Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, acele mici delicii crocante la exterior și moi în interior, delicioase ca o sărutare. Etimologia acestui cuvânt ce desemnează un preparat clasic de cofetărie este foarte clară, căci în limba franceză baiser (care se pronunță „beze”) se traduce prin „a săruta” sau „sărut”. 

Navigând prin cărțile franțuzești de rețete de patiserie, ne-a atras atenția rețeta de bezele de casă, al căror gust nu l-am mai simțit din copilărie. Și tare mult ne-ar plăcea să le încercăm din nou. Așa că te invităm să descoperi în continuare secretele bezelelor de casă, motivele pentru care acestea sunt atât de apreciate și cum pot fi acestea folosite în preparate culinare apetisante. La finalul articolului suntem convinși că vei reuși să realizezi propriile bezele delicioase în confortul bucătăriei tale! 

Ce sunt bezelele și de ce sunt atât de iubite?

Bezelele sunt un tip de desert foarte apreciat, preparate în principal din albușuri de ou bătute și zahăr. Ele pot avea diverse forme și dimensiuni, de la mici și crocante la mari și pufoase. Gustul dulce și textura unică a bezelelor sunt motivele pentru care sunt atât de iubite. Ele oferă o combinație perfectă între crocant și moale, ceea ce le face extrem de plăcute pentru cei care le consumă.

Bezelele pot fi servite ca atare, ca desert, fiind delicioase în combinație cu o ceașcă de ceai sau cafea. De asemenea, ele pot fi folosite în diverse rețete de torturi sau prăjituri, adăugându-le un plus de textură și gust. O altă modalitate de a utiliza bezelele în bucătărie este ca o garnitură pentru înghețată sau alte deserturi, oferindu-le un aspect decorativ și un contrast interesant de texturi.

Popularitatea bezelelor este răspândită în multe culturi din întreaga lume. Ele sunt un element de bază în bucătăria franceză, fiind considerate un simbol al eleganței și rafinamentului. Totuși, bezelele sunt apreciate și în multe alte țări, inclusiv în România, unde sunt pregătite de multe ori în perioada sărbătorilor de iarnă.

Bezele

Ingrediente necesare pentru bezele de casă

Dacă și tu vrei să prepari cele mai apetisante bezele de casă după rețeta clasică, ți-am pregătit în continuare o listă de ingrediente din care vei obține o tavă plină de bezele. Toate ingredientele simple de care ai nevoie pentru această rețetă pot fi achiziționate din noul Profi, așa că iată de ce vei avea nevoie pentru a pregăti bezele de casă franțuzești: 

  • 100 g de albușuri de ou (aproximativ 3 albușuri) – ouăle le poți achiziționa din gama O&O
  • 100 g de zahăr tos fin din gama Proxi
  • 100 g de zahăr vanilat; 
  • 1 linguriță de oțet. 

Pentru a face bezele de casă, vei avea nevoie de albușuri de ou proaspete. Cantitatea necesară va depinde de rețeta pe care o urmezi, însă de obicei se folosesc între 3 și 4 albușuri de ou. Zahărul este un ingredient esențial pentru bezele. Cantitatea poate varia în funcție de preferințele tale și rețeta pe care o urmezi. De obicei, se folosește o cantitate egală de zahăr în raport cu cantitatea de albușuri de ou, adică pentru fiecare albuș de ou se folosesc aproximativ 50 de grame de zahăr.

Unele rețete pot include și oțet alb. Acesta ajută la stabilizarea bezelelor și le conferă o textură mai crocantă. Cantitatea de oțet necesară depinde de rețeta pe care o urmezi, însă de obicei se folosește o linguriță de oțet pentru fiecare 3-4 albușuri de ou. Esența de vanilie este opțională, dar conferă un gust delicios bezelelor. Cantitatea necesară poate varia în funcție de preferințele tale, însă de obicei se folosește o linguriță de esență de vanilie pentru fiecare 3-4 albușuri de ou. Este important de menționat că acestea sunt doar ingredientele de bază și că poți adăuga și alte arome sau ingrediente opționale în funcție de preferințele tale. Și le vei găsi pe toate în gama de produse Profi!

Igrediente pentru bezele

Cum se fac bezelele de casă după rețeta clasică

Acum că ai toate ingredientele din magazinul Profi la îndemână, vom trece împreună prin etapele de preparare ale acestor delicii franțuzești. Iată cum prepari bezele de casă după rețeta clasică franțuzească! 

Cântărirea ingredientelor pentru bezele 

A devenit un obicei ca atunci când se vorbește despre rețeta de bezele să se folosească termeni aproximativi precum „bezele dintr-un ou” sau „bezele din 4 albușuri”, însă ouăle pot fi de diferite dimensiuni și este puțin probabil să găsești în două ouă exact aceeași cantitate de albuș. De asemenea, pentru a obține proporția corectă de zahăr în rețeta de bezele este important să măsori cantitatea exactă. Poți utiliza un cântar pentru a obține o măsură precisă. Dacă nu ai un cântar, poți folosi o cană de măsurare. 

Această abordare greșită duce la eșecul uneia dintre cele mai simple rețete de cofetărie, motiv pentru care, un prim pas în prepararea bezelelor de casă este cântărirea ingredientelor. Așadar, cântărește fiecare ingredient în parte pentru a te asigura că ai pe blatul de lucru 100 g de albuș de ou, 100 g de zahăr tos și 100 g de zahăr vanilat. 

Pași înainte de începerea rețetei propriu-zise

Dat fiind că se prepară extrem de rapid compoziția pentru bezele, poți preîncălzi încă de acum cuptorul la 100 de grade Celsius. De asemenea, trebuie să știi că în cazul bezelelor de casă, ventilația cuptorului este de ajutor, întrucât contribuie la o uscare mai rapidă a acestor delicii. Pregătește două tăvi și tapetează-le cu hârtie de copt. 

Cerne apoi printr-o sită fină zahărul pudră pe care-l vei folosi pentru rețeta de bezele, colectându-l pe o foaie de hârtie de copt. Este important să te asiguri că acesta este extrem de fin, fără a prezenta granule de zahăr adunate într-un loc. 

Pregătirea compoziției pentru bezele de casă 

Pentru a pregăti bezelele de casă, trebuie să începi cu albușurile. Asigură-te că albușurile sunt la temperatura camerei și că bolul și ustensilele folosite sunt curate și uscate. Într-un bol mare, bate albușurile alături de un praf de sare cu un mixer electric la viteză mare până devin spumoase. Adaugă treptat zahărul tos, în timp ce continui să bați albușurile la viteză mare. Este important să adaugi zahărul treptat pentru a obține o consistență perfectă a bezelelor. Bate albușurile până când zahărul este complet dizolvat și bezeaua devine rigidă și lucioasă. 

După prima tranșă de zahăr se va adăuga și oțetul, acesta având rolul de a ajuta la formarea unei rețele puternice de proteine în albușul de ou bătut și ajutând la obținerea unei spume mult mai stabile. Bate în continuare albușurile de ou, până când bezeaua rezultată formează acele așa-zise „ciocuri”. Nu bate albușurile mai mult de atât, întrucât vei risca ca bezeaua să se usuce. 

Odată ce ai obținut bezeaua dorită, urmează adăugarea zahărului pudră. Pornește mixerul la viteză mică spre medie și toarnă zahărul pudră în compoziția pentru bezele de casă. Mixează totul până ce zahărul pudră se încorporează, adică mai puțin de 1 minut. După ce vei adăuga și zahărul pudră, compoziția pentru bezele va fi lucioasă și va avea tendința de a se întinde. 

Formarea și coacerea bezelelor de casă 

Transferă compoziția de bezele într-un poș, căruia este indicat să-i atașezi un dui de mărime medie, cu o deschizătură stelată. Apoi, cu multă îndemânare, șprițează pe hârtia de copt din tavă bezelele, pe cât posibil de dimensiuni egale. Formează bezelele în funcție de formele și dimensiunile dorite, apoi dă tăvile cu bezele la cuptorul preîncălzit pentru 2 ore. După fiecare 30 de minute este bine să schimbi tăvile între ele (cea de sus cu cea de jos). Desigur, dacă alegi cantități înjumătățite de ingrediente, cu o singură tavă de bezele de casă te vei descurca mult mai ușor. 

La finalul timpului de coacere vor rezulta bezele crocante, bine uscate în interior. Desigur, asta până le vei adăuga într-un desert cu frișcă, întrucât vor deveni instant spumoase și lipicioase! 

Prepararea bezelelor

Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune bezele de casă

Bezelele de casă sunt un preparat extrem de simplu, atâta vreme cât vei respecta cu strictețe fiecare etapă de preparare în parte. Iată, totuși, câteva sfaturi care să te ajute să prepari cele mai bune bezele de casă! 

  • Cântărește cu atenție ingredientele pentru rețeta de bezele 

Așa cum menționam anterior, poate cea mai importantă etapă în prepararea bezelelor de casă este cântărirea cu atenție a ingredientelor. Este drept că zahărul trebuie să fie dublul cantității de albuș de ou, însă acest lucru nu se poate stabili „din ochi”, întrucât masa unui albuș de ou nu va coincide niciodată cu gramajul zahărului dintr-o lingură. Așadar, asigură-te că ai gramajele exacte pentru reușita rețetei de bezele de casă. 

  • Mixează corespunzător albușurile de ou și adaugă zahărul tos treptat

Metoda corectă de bătut albușurile este esențială pentru a obține cele mai bune bezele de casă. Așadar, asigură-te că bați albușurile de ou la viteză mare, până când acestea cresc în volum și se formează o spumă albă, apoi adaugă zahărul tos în trei tranșe, după care adaugă oțetul și zahărul pudră, până când compoziția de bezele formează ciocuri și atinge consistența dorită: spumoasă și rigidă, dar nu uscată.

  • Ține cont de temperatura cuptorului și ventilație 

Coacerea bezelelor este la fel de importantă pentru a obține cele mai bune bezele de casă. Așadar, reglarea corectă a temperaturii cuptorului este un alt aspect important Bezelele trebuie coapte la o temperatură scăzută și pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a evita arderea lor. În general, o temperatură de 100 grade Celsius este potrivită. În plus, este bine să folosești funcția de ventilație a cuptorului, pentru o uscare mai rapidă a bezelelor. 

  • Păstrează bezelele într-un recipient ermetic

După ce bezelele s-au răcit complet, este important să le păstrezi într-un recipient ermetic la temperatura camerei. Nu trebuie niciodată refrigerate, deoarece umiditatea din frigider le poate face să se înmoaie și să-și piardă textura crocantă. Dacă dorești să păstrezi bezelele pentru o perioadă mai lungă de timp, poți adăuga și un plic de silicagel în recipient pentru a absorbi orice umiditate și a menține bezele proaspete. 

  • Experimentează cu diferite arome 

Pentru a adăuga varietate și interes, poți experimenta cu diferite arome în bezelele tale de casă. De exemplu, poți adăuga extract de vanilie, esență de mentă sau ciocolată rasă pentru a le da un gust mai distinct. Este important să folosești doar arome sub formă de ingrediente uscate, deoarece lichidele pot afecta consistența bezelelor. Poți adăuga aceste arome în momentul în care adaugi zahărul în timpul mixării albușurilor.

  • Servește bezelele în combinații delicioase 

Bezelele de casă pot fi un desert de sine stătător, însă pot fi utilizate și pentru a pregăti cele mai apetisante deserturi. De pildă, acestea pot fi folosite pentru a prepara rețete de cheesecake, sofisticatul desert Pavlova sau un delicios Lemon Parfait. De asemenea, ele pot fi servite în combinații delicioase cu dulceață de casă sau cele mai diverse combinații de fructe. 

prezentare bezele de casa

Acum că ai descoperit secretele preparării bezelelor de casă, te invităm să încerci și tu să prepari aceste delicii franțuzești pentru cei dragi. Folosește-ți imaginația și creează apoi deserturi apetisante cu bezele de casă, care cu siguranță vor face deliciul meselor în familie! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Batoane cu fulgi de ovăz: Rețete sănătoase pentru gustări pe parcursul zilei

30 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, nu ducem niciodată lipsă de inspirație atunci când vine vorba de idei de gustări sănătoase pentru acele momente din zi în care pofta ne îndeamnă să facem alegeri alimentare mai puțin nutritive. Și pentru a-ți demonstra că imaginația noastră în ceea ce privește gustările sănătoase nu are limite, în articolul de […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult