Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara foarte simplu acasă, așa că ar fi păcat să nu-i pregătești și tu, din când în când, mai ales că în acest fel poți fi sigur că savurezi într-adevăr papanași, și nu doar gogoși cu puțină brânză în compoziție.

Rețetele de papanași sunt simple și ușoare, nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de prea multă pricepere în bucătărie. Și spunem rețete pentru că astăzi ți-am pregătit nu doar una, ci două rețete delicioase de papanași cu smântână și dulceață. Trebuie doar să ții cont că brânza pentru papanași trebuie să fie grasă și să conțină cât mai multă apă. De asemenea, aluatul pentru papanași nu trebuie să conțină prea multă făină. Ne oprim aici cu detaliile și te invităm să descoperi în articolul următor cum se fac papanașii!

Papanași cu brânză de vaci după rețeta tradițională

Vom începe cu rețeta de papanași cu brânză de vaci tradițională, cea cu papanași prăjiți în baie de ulei. Aici va trebui să ai grijă ca uleiul să fie bine încins, în așa fel încât papanașii cu brânză să nu absoarbă prea multă grăsime. Poți alege să testezi uleiul cu o bucățică de aluat, iar dacă aceasta nu sfârâie, atunci uleiul mai trebuie încins. Iată cum poți prepara și tu papanași după rețeta simplă cu brânză de vaci!

Ingrediente pentru papanași prăjiți

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm vei obține aproximativ 9-10 papanași cu smântână și dulceață. Și îți sugerăm să te îndrepți spre supermarketul Profi pentru a achiziționa cele mai bune ingrediente pentru papanași. Iată ce trebuie să alegi din gama de produse Profi:

  • 500 g de brânză dulce de vaci, grasă;
  • 250-300 g de făină din gama Proxi;
  • 2 ouă;
  • 16 g de zahăr vanilat;
  • 5-6 linguri de zahăr;
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 esență de lămâie;
  • smântână fermentată;
  • dulceață acrișoară.

Cum se fac papanașii prăjiți după rețeta tradițională cu smântână și dulceață?

Ai fost deja în noul Profi și ai la îndemână toate ingredientele pentru rețeta de papanași prăjiți? Să dăm startul rețetei! Pune într-un bol brânza dulce de vaci, apoi adaugă peste aceasta ouăle, bicarbonatul de sodiu, vanilia și esența de lămâie. Peste acestea toarnă și zahărul tos, apoi amestecă cu mâna ingredientele, pentru a omogeniza totul. Transferă ulterior în bol și făina, puțin câte puțin. Ține cont de faptul că la jumătate de kilogram de brânză trebuie să ai la îndemână între 250 și 300 de grame de făină, însă cantitatea va diferi în funcție de brânza pe care o alegi.

Este esențial să obții un aluat pentru papanași care să nu se lipească de mâini, dar care să nu fie nici prea tare. Odată ce începe să se lege, mută aluatul pe blatul de lucru pentru a-l frământa mai bine. Lasă apoi aluatul să se odihnească timp de 15 minute și apoi continuă cu modelarea și prăjirea papanașilor cu brânză de vaci. Înfăinează mâinile, apoi ia o bucată din aluat și formează cu ajutorul degetelor o gaură în mijlocul bulgărașului din aluat. Așa cum bine știți, papanașii prezintă și o mică biluță din aluat deasupra, așa că se va modela și aceasta cu făină. Continuă astfel până când modelezi tot aluatul de papanași.

Încinge bine uleiul, apoi prăjește papanașii pe rând, până când aceștia capătă o nuanță aurie. Odată scoși din cratiță cu ulei, aceștia se vor pune pe șervețele absorbante, pentru a îndepărta excesul de ulei. După ce ai terminat cu prăjirea papanașilor cu brânză de vaci, începem montarea acestora. Pentru început, pune smântână din belșug pe baza fiecărui papanaș. Dacă te întrebi ce smântână se folosește la papanași, îți recomandăm o smântână dulce, fermentată.

Peste smântână se va adăuga o dulceață acrișoară. Deja ți-am oferit într-un articol anterior rețete de dulceață de casă, așa că poți folosi unul dintre aceste delicii pentru rețeta de papanași. Ulterior pune deasupra și biluța papanașului, pe care o vei orna cu smântână și dulceață. Procedează la fel și cu restul papanașilor și servește-i cu poftă alături de cei dragi. Vezi cât este de simplu să gătești papanași după rețeta cu brânză de vaci tradițională?

papanasi prajiti dupa reteta traditionala

Papanași fierți cu brânză dulce de vaci

Cea de-a doua rețetă pe care ți-am pregătit-o este rețeta de papanași fierți, poate nu la fel de populară precum cea de papanași prăjiți, însă cu siguranță la fel de gustoasă. Dacă nu ai mai preparat vreodată până acum papanași cu brânză dulce fierți, astăzi îți vom detalia cum poți obține cei mai gustoși papanași cu brânză după rețeta mai puțin cunoscută. Iată cum se fac papanașii fierți!

Ingrediente pentru papanași fierți

Mai jos ți-am pregătit o listă de ingrediente pentru obținerea a 8-9 papanași fierți absolut delicioși, iar magazinul Profi este aici să-ți ofere ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă. Și te așteaptă și cu cele mai bune oferte! Pentru rețeta de papanași fierți vei avea nevoie de:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă, scursă bine de zer;
  • 2 ouă;
  • 4 linguri de făină;
  • 4 linguri de griș;
  • coaja răzuită de la 2 lămâi;
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilat;
  • scorțișoară;
  • 2 prafuri de sare;
  • 100 g de unt;
  • 200 g de pesmet;
  • 6 linguri de zahăr;
  • făină pentru presărat blatul de lucru și sare pentru fiert.

Cum se fac papanașii fierți cu brânză dulce de vaci?

Pregătește, pentru început, toate ingredientele: răzuiește lămâia, măsoară făina, grișul, zahărul, pesmetul și untul, apoi pune apa pe foc, într-o cratiță mare, presărând sare (aproximativ 2 lingurițe de sare la 4 litri de apă). Transferă apoi într-un castron larg brânza scursă de zer, ouăle, 2 plicuri de zahăr vanilat, sarea, coaja celor două lămâi, făina și grișul, urmând a le frământa energic, pentru a obține un aluat omogen și nelipicios.

Presară blatul de lucru cu făină și modelează aluatul pentru papanași sub forma unui cilindru cu diametrul de circa 4 cm. Taie din acest cilindru bucăți de aproximativ 3 cm. Modelează rotund fiecare bucată de aluat, rotindu-o ca pe o minge pe blatul de lucru, apoi apasă cu degetul în mijloc, fără a trece de partea cealaltă. Se dau apoi papanașii formați prin făină, deoarece este foarte important să fie înfăinați, pentru a nu se desface la fiert.

Papanașii cu brânză de vaci se vor transfera apoi în apa clocotită. De îndată ce după adăugarea papanașilor apa începe din nou să clocotească, se va reduce focul la mic și se acoperă oala cu un capac. Papanașii se vor fierbe acoperiți timp de 7-8 minute, apoi se oprește focul și se mai lasă acoperiți în apa fierbinte pentru încă 5 minute, ceea ce va determina grișul să se umfle, iar papanașii cu brânză să fie foarte fragezi.

Cât se odihnesc papanașii în apă, topește untul într-o tigaie, pe foc mediu, apoi adaugă pesmetul și rumenește-l bine, amestecând continuu, până ce începe să miroasă a copt. Odată ce pesmetul a devenit auriu, se va trage deoparte, se vor adăuga cele 6 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat, alături de scorțișoară. Papanașii fierți se scurg bine de apă și se tăvălesc prin acest amestec îndulcit, apoi se servesc cu poftă, eventual alături de o dulceață acrișoară sau de un sos de vanilie. Delicios, nu-i așa?

papanasi fierti

Știm sigur că ți-am făcut poftă cu aceste rețete de papanași, așa că recomandarea noastră este să-ți descarci de îndată aplicația Profi și să urmărești ofertele magazinului nostru, căci nu se știe când vei fi surprins de cele mai bune promoții la ingredientele pentru papanași. Prepară-i și tu cu multă dragoste pentru cei dragi din familie!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Rețete de gogoși: cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși

11 iulie 2024

Te-ai săturat de gogoșile lipsite de gust și uscate pe care le găsești în magazine? Dacă da, atunci te invităm să descoperi în rândurile următoare secretele preparării celor mai pufoase și savuroase gogoși, chiar la tine acasă. Fie că sunt prăjite sau coapte, cu glazură sau cu diverse creme, gogoșile sunt deliciile care ne fac […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult