Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la piersici și gutui. Ne plac atât de mult încât ne dorim să ne putem bucura de gustul lor aromat cât mai mult timp, ceea ce ne duce des cu gândul la cartea de bucate a bunicii, în căutarea rețetelor tradiționale de compot de fructe.

Știm că tentația generală este să te îndrepți spre cel mai apropiat supermarket și să achiziționezi de acolo compoturile preferate, însă, făcute simplu, acasă, fără conservanți sau aditivi, prin metode tradiționale, fructele de toamnă reușesc să-și păstreze mare parte din proprietăți, dar și aroma și gustul lor specific. Pentru a te convinge de cât sunt de gustoase compoturile de casă, am adunat pentru tine în rândurile următoare rețetele noastre preferate de compot de fructe și moduri delicioase de preparare. Iată câteva rețete aromate de compot cu iz de toamnă!

1. Compot de pere


Compotul de pere este cu siguranță una dintre cele mai delicioase și parfumate rețete de compot de casă. Ce să mai, un adevărat desert, plin de savoare și arome! Și nici nu este deloc greu de preparat, atâta vreme cât ai la îndemână câteva pere dulci și alte câteva ingrediente simple. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum poți prepara rețeta tradițională de compot de pere!

Ingrediente pentru compot de pere

  • 1 kg de pere;
  • 100 g de zahăr;
  • 2 batoane de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilinat;
  • 500 ml de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Alege din magazin pere bune, sănătoase, pe care să le speli și să le lași la scurs. Ia apoi un cuțit și taie perele în două, apoi pe sfert. Îndepărtează-le cotoarele și codițele, dar și părțile mai moi. Așază apoi sferturile de pere în borcane și pune în fiecare dintre ele o lingură cu vârf de zahăr. Noi nu am dorit să îndulcim prea tare compotul, însă dacă dorești să fie mai dulce poți crește cantitatea de zahăr. Desigur, poți prepara chiar și compot fără zahăr după rețeta clasică, înlocuind zahărul cu un îndulcitor (stevia, fructoză sau zaharină).

Taie batoanele de vanilie în bucăți și adaugă-le în borcanele cu pere. Completează apoi borcanele cu apă, după care poți pune capacele sterilizate și le poți strânge bine. Fierbe borcanele cu compot de pere la bain-marie, pentru 15 minute, din momentul în care apa dă în clocot. Lasă apoi borcanele să se răcească, acoperindu-le cu prosoape groase de bucătărie, de preferat peste noapte. Verifică ziua următoare ca toate capacele borcanelor să fie sigilate, apoi șterge-le, etichetează-le și așază-le pe rafturile din cămară.

compot de pere

2. Compot de prune

Alte fructe delicioase de sezon sunt și prunele, așa că nu ne putem abține să nu alegem câteva prune brumării, perfecte pentru compot. Dulci, cărnoase și cu pulpa densă, aceste soiuri de prune sunt perfecte pentru rețeta de compot de casă. Fie că alegi să le lași întregi, fie că le tai pe jumătate, rețeta de compot de prune va fi la fel de plină de arome. Iată cum o prepari!

Ingrediente pentru compot de prune

  • 1 kg de prune;
  • 1 lingură de zahăr pentru fiecare borcan de compot;
  • esență de vanilie;

Mod de preparare

Spală bine fructele și așază-le în borcane sterilizate, fie întregi, fie jumătăți. Noi am ales să le tăiem pe jumătate, căci se vor așeza mai bine în borcan și le-am putut verifica și de viermișori. Pune în fiecare borcan o lingură rasă de zahăr, în cazul în care vorbim despre borcane de 800 ml, sau două lingurițe cu vârf pentru borcanele de 400 ml.

Toarnă apoi apă rece peste fructe, înfiletează borcanele și fierbe-le în baie de apă, bine înfășurate în prosoape de bucătărie, timp de 40 de minute. Lasă-le apoi să se răcească în vasul în care au fiert, până ce ajung la temperatura camerei. Acum, la final, le poți alătura borcanelor cu deliciosul compot de pere pregătit anterior.

borcane cu compot de prine

3. Compot de piersici

Compotul de piersici este considerat de multe persoane unul dintre cele mai fine și incredibil de aromate preparate. Acesta poate fi obținut atât din fructe în coajă, cât și din piersici decojite. Pentru această rețetă de compot îți recomandăm să alegi din magazinele Profi piersici coapte, dar tari, și de dimensiuni mai micuțe, dar cu pulpa densă. Iată cum le poți transforma în cel mai delicios compot!

Ingrediente pentru compot de piersici

  • 1 kg de piersici;
  • 200 g de zahăr;
  • 1 litru de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Spală bine fructele, fie că alegi să le înlături sau nu coaja, apoi taie-le pe sferturi sau pe jumătate. În funcție de dimensiunile borcanelor, poți alege să lași fructele mai mari sau mai mici. Așază apoi bucățile de piersici în borcane, cât mai ordonat, în așa fel încât să încapă cât mai multe. Pune apoi apa și zahărul la fiert, până când siropul se reduce cu o treime din volumul inițial.

Toarnă apoi siropul obținut în borcane, cât timp este fierbinte, înfiletează borcanele de compot și apoi fierbe-le la bain-marie, împachetate în prosoape de bucătărie, timp de 30 de minute, după ce apa din vas a dat în clocot. Așa-i că simplu să prepari una dintre cele mai savuroase rețete de compot de casă?

borcane cu piersici taiate si zahar

Ești gata să fii o adevărată gospodină în acest sezon și să-i răsfeți pe toți cei dragi din familie cu, poate, cele mai aromate rețete de compot? Și când spunem cele mai aromate este pentru că ne-am asigurat să găsești în gama Proaspete de la noi, marca Profi, gustul natural și proaspăt 100% românesc al fructelor de grădină. Cu produsele Profi, poți fi sigură că rețetele de compot vor fi un adevărat succes așa că îți poți descărca chiar acum aplicația Profi pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la fructele de sezon!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Gofre pufoase pentru micul dejun: Mod de preparare și ingrediente necesare

16 iunie 2023

Gofrele pufoase sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios și delicios. Acestea pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, putând fi servite cu o varietate de toppinguri și combinații de ingrediente, atât dulci, cât și sărate. Dacă vrei să afli cum poți pregăti în fiecare dimineață câte o porție de gofre […]

Citește mai mult

Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

04 noiembrie 2022

Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult