Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul dintre cele mai delicioase deserturi ale copilăriei. Când eram copii, bunicile ne preparau întotdeauna frigănele sau pâine cu ou, așa cum erau denumite popular aceste delicii cu…pâine și ou. Ne amintim că bunica tăia felii groase de pâine, le dădea prin ou amestecat cu lapte și le prăjea în ulei până se rumeneau frumos pe deasupra. 

Nici nu-ți putem descrie ce gust minunat aveau aceste frigănele, pe care, copii fiind, le-am fi savurat pe nerăsuflate în fiecare zi. Chiar și acum, adulți, am păstrat obiceiul preparării rețetei de frigănele, savurate la micul dejun alături de dulceață de fructe și un pahar cu lapte. Deja ți-am făcut poftă, nu-i așa? Hai să preparăm împreună acest desert delicios, perfect pentru un mic dejun ca în vremea copilăriei!

Ce sunt frigănelele? 

Dacă nu ești familiarizat cu termenul de frigănele sau pâine cu ou și din copilăria ta a lipsit acest desert simplu și gustos al bunicii, suntem gata să facem prezentările! Frigănelele sunt felii de pâine înmuiate într-un amestec de ouă și lapte, care sunt ulterior prăjite până devin crocante și au un interior pufos. Acestea sunt tradiționale din bucătăria românească, fiind populare în diferite regiuni ale țării ca un mic dejun tradițional delicios. 

Frigănelele sunt o opțiune rapidă și delicioasă pentru micul dejun, fiind ușor de preparat și adaptabile în funcție de preferințele fiecăruia. Aceste mici delicii sunt o alternativă excelentă la clasicul sandwich cu unt și gem pentru micul dejun. Pot fi îmbunătățite cu diferite arome și ingrediente, cum ar fi brânzeturile, fructele sau ierburile, transformându-le într-un mic dejun gustos și satisfăcător pentru toată familia. În plus, frigănelele sunt o opțiune foarte versatilă, putând fi servite cu diverse garnituri și sosuri, cum ar fi siropul de arțar, mierea sau iaurtul.

Frigănelele sunt, de asemenea, o opțiune foarte accesibilă și convenabilă pentru micul dejun. Într-un timp foarte scurt, acestea pot fi preparate și servite. În plus, ingredientele necesare pentru a face frigănele sunt foarte simple și se găsesc ușor în orice magazin Profi

Ce sunt frigănelele

Ingrediente și ustensile necesare pentru rețeta de frigănele 

Acum că ai făcut cunoștință cu frigănelele, ne dorim să-ți enumerăm într-o listă succintă ingredientele de care vei avea nevoie pentru a prepara această rețetă de mic dejun. De pe lista de cumpărături din noul Profi nu trebuie să lipsească ingrediente precum: 

  • câteva felii de pâine; 
  • 4 ouă din gama O&O
  • 200 ml de lapte din gama Proxi
  • 4-5 linguri de dulceață de fructe de pădure (sau altă dulceață, după gust); 
  • 4-5 linguri de ulei; 
  • 30 g de zahăr vanilat; 
  • un praf de sare. 

Ustensile pentru frigănele 

  • un castron; 
  • un tel; 
  • o tigaie antiaderentă; 
  • o paletă; 
  • hârtie absorbantă pentru excesul de ulei; 
  • un platou pentru servire. 

Cum se prepară frigănelele după rețeta tradițională? 

Ai fost deja în supermarketul Profi și ai achiziționat toate ingredientele de care aveai nevoie pentru acest mic dejun delicios? Hai să trecem împreună prin pașii simpli de preparare ai frigănelelor! 

  1. Pregătirea amestecului pentru frigănele: într-un bol se amestecă ouăle, laptele, zahărul vanilat și un praf de sare. Bate totul bine cu un tel, pentru a obține o compoziție omogenă.
  2. Înmuierea pâinii în amestec: se ia câte o felie de pâine și se înmoaie în amestecul de ouă și lapte, asigurându-te că este acoperită uniform pe ambele părți. Se scurge excesul de lichid și se repetă pentru toate feliile de pâine. 
  3. Prăjirea frigănelelor: odată ce feliile de pâine au fost înmuiate bine în acest amestec, se încinge o tigaie la foc mediu și se adaugă o cantitate suficientă de ulei pentru a acoperi fundul tigăii. Se așează feliile de pâine în tigaie și se prăjesc pe ambele părți până când devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. 
  4. Servirea frigănelelor: odată prăjite, frigănelele se scot pe un platou acoperit cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime. Se pot servi calde, cu diverse topping-uri, cum ar fi sirop de arțar, miere, fructe proaspete, iaurt, gem, brânză dulce sau diverse condimente. Noi le-am servit cu dulceață de fructe de pădure. 
Prepară frigănelele după rețeta tradițională

Sfaturi și trucuri pentru frigănele perfecte

Pentru a obține cele mai bune frigănele, există câteva sfaturi și trucuri care pot fi de ajutor. Iată recomandările noastre pentru un mic dejun apetisant și delicios! 

  • Alege o pâine potrivită, cu textură fermă și densă. De asemenea, pâinea trebuie să fie de o zi sau două, pentru a nu absorbi atât de mult lichid și pentru a avea o textură ușor crocantă în urma prăjirii. 
  • Ține cont de timpul de înmuiere a pâinii: este recomandat ca fiecare felie de pâine să se înmoaie pe fiecare parte pentru câteva secunde în amestecul de lapte și ouă. Desigur, acest timp poate varia în funcție de grosimea feliei și tipul de pâine. 
  • Menține o temperatură constantă de prăjire a frigănelelor, ținând tigaia pe foc mediu. De asemenea, e recomandat să nu supraîncălzești uleiul, însă acesta trebuie să fie suficient de cald pentru a sfârâi ușor când adaugi pâinea în tigaie. 
  • Dacă dorești să prepari frigănele în avans sau să le păstrezi pentru consumul ulterior, acestea se pot păstra în frigider, într-un recipient închis ermetic, pentru 1-2 zile. Pentru a le reîncălzi, este recomandat să le prăjești la temperatura medie într-o tigaie antiaderentă timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până când devin crocante și calde din nou.

Idei de servire și prezentare pentru frigănele 

În ceea ce privește ideile de servire și prezentare a frigănelor la micul dejun, există o mulțime de opțiuni care pot transforma prima masă a zilei într-o experiență culinară deosebită. Câteva dintre sugestiile de servire ar putea fi: 

  • dispune frigănelele pe un platou alături de fructe proaspete, precum căpșuni, banane, kiwi sau fructe de pădure; 
  • servește frigănelele cu diverse sosuri, cum ar fi sosul de ciocolată, toppingul de vanilie, miere, gem de fructe din gama Grădina Bunicii, dulceață de fructe, dulce de leche sau iaurt; 
  • pentru o prezentare mai elegantă, frigănelele pot fi aranjate în porții individuale, fie pe farfurii, fie pe mini platouri decorative. Pentru un plus de savoare și estetică, se pot presăra frigănelele cu zahăr pudră, scorțișoară sau fistic măcinat.
Idei de servire și prezentare pentru frigănele

Ești gata să prepari și tu cele mai bune frigănele pentru un mic dejun perfect? Descarcă-ți aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingredientele pentru acest desert și surprinde-i pe cei dragi cu un mic dejun delicios și apetisant. De asemenea, poți alege să prepari și gofre pufoase pentru micul dejun sau alte rețete delicioase de pe blogul nostru culinar. Și tu poți să-ți începi ziua cu o masă plină de savoare! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

23 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Langoși cu brânză: 3 rețete pe care să le încerci acasă

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unor rețete delicioase și creative de langoși cu brânză, acest articol îți va dezvălui trei variante pe care le vei adora! Te vei îndrăgosti de rețeta clasică, vei savura langoșii cu ierburi aromatice și vei fi surprins de combinația dulce-acrișoară cu dulceață. De asemenea, vei descoperi idei interesante pentru a personaliza […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult