Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul părinților în ceea ce privește familiarizarea cu mediul școlar și cu ce presupune un orar zilnic la școală, cu atât mai mult dacă micuțul tău începe clasa 0. 

Cu pregătirea potrivită, tranziția către un nou an școlar poate fi ușoară și lipsită de stres. Tocmai din acest motiv, am dedicat următorul articol părinților care își pregătesc copiii pentru școală. Aici vei descoperi o serie de sfaturi practice despre cum să-ți organizezi timpul și cum să-ți planifici activitățile, cum să alegi rechizitele potrivite, cum să dezvolți abilitățile sociale ale copilului, dar și cum să-i înțelegi așteptările. Parcurge și tu rândurile următoare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre pregătirea copilului pentru școală! 

1. Organizează timpul și planifică activitățile copilului tău 

Pentru a ușura tranziția de la vacanță la programul școlar, părinții pot juca un rol crucial în pregătirea copilului pentru școală, prin organizarea timpului și planificarea activităților. Crearea unui program zilnic este esențială, deoarece oferă copilului un ritm stabil și reduce sentimentul de haos sau de stres. Acest program ar trebui să includă timp pentru studiu, activități extrașcolare, odihnă și timp liber. Astfel, copilul va avea o structură clară a zilei și va ști exact la ce să se aștepte.

În loc să impună un program, părinții ar trebui să încurajeze copilul să participe la planificarea acestuia. Aceasta îi oferă copilului un sentiment de control și îmbunătățește abilitățile de organizare. Prin discuții și colaborare, copilul poate oferi sugestii și idei pentru a-și personaliza programul în funcție de preferințele și nevoile sale. Această implicare a copilului în planificare îi dă și încredere în abilitățile sale de a se organiza și de a-și gestiona timpul.

În plus, părinții ar trebui să ajute copilul să stabilească obiective clare pentru anul școlar. Aceste obiective pot include realizări academice, participarea la anumite activități extracurriculare sau dezvoltarea unor abilități specifice. Stabilirea acestor obiective îi oferă copilului un scop și o motivație în timpul anului școlar, iar părinții pot oferi sprijin și îndrumare pe parcursul atingerii acestora.

În cadrul organizării, prioritizarea activităților este, de asemenea, un aspect important de abordat. Părinții ar trebui să îi învețe pe copii cum să prioritizeze sarcinile școlare în raport cu activitățile mai distractive, dar mai puțin productive. Aceasta poate include discuții despre importanța unei teme finalizate înainte de a petrece timp cu prietenii sau de a se juca pe calculator. Înțelegerea importanței prioritizării îi va ajuta pe copii să-și gestioneze timpul și să-și îndeplinească responsabilitățile școlare în mod eficient.

Planificarea activităților copilului tău 

2. Achiziționează lista completă de rechizite pentru noul an școlar

Pentru a asigura o tranziție lină către noul an școlar, planificarea achizițiilor este esențială. Este recomandat să începi să cauți și să achiziționezi rechizitele necesare din timp, pentru a evita aglomerația din magazine sau eventuala lipsă a produselor necesare. O planificare corectă poate ajuta și la gestionarea eficientă a bugetului alocat pentru rechizitele școlare. 

Atunci când alegi rechizitele potrivite, este important să iei în considerare funcționalitatea, durabilitatea și potrivirea acestora pentru vârsta și nevoile copilului. Manualele trebuie să fie actualizate și în conformitate cu programa școlară, iar caietele să fie potrivite pentru fiecare materie în parte. Ghiozdanele ar trebui să fie ergonomice și să ofere suficient spațiu pentru cărți și alte rechizite. De asemenea, hainele școlare ar trebui să fie confortabile și potrivite pentru toate activitățile de la școală.

Implicarea copilului în procesul de cumpărături poate fi o modalitate excelentă de a-l responsabiliza și de a-i crește entuziasmul pentru noul an școlar. Îl poți încuraja să aleagă unele dintre rechizite, în limitele bugetului stabilit. Acest lucru îi va oferi copilului un sentiment de control și implicare în procesul de pregătire pentru școală.

Pregătirea copilului pentru școală: lista de rechizite 

Știm că lista cu rechizite școlare poate reprezenta o provocare pentru fiecare părinte și o grijă constantă înainte de începerea noului an școlar. Pare că niciodată nu se termină toate de cumpărat, în timp ce școlarul poate adăuga pe listă propriile nevoi și dorințe. Cu toate acestea, iată care sunt cele mai importante obiecte școlare pe care trebuie să le bifezi: 

 • ghiozdanul; 
 • penarul; 
 • caietele: dictando, de matematică, de biologie, de geografie, de muzică, de desen (poți discuta cu învățătorii și profesorii pentru a afla exact care este programa didactică); 
 • instrumentele de scris: diverse tipuri de stilouri pentru copii și rezerve de stilou, creioane, pixuri și carioci; 
 • acuarele și bloc de desen; 
 • ascuțitoare și radieră; 
 • trusă de geometrie; 
 • riglă; 
 • obiecte pentru lucrul manual, precum foarfecă, lipici, hârtie creponată sau lucioasă; 
 • echipament sportiv. 

Dacă micuțul tău începe grupa pregătitoare, vei găsi într-un articol anterior de pe blog care este lista completă de rechizite școlare pentru clasa 0. De asemenea, în gama de produse de la Profi vei găsi majoritatea rechizitelor necesare, la cele mai bune oferte, ceea ce va ușura pregătirea copilului pentru școală. 

Lista de rechizite 

3. Ajută la dezvoltarea abilităților sociale ale copilului tău pentru pregătirea pentru școală 

Dezvoltarea abilităților sociale este esențială pentru copiii care încep un nou an școlar, deoarece acestea îi ajută să interacționeze cu succes cu colegii și profesorii. Părinții pot juca un rol fundamental în dezvoltarea acestor abilități, oferindu-le copiilor oportunități de a petrece timp cu alți copii și de a învăța cum să lucreze în echipă și să rezolve conflicte în mod constructiv.

Încurajarea interacțiunii cu alți copii este un prim pas important în dezvoltarea abilităților sociale. Părinții pot organiza întâlniri de joacă sau pot înscrie copilul la diverse activități în grup, cum ar fi cluburi sportive. Aceste experiențe îi vor ajuta pe copii să învețe cum să împărtășească, să lucreze în echipă și să-i respecte pe alții, ceea ce va conta enorm în pregătirea copilului pentru școală. 

Învățarea gestionării conflictelor este, de asemenea, esențială în dezvoltarea abilităților sociale. Părinții pot juca un rol important în acest proces, modelând un comportament adecvat și oferind copiilor strategii pentru rezolvarea conflictelor. Discuțiile deschise despre situațiile de conflict și modul de rezolvare a acestora pot fi de mare ajutor în dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a problemelor.

Dezvoltarea empatiei și a înțelegerii este, de asemenea, importantă pentru abilitățile sociale ale copilului. Părinții pot ajuta la dezvoltarea empatiei prin discuții despre sentimente și emoții, prin citirea poveștilor care explorează diverse perspective și prin încurajarea copilului să se gândească la modul în care acțiunile lor ar putea afecta pe alții. Acestea vor ajuta la dezvoltarea abilităților de înțelegere și empatie față de alți oameni.

Încurajarea comunicării eficiente este și ea esențială în dezvoltarea abilităților sociale ale copilului. Părinții pot ajuta copilul să învețe cum să-și exprime gândurile și sentimentele într-un mod clar și respectuos. Prin discuții deschise și prin încurajarea participării la conversații, părinții pot ajuta copiii să dezvolte abilități solide de comunicare și să-și exprime opinia într-un mod adecvat.

Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului tău

4. Discută cu copilul tău și învață să-i înțelegi așteptările pe care le are de la noul an școlar 

Începutul unui nou an școlar este momentul oportun pentru ca părinții să discute deschis cu copiii lor despre așteptările acestora și să le ofere sprijinul necesar în adaptarea la schimbările ce pot apărea odată cu trecerea la o clasă superioară sau începerea clasei pregătitoare. Comunicarea sinceră și empatică între părinți și copii este cheia unei tranziții reușite către un an școlar de succes. 

Încurajează-ți copilul să vorbească deschis despre emoțiile și temerile pe care le are în legătură cu noul an școlar. Ascultă-l cu atenție și manifestă înțelegere față de anxietățile sale, demonstrându-i că ești acolo pentru a-i fi alături. De asemenea, pregătirea copilului pentru școală implică și învățarea acestuia să-și stabilească obiective realiste pentru noul an școlar, care să-l ajute să-și concentreze eforturile și să-și dezvolte un simț al responsabilității. 

De asemenea, discută cu cel mic despre cum pot apărea schimbări odată cu trecerea la o clasă superioară, precum nivelul de dificultate al materiilor sau așteptările academice ridicate. Ajută-l să înțeleagă că este perfect normal să se simtă copleșit, dar și că ai încredere în capacitatea sa de a face față provocărilor. 

5. Promovează un stil de viață sănătos odată cu pregătirea copilului pentru școală 

Promovarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru a asigura o performanță optimă a copilului în noul an școlar. În acest sens, există trei aspecte cheie pe care părinții ar trebui să le ia în considerare: somnul adecvat, alimentația sănătoasă și exercițiul fizic.

 • Importanța somnului adecvat

Un somn de calitate este crucial pentru dezvoltarea și performanța academică a copilului. Studiile arată că un somn adecvat poate îmbunătăți concentrarea, memoria și rezolvarea problemelor. Este recomandat ca școlarii și preșcolarii să aibă un program de somn regulat și să respecte numărul de ore de somn recomandat în funcție de vârsta lor. De exemplu, copiii în vârstă de șase până la șapte ani ar trebui să doarmă între nouă și zece ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari ar trebui să doarmă între nouă și 12 ore pe noapte.

 • Alimentația sănătoasă

O alimentație echilibrată joacă un rol esențial în dezvoltarea cognitivă și fizică a copilului. Consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe și legume proaspete, proteine slabe, cereale integrale și lactate sănătoase, poate contribui la creșterea energiei și a concentrării. Este important să încurajezi copilul să aibă trei mese principale pe zi și să adauge gustări sănătoase între acestea. De asemenea, evitarea alimentelor procesate și a băuturilor îndulcite poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și performanței școlare a copilului.

 • Beneficiile exercițiului fizic

Activitatea fizică regulată are multiple beneficii pentru copil, atât fizice, cât și mentale. Participarea la activități fizice precum sporturile de echipă, dansul sau chiar plimbările în aer liber poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, crește nivelul de energie și ajută la reducerea stresului și anxietății. De asemenea, exercițiul fizic poate îmbunătăți memoria și concentrarea, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra performanței școlare a copilului.

 • Menținerea hidratării

Hidratarea adecvată este esențială pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului. Consumul suficient de apă poate ajuta la menținerea nivelului de energie, la eliminarea toxinelor și la îmbunătățirea concentrării. Pentru a încuraja hidratarea regulată, părinții pot oferi copilului o sticluță de apă pe care să o aibă mereu la îndemână.

Menținerea hidratării

În concluzie, pregătirea copilului pentru un nou an școlar implică mai multe aspecte, de la organizarea timpului și achiziționarea rechizitelor, la dezvoltarea abilităților sociale și înțelegerea așteptărilor. Este esențial, de asemenea, să promovezi un stil de viață sănătos. Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să poți face tranziția de la vacanță la școală mai ușoară și mai plăcută pentru copilul tău, în așa fel încât pregătirea pentru școală să fie un proces plin de entuziasm!

Mai multe idei practice pentru tine

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

07 decembrie 2023

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din […]

Citește mai mult

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Ziua femeii: Obiceiuri de 8 Martie

16 februarie 2023

„Vine, vine primăvara,/ Se aşterne-n toată ţara” sună începutul unui cântecel binecunoscut pentru copii. Și odată cu primăvara vine și Ziua Femeii. Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. Și legat de ceea ce se sărbătorește pe 8 Martie, există o serie de obiceiuri, transmise de […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Cum să gătești corect broccoli: 5 pași simpli pentru a-l face fraged si aromat

26 ianuarie 2024

Unele persoane iubesc această legumă, în timp ce alții nici măcar nu vor să audă de ea. Este vorba despre broccoli, această legumă cruciferă ce se înrudește cu varza, conopida, varza de Bruxelles sau bok choy. Înainte de a refuza o porție de broccoli însă, gândește-te că aceasta este una dintre legumele bogate în fibre. […]

Citește mai mult

Cum poți avea un Crăciun sustenabil: sfaturi și recomandări utile

22 decembrie 2022

Tis’ the season to be jolly, spun cântecele de Crăciun americane și nu le putem contrazice, căci odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, totul pare încărcat de veselie și magie. Pentru toți, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare din an, însă ea poate fi cea mai nefastă pentru mediul înconjurător. De la prea multă hârtie […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult