Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum este stiloul. Stilourile pentru copii stimulează abilitățile motorii și vizuale ale acestora, contribuie la dezvoltarea capacității de memorare, stimulează puterea de concentrare și ajută la dezvoltarea capacității de exprimare. 

Și cum începutul noului an școlar se apropie cu pași repezi, ne-am gândit să adunăm în acest articol toate informațiile de care aveai nevoie despre stilourile pentru copii, de la tipuri de stilouri și până la alegerea celui mai bun stilou pentru copilul tău. Mai mult, îți vom oferi și câteva produse recomandate, pe care să le adaugi pe lista de rechizite școlare a copilului. Stilourile pentru copii sunt elemente esențiale din categoria „back to school”, așa că te vom ajuta să le alegi pe cele mai bune pentru micul școlar! 

Tipuri de stilouri pentru copii și caracteristicile lor

Când vine vorba de alegerea unui stilou pentru clasa 1 sau chiar și pentru școala, generală, lucrurile nu sunt deloc ușoare, căci gama variată de rechizite școlare te va face să stai puțin pe gânduri înainte de a face alegerea potrivită. Iată care sunt principalele tipuri de stilouri pentru care poți opta! 

În funcție de dimensiune 

Scrisul este o abilitate care ține de motricitatea fină, respectiv de modul în care cei mici își folosesc mâinile. Tocmai de aceea, instrumentul de scris va trebui să se adapteze perfect mâinilor copilului tău, din punct de vedere al dimensiunilor. Pe de altă parte, o greutate prea mare a stiloului va obosi mâna și va incomoda la scris, în timp ce o dimensiune prea mică va duce la imposibilitatea de a controla acțiunea scrierii. Există două tipuri de stilouri pe baza dimensiunilor: 

 • Stilouri subțiri 

Aceste instrumente de scris sunt potrivite copiilor din clasa 0 și școala primară, fiind potrivite întocmai pentru comoditatea în timpul scrierii. 

 • Stilouri groase 

Stilourile ceva mai groase sunt perfecte pentru copiii din școala generală, căci aceștia au deja formată deprinderea scrierii de mână și nu vor avea nevoie de stilouri pentru începători. 

Stilouri subțiri

În funcție de penița stiloului 

Unul dintre cele mai importante criterii de selecție ale unui stilou pentru copii este penița, căci aceasta poate influența considerabil stilul de scriere. Prin urmare, atunci când alegi stilouri pentru copii, este indicat să analizezi vârful peniței. De penița stiloului va depinde un scris clasic și ordonat, căci aceasta dictează traseul cernelii pe foaie. Designul peniței poate împărți stilourile în mai multe tipuri: 

 • Stilouri cu peniță ascunsă 

Acestea se numără printre preferatele copiilor, venind într-o serie de forme și design-uri atractive pentru cei mici. 

 • Stilouri cu peniță cu vârf subțire 

O peniță subțire oferă un scris fin și este potrivită pentru copiii care scriu cu caractere mici. 

 • Stilouri cu peniță cu vârf gros 

Există și stilouri cu peniță cu vârf gros, acestea fiind indicate copiilor care scriu cu caractere de dimensiuni mari, scrisul fiind unul mediu. 

 • Stilouri cu peniță cu vârf rotund 

Forma vârfului influențează poziția în care va fi ținut stiloul de către copil. O peniță cu vârf rotund poate fi cel mai comod de folosit din acest punct de vedere. 

 • Stilouri cu peniță italică 

Stilourile cu peniță italică nu oferă prea multă flexibilitate atunci când vine vorba de variația liniilor. Aceste tipuri de stilouri sunt utilizate pentru a crea scrieri italice, lipsite de varietate. 

 • Stilouri cu peniță cu vârf ascuțit 

Stilourile cu peniță cu vârf ascuțit presupun un aspect rotund al peniței, cu două linii intersectate într-un punct. Cu cât liniile peniței se separă mai mult, cu atât liniile trasate vor fi mai largi. 

 • Stilouri cu peniță oblică 

Modele atipice de stilouri sunt cele cu peniță oblică. Acestea sunt potrivite în special pentru persoanele stângace, căci permit un control mai mare asupra manevrării stiloului. 

Stilouri cu peniță oblică

În funcție de sistemul de alimentare cu cerneală 

Și sistemul de alimentare cu cerneală împarte stilourile în mai multe tipuri. Iată care sunt acestea: 

 • Stilouri cu rezerve

Stilourile cu rezerve sunt cele mai populare, rezervele constând în tuburi de plastic umplute cu cerneală. În momentul când cerneala este consumată din rezervă, aceasta se poate înlocui cu o nouă rezervă. Procedura este ușor de realizat de către copii. Trebuie doar să te interesezi asupra tipului de rezervă potrivit modelului de stilou ales. 

 • Stilouri cu rezervor 

Stilourile cu rezervor sunt modele clasice de stilouri pentru copii. Rezervorul este un sistem conservator, însă extrem de elegant, chiar dacă nu este atât de ușor de realizat de către cei mici. Acesta presupune extragerea cernelii din călimară printr-un sistem tip pipetă, urmând să cureți surplusul de cerneală de pe peniță. 

 • Stilouri cu convertor 

Pe când rezervele sunt tuburi de unică folosință, convertorul este un tub asemănător, care poate fi folosit însă de mai multe ori, deoarece poate fi reîncărcat cu cerneală direct din călimară. Acesta are o capacitate mai mică decât o rezervă normală și încărcarea poate fi dificilă pentru un copil. 

Cum alegi cele mai bune stilouri pentru copilul tău?

Așa cum am precizat anterior, alegerea unui stilou pentru copii nu este deloc una ușoară. Dacă ar fi să alegi un stilou pentru tine, te poți rezuma la un design deosebit, însă pentru un copil în formare, care abia învață să scrie, sunt mai importante alte criterii, care să corespundă nevoilor sale. Iată ce aspecte trebuie să iei în considerare dacă vrei să alegi cele mai bune stilouri pentru copii!

1. Alege stiloul potrivit abilităților copilului tău 

Atunci când alegi un stilou pentru copilul tău, primul criteriu de care trebuie să ții cont este ca stiloul să fie un instrument cu care cel mic să poată scrie cât mai ușor. De exemplu, dacă este stângaci, va avea nevoie de un stilou special pentru el. Mai mult decât atât, un stângaci nu vede scrisul, prin urmare este nevoie de un stilou care să nu-i alunece din mână și care să-i asigure confortul atunci când scrie. 

2. Asigură-te că stiloul este potrivit vârstei copilului 

Un elev de clasa 1 nu va avea aceeași dexteritate să folosească stiloul ca unul din școala generală. De asemenea, fiind mai neastâmpărat, posibilitatea de a strica instrumentul este destul de mare. Prin urmare, ideal ar fi să te orientezi către un stilou cu penița de tip A, realizată dintr-un material rezistent, așa cum este oțelul inoxidabil și care să prezinte o zonă de prindere care să-i permită celui mic să-l țină bine între degete. 

3. Optează pentru un stilou care să-i asigure confort în timpul scrisului

Indiferent de vârstă sau de faptul că este dreptaci sau stângaci, stiloul destinat unui copil trebuie să fie ușor și ergonomic, pentru ca cel mic să aibă confortul necesar în timp ce-l folosește. Recomandarea specialiștilor este ca sistemul de prindere să fie cât mai subțire, cauciucat și cu un design ce permite utilizarea cu ușurință. 

4. Alege stilouri caligrafice

Este întotdeauna indicat să încurajezi talentele caligrafice ale copilului tău încă de la vârste fragede, pentru ca acestea îl vor ajuta pe cel mic să-și dezvolte creativitatea și încrederea în forțele proprii. Prin urmare, dacă observi că scrisul este o plăcere pentru copilul tău și că are o înclinație spre caligrafie, poți alege mai multe tipuri de stilouri pentru el: unele pe care să le folosească la școală și altele cu ajutorul cărora să realizeze mici opere de artă. 

Alege stilouri caligrafice

Stilouri copii: produse recomandate 

Dat fiind că am stabilit că scrisul de mână stimulează dezvoltarea copiilor și utilizarea instrumentelor de scris tradiționale potrivite abilităților, vârstei și talentelor speciale a copiilor este importantă, avem pentru tine și câteva produse recomandate. Iată cu ce articole te poți pregăti de școală: 

 • Stilou școlar Shark, cu rezerve de cerneală; 
 • Stilou din plastic cu design modern și rezerve de cerneală;
 • Stilou cu profil de prindere cauciucat, pentru începători. 
Stilouri copii - produse recomandate


Acum știi cum să alegi cele mai bune stilouri pentru copii, iar magazinele Profi te așteaptă cu cele mai bune oferte, pentru a completa lista de rechizite școlare a copilului tău fără a cheltui un buget generos. Mai mult, Profi nu te ajută doar cu rechizitele, ci și cu cel mai delicios pachețel pentru micuțul tău!