Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au făcut această alegere una permanentă și au transformat-o într-un stil de viață, fiind extrem de sănătoși.

Perioada postului este una care reprezintă, în sens religios, conotația înălțării spirituale prin dominarea poftelor și dobândirea unei stări de echilibru în toate aspectele vieții. Dincolo de semnificația spirituală, postul reprezintă și o ocazie excelentă de a-ți detoxifia organismul. De aceea, specialiștii în nutriție recomandă acest exercițiu alimentar de mai multe ori pe an, dincolo de ocaziile religioase.

Cum postul Crăciunului se apropie cu pași repezi, îți vom prezenta în articolul de astăzi ce presupune alimentația în perioada postului, printr-o serie de sfaturi și recomandări utile, în așa fel încât să-ți menții starea de sănătate. Iată ce semnifică dieta de post!

Ce este postul?

Înainte de a-ți vorbi despre alimentația în timpul postului, vom vorbi puțin despre ce este postul din punct de vedere al restricțiilor alimentare. Toate marile religii au, încă din timpuri străvechi, modalități diferite de a posti. În religia creștină, de pildă, se disting două posturi importante: cel al Nașterii Domnului, recunoscut ca postul Crăciunului, cu o durată de 40 de zile și cel al Învierii Domnului sau postul Paștelui, cu o durată de 48 de zile. În timpul acestora, alimentația în timpul postului diferă la ortodocși și catolici.

La ortodocși, restricția este asemănătoare unei diete de tip vegetarian, în care sunt eliminate toate alimentele de origine animală, în timp ce la catolici restricția este asemănătoare unei diete ovo-lacto-vegetariene. În ambele situații, este eliminată carnea de orice fel, singurele surse de proteine fiind cele de origine exclusiv vegetală, în religia ortodoxă și cele de origine animală (ouă, brânzeturi și lapte) sau vegetală, în religia catolică.

brocoli , nuci, linte si fasole

Alimentația în perioada postului: sfaturi și recomandări

Restricțiile la ouă, lactate și carne pe care le presupune alimentația din timpul postului ar putea fi dificil de respectat pentru mulți, mai ales dacă la aceasta se adaugă și o alimentație deficitară în proteine, vitamine și minerale. În acest context, sfaturile și recomandările specialiștilor pot fi extrem de utile pentru o alimentație corectă în perioada postului.

Am adunat în rândurile de mai jos o listă de recomandări de care să ții cont în timpul postului. Iată ce sugerează experții în nutriție!

Adoptă un regim alimentar echilibrat

Știm cu toții că o alimentație sănătoasă înseamnă echilibru. O alimentație corespunzătoare, alături de o hidratare adecvată, activitate fizică și odihnă vor ajuta organismul să primească nutrienții necesari pentru o bună funcționare, chiar și într-o perioadă cu restricții alimentare riguroase.

Așadar, alimentația în timpul postului trebuie să fie echilibrată, variată și moderată, în așa fel încât să asigure toți nutrienții esențiali. Conceptul de „farfurie sănătoasă” este o modalitate eficientă de a planifica mesele într-un mod echilibrat, astfel ca organismul să aibă parte de un aport suficient de nutrienți. O masă sănătoasă și echilibrată va conține:

  • 50% din farfurie – fructe și legume

Legumele au un conținut scăzut de calorii și oferă organismului un aport esențial de fibre și fitonutrienți, vitamina A și vitamina C, folați, magneziu și potasiu. Cartofii, însă, nu intră în această categorie. Fructele sunt gustarea ideală dintre mese și este recomandat consumul a 2-3 porții pe zi. Este de preferat ca fructele și legumele să fie proaspete, în culori cât mai variate, în special cele verzi și portocalii. În gama Proaspete de la noi, vei găsi cele mai delicioase fructe și legume românești care duc mai departe tradiția produselor naturale.

  • 25% din farfurie – alimente proteice

Sursele vegetale de proteine pe care le poți include în alimentația de post pot fi reprezentate de ciuperci, soia, tofu, nuci și semințe, quinoa și leguminoase precum fasole, mazăre, linte sau năut. O cantitate optimă de proteine în alimentația din timpul postului poate contribui la senzația de sațietate, așa că îți recomandăm să alegi și tu aceste alimente din gama de produse Profi.

  • 25% din farfurie – cereale și alimente cu amidon

Cerealele sunt o sursă importantă de energie, iar în ceea ce privește consumul, se recomandă varianta integrală și mai puțin procesată a acestora. De pildă, orezul alb poate fi înlocuit cu orez integral, pastele albe cu paste integrale, din linte, hrișcă sau mazăre și pâinea albă poate fi înlocuită cu pâinea integrală cu semințe. Vestea bună este că vei găsi o mulțime de cereale și alimente cu amidon sănătoase în magazinul Profi!

alimente ce contin proteine

Ține cont de zilele de dezlegare la pește

Alimentația din timpul postului trebuie să țină cont și de zilele de dezlegare la pește, aliment bogat în Omega 3 și proteine calitative. De asemenea, pot fi folosite și uleiurile presate la rece în stare proaspătă, în salate. Drept alternativă, se pot folosi și suplimente cu Omega 3 din alge, care nu sunt de origine animală precum uleiul de pește pentru un efect puternic antioxidant.

Integrează leguminoasele în dieta alimentară

Leguminoasele sunt excelente în alimentația din timpul postului și aici facem referire la soia, mazăre, năut, linte și fasole. Aceste alimente sunt o sursă benefică de proteine, conțin multe fibre și sunt bogate în vitamine și minerale. De pildă, boabele de fasole uscată au o valoare calorică mare, ajută la prepararea unor mâncăruri sățioase și sunt bogate în săruri minerale, precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier.

alimente leguminoase

Combină alimentele în timpul postului

Combinarea alimentelor în perioada postului este extrem de importantă pentru a aduce în alimentație toți aminoacizii esențiali. Cea mai simplă modalitate prin care poți combina alimentele în dieta postului are la bază câteva reguli simple:

  • Leguminoasele se vor consuma alături de cereale, nuci și semințe. Combinaţii gustoase pot fi: linte cu orez, fasole roșie cu orez, humus din năut cu susan și altele.
  • Cerealele se vor consuma împreună cu leguminoase. De exemplu, pâinea integrală cu unt de arahide, lipia de porumb cu pastă de năut sau pâinea integrală cu semințe și fasole bătută pot fi alegeri excelente.
  • Legumele se consumă alături de leguminoase, cereale, nuci și semințe. O salată de spanac cu fasole roșie și semințe sau broccoli alături de tofu și nuci sunt rețete ideale pentru alimentația în post.

De asemenea, în perioada postului, aportul de calciu poate scădea din cauza lipsei lactatelor din alimentație. Poți suplini acest aport necesar de calciu consumând lapte de soia sau lapte vegetal îmbogățit cu această substanță.

piureuri din legume

Suplinește deficitele alimentare prin alimente vegetale

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, o alimentație echilibrată presupune să nu uităm de amionoacizii esențiali, vitamine, minerale și constituenții necesari pentru o bună funcționare a metabolismului. Având în vedere că în post este limitat consumul de carne, ouă, lapte și pește, cele mai frecvente deficite apar în rândul aminoacizilor esențiali, al vitaminelor din grupul B și al vitaminei D. Consumând alimente precum soia, tofu, nuci, linte, semințe, quinoa și cereale, putem suplini acest deficite din alimentația postului.

În ceea ce privește vitaminele, vitamina B12 poate fi obţinută din suplimente alimentare, murături, drojdie sau alimente cu boabe de soia fermentate. În ceea ce privește vitamina D, ar trebui folosite suplimente alimentare. Legumele, nucile și semințele de chia sunt surse vegetale excelente de fier, fasolea și nucile suplinesc deficitul de fier, iar conopida, broccoli, varza și spanacul aduc organismului doza de calciu de care are nevoie. Și le poți cumpăra pe toate din noul Profi, beneficiind de cele mai bune promoții!

lactate si nuci

Așadar, alimentația în perioada postului nu trebuie să reprezinte nicidecum un motiv de îngrijorare, atâta vreme cât urmezi o dietă echilibrată și introduci în meniul zilnic alimente de origine vegetală care să suplinească deficitul în urma lipsei consumului de alimente interzise în post. Ține cont de sfaturile și recomandările noastre și nu te raporta la perioada de post ca la una de restricții, ci ca la un detox pentru organism!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Cum să prepari prăjitura Cușma lui Guguță: rețeta pas cu pas

11 iulie 2024

Niciodată nu am zis „nu” vreunui desert și când vei vedea ce surpriză ți-am pregătit în acest articol, cu siguranță și ție îți va veni destul de greu să poți spune pas unui astfel de deliciu. Este vorba despre prăjitura Cușma lui Guguță, unul dintre cele mai iubite deserturi din bucătăria moldovenească.  Cu o istorie […]

Citește mai mult

Economisirea la cumpărături: cum să găsești cele mai bune oferte și reduceri

09 aprilie 2024

Este adevărat, cumpărăturile sunt o parte inevitabilă a vieții noastre, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să depășim bugetul pentru a ne satisface nevoile sau dorințele. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți economisi bani considerabil și poți profita la maximum de fiecare bănuț cheltuit.  Dacă și tu dorești să pui accentul pe […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Cum să organizezi un picnic reușit? Sfaturi și produse recomandate

12 iulie 2023

Vremea devine din ce în ce mai plăcută, parcurile sunt pline de flori, pădurile sunt înverzite, iar soarele parcă ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură și să ne bucurăm de el. Altfel spus, este sezonul picnicului și al distracției în aer liber! Și asta pentru că vara se apropie cu pași […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun

06 decembrie 2022

Nu mai este niciun secret faptul că, în mod tradițional, sărbătorile la români sunt marcate de mese îmbelșugate și sunt un prilej ideal de reuniune a familiei și a prietenilor apropiați. Și pentru că este vorba despre evenimente importante din an, organizarea meselor de Sărbători nu este chiar ușoară, necesitând o pregătire temeinică. Indiferent de […]

Citește mai mult

Idei de cadouri pentru 1 martie: cum faci alegerea potrivită?

16 februarie 2023

Prima zi de primăvară este cu adevărat una deosebită, căci luna martie debutează cu o săptămână de adevărat răsfăț pentru doamne și domnișoare, cu atât mai mult cu cât acestora li se oferă din plin tot felul de cadouri atractive și speciale. Ziua de 1 martie este un moment în care ne dorim să surprindem […]

Citește mai mult