Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se face un platou de brânzeturi: sfaturi și produse recomandate

Vrei să te bucuri de o experiență franțuzească inedită? Noi credem că nu există un preparat care să te transporte în inima Parisului mai mult decât un platou de brânzeturi realizat ca la carte. Un platou de brânzeturi bine pregătit este o piesă centrală elegantă și savuroasă pentru orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere, o cină romantică sau doar un răsfăț personal. 

Dacă și tu vrei să afli cum se face un platou de brânzeturi, te invităm să descoperi în rândurile următoare câteva sfaturi esențiale și produse recomandate pentru a crea platoul de brânzeturi perfect. Iată cum poți impresiona orice invitat!

Cum se face un platou de brânzeturi: sortimente de brânză

Realizarea unui platou de brânzeturi reprezintă o artă în sine, un amestec de gusturi, texturi și arome care pot transforma orice eveniment într-o experiență culinară memorabilă. Primul pas în crearea acestui platou constă în alegerea corectă a sortimentelor de brânză. Ideal ar fi să existe o varietate de texturi și arome pentru a satisface toate gusturile. O regulă de bază este să incluzi cel puțin patru tipuri de brânzeturi.

 • Brânzeturi tari: Parmigiano-Reggiano, Cheddar maturat, Grana Padano. Aceste brânzeturi sunt robuste și au arome intense, fiind perfecte pentru cei care preferă gusturile puternice.
 • Brânzeturi moi: Brie, Camembert, Chaource. Acestea sunt cremoase și aduc o notă luxoasă platoului de brânzeturi. 
 • Brânzeturi cu mucegai: Roquefort, Gorgonzola, Stilton. Brânzeturile cu mucegai albastru sau alb adaugă o complexitate interesantă și o notă picantă platoului. 
 • Brânzeturi proaspete: Mozzarella, Ricotta, Chèvre (brânză de capră). Aceste brânzeturi sunt delicate și aduc o notă proaspătă și ușoară.

Pentru a oferi o varietate internațională, poți include brânzeturi din diferite țări: Franța, Italia, Elveția, Spania și chiar brânzeturi locale pentru a susține producătorii locali. De pildă, în gama de produse de la Profi vei găsi numeroase sortimente de brânzeturi care pot fi vedetele unui astfel de platou la mesele festive.

Platou cu sortimente de branzeturi

Acompaniamente potrivite pentru un platou de brânzeturi

Un platou de brânzeturi nu este complet fără acompaniamentele potrivite. Acestea adaugă textură și arome suplimentare, complimentând brânzeturile și oferind o experiență gustativă completă. Iată cum se face un platou cu brânzeturi și care sunt elementele cu care îl poți completa!

 • Fructe proaspete: struguri, mere, pere, smochine. Acestea adaugă o notă de dulceață și prospețime. Vei găsi cele mai bune fructe în gama Proaspete de la noi
 • Fructe uscate: caise, stafide, smochine uscate. Sunt excelente pentru a echilibra aromele sărate ale brânzeturilor.
 • Nuci: nuci, migdale, alune de pădure. Adaugă o notă crunchy platoului de brânzeturi. 
 • Pâine și biscuiți: baguette, crackers, pâine de secară. Acestea sunt esențiale pentru a servi brânzeturile.
 • Miere și gemuri: mierea și gemurile (de smochine, de fructe de pădure) adaugă un contrast dulce, minunat cu brânzeturile sărate și tari.
 • Măsline și murături: acestea aduc o notă sărată și acrișoară, perfectă pentru a echilibra grăsimea brânzeturilor.

Astfel, diversele tipuri de mezeluri, fructe, nuci, pâine și biscuiți, precum și dulcețurile și sosurile, pot face diferența între un platou de brânzeturi obișnuit și unul excepțional. Prin combinarea acestor elemente, vei putea să te bucuri de o varietate de texturi și gusturi care îi vor satisface chiar și pe cei mai pretențioși invitați.

Prezentarea și aranjamentul unui platou cu brânzeturi

Prezentarea și aranjamentul unui platou cu brânzeturi sunt esențiale pentru a oferi o experiență culinară de neuitat și pentru a crea un platou impresionant. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că platoul de brânzeturi arată la fel de bine pe cât este de gustos!

 • Alege un platou adecvat 

Plăcile de ardezie, lemn, marmură sau ceramică sunt excelente pentru prezentare. Fiecare material adaugă un altfel de stil platoului.

 • Gruparea brânzeturilor

Aranjează brânzeturile în funcție de tip (moale, tare, cu mucegai) și de culoare pentru a crea un contrast vizual plăcut.

 • Spațiu pentru tăiat 

Lasă suficient spațiu între brânzeturi pentru a le tăia cu ușurință.

 • Decor

Adaugă frunze de viță de vie, flori comestibile sau ierburi pentru un aspect atractiv și elegant. De asemenea, poți folosi boabe de rodie, pentru a adăuga un plus de culoare și prospețime platoului de brânzeturi. 

 • Etichete 

Folosește etichete pentru a indica numele brânzeturilor și țara de origine. Acest lucru nu doar că informează invitații, dar adaugă și un element educativ.

Branzeturi

Servirea și degustarea platourilor cu brânzeturi

Servirea și degustarea platourilor cu brânzeturi necesită o cunoaștere detaliată a tipurilor de brânzeturi și a modului în care acestea trebuie prezentate. Astfel, servirea corectă a brânzeturilor este esențială pentru a le savura la maximum.

 • Temperatura

Scoate brânzeturile din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Acest lucru permite aromelor să se dezvolte pe deplin.

 • Ustensile

Utilizează cuțite diferite pentru fiecare tip de brânză pentru a evita încrucișarea aromelor. Există cuțite speciale pentru brânzeturile moi, tari și pentru cele cu mucegai.

 • Ordinea degustării

Începe cu brânzeturile proaspete și moi, apoi poți trece la cele tari și poți încheia cu brânzeturile cu mucegai. Aceasta ordine de servire permite să savurezi fiecare brânză fără ca gusturile puternice să le domine pe cele delicate.

Pentru a îmbunătăți și completa gustul brânzeturilor, acestea pot fi servite cu o varietate de pâini, fructe, nuci și miere. Cu toate acestea, este important să cunoști combinațiile potrivite, deoarece nu toate brânzeturile merg cu toate tipurile de pâine sau fructe. De exemplu, brânza brie se potrivește foarte bine cu pâinea baghetă, în timp ce Roquefort merge de minune cu pere sau struguri.

Recomandări de produse pentru a crea un platou de brânzeturi 

Iată câteva sugestii de brânzeturi și produse care nu ar trebui să lipsească din platoul tău: 

 • Parmigiano-Reggiano: o brânză italiană maturată, perfectă pentru cei care iubesc aromele intense.
 • Brie de Meaux: un clasic francez, cremos și cu o aromă subtilă de ciuperci.
 • Roquefort: o brânză cu mucegai albastru din Franța, cu o aromă puternică și picantă.
 • Chèvre: brânză de capră proaspătă, cu o textură fină și ușor acidulată.
 • Gruyère: o brânză elvețiană tare, cu o aromă dulceagă și nucă.

Pe lângă brânzeturi, iată câteva produse care vor completa perfect platoul:

 • Miere de trandafir: o delicatesă care se potrivește de minune cu brânzeturile tari și sărate.
 • Gem de smochine: o combinație clasică cu brânzeturile moi și brânzeturile cu mucegai.
 • Nuci caramelizate: adaugă o notă crocantă și dulce.
 • Pâine artizanală: o pâine de calitate superioară, cu o crustă crocantă și interior moale.

Sugestii de vinuri pentru servirea platourilor cu brânzeturi

Potrivirea vinurilor cu tipul de brânză este un aspect esențial pentru a savura la maximum gustul unui platou de brânzeturi. Am vorbit într-un articol anterior de pe blog despre asocierea vinului cu preparate culinare, așa că iată câteva sugestii de vinuri care se potrivesc perfect cu diferite tipuri de brânzeturi!

 • Vin alb: Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Riesling sunt excelente cu brânzeturile proaspete și cu mucegai.
 • Vin roșu: Merlot, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon se potrivesc bine cu brânzeturile tari și maturate.
 • Vin spumant: Prosecco sau Champagne sunt perfecte pentru a însoți brânzeturile moi și cremoase.

Acum că știi cum să maximizezi experiența culinară cu diferite sortimente de vinuri, te invităm să alegi din colecția de vinuri de la Profi cele mai potrivite vinuri pentru platourile cu brânzeturi!

Vinul si branzeturile

Cum se face un platou cu brânzeturi: sfaturi finale

Crearea unui platou de brânzeturi de succes presupune mai mult decât o simplă selecție de sortimente; implica diversitate, calitate, aranjament și o servire corespunzătoare. Iată câteva sfaturi finale de care să ții cont atunci când faci un platou de brânzeturi!

 • Cunoaște gusturile invitaților

Încearcă să incluzi brânzeturi care să acopere o gamă largă de preferințe.

 • Experimentează

Nu-ți fie teamă să încerci brânzeturi noi și combinații inedite.

 • Păstrează echilibrul 

Asigură-te că platoul conține suficiente brânzeturi, dar și acompaniamente pentru a crea o experiență completă.

 • Gustă înainte

Încearcă brânzeturile și acompaniamentele înainte de a le servi pentru a te asigura că se potrivesc bine împreună.

Crearea unui platou de brânzeturi perfect poate părea o provocare, dar cu un pic de planificare și creativitate, poți realiza o capodoperă culinară care să impresioneze și să delecteze. Înarmat cu aceste sfaturi și produse recomandate, ești gata să devii maestru în arta platourilor de brânzeturi. Bon appétit!

Mai multe idei practice pentru tine

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Masa perfectă de Valentine’s Day: Idei inedite pentru o cină romantică

14 februarie 2023

O cină romantică la lumina lumânărilor este una dintre cele mai simple, dar fără de cusur, modalități de a petrece timp de calitate în doi indiferent de ocazie. Prilejurile pot fi diverse: Valentine’s Day, Dragobete, o zi de naștere, aniversarea relației sau pur și simplu o seară obișnuită. Acum, că suntem în luna iubirii și […]

Citește mai mult

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

07 decembrie 2022

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Curățenia generală: Sfaturi utile, greșeli de evitat și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Orice persoană își dorește o locuință curată și ordonată, învăluită într-o atmosferă caldă și primitoare. Curățenia nu este importantă doar din punct de vedere estetic, ci și al sănătății, deoarece acarienii, alergenii, microbii și germenii se înmulțesc rapid într-un mediu plin de praf și mizerie, ceea ce poate duce la afecțiuni grave de sănătate. Pentru […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult