Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la piersici și gutui. Ne plac atât de mult încât ne dorim să ne putem bucura de gustul lor aromat cât mai mult timp, ceea ce ne duce des cu gândul la cartea de bucate a bunicii, în căutarea rețetelor tradiționale de compot de fructe.

Știm că tentația generală este să te îndrepți spre cel mai apropiat supermarket și să achiziționezi de acolo compoturile preferate, însă, făcute simplu, acasă, fără conservanți sau aditivi, prin metode tradiționale, fructele de toamnă reușesc să-și păstreze mare parte din proprietăți, dar și aroma și gustul lor specific. Pentru a te convinge de cât sunt de gustoase compoturile de casă, am adunat pentru tine în rândurile următoare rețetele noastre preferate de compot de fructe și moduri delicioase de preparare. Iată câteva rețete aromate de compot cu iz de toamnă!

1. Compot de pere


Compotul de pere este cu siguranță una dintre cele mai delicioase și parfumate rețete de compot de casă. Ce să mai, un adevărat desert, plin de savoare și arome! Și nici nu este deloc greu de preparat, atâta vreme cât ai la îndemână câteva pere dulci și alte câteva ingrediente simple. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum poți prepara rețeta tradițională de compot de pere!

Ingrediente pentru compot de pere

  • 1 kg de pere;
  • 100 g de zahăr;
  • 2 batoane de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilinat;
  • 500 ml de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Alege din magazin pere bune, sănătoase, pe care să le speli și să le lași la scurs. Ia apoi un cuțit și taie perele în două, apoi pe sfert. Îndepărtează-le cotoarele și codițele, dar și părțile mai moi. Așază apoi sferturile de pere în borcane și pune în fiecare dintre ele o lingură cu vârf de zahăr. Noi nu am dorit să îndulcim prea tare compotul, însă dacă dorești să fie mai dulce poți crește cantitatea de zahăr. Desigur, poți prepara chiar și compot fără zahăr după rețeta clasică, înlocuind zahărul cu un îndulcitor (stevia, fructoză sau zaharină).

Taie batoanele de vanilie în bucăți și adaugă-le în borcanele cu pere. Completează apoi borcanele cu apă, după care poți pune capacele sterilizate și le poți strânge bine. Fierbe borcanele cu compot de pere la bain-marie, pentru 15 minute, din momentul în care apa dă în clocot. Lasă apoi borcanele să se răcească, acoperindu-le cu prosoape groase de bucătărie, de preferat peste noapte. Verifică ziua următoare ca toate capacele borcanelor să fie sigilate, apoi șterge-le, etichetează-le și așază-le pe rafturile din cămară.

compot de pere

2. Compot de prune

Alte fructe delicioase de sezon sunt și prunele, așa că nu ne putem abține să nu alegem câteva prune brumării, perfecte pentru compot. Dulci, cărnoase și cu pulpa densă, aceste soiuri de prune sunt perfecte pentru rețeta de compot de casă. Fie că alegi să le lași întregi, fie că le tai pe jumătate, rețeta de compot de prune va fi la fel de plină de arome. Iată cum o prepari!

Ingrediente pentru compot de prune

  • 1 kg de prune;
  • 1 lingură de zahăr pentru fiecare borcan de compot;
  • esență de vanilie;

Mod de preparare

Spală bine fructele și așază-le în borcane sterilizate, fie întregi, fie jumătăți. Noi am ales să le tăiem pe jumătate, căci se vor așeza mai bine în borcan și le-am putut verifica și de viermișori. Pune în fiecare borcan o lingură rasă de zahăr, în cazul în care vorbim despre borcane de 800 ml, sau două lingurițe cu vârf pentru borcanele de 400 ml.

Toarnă apoi apă rece peste fructe, înfiletează borcanele și fierbe-le în baie de apă, bine înfășurate în prosoape de bucătărie, timp de 40 de minute. Lasă-le apoi să se răcească în vasul în care au fiert, până ce ajung la temperatura camerei. Acum, la final, le poți alătura borcanelor cu deliciosul compot de pere pregătit anterior.

borcane cu compot de prine

3. Compot de piersici

Compotul de piersici este considerat de multe persoane unul dintre cele mai fine și incredibil de aromate preparate. Acesta poate fi obținut atât din fructe în coajă, cât și din piersici decojite. Pentru această rețetă de compot îți recomandăm să alegi din magazinele Profi piersici coapte, dar tari, și de dimensiuni mai micuțe, dar cu pulpa densă. Iată cum le poți transforma în cel mai delicios compot!

Ingrediente pentru compot de piersici

  • 1 kg de piersici;
  • 200 g de zahăr;
  • 1 litru de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Spală bine fructele, fie că alegi să le înlături sau nu coaja, apoi taie-le pe sferturi sau pe jumătate. În funcție de dimensiunile borcanelor, poți alege să lași fructele mai mari sau mai mici. Așază apoi bucățile de piersici în borcane, cât mai ordonat, în așa fel încât să încapă cât mai multe. Pune apoi apa și zahărul la fiert, până când siropul se reduce cu o treime din volumul inițial.

Toarnă apoi siropul obținut în borcane, cât timp este fierbinte, înfiletează borcanele de compot și apoi fierbe-le la bain-marie, împachetate în prosoape de bucătărie, timp de 30 de minute, după ce apa din vas a dat în clocot. Așa-i că simplu să prepari una dintre cele mai savuroase rețete de compot de casă?

borcane cu piersici taiate si zahar

Ești gata să fii o adevărată gospodină în acest sezon și să-i răsfeți pe toți cei dragi din familie cu, poate, cele mai aromate rețete de compot? Și când spunem cele mai aromate este pentru că ne-am asigurat să găsești în gama Proaspete de la noi, marca Profi, gustul natural și proaspăt 100% românesc al fructelor de grădină. Cu produsele Profi, poți fi sigură că rețetele de compot vor fi un adevărat succes așa că îți poți descărca chiar acum aplicația Profi pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la fructele de sezon!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult