Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au făcut această alegere una permanentă și au transformat-o într-un stil de viață, fiind extrem de sănătoși.

Perioada postului este una care reprezintă, în sens religios, conotația înălțării spirituale prin dominarea poftelor și dobândirea unei stări de echilibru în toate aspectele vieții. Dincolo de semnificația spirituală, postul reprezintă și o ocazie excelentă de a-ți detoxifia organismul. De aceea, specialiștii în nutriție recomandă acest exercițiu alimentar de mai multe ori pe an, dincolo de ocaziile religioase.

Cum postul Crăciunului se apropie cu pași repezi, îți vom prezenta în articolul de astăzi ce presupune alimentația în perioada postului, printr-o serie de sfaturi și recomandări utile, în așa fel încât să-ți menții starea de sănătate. Iată ce semnifică dieta de post!

Ce este postul?

Înainte de a-ți vorbi despre alimentația în timpul postului, vom vorbi puțin despre ce este postul din punct de vedere al restricțiilor alimentare. Toate marile religii au, încă din timpuri străvechi, modalități diferite de a posti. În religia creștină, de pildă, se disting două posturi importante: cel al Nașterii Domnului, recunoscut ca postul Crăciunului, cu o durată de 40 de zile și cel al Învierii Domnului sau postul Paștelui, cu o durată de 48 de zile. În timpul acestora, alimentația în timpul postului diferă la ortodocși și catolici.

La ortodocși, restricția este asemănătoare unei diete de tip vegetarian, în care sunt eliminate toate alimentele de origine animală, în timp ce la catolici restricția este asemănătoare unei diete ovo-lacto-vegetariene. În ambele situații, este eliminată carnea de orice fel, singurele surse de proteine fiind cele de origine exclusiv vegetală, în religia ortodoxă și cele de origine animală (ouă, brânzeturi și lapte) sau vegetală, în religia catolică.

brocoli , nuci, linte si fasole

Alimentația în perioada postului: sfaturi și recomandări

Restricțiile la ouă, lactate și carne pe care le presupune alimentația din timpul postului ar putea fi dificil de respectat pentru mulți, mai ales dacă la aceasta se adaugă și o alimentație deficitară în proteine, vitamine și minerale. În acest context, sfaturile și recomandările specialiștilor pot fi extrem de utile pentru o alimentație corectă în perioada postului.

Am adunat în rândurile de mai jos o listă de recomandări de care să ții cont în timpul postului. Iată ce sugerează experții în nutriție!

Adoptă un regim alimentar echilibrat

Știm cu toții că o alimentație sănătoasă înseamnă echilibru. O alimentație corespunzătoare, alături de o hidratare adecvată, activitate fizică și odihnă vor ajuta organismul să primească nutrienții necesari pentru o bună funcționare, chiar și într-o perioadă cu restricții alimentare riguroase.

Așadar, alimentația în timpul postului trebuie să fie echilibrată, variată și moderată, în așa fel încât să asigure toți nutrienții esențiali. Conceptul de „farfurie sănătoasă” este o modalitate eficientă de a planifica mesele într-un mod echilibrat, astfel ca organismul să aibă parte de un aport suficient de nutrienți. O masă sănătoasă și echilibrată va conține:

  • 50% din farfurie – fructe și legume

Legumele au un conținut scăzut de calorii și oferă organismului un aport esențial de fibre și fitonutrienți, vitamina A și vitamina C, folați, magneziu și potasiu. Cartofii, însă, nu intră în această categorie. Fructele sunt gustarea ideală dintre mese și este recomandat consumul a 2-3 porții pe zi. Este de preferat ca fructele și legumele să fie proaspete, în culori cât mai variate, în special cele verzi și portocalii. În gama Proaspete de la noi, vei găsi cele mai delicioase fructe și legume românești care duc mai departe tradiția produselor naturale.

  • 25% din farfurie – alimente proteice

Sursele vegetale de proteine pe care le poți include în alimentația de post pot fi reprezentate de ciuperci, soia, tofu, nuci și semințe, quinoa și leguminoase precum fasole, mazăre, linte sau năut. O cantitate optimă de proteine în alimentația din timpul postului poate contribui la senzația de sațietate, așa că îți recomandăm să alegi și tu aceste alimente din gama de produse Profi.

  • 25% din farfurie – cereale și alimente cu amidon

Cerealele sunt o sursă importantă de energie, iar în ceea ce privește consumul, se recomandă varianta integrală și mai puțin procesată a acestora. De pildă, orezul alb poate fi înlocuit cu orez integral, pastele albe cu paste integrale, din linte, hrișcă sau mazăre și pâinea albă poate fi înlocuită cu pâinea integrală cu semințe. Vestea bună este că vei găsi o mulțime de cereale și alimente cu amidon sănătoase în magazinul Profi!

alimente ce contin proteine

Ține cont de zilele de dezlegare la pește

Alimentația din timpul postului trebuie să țină cont și de zilele de dezlegare la pește, aliment bogat în Omega 3 și proteine calitative. De asemenea, pot fi folosite și uleiurile presate la rece în stare proaspătă, în salate. Drept alternativă, se pot folosi și suplimente cu Omega 3 din alge, care nu sunt de origine animală precum uleiul de pește pentru un efect puternic antioxidant.

Integrează leguminoasele în dieta alimentară

Leguminoasele sunt excelente în alimentația din timpul postului și aici facem referire la soia, mazăre, năut, linte și fasole. Aceste alimente sunt o sursă benefică de proteine, conțin multe fibre și sunt bogate în vitamine și minerale. De pildă, boabele de fasole uscată au o valoare calorică mare, ajută la prepararea unor mâncăruri sățioase și sunt bogate în săruri minerale, precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier.

alimente leguminoase

Combină alimentele în timpul postului

Combinarea alimentelor în perioada postului este extrem de importantă pentru a aduce în alimentație toți aminoacizii esențiali. Cea mai simplă modalitate prin care poți combina alimentele în dieta postului are la bază câteva reguli simple:

  • Leguminoasele se vor consuma alături de cereale, nuci și semințe. Combinaţii gustoase pot fi: linte cu orez, fasole roșie cu orez, humus din năut cu susan și altele.
  • Cerealele se vor consuma împreună cu leguminoase. De exemplu, pâinea integrală cu unt de arahide, lipia de porumb cu pastă de năut sau pâinea integrală cu semințe și fasole bătută pot fi alegeri excelente.
  • Legumele se consumă alături de leguminoase, cereale, nuci și semințe. O salată de spanac cu fasole roșie și semințe sau broccoli alături de tofu și nuci sunt rețete ideale pentru alimentația în post.

De asemenea, în perioada postului, aportul de calciu poate scădea din cauza lipsei lactatelor din alimentație. Poți suplini acest aport necesar de calciu consumând lapte de soia sau lapte vegetal îmbogățit cu această substanță.

piureuri din legume

Suplinește deficitele alimentare prin alimente vegetale

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, o alimentație echilibrată presupune să nu uităm de amionoacizii esențiali, vitamine, minerale și constituenții necesari pentru o bună funcționare a metabolismului. Având în vedere că în post este limitat consumul de carne, ouă, lapte și pește, cele mai frecvente deficite apar în rândul aminoacizilor esențiali, al vitaminelor din grupul B și al vitaminei D. Consumând alimente precum soia, tofu, nuci, linte, semințe, quinoa și cereale, putem suplini acest deficite din alimentația postului.

În ceea ce privește vitaminele, vitamina B12 poate fi obţinută din suplimente alimentare, murături, drojdie sau alimente cu boabe de soia fermentate. În ceea ce privește vitamina D, ar trebui folosite suplimente alimentare. Legumele, nucile și semințele de chia sunt surse vegetale excelente de fier, fasolea și nucile suplinesc deficitul de fier, iar conopida, broccoli, varza și spanacul aduc organismului doza de calciu de care are nevoie. Și le poți cumpăra pe toate din noul Profi, beneficiind de cele mai bune promoții!

lactate si nuci

Așadar, alimentația în perioada postului nu trebuie să reprezinte nicidecum un motiv de îngrijorare, atâta vreme cât urmezi o dietă echilibrată și introduci în meniul zilnic alimente de origine vegetală care să suplinească deficitul în urma lipsei consumului de alimente interzise în post. Ține cont de sfaturile și recomandările noastre și nu te raporta la perioada de post ca la una de restricții, ci ca la un detox pentru organism!

Mai multe idei practice pentru tine

Ce trebuie să conțină un coș de Paște? Sfaturi și recomandări utile

19 aprilie 2023

Paștele este de departe cea mai importantă sărbătoare a Bisericii Ortodoxe. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și întâlnire cu toate persoanele dragi din familie, prieteni și cunoscuți. Însă, pe lângă aceste obiceiuri familiale, trebuie să ținem cont și de tradițiile populare ale sărbătorilor pascale, tocmai pentru a-i înțelege cu adevărat sensul.  Un element-cheie […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Top 5 cocktailuri celebre cu whiskey pe care trebuie să le încerci

16 iunie 2023

Sunt cocktailuri pe care le-ai savurat până acum sau despre care ai aflat din filme de succes sau din cărți, deci nu întâmplător au devenit celebre. Și noi suntem de părere că pentru cele mai populare rețete de cocktailuri alcoolice merită să te joci de-a barmanul acasă. Și nu orice fel de cocktailuri, întrucât am dedicat […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cum să prepari maioneză de casă în doar câțiva pași simpli

09 aprilie 2024

Dacă ar fi să numim câteva preparate gătite cu precădere în bucătăria internațională, cu siguranță unul dintre acestea ar fi maioneza. Această emulsie cremoasă și delicioasă este un ingredient de bază în bucătărie, fiind folosit pentru a îmbogăți gustul și textura celor mai diverse preparate, de la salată de boeuf până la sandvișuri. Chiar dacă rețeta de […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult