Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu o cantitate generoasă de umplutură, citește acest articol! 

Ingredientele pentru cozonacul cu mac

Din lista de ingrediente de mai jos obții un singur cozonac cu mac, însă suficient de sățios și consistent încât să își satisfacă pofta toți membrii familiei, dar și invitații pe care îi ai la masă. În gama de produse de la Profi găsești toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket!

Pentru aluat

  • 400 de grame făină cu cel puțin 11 grame proteine;
  • 8 grame de drojdie uscată sau 28 de grame drojdie proaspătă;
  • 170 ml lapte;
  • 85 de grame zahăr alb tos;
  • coajă rasă de lămâie;
  • esență de vanilie;
  • 4-5 gălbenușuri, în funcție de mărimea ouălor;
  • 8 grame sare;
  • 115 grame unt moale cu cel puțin 80% grăsime. 

Pentru umplutură

  • 350 de grame mac măcinat;
  • 210 ml lapte;
  • 180 de grame zahăr alb tos;
  • 2 albușuri;
  • esență de vanilie;
  • coajă de lămâie;
  • sare;
  • opțional: 30 ml rom. 

Pentru decor

  • un gălbenuș;
  • 2 linguri de lapte;
  • zahăr brun;
  • semințe de mac. 

Cum se face cozonacul cu mac?

Ai trecut pe la noul Profi să-ți faci toate cumpărăturile? Dacă ți-ai pregătit ingredientele de care ai nevoie, iată cum poți prepara cozonacul cu multă umplutură de mac!

  1. Pentru început, adaugi făina într-un bol mare, apoi faci o adâncitură în care pui drojdia și 40 de grame de lapte călduț. Presară 2 linguri de făină deasupra, amestecă puțin și lasă totul nemișcat timp de 10 minute. 
  2. Pune laptele rămas într-o oală împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Încălzește amestecul pe foc mic, iar după ce zahărul s-a topit complet, adaugă esența de vanilie. Ia-l de pe foc și lasă laptele aromatizat să se răcească până ajunge la temperatura corpului, 36-37 de grade Celsius. 
  3. Toarnă tot laptele peste făina și drojdia din bol, adaugă gălbenușurile și sarea. Începe să frămânți aluatul cu mâna, iar dacă ai robot pentru frământat, pornește-l inițial la viteză mică, apoi crește viteza medie de frământare. După 5 minute de frământare, începe să încorporezi treptat untul moale, bucată cu bucată. În total, este necesar să frămânți timp de aproximativ 20-30 de minute, până când devine elastic. 
  4. Pune aluatul la crescut într-un bol uns în prealabil cu ulei. Acoperă recipientul cu folie alimentară sau cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de 30 de minute. După jumătate de oră, mai frământă aluatul pentru încă 7-8 minute, iar dacă este încă lipicios, mai adaugă puțină făină. Apoi, lasă din nou aluatul să se odihnească timp de jumătate de oră. Îl mai frămânți o dată pentru 5-10 minute, apoi îl lași să crească timp de o oră. Dacă vrei să scurtezi acest timp la jumătate, acoperă vasul și pune-l la cuptorul încălzit 5 minute la 170 de grade, apoi stins. 
  5. Urmează prepararea umpluturii. Pentru aceasta, macină macul la o râșniță electrică, altfel acesta nu absoarbe laptele fierbinte și nici nu își eliberează savoarea. 
  6. Pune laptele, zahărul, sarea și coaja de lămâie la fiert. Așteaptă să dea un clocot, apoi trage oala de pe foc și adaugă esența de vanilie. 
  7. Toarnă imediat laptele fierbinte peste mac, pune cele două albușuri și amestecă bine. Lasă crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei. 
  8. Răstoarnă aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și taie-l în jumătate, astfel încât să obții bucăți egale. 
  9. Întinde o bucată de aluat cu sucitorul în foaie de aproximativ 40 x 25 de centimetri și întinde uniform crema de mac. Rulează foaia strâns, din aproape în aproape, apoi dă rulada tocmai formată într-o parte și procedează similar și cu a doua bucată de aluat. 
  10. Pune cele două rulade pe foaia de copt în cruce și răsucește brațele una în jurul celeilalte, astfel încât să obții un cozonac împletit în două. 
  11. Așază cozonacul cu hârtia de copt în tavă, acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să mai dospească timp de 1 oră – 1 oră și 30 de minute, până când cozonacul crește frumos în înălțime și depășește marginea tăvii. 
  12. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație sau treapta medie la cuptorul cu gaz. 
  13. Bate gălbenușul cu laptele și unge cozonacul cu o pensulă. Presară deasupra mac și zahăr brun. 
  14. Coace cozonacul timp de 50-65 de minute la 175 de grade C. Dacă observi că se rumenește prea devreme deasupra, acoperă cozonacul cu hârtie de copt. 

Secrete de preparare pentru un cozonac reușit

La final de rețetă, îți vom dezvălui și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui preparat delicios. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură de mac!

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
  • făina pe care o folosești trebuie să aibă multă proteină și să fie destinată produselor de panificație sau de patiserie. Cea cu minimum 11 grame de proteină este potrivită pentru această rețetă, deoarece absoarbe corespunzător ingredientele lichide, dezvoltă rețeaua de gluten și duce la formarea unui aluat elastic și pufos;
  • atunci când adaugi laptele cu zahărul peste drojdie, amestecul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, întrucât temperatura înaltă va distruge drojdia;
  • dacă macul are un miros înțepător și gust amar, atunci nu este recomandat să îl folosești. Optează pentru un mac cu o aromă plăcută, foarte ușor amăruie;
  • este deosebit de important ca laptele pe care îl adaugi peste mac să fie foarte fierbinte. Astfel, el se opărește, absoarbe imediat lichidul, devine cremos și își dezvăluie aroma;
  • deși este cam greu să te abții, nu tăia cozonacul imediat după ce îl scoți din cuptor. Acesta are nevoie de timp să se răcească pentru ca aluatul să rămână pufos. 

Nu-i așa că ți-am făcut poftă? Pornește-te la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără ingredientele și pregătește acest cozonac delicios cu mac!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

04 noiembrie 2022

Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o prăjitură Tosca: rețeta simplă și gustoasă

11 iulie 2024

Cu siguranță deja știai acest lucru despre noi însă cu siguranță ne dorim să ne afirmăm din nou și din nou pasiunea pentru prăjituri. Nu de puține ori te-am încântat cu cele mai delicioase rețete de desert, iar astăzi ne-am propus să mai adăugăm un deliciu în cartea noastră de rețete: prăjitura Tosca. Prăjitura Tosca este […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult