Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu o cantitate generoasă de umplutură, citește acest articol! 

Ingredientele pentru cozonacul cu mac

Din lista de ingrediente de mai jos obții un singur cozonac cu mac, însă suficient de sățios și consistent încât să își satisfacă pofta toți membrii familiei, dar și invitații pe care îi ai la masă. În gama de produse de la Profi găsești toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket!

Pentru aluat

  • 400 de grame făină cu cel puțin 11 grame proteine;
  • 8 grame de drojdie uscată sau 28 de grame drojdie proaspătă;
  • 170 ml lapte;
  • 85 de grame zahăr alb tos;
  • coajă rasă de lămâie;
  • esență de vanilie;
  • 4-5 gălbenușuri, în funcție de mărimea ouălor;
  • 8 grame sare;
  • 115 grame unt moale cu cel puțin 80% grăsime. 

Pentru umplutură

  • 350 de grame mac măcinat;
  • 210 ml lapte;
  • 180 de grame zahăr alb tos;
  • 2 albușuri;
  • esență de vanilie;
  • coajă de lămâie;
  • sare;
  • opțional: 30 ml rom. 

Pentru decor

  • un gălbenuș;
  • 2 linguri de lapte;
  • zahăr brun;
  • semințe de mac. 

Cum se face cozonacul cu mac?

Ai trecut pe la noul Profi să-ți faci toate cumpărăturile? Dacă ți-ai pregătit ingredientele de care ai nevoie, iată cum poți prepara cozonacul cu multă umplutură de mac!

  1. Pentru început, adaugi făina într-un bol mare, apoi faci o adâncitură în care pui drojdia și 40 de grame de lapte călduț. Presară 2 linguri de făină deasupra, amestecă puțin și lasă totul nemișcat timp de 10 minute. 
  2. Pune laptele rămas într-o oală împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Încălzește amestecul pe foc mic, iar după ce zahărul s-a topit complet, adaugă esența de vanilie. Ia-l de pe foc și lasă laptele aromatizat să se răcească până ajunge la temperatura corpului, 36-37 de grade Celsius. 
  3. Toarnă tot laptele peste făina și drojdia din bol, adaugă gălbenușurile și sarea. Începe să frămânți aluatul cu mâna, iar dacă ai robot pentru frământat, pornește-l inițial la viteză mică, apoi crește viteza medie de frământare. După 5 minute de frământare, începe să încorporezi treptat untul moale, bucată cu bucată. În total, este necesar să frămânți timp de aproximativ 20-30 de minute, până când devine elastic. 
  4. Pune aluatul la crescut într-un bol uns în prealabil cu ulei. Acoperă recipientul cu folie alimentară sau cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de 30 de minute. După jumătate de oră, mai frământă aluatul pentru încă 7-8 minute, iar dacă este încă lipicios, mai adaugă puțină făină. Apoi, lasă din nou aluatul să se odihnească timp de jumătate de oră. Îl mai frămânți o dată pentru 5-10 minute, apoi îl lași să crească timp de o oră. Dacă vrei să scurtezi acest timp la jumătate, acoperă vasul și pune-l la cuptorul încălzit 5 minute la 170 de grade, apoi stins. 
  5. Urmează prepararea umpluturii. Pentru aceasta, macină macul la o râșniță electrică, altfel acesta nu absoarbe laptele fierbinte și nici nu își eliberează savoarea. 
  6. Pune laptele, zahărul, sarea și coaja de lămâie la fiert. Așteaptă să dea un clocot, apoi trage oala de pe foc și adaugă esența de vanilie. 
  7. Toarnă imediat laptele fierbinte peste mac, pune cele două albușuri și amestecă bine. Lasă crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei. 
  8. Răstoarnă aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și taie-l în jumătate, astfel încât să obții bucăți egale. 
  9. Întinde o bucată de aluat cu sucitorul în foaie de aproximativ 40 x 25 de centimetri și întinde uniform crema de mac. Rulează foaia strâns, din aproape în aproape, apoi dă rulada tocmai formată într-o parte și procedează similar și cu a doua bucată de aluat. 
  10. Pune cele două rulade pe foaia de copt în cruce și răsucește brațele una în jurul celeilalte, astfel încât să obții un cozonac împletit în două. 
  11. Așază cozonacul cu hârtia de copt în tavă, acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să mai dospească timp de 1 oră – 1 oră și 30 de minute, până când cozonacul crește frumos în înălțime și depășește marginea tăvii. 
  12. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu ventilație sau treapta medie la cuptorul cu gaz. 
  13. Bate gălbenușul cu laptele și unge cozonacul cu o pensulă. Presară deasupra mac și zahăr brun. 
  14. Coace cozonacul timp de 50-65 de minute la 175 de grade C. Dacă observi că se rumenește prea devreme deasupra, acoperă cozonacul cu hârtie de copt. 

Secrete de preparare pentru un cozonac reușit

La final de rețetă, îți vom dezvălui și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui preparat delicios. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură de mac!

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
  • făina pe care o folosești trebuie să aibă multă proteină și să fie destinată produselor de panificație sau de patiserie. Cea cu minimum 11 grame de proteină este potrivită pentru această rețetă, deoarece absoarbe corespunzător ingredientele lichide, dezvoltă rețeaua de gluten și duce la formarea unui aluat elastic și pufos;
  • atunci când adaugi laptele cu zahărul peste drojdie, amestecul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, întrucât temperatura înaltă va distruge drojdia;
  • dacă macul are un miros înțepător și gust amar, atunci nu este recomandat să îl folosești. Optează pentru un mac cu o aromă plăcută, foarte ușor amăruie;
  • este deosebit de important ca laptele pe care îl adaugi peste mac să fie foarte fierbinte. Astfel, el se opărește, absoarbe imediat lichidul, devine cremos și își dezvăluie aroma;
  • deși este cam greu să te abții, nu tăia cozonacul imediat după ce îl scoți din cuptor. Acesta are nevoie de timp să se răcească pentru ca aluatul să rămână pufos. 

Nu-i așa că ți-am făcut poftă? Pornește-te la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără ingredientele și pregătește acest cozonac delicios cu mac!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Rețeta de prăjitură cu nucă: pași și sfaturi pentru un desert savuros

11 noiembrie 2024

Când vine vorba de deserturi, prăjitura cu nucă ocupă un loc special în inimile multora. Nuca, cu aroma ei bogată și gustul ușor amărui, se îmbină perfect cu textura pufoasă a blatului și dulceața zahărului. Acesta este și motivul pentru care de-a lungul timpului ți-am propus mai multe rețete cu nucă, cum ar fi cozonacul cu […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Cum să prepari brioșe cu portocală și ciocolată pentru sărbători

15 decembrie 2024

Întâmpinăm sezonul sărbătorilor cu aromă de portocală și ciocolată, într-un desert delicios – brioșele. Sărbătorile de iarnă sunt momentul perfect pentru a umple casa cu mirosuri delicioase și a te răsfăța cu deserturi făcute de tine. Dacă ești în căutarea unei rețete care să aducă un strop de bucurie pe masa festivă, încearcă brioșele cu […]

Citește mai mult

Batoane cu fulgi de ovăz: Rețete sănătoase pentru gustări pe parcursul zilei

30 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, nu ducem niciodată lipsă de inspirație atunci când vine vorba de idei de gustări sănătoase pentru acele momente din zi în care pofta ne îndeamnă să facem alegeri alimentare mai puțin nutritive. Și pentru a-ți demonstra că imaginația noastră în ceea ce privește gustările sănătoase nu are limite, în articolul de […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Cum să prepari un chec cu mandarine pufos și aromat?

18 decembrie 2024

Dacă ești în căutarea unei prăjituri de casă simplu de pregătit, dar care să impresioneze prin gust și aspect, checul cu mandarine este alegerea perfectă. Această rețetă de chec pufos și aromat te va cuceri de la prima felie și desertul va arăta absolut minunat pe o masă festivă.  Aromele naturale ale mandarinelor și textura […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult