasă. Dacă nu ai mai preparat vreodată până acum papanași cu brânză dulce fierți, astăzi îți vom detalia cum poți obține cei mai gustoși papanași cu brânză după rețeta mai puțin cunoscută. Iată cum se fac papanașii fierți!

Ingrediente pentru papanași fierți

Mai jos ți-am pregătit o listă de ingrediente pentru obținerea a 8-9 papanași fierți absolut delicioși, iar magazinul Profi este aici să-ți ofere ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă. Și te așteaptă și cu cele mai bune oferte! Pentru rețeta de papanași fierți vei avea nevoie de:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă, scursă bine de zer;
  • 2 ouă;
  • 4 linguri de făină;
  • 4 linguri de griș;
  • coaja răzuită de la 2 lămâi;
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilat;
  • scorțișoară;
  • 2 prafuri de sare;
  • 100 g de unt;
  • 200 g de pesmet;
  • 6 linguri de zahăr;
  • făină pentru presărat blatul de lucru și sare pentru fiert.

Cum se fac papanașii fierți cu brânză dulce de vaci?

Pregătește, pentru început, toate ingredientele: răzuiește lămâia, măsoară făina, grișul, zahărul, pesmetul și untul, apoi pune apa pe foc, într-o cratiță mare, presărând sare (aproximativ 2 lingurițe de sare la 4 litri de apă). Transferă apoi într-un castron larg brânza scursă de zer, ouăle, 2 plicuri de zahăr vanilat, sarea, coaja celor două lămâi, făina și grișul, urmând a le frământa energic, pentru a obține un aluat omogen și nelipicios.

Presară blatul de lucru cu făină și modelează aluatul pentru papanași sub forma unui cilindru cu diametrul de circa 4 cm. Taie din acest cilindru bucăți de aproximativ 3 cm. Modelează rotund fiecare bucată de aluat, rotindu-o ca pe o minge pe blatul de lucru, apoi apasă cu degetul în mijloc, fără a trece de partea cealaltă. Se dau apoi papanașii formați prin făină, deoarece este foarte important să fie înfăinați, pentru a nu se desface la fiert.

Papanașii cu brânză de vaci se vor transfera apoi în apa clocotită. De îndată ce după adăugarea papanașilor apa începe din nou să clocotească, se va reduce focul la mic și se acoperă oala cu un capac. Papanașii se vor fierbe acoperiți timp de 7-8 minute, apoi se oprește focul și se mai lasă acoperiți în apa fierbinte pentru încă 5 minute, ceea ce va determina grișul să se umfle, iar papanașii cu brânză să fie foarte fragezi.

Cât se odihnesc papanașii în apă, topește untul într-o tigaie, pe foc mediu, apoi adaugă pesmetul și rumenește-l bine, amestecând continuu, până ce începe să miroasă a copt. Odată ce pesmetul a devenit auriu, se va trage deoparte, se vor adăuga cele 6 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat, alături de scorțișoară. Papanașii fierți se scurg bine de apă și se tăvălesc prin acest amestec îndulcit, apoi se servesc cu poftă, eventual alături de o dulceață acrișoară sau de un sos de vanilie. Delicios, nu-i așa?

papanasi fierti

Știm sigur că ți-am făcut poftă cu aceste rețete de papanași, așa că recomandarea noastră este să-ți descarci de îndată aplicația Profi și să urmărești ofertele magazinului nostru, căci nu se știe când vei fi surprins de cele mai bune promoții la ingredientele pentru papanași. Prepară-i și tu cu multă dragoste pentru cei dragi din familie!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta de prăjitură cu nucă: pași și sfaturi pentru un desert savuros

11 noiembrie 2024

Când vine vorba de deserturi, prăjitura cu nucă ocupă un loc special în inimile multora. Nuca, cu aroma ei bogată și gustul ușor amărui, se îmbină perfect cu textura pufoasă a blatului și dulceața zahărului. Acesta este și motivul pentru care de-a lungul timpului ți-am propus mai multe rețete cu nucă, cum ar fi cozonacul cu […]

Citește mai mult

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult