Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu o cantitate generoasă de umplutură, citește acest articol! 

Ingredientele pentru cozonacul cu mac

Din lista de ingrediente de mai jos obții un singur cozonac cu mac, însă suficient de sățios și consistent încât să își satisfacă pofta toți membrii familiei, dar și invitații pe care îi ai la masă. În gama de produse de la Profi găsești toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket!

Pentru aluat

  • 400 de grame făină cu cel puțin 11 grame proteine;
  • 8 grame de drojdie uscată sau 28 de grame drojdie proaspătă;
  • 170 ml lapte;
  • 85 de grame zahăr alb tos;
  • coajă rasă de lămâie;
  • esență de vanilie;
  • 4-5 gălbenușuri, în funcție de mărimea ouălor;
  • 8 grame sare;
  • 115 grame unt moale cu cel puțin 80% grăsime. 

Pentru umplutură

  • 350 de grame mac măcinat;
  • 210 ml lapte;
  • 180 de grame zahăr alb tos;
  • 2 albușuri;
  • esență de vanilie;
  • coajă de lămâie;
  • sare;
  • opțional: 30 ml rom. 

Pentru decor

  • un gălbenuș;
  • 2 linguri de lapte;
  • zahăr brun;
  • semințe de mac. 

Cum se face cozonacul cu mac?

Ai trecut pe la noul Profi să-ți faci toate cumpărăturile? Dacă ți-ai pregătit ingredientele de care ai nevoie, iată cum poți prepara cozonacul cu multă umplutură de mac!

  1. Pentru început, adaugi făina într-un bol mare, apoi faci o adâncitură în care pui drojdia și 40 de grame de lapte călduț. Presară 2 linguri de făină deasupra, amestecă puțin și lasă totul nemișcat timp de 10 minute. 
  2. Pune laptele rămas într-o oală împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Încălzește amestecul pe foc mic, iar după ce zahărul s-a topit complet, adaugă esența de vanilie. Ia-l de pe foc și lasă laptele aromatizat să se răcească până ajunge la temperatura corpului, 36-37 de grade Celsius. 
  3. Toarnă tot laptele peste făina și drojdia din bol, adaugă gălbenușurile și sarea. Începe să frămânți aluatul cu mâna, iar dacă ai robot pentru frământat, pornește-l inițial la viteză mică, apoi crește viteza medie de frământare. După 5 minute de frământare, începe să încorporezi treptat untul moale, bucată cu bucată. În total, este necesar să frămânți timp de aproximativ 20-30 de minute, până când devine elastic. 
  4. Pune aluatul la crescut într-un bol uns în prealabil cu ulei. Acoperă recipientul cu folie alimentară sau cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de 30 de minute. După jumătate de oră, mai frământă aluatul pentru încă 7-8 minute, iar dacă este încă lipicios, mai adaugă puțină făină. Apoi, lasă din nou aluatul să se odihnească timp de jumătate de oră. Îl mai frămânți o dată pentru 5-10 minute, apoi îl lași să crească timp de o oră. Dacă vrei să scurtezi acest timp la jumătate, acoperă vasul și pune-l la cuptorul încălzit 5 minute la 170 de grade, apoi stins. 
  5. Urmează prepararea umpluturii. Pentru aceasta, macină macul la o râșniță electrică, altfel acesta nu absoarbe laptele fierbinte și nici nu își eliberează savoarea. 
  6. Pune laptele, zahărul, sarea și coaja de lămâie la fiert. Așteaptă să dea un clocot, apoi trage oala de pe foc și adaugă esența de vanilie. 
  7. Toarnă imediat laptele fierbinte peste mac, pune cele două albușuri și amestecă bine. Lasă crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei. 
  8. Răstoarnă aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și taie-l în jumătate, astfel încât să obții bucăți egale. 
  9. Întinde o bucată de aluat cu sucitorul în foaie de aproximativ 40 x 25 de centimetri și întinde uniform crema de mac. Rulează foaia strâns, din aproape în aproape, apoi dă rulada tocmai formată într-o parte și procedează similar și cu a doua bucată de aluat. 
  10. Pune cele două rulade pe foaia de copt în cruce și răsucește brațele una în jurul celeilalte, astfel încât să obții un cozonac împletit în două. 
  11. Așază cozonacul cu hârtia de copt în tavă, acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să mai dospească timp de 1 oră – 1 oră și 30 de minute, până când cozonacul crește frumos în înălțime și depășește marginea tăvii. 
  12. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație sau treapta medie la cuptorul cu gaz. 
  13. Bate gălbenușul cu laptele și unge cozonacul cu o pensulă. Presară deasupra mac și zahăr brun. 
  14. Coace cozonacul timp de 50-65 de minute la 175 de grade C. Dacă observi că se rumenește prea devreme deasupra, acoperă cozonacul cu hârtie de copt. 

Secrete de preparare pentru un cozonac reușit

La final de rețetă, îți vom dezvălui și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui preparat delicios. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură de mac!

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
  • făina pe care o folosești trebuie să aibă multă proteină și să fie destinată produselor de panificație sau de patiserie. Cea cu minimum 11 grame de proteină este potrivită pentru această rețetă, deoarece absoarbe corespunzător ingredientele lichide, dezvoltă rețeaua de gluten și duce la formarea unui aluat elastic și pufos;
  • atunci când adaugi laptele cu zahărul peste drojdie, amestecul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, întrucât temperatura înaltă va distruge drojdia;
  • dacă macul are un miros înțepător și gust amar, atunci nu este recomandat să îl folosești. Optează pentru un mac cu o aromă plăcută, foarte ușor amăruie;
  • este deosebit de important ca laptele pe care îl adaugi peste mac să fie foarte fierbinte. Astfel, el se opărește, absoarbe imediat lichidul, devine cremos și își dezvăluie aroma;
  • deși este cam greu să te abții, nu tăia cozonacul imediat după ce îl scoți din cuptor. Acesta are nevoie de timp să se răcească pentru ca aluatul să rămână pufos. 

Nu-i așa că ți-am făcut poftă? Pornește-te la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără ingredientele și pregătește acest cozonac delicios cu mac!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult