Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu o cantitate generoasă de umplutură, citește acest articol! 

Ingredientele pentru cozonacul cu mac

Din lista de ingrediente de mai jos obții un singur cozonac cu mac, însă suficient de sățios și consistent încât să își satisfacă pofta toți membrii familiei, dar și invitații pe care îi ai la masă. În gama de produse de la Profi găsești toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket!

Pentru aluat

  • 400 de grame făină cu cel puțin 11 grame proteine;
  • 8 grame de drojdie uscată sau 28 de grame drojdie proaspătă;
  • 170 ml lapte;
  • 85 de grame zahăr alb tos;
  • coajă rasă de lămâie;
  • esență de vanilie;
  • 4-5 gălbenușuri, în funcție de mărimea ouălor;
  • 8 grame sare;
  • 115 grame unt moale cu cel puțin 80% grăsime. 

Pentru umplutură

  • 350 de grame mac măcinat;
  • 210 ml lapte;
  • 180 de grame zahăr alb tos;
  • 2 albușuri;
  • esență de vanilie;
  • coajă de lămâie;
  • sare;
  • opțional: 30 ml rom. 

Pentru decor

  • un gălbenuș;
  • 2 linguri de lapte;
  • zahăr brun;
  • semințe de mac. 

Cum se face cozonacul cu mac?

Ai trecut pe la noul Profi să-ți faci toate cumpărăturile? Dacă ți-ai pregătit ingredientele de care ai nevoie, iată cum poți prepara cozonacul cu multă umplutură de mac!

  1. Pentru început, adaugi făina într-un bol mare, apoi faci o adâncitură în care pui drojdia și 40 de grame de lapte călduț. Presară 2 linguri de făină deasupra, amestecă puțin și lasă totul nemișcat timp de 10 minute. 
  2. Pune laptele rămas într-o oală împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Încălzește amestecul pe foc mic, iar după ce zahărul s-a topit complet, adaugă esența de vanilie. Ia-l de pe foc și lasă laptele aromatizat să se răcească până ajunge la temperatura corpului, 36-37 de grade Celsius. 
  3. Toarnă tot laptele peste făina și drojdia din bol, adaugă gălbenușurile și sarea. Începe să frămânți aluatul cu mâna, iar dacă ai robot pentru frământat, pornește-l inițial la viteză mică, apoi crește viteza medie de frământare. După 5 minute de frământare, începe să încorporezi treptat untul moale, bucată cu bucată. În total, este necesar să frămânți timp de aproximativ 20-30 de minute, până când devine elastic. 
  4. Pune aluatul la crescut într-un bol uns în prealabil cu ulei. Acoperă recipientul cu folie alimentară sau cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de 30 de minute. După jumătate de oră, mai frământă aluatul pentru încă 7-8 minute, iar dacă este încă lipicios, mai adaugă puțină făină. Apoi, lasă din nou aluatul să se odihnească timp de jumătate de oră. Îl mai frămânți o dată pentru 5-10 minute, apoi îl lași să crească timp de o oră. Dacă vrei să scurtezi acest timp la jumătate, acoperă vasul și pune-l la cuptorul încălzit 5 minute la 170 de grade, apoi stins. 
  5. Urmează prepararea umpluturii. Pentru aceasta, macină macul la o râșniță electrică, altfel acesta nu absoarbe laptele fierbinte și nici nu își eliberează savoarea. 
  6. Pune laptele, zahărul, sarea și coaja de lămâie la fiert. Așteaptă să dea un clocot, apoi trage oala de pe foc și adaugă esența de vanilie. 
  7. Toarnă imediat laptele fierbinte peste mac, pune cele două albușuri și amestecă bine. Lasă crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei. 
  8. Răstoarnă aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și taie-l în jumătate, astfel încât să obții bucăți egale. 
  9. Întinde o bucată de aluat cu sucitorul în foaie de aproximativ 40 x 25 de centimetri și întinde uniform crema de mac. Rulează foaia strâns, din aproape în aproape, apoi dă rulada tocmai formată într-o parte și procedează similar și cu a doua bucată de aluat. 
  10. Pune cele două rulade pe foaia de copt în cruce și răsucește brațele una în jurul celeilalte, astfel încât să obții un cozonac împletit în două. 
  11. Așază cozonacul cu hârtia de copt în tavă, acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să mai dospească timp de 1 oră – 1 oră și 30 de minute, până când cozonacul crește frumos în înălțime și depășește marginea tăvii. 
  12. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație sau treapta medie la cuptorul cu gaz. 
  13. Bate gălbenușul cu laptele și unge cozonacul cu o pensulă. Presară deasupra mac și zahăr brun. 
  14. Coace cozonacul timp de 50-65 de minute la 175 de grade C. Dacă observi că se rumenește prea devreme deasupra, acoperă cozonacul cu hârtie de copt. 

Secrete de preparare pentru un cozonac reușit

La final de rețetă, îți vom dezvălui și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui preparat delicios. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură de mac!

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
  • făina pe care o folosești trebuie să aibă multă proteină și să fie destinată produselor de panificație sau de patiserie. Cea cu minimum 11 grame de proteină este potrivită pentru această rețetă, deoarece absoarbe corespunzător ingredientele lichide, dezvoltă rețeaua de gluten și duce la formarea unui aluat elastic și pufos;
  • atunci când adaugi laptele cu zahărul peste drojdie, amestecul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, întrucât temperatura înaltă va distruge drojdia;
  • dacă macul are un miros înțepător și gust amar, atunci nu este recomandat să îl folosești. Optează pentru un mac cu o aromă plăcută, foarte ușor amăruie;
  • este deosebit de important ca laptele pe care îl adaugi peste mac să fie foarte fierbinte. Astfel, el se opărește, absoarbe imediat lichidul, devine cremos și își dezvăluie aroma;
  • deși este cam greu să te abții, nu tăia cozonacul imediat după ce îl scoți din cuptor. Acesta are nevoie de timp să se răcească pentru ca aluatul să rămână pufos. 

Nu-i așa că ți-am făcut poftă? Pornește-te la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără ingredientele și pregătește acest cozonac delicios cu mac!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Prăjitură cu piersici

12 iulie 2023

Atunci când îți e poftă de un dulce rapid, ofertele PROFI îți vin în ajutor De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara prajitura cu piersici? Se încinge cuptorul la 170 grade. Între timp, se bat albușurile cu zaharul până se formează bezea, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu iaurt, praful de sare și zahărul […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

20 noiembrie 2023

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult