Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețete tradiționale cu jumări: Bucatele crocante din bucătăria românească

Știm că venirea iernii nu este atât de aproape pe cât am crede, însă nu este niciodată prea devreme pentru a ne gândi la toate rețetele delicioase cu carne de porc cu care să umplem mesele de sărbători și la toate deliciile tradiționale care ne răsfață papilele gustative în sezonul rece. Pe lângă rețeta de piftie de porc tradițională sau cea de cârnați de casă, delicii autentice sunt și jumările din slănină de porc, perfecte pentru a fi servite alături de mămăliguță și ceapă, în mod tradițional românesc. 

Și unde mai pui că acestea stau și la baza unor rețete tradiționale cu jumări absolut savuroase! Și pentru că ne dorim să aducem în prim-plan gusturile bucătăriei românești, îți propunem să gătim împreună jumări după rețeta tradițională, pe care să le folosim apoi în rețete apetisante. Dacă și tu îți doreși să păstrezi tradițiile culinare românești, te invităm să descoperi cum poți găti și tu jumări ca la carte, dar și să privești dincolo de rețeta de bază, pentru a-ți surprinde papilele gustative cu rețete cu jumări savuroase! 

Originea și istoria jumărilor în bucătăria românească

Jumările reprezintă o delicatesă tradițională românească, cu o istorie bogată și o origine disputată. Există mai multe teorii cu privire la apariția lor în bucătăria românească. Unii susțin că jumările au fost preluate de la alte culturi, cum ar fi turcii sau grecii și au devenit un ingredient esențial al bucătăriei românești. Alții cred că jumările au fost inventate în România, ca o modalitate de a folosi în mod eficient grăsimile animale.

Modul de preparare al jumărilor s-a schimbat de-a lungul secolelor, influențat de schimbările societății și de disponibilitatea anumitor ingrediente. În trecut, jumările erau obținute prin prăjirea grăsimii animale într-o tigaie, iar procesul era unul laborios și consumator de timp. Cu trecerea timpului, tehnologia a evoluat, iar jumările pot fi preparate acum mult mai rapid și mai ușor, folosind diverse aparate de bucătărie.

În diverse regiuni ale României, există diferențe în modul de preparare al jumărilor. De exemplu, în Moldova, jumările sunt adesea preparate cu ceapă și usturoi, iar în Transilvania ele sunt folosite pentru a adăuga savoare mâncărurilor tradiționale, cum ar fi sarmalele sau ciorba de fasole. Jumările au jucat un rol important în tradițiile culinare românești. Ele sunt adesea prezente în mesele festive, cum ar fi sărbătorile, nunțile și botezurile. De asemenea, jumările sunt un ingredient esențial în rețetele tradiționale, cum ar fi pasta de jumări sau pogăcelele cu jumări.

Platou cu jumari, salata si rosii

Rețeta tradițională de jumări: cum se fac jumările?

În funcție de regiunea țării, jumările se prepară în mod diferit. În timp ce în unele zone acestea se fac cu bere, în zona Banatului jumările de casă sunt pregătite cu un amestec de apă și lapte. Și exact rețeta bănățeană ne dorim să o preparăm și noi astăzi, pentru a obține jumări rumene și crocante. Din lista de ingrediente menționată în rândurile următoare vei obține aproximativ 200 de grame de jumări de casă, însă poți modifica cantitatea de ingrediente în funcție de cât de multe jumări dorești să obții. Iată ce trebuie să cumperi din noul Profi pentru rețeta de jumări tradițională: 

  • 1 kg de slănină pentru topit; 
  • 150 ml de lapte proaspăt din gama Proxi
  • 150 ml de apă; 
  • sare, pentru final. 

Mod de preparare pentru jumări tradiționale 

Deja ai achiziționat toate ingredientele de care ai nevoie din magazinul Profi? Ține cont că slănina aleasă trebuie să fie albă, netedă, plăcut mirositoare, cât mai proaspătă și cu o grosime de câteva degete. Este de preferat, de asemenea, să alegi o slănină fără șorici, întrucât acesta va trebui desprins cu un cuțit de pe suprafața slăninei. Iată care sunt pașii de preparare ai rețetei autentice de jumări de casă! 

  1. Porționează slănina în fâșii late, pe care le vei tăia ulterior în cuburi groase.
  2. Așează cuburile de slănină într-o oală din inox, cu fundul gros și cu pereții înalți. 
  3. Toarnă apoi câte 100 ml de lapte și 100 ml de apă peste bucățile de slănină și așează oala pe aragaz, la foc mic. Dacă nu dorești să prepari jumări cu lapte, poți folosi tot apă în locul laptelui. 
  4. În prima oră de gătit, amestecă din 15 în 15 minute în oală, având o atenție mărită pentru că laptele încins va începe să scadă. 
  5. După 30 de minute de stat pe foc, jumările se vor umfla și vor începe să se încălzească bine, iar laptele și apa încep să clocotească încet. După altă jumătate de oră, laptele a scăzut și a devenit cremos, iar de acum trebuie amestecat continuu până la final, adică pentru alte 30 de minute. Amestecă cu o lingură din lemn, având grijă să râcâi mereu fundul oalei cu ea, pentru a desprinde bucățile lipite. 
  6. La final, după aproximativ 50 de minute de gătire, jumările ar trebui să fie gata – rumene, roșiatice și cu miros de friptură de porc. Stinge focul și scoate repede jumările cu o spumieră, scurgându-le bine și așezându-le într-o strecurătoare așezată deasupra unui castron din metal. Presează-le ușor cu o lingură, pentru a se scurge mai bine. 
  7. După ce s-au scurs, mută jumările într-un castron și sărează-le bine cu sare grunjoasă. Din grăsimea scursă a jumărilor se poate prepara untură de casă la borcan. 
Jumari cu paine

Sfaturi și trucuri pentru prepararea perfectă a jumărilor

Pentru a obține aceste bucate crocante din bucătăria românească, câteva sfaturi și trucuri pot fi de real ajutor în prepararea rețetei de jumări de casă. Iată recomandările noastre pentru cele mai bune jumări! 

  • Folosește slănină de calitate 

Pentru a obține jumări crocante și delicioase, alegerea corectă a grăsimii este esențială. Este recomandat să folosești slănină de calitate pentru topit. Slănina trebuie tăiată în bucăți de dimensiuni egale pentru a se rumeni uniform. Astfel, veți obține jumări crocante și delicioase. 

  • Gătește jumările doar cu apă 

Laptele folosit în rețeta prezentată anterior are tendința de a înmuia jumările, motiv pentru care este recomandat să folosești doar apă pentru rețeta de jumări, în cazul în care dorești să obții jumări mai crocante la exterior. 

  • Ține cont de timpul de gătire

Gătirea jumărilor se face la foc mic, pentru aproximativ 1 oră și jumătate sau chiar și 2 ore, în funcție de cantitatea de jumări pe care dorești să o obții. De asemenea, este indicat să amesteci constant cu o lingură din lemn, pentru a evita lipirea bucăților de slănină de fundul oalei. Astfel, o dată la 10-15 minute se va amesteca pe timpul gătirii, până când jumările plutesc în grăsime. 

  • Scoate jumările cât mai repede din grăsime

La finalul gătirii, oala se va trage imediat de pe foc și jumările se vor scoate cât mai repede din grăsime, cu ajutorul unei spumiere. Dacă vei lăsa prea mult jumările în untura fierbinte, acestea se vor găti în continuare și vei risca ca acestea să se ardă. 

Prepararea jumarilor

Rețete tradiționale cu jumări

Jumările nu reprezintă doar unele dintre cele mai populare delicatese de sezon, ci și ingredientele unor rețete delicioase, așa cum sunt, de pildă, pogăcelele cu jumări sau pastra tradițională de jumări. Descoperă în continuare cum poți prepara și tu aceste rețete cu jumări absolut delicioase! 

Pogăcele cu jumări, una dintre cele mai gustoase rețete cu jumări 

Ce ai spune dacă ți-am dezvălui o combinație delicioasă de aluat foitaj și jumări? Noi credem că este o rețetă excelentă, care merită încercată în sezonul rece. Pentru a prepara aproximativ 20 de pogăcele vei avea nevoie de următoarele ingrediente, multe dintre ele putându-le achiziționa din gama de produse de la Profi

  • 550 g de grame de făină; 
  • 25 g de drojdie proaspătă; 
  • 1 ou din gama O&O; 
  • 2 linguri de untură de porc rece; 
  • 200 ml de lapte călduț; 
  • 1 linguriță de zahăr; 
  • 1 linguriță de sare; 
  • 200 g de jumări; 
  • sare și piper, după gust; 
  • 1 ou bătut; 
  • puțin chimen. 

Acum că ai toate ingredientele de la Profi la îndemână, dar și jumările și untura de porc, iată care sunt pașii de preparare ai acestei rețete simple și gustoase cu jumări! 

  1. Freacă într-o cană drojdia cu o linguriță de zahăr, apoi adaugă și 2 linguri de făină, alături de lapte călduț și așteaptă ca amestecul să facă bule.
  2. Într-un bol separat, amestecă făina cu untura și cu sarea, până obții un amestec nisipos. Fă un loc în mijlocul amestecului și toarnă drojdia dospită. Apoi adaugă puțin câte puțin din laptele călduț, în care s-a bătut oul. Frământă până la obținerea unui aluat consistent și neted. 
  3. Acoperă aluatul și lasă-l să dospească la temperatura camerei până când acesta își dublează volumul. Răstoarnă apoi aluatul pe blatul de lucru, uns cu o peliculă de ulei. 
  4. Trece jumările de porc prin mașina de tocat carne, pentru a obține o pastă, pe care o vei amesteca ulterior cu sare și piper, după gust. 
  5. Întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, într-o foaie dreptunghiulară și unge aluatul cu pasta de jumări. 
  6. Pornește din laturile mai scurte ale dreptunghiului de aluat și adu marginile aluatului către mijloc până când se întâlnesc, apoi pliază aluatul în două, pe linia în care le-ai îmbinat. Dreptunghiul lung și îngust se va îndoi în două de la jumătate, se înfoliază și se dă la frigider. 
  7. După 30 de minute, aluatul se întinde din nou și se pliază pe latura cea mai lungă, de data aceasta în trei bucăți. 
  8. Se dă din nou aluatul la rece și după timpul de așteptare se mai împachetează o dată în trei și se lasă la frigider pentru alte 30 de minute. 
  9. Presară blatul de lucru cu făină, întinde aluatul într-o foaie de 5-7 mm și decupează forme rotunde cu ajutorul unui pahar. 
  10. Așează pogăcelele cu jumări într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le să crească la temperatura camerei, pentru aproximativ 30 de minute. 
  11. Pornește cuptorul și setează temperatura la 190 de grade Celsius, apoi unge pogăcelele cu ou bătut și presară pe deasupra semințe de chimen. 
  12. Coace pogăcelele pentru 15-20 de minute, până se rumenesc frumos. 
Pogăcele cu jumări

Pastă de jumări tradițională 

O altă rețetă cu jumări delicioasă pe care o poți încerca este rețeta de pastă de jumări. Pentru a găti și tu acest preparat gustos de sezon vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 

  • 250 g de jumări de porc; 
  • 2 căței de usturoi din gama Proaspete de la noi
  • 25 g de muștar ușor picant; 
  • sare și piper, după gust; 
  • pătrunjel verde; 
  • felii de pâine de casă pentru servire. 

Pentru a prepara această rețetă cu jumări va trebui să urmezi următoarele etape: 

  1. Pentru început, dă usturoiul și jumările prin mașina de tocat carnea, cu sita mare.
  2. Adaugă muștarul picant peste usturoiul și jumările tocate și amestecă bine. 
  3. Asezonează, după gust, cu sare și cu piper negru proaspăt măcinat. 
  4. Amestecă bine toate ingredientele și rețeta cu jumări este gata! Întinde pasta de jumări pe felii proaspete de pâine de casă și servește cu poftă, presărând pe deasupra pătrunjel verde proaspăt tocat.
Pastă de jumări tradițională

Importanța păstrării tradițiilor culinare prin pregătirea jumărilor de casă 

Jumările reprezintă un element esențial al culturii culinare românești, fiind nu doar un preparat delicios, ci și o parte importantă a identității noastre culturale. Acestea fac parte din patrimoniul cultural României și contribuie la diversitatea culinară și culturală a țării noastre. Prin prepararea și consumul de jumări, ne conectăm la tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri, păstrând astfel legătura cu trecutul și istoria noastră culturală.

Prepararea și consumul de jumări sunt adesea asociate cu amintiri, tradiții și obiceiuri de familie. Acestea ne conectează la rădăcinile noastre și la istoria noastră culturală. Jumările au fost preparate de-a lungul generațiilor și continuarea acestei tradiții culinare ne permite să păstrăm legătura cu trecutul și să transmitem mai departe valorile și obiceiurile noastre culinare către generațiile viitoare.

În contextul globalizării și al standardizării gusturilor, este crucial să păstrăm și să revitalizăm rețetele tradiționale, precum cele cu jumări. Aceasta nu doar că pot contribui la conservarea diversității culinare și a tradițiilor locale, dar stimulează și turismul culinar și dezvoltarea economică locală. Păstrarea și promovarea rețetelor tradiționale ne ajută să ne rememorăm și să ne apreciem moștenirea culturală și culinară, susținând astfel identitatea noastră națională.

Jumari de casa

Jumările, aceste bucate crocante și savuroase, sunt o parte esențială a bucătăriei tradiționale românești, reflectând istoria și cultura noastră culinară. Folosindu-te de rețeta tradițională de jumări menționată în acest articol, poți prepara și tu cele mai gustoase rețete cu jumări, pentru a valorifica întru totul tradițiile culinare românești, dar și pentru a-i surprinde pe cei dragi, în sezonul rece, cu savoarea autentică a jumărilor românești.

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Vinete pane perfecte: Sfaturi și trucuri pentru o crustă crocantă și rumenă

27 iulie 2023

Dacă este un lucru care ne face o mare plăcere, acela este că legumele de sezon ne oferă baza perfectă pentru cele mai simple și delicioase rețete. Din această categorie de legume fac parte și vinetele, pe care tare mult ne mai place să le gătim și să le savurăm în cele mai gustoase rețete. […]

Citește mai mult

Rețete cu sfeclă roșie: beneficii și trucuri pentru gătit

02 martie 2023

Sfecla roșie este folosită în alimentație încă din cele mai vechi timpuri, însă e atunci erau consumate doar frunzele acestei legume. Abia în timpul Romei Antice sfecla a început să fie consumată pentru rădăcina sa. Mai mult, în secolul XIX, Napoleon a declarat sfecla roșie drept principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în […]

Citește mai mult

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult

Salam de ton

08 martie 2022

Rapid și bun merge mai ales cu salate 🙂 Preparare: Tonul îl scurgem foarte bine, pâinea o tăiem cubulețe, măslinele le mărunțim bine și mixăm cu ajutorul uni robot toate ingredientele până obținem o pastă pe care o rulăm în formă de salam în folie de plastic. Strângem bine de tot capetele și punem ruloul […]

Citește mai mult

3 cele mai delicioase rețete de chec aperitiv potrivite pentru orice ocazie

08 aprilie 2024

Planifici o petrecere sau o întâlnire cu prietenii și ești în căutarea unor gustări delicioase și ușor de preparat? Unele dintre cele mai bune idei pot fi checurile aperitiv, ce pot fi servite într-o varietate de moduri savuroase și apetisante, indiferent de ocazie. Și aici nu vorbim despre checul cu banane sau despre rețeta clasică de chec […]

Citește mai mult

Langoși cu brânză: 3 rețete pe care să le încerci acasă

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unor rețete delicioase și creative de langoși cu brânză, acest articol îți va dezvălui trei variante pe care le vei adora! Te vei îndrăgosti de rețeta clasică, vei savura langoșii cu ierburi aromatice și vei fi surprins de combinația dulce-acrișoară cu dulceață. De asemenea, vei descoperi idei interesante pentru a personaliza […]

Citește mai mult

Tarta rustică cu dovlecei

08 martie 2022

Săptămâna trecută, cred că vineri, am făcut această delicioasă tarta și ieri am refăcut-o pentru că ne-a plăcut foarte foarte mult. Poate fi servită, caldă sau rece, la un picnic. Este delicioasă, rapidă și econimică așa că va invit să o încercați dacă va plac tartele și, bineînțeles, dovleceii. Preparare: Spălăm dovleceii, îi ștergem bine […]

Citește mai mult

Ruladă cu cremă de brânză

08 martie 2022

Aveam prin frigider niște brânză Philadelphia și cum eu nu o mănânc goală că nu-mi place am zis s-o bag într-o ruladă. E rapidă și bună Preparare: Facem un sos bechamel din unt, făină, lapte, astfel Topim untul la foc mic Adăugăm toată făină și amestecăm să nu se formeze cocoloașe; apoi adăugăm laptele rece […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult