Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul părinților în ceea ce privește familiarizarea cu mediul școlar și cu ce presupune un orar zilnic la școală, cu atât mai mult dacă micuțul tău începe clasa 0. 

Cu pregătirea potrivită, tranziția către un nou an școlar poate fi ușoară și lipsită de stres. Tocmai din acest motiv, am dedicat următorul articol părinților care își pregătesc copiii pentru școală. Aici vei descoperi o serie de sfaturi practice despre cum să-ți organizezi timpul și cum să-ți planifici activitățile, cum să alegi rechizitele potrivite, cum să dezvolți abilitățile sociale ale copilului, dar și cum să-i înțelegi așteptările. Parcurge și tu rândurile următoare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre pregătirea copilului pentru școală! 

1. Organizează timpul și planifică activitățile copilului tău 

Pentru a ușura tranziția de la vacanță la programul școlar, părinții pot juca un rol crucial în pregătirea copilului pentru școală, prin organizarea timpului și planificarea activităților. Crearea unui program zilnic este esențială, deoarece oferă copilului un ritm stabil și reduce sentimentul de haos sau de stres. Acest program ar trebui să includă timp pentru studiu, activități extrașcolare, odihnă și timp liber. Astfel, copilul va avea o structură clară a zilei și va ști exact la ce să se aștepte.

În loc să impună un program, părinții ar trebui să încurajeze copilul să participe la planificarea acestuia. Aceasta îi oferă copilului un sentiment de control și îmbunătățește abilitățile de organizare. Prin discuții și colaborare, copilul poate oferi sugestii și idei pentru a-și personaliza programul în funcție de preferințele și nevoile sale. Această implicare a copilului în planificare îi dă și încredere în abilitățile sale de a se organiza și de a-și gestiona timpul.

În plus, părinții ar trebui să ajute copilul să stabilească obiective clare pentru anul școlar. Aceste obiective pot include realizări academice, participarea la anumite activități extracurriculare sau dezvoltarea unor abilități specifice. Stabilirea acestor obiective îi oferă copilului un scop și o motivație în timpul anului școlar, iar părinții pot oferi sprijin și îndrumare pe parcursul atingerii acestora.

În cadrul organizării, prioritizarea activităților este, de asemenea, un aspect important de abordat. Părinții ar trebui să îi învețe pe copii cum să prioritizeze sarcinile școlare în raport cu activitățile mai distractive, dar mai puțin productive. Aceasta poate include discuții despre importanța unei teme finalizate înainte de a petrece timp cu prietenii sau de a se juca pe calculator. Înțelegerea importanței prioritizării îi va ajuta pe copii să-și gestioneze timpul și să-și îndeplinească responsabilitățile școlare în mod eficient.

Planificarea activităților copilului tău 

2. Achiziționează lista completă de rechizite pentru noul an școlar

Pentru a asigura o tranziție lină către noul an școlar, planificarea achizițiilor este esențială. Este recomandat să începi să cauți și să achiziționezi rechizitele necesare din timp, pentru a evita aglomerația din magazine sau eventuala lipsă a produselor necesare. O planificare corectă poate ajuta și la gestionarea eficientă a bugetului alocat pentru rechizitele școlare. 

Atunci când alegi rechizitele potrivite, este important să iei în considerare funcționalitatea, durabilitatea și potrivirea acestora pentru vârsta și nevoile copilului. Manualele trebuie să fie actualizate și în conformitate cu programa școlară, iar caietele să fie potrivite pentru fiecare materie în parte. Ghiozdanele ar trebui să fie ergonomice și să ofere suficient spațiu pentru cărți și alte rechizite. De asemenea, hainele școlare ar trebui să fie confortabile și potrivite pentru toate activitățile de la școală.

Implicarea copilului în procesul de cumpărături poate fi o modalitate excelentă de a-l responsabiliza și de a-i crește entuziasmul pentru noul an școlar. Îl poți încuraja să aleagă unele dintre rechizite, în limitele bugetului stabilit. Acest lucru îi va oferi copilului un sentiment de control și implicare în procesul de pregătire pentru școală.

Pregătirea copilului pentru școală: lista de rechizite 

Știm că lista cu rechizite școlare poate reprezenta o provocare pentru fiecare părinte și o grijă constantă înainte de începerea noului an școlar. Pare că niciodată nu se termină toate de cumpărat, în timp ce școlarul poate adăuga pe listă propriile nevoi și dorințe. Cu toate acestea, iată care sunt cele mai importante obiecte școlare pe care trebuie să le bifezi: 

 • ghiozdanul; 
 • penarul; 
 • caietele: dictando, de matematică, de biologie, de geografie, de muzică, de desen (poți discuta cu învățătorii și profesorii pentru a afla exact care este programa didactică); 
 • instrumentele de scris: diverse tipuri de stilouri pentru copii și rezerve de stilou, creioane, pixuri și carioci; 
 • acuarele și bloc de desen; 
 • ascuțitoare și radieră; 
 • trusă de geometrie; 
 • riglă; 
 • obiecte pentru lucrul manual, precum foarfecă, lipici, hârtie creponată sau lucioasă; 
 • echipament sportiv. 

Dacă micuțul tău începe grupa pregătitoare, vei găsi într-un articol anterior de pe blog care este lista completă de rechizite școlare pentru clasa 0. De asemenea, în gama de produse de la Profi vei găsi majoritatea rechizitelor necesare, la cele mai bune oferte, ceea ce va ușura pregătirea copilului pentru școală. 

Lista de rechizite 

3. Ajută la dezvoltarea abilităților sociale ale copilului tău pentru pregătirea pentru școală 

Dezvoltarea abilităților sociale este esențială pentru copiii care încep un nou an școlar, deoarece acestea îi ajută să interacționeze cu succes cu colegii și profesorii. Părinții pot juca un rol fundamental în dezvoltarea acestor abilități, oferindu-le copiilor oportunități de a petrece timp cu alți copii și de a învăța cum să lucreze în echipă și să rezolve conflicte în mod constructiv.

Încurajarea interacțiunii cu alți copii este un prim pas important în dezvoltarea abilităților sociale. Părinții pot organiza întâlniri de joacă sau pot înscrie copilul la diverse activități în grup, cum ar fi cluburi sportive. Aceste experiențe îi vor ajuta pe copii să învețe cum să împărtășească, să lucreze în echipă și să-i respecte pe alții, ceea ce va conta enorm în pregătirea copilului pentru școală. 

Învățarea gestionării conflictelor este, de asemenea, esențială în dezvoltarea abilităților sociale. Părinții pot juca un rol important în acest proces, modelând un comportament adecvat și oferind copiilor strategii pentru rezolvarea conflictelor. Discuțiile deschise despre situațiile de conflict și modul de rezolvare a acestora pot fi de mare ajutor în dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a problemelor.

Dezvoltarea empatiei și a înțelegerii este, de asemenea, importantă pentru abilitățile sociale ale copilului. Părinții pot ajuta la dezvoltarea empatiei prin discuții despre sentimente și emoții, prin citirea poveștilor care explorează diverse perspective și prin încurajarea copilului să se gândească la modul în care acțiunile lor ar putea afecta pe alții. Acestea vor ajuta la dezvoltarea abilităților de înțelegere și empatie față de alți oameni.

Încurajarea comunicării eficiente este și ea esențială în dezvoltarea abilităților sociale ale copilului. Părinții pot ajuta copilul să învețe cum să-și exprime gândurile și sentimentele într-un mod clar și respectuos. Prin discuții deschise și prin încurajarea participării la conversații, părinții pot ajuta copiii să dezvolte abilități solide de comunicare și să-și exprime opinia într-un mod adecvat.

Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului tău

4. Discută cu copilul tău și învață să-i înțelegi așteptările pe care le are de la noul an școlar 

Începutul unui nou an școlar este momentul oportun pentru ca părinții să discute deschis cu copiii lor despre așteptările acestora și să le ofere sprijinul necesar în adaptarea la schimbările ce pot apărea odată cu trecerea la o clasă superioară sau începerea clasei pregătitoare. Comunicarea sinceră și empatică între părinți și copii este cheia unei tranziții reușite către un an școlar de succes. 

Încurajează-ți copilul să vorbească deschis despre emoțiile și temerile pe care le are în legătură cu noul an școlar. Ascultă-l cu atenție și manifestă înțelegere față de anxietățile sale, demonstrându-i că ești acolo pentru a-i fi alături. De asemenea, pregătirea copilului pentru școală implică și învățarea acestuia să-și stabilească obiective realiste pentru noul an școlar, care să-l ajute să-și concentreze eforturile și să-și dezvolte un simț al responsabilității. 

De asemenea, discută cu cel mic despre cum pot apărea schimbări odată cu trecerea la o clasă superioară, precum nivelul de dificultate al materiilor sau așteptările academice ridicate. Ajută-l să înțeleagă că este perfect normal să se simtă copleșit, dar și că ai încredere în capacitatea sa de a face față provocărilor. 

5. Promovează un stil de viață sănătos odată cu pregătirea copilului pentru școală 

Promovarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru a asigura o performanță optimă a copilului în noul an școlar. În acest sens, există trei aspecte cheie pe care părinții ar trebui să le ia în considerare: somnul adecvat, alimentația sănătoasă și exercițiul fizic.

 • Importanța somnului adecvat

Un somn de calitate este crucial pentru dezvoltarea și performanța academică a copilului. Studiile arată că un somn adecvat poate îmbunătăți concentrarea, memoria și rezolvarea problemelor. Este recomandat ca școlarii și preșcolarii să aibă un program de somn regulat și să respecte numărul de ore de somn recomandat în funcție de vârsta lor. De exemplu, copiii în vârstă de șase până la șapte ani ar trebui să doarmă între nouă și zece ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari ar trebui să doarmă între nouă și 12 ore pe noapte.

 • Alimentația sănătoasă

O alimentație echilibrată joacă un rol esențial în dezvoltarea cognitivă și fizică a copilului. Consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructe și legume proaspete, proteine slabe, cereale integrale și lactate sănătoase, poate contribui la creșterea energiei și a concentrării. Este important să încurajezi copilul să aibă trei mese principale pe zi și să adauge gustări sănătoase între acestea. De asemenea, evitarea alimentelor procesate și a băuturilor îndulcite poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și performanței școlare a copilului.

 • Beneficiile exercițiului fizic

Activitatea fizică regulată are multiple beneficii pentru copil, atât fizice, cât și mentale. Participarea la activități fizice precum sporturile de echipă, dansul sau chiar plimbările în aer liber poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, crește nivelul de energie și ajută la reducerea stresului și anxietății. De asemenea, exercițiul fizic poate îmbunătăți memoria și concentrarea, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra performanței școlare a copilului.

 • Menținerea hidratării

Hidratarea adecvată este esențială pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului. Consumul suficient de apă poate ajuta la menținerea nivelului de energie, la eliminarea toxinelor și la îmbunătățirea concentrării. Pentru a încuraja hidratarea regulată, părinții pot oferi copilului o sticluță de apă pe care să o aibă mereu la îndemână.

Menținerea hidratării

În concluzie, pregătirea copilului pentru un nou an școlar implică mai multe aspecte, de la organizarea timpului și achiziționarea rechizitelor, la dezvoltarea abilităților sociale și înțelegerea așteptărilor. Este esențial, de asemenea, să promovezi un stil de viață sănătos. Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să poți face tranziția de la vacanță la școală mai ușoară și mai plăcută pentru copilul tău, în așa fel încât pregătirea pentru școală să fie un proces plin de entuziasm!

Mai multe idei practice pentru tine

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

16 martie 2023

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

27 martie 2024

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult