Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la piersici și gutui. Ne plac atât de mult încât ne dorim să ne putem bucura de gustul lor aromat cât mai mult timp, ceea ce ne duce des cu gândul la cartea de bucate a bunicii, în căutarea rețetelor tradiționale de compot de fructe.

Știm că tentația generală este să te îndrepți spre cel mai apropiat supermarket și să achiziționezi de acolo compoturile preferate, însă, făcute simplu, acasă, fără conservanți sau aditivi, prin metode tradiționale, fructele de toamnă reușesc să-și păstreze mare parte din proprietăți, dar și aroma și gustul lor specific. Pentru a te convinge de cât sunt de gustoase compoturile de casă, am adunat pentru tine în rândurile următoare rețetele noastre preferate de compot de fructe și moduri delicioase de preparare. Iată câteva rețete aromate de compot cu iz de toamnă!

1. Compot de pere


Compotul de pere este cu siguranță una dintre cele mai delicioase și parfumate rețete de compot de casă. Ce să mai, un adevărat desert, plin de savoare și arome! Și nici nu este deloc greu de preparat, atâta vreme cât ai la îndemână câteva pere dulci și alte câteva ingrediente simple. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum poți prepara rețeta tradițională de compot de pere!

Ingrediente pentru compot de pere

  • 1 kg de pere;
  • 100 g de zahăr;
  • 2 batoane de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilinat;
  • 500 ml de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Alege din magazin pere bune, sănătoase, pe care să le speli și să le lași la scurs. Ia apoi un cuțit și taie perele în două, apoi pe sfert. Îndepărtează-le cotoarele și codițele, dar și părțile mai moi. Așază apoi sferturile de pere în borcane și pune în fiecare dintre ele o lingură cu vârf de zahăr. Noi nu am dorit să îndulcim prea tare compotul, însă dacă dorești să fie mai dulce poți crește cantitatea de zahăr. Desigur, poți prepara chiar și compot fără zahăr după rețeta clasică, înlocuind zahărul cu un îndulcitor (stevia, fructoză sau zaharină).

Taie batoanele de vanilie în bucăți și adaugă-le în borcanele cu pere. Completează apoi borcanele cu apă, după care poți pune capacele sterilizate și le poți strânge bine. Fierbe borcanele cu compot de pere la bain-marie, pentru 15 minute, din momentul în care apa dă în clocot. Lasă apoi borcanele să se răcească, acoperindu-le cu prosoape groase de bucătărie, de preferat peste noapte. Verifică ziua următoare ca toate capacele borcanelor să fie sigilate, apoi șterge-le, etichetează-le și așază-le pe rafturile din cămară.

compot de pere

2. Compot de prune

Alte fructe delicioase de sezon sunt și prunele, așa că nu ne putem abține să nu alegem câteva prune brumării, perfecte pentru compot. Dulci, cărnoase și cu pulpa densă, aceste soiuri de prune sunt perfecte pentru rețeta de compot de casă. Fie că alegi să le lași întregi, fie că le tai pe jumătate, rețeta de compot de prune va fi la fel de plină de arome. Iată cum o prepari!

Ingrediente pentru compot de prune

  • 1 kg de prune;
  • 1 lingură de zahăr pentru fiecare borcan de compot;
  • esență de vanilie;

Mod de preparare

Spală bine fructele și așază-le în borcane sterilizate, fie întregi, fie jumătăți. Noi am ales să le tăiem pe jumătate, căci se vor așeza mai bine în borcan și le-am putut verifica și de viermișori. Pune în fiecare borcan o lingură rasă de zahăr, în cazul în care vorbim despre borcane de 800 ml, sau două lingurițe cu vârf pentru borcanele de 400 ml.

Toarnă apoi apă rece peste fructe, înfiletează borcanele și fierbe-le în baie de apă, bine înfășurate în prosoape de bucătărie, timp de 40 de minute. Lasă-le apoi să se răcească în vasul în care au fiert, până ce ajung la temperatura camerei. Acum, la final, le poți alătura borcanelor cu deliciosul compot de pere pregătit anterior.

borcane cu compot de prine

3. Compot de piersici

Compotul de piersici este considerat de multe persoane unul dintre cele mai fine și incredibil de aromate preparate. Acesta poate fi obținut atât din fructe în coajă, cât și din piersici decojite. Pentru această rețetă de compot îți recomandăm să alegi din magazinele Profi piersici coapte, dar tari, și de dimensiuni mai micuțe, dar cu pulpa densă. Iată cum le poți transforma în cel mai delicios compot!

Ingrediente pentru compot de piersici

  • 1 kg de piersici;
  • 200 g de zahăr;
  • 1 litru de apă.

Mod de preparare al acestei rețete de compot

Spală bine fructele, fie că alegi să le înlături sau nu coaja, apoi taie-le pe sferturi sau pe jumătate. În funcție de dimensiunile borcanelor, poți alege să lași fructele mai mari sau mai mici. Așază apoi bucățile de piersici în borcane, cât mai ordonat, în așa fel încât să încapă cât mai multe. Pune apoi apa și zahărul la fiert, până când siropul se reduce cu o treime din volumul inițial.

Toarnă apoi siropul obținut în borcane, cât timp este fierbinte, înfiletează borcanele de compot și apoi fierbe-le la bain-marie, împachetate în prosoape de bucătărie, timp de 30 de minute, după ce apa din vas a dat în clocot. Așa-i că simplu să prepari una dintre cele mai savuroase rețete de compot de casă?

borcane cu piersici taiate si zahar

Ești gata să fii o adevărată gospodină în acest sezon și să-i răsfeți pe toți cei dragi din familie cu, poate, cele mai aromate rețete de compot? Și când spunem cele mai aromate este pentru că ne-am asigurat să găsești în gama Proaspete de la noi, marca Profi, gustul natural și proaspăt 100% românesc al fructelor de grădină. Cu produsele Profi, poți fi sigură că rețetele de compot vor fi un adevărat succes așa că îți poți descărca chiar acum aplicația Profi pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la fructele de sezon!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta ideală de prăjitură cu biscuiți și ciocolată în straturi: o delicatesă pentru orice ocazie

27 martie 2025

Dacă îți dorești un desert care să îmbine perfect cremozitatea fină a ciocolatei cu textura crocantă a biscuiților, atunci trebuie să încerci rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată în straturi! Este o rețetă simplă, fără coacere, dar cu un rezultat spectaculos: un desert cu biscuiți și ciocolată, stratificat și plin de savoare, care îți […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

5 deserturi ușoare de vară care nu necesită coacere

19 august 2024

Vara este anotimpul în care dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să ne răcorim cu gustări proaspete și cocktailuri de vară și să evităm pe cât posibil căldura cuptorului. Din acest motiv, deserturile care nu necesită coacere devin alegerea perfectă pentru zilele toride. Aceste deserturi nu numai că sunt ușor de pregătit, ci […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Rețete de gogoși: cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși

11 iulie 2024

Te-ai săturat de gogoșile lipsite de gust și uscate pe care le găsești în magazine? Dacă da, atunci te invităm să descoperi în rândurile următoare secretele preparării celor mai pufoase și savuroase gogoși, chiar la tine acasă. Fie că sunt prăjite sau coapte, cu glazură sau cu diverse creme, gogoșile sunt deliciile care ne fac […]

Citește mai mult