Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit să continuăm seria preparatelor cu carne de pui cu o rețetă tradițională simplă și gustoasă, așa cum o gătea bunica în copilărie: rețeta de ostropel de pui.

Este imposibil să nu tânjești după gustul și aromele ostropelului de pui cu mămăliguță, ce face parte din colecția de rețete de mâncare tradiționale ale românilor. Și chiar dacă în definiția ostropelului nu apar roșiile, noi așa cunoaștem acest preparat: de culoare roșie și cu mult usturoi. Ostropelul de pui este, fără îndoială, o tocăniță delicioasă, pe care ne dorim de ceva vreme să o împărtășim cu tine, aici pe blogul nostru de rețete. Ești gata să prepari cel mai bun ostropel de pui după rețeta tradițională? Iată cum!

Ingrediente pentru ostropel după rețeta tradițională

Îți vom detalia în rândurile imediat următoare lista de ingrediente de care ai nevoie pentru a obține 4 porții de ostropel cu carne de pui. Toate aceste ingrediente le poți achiziționa din gama de produse Profi, multe dintre ele la prețuri promoționale. Iată ce trebuie să cumperi din magazinul Profi pentru ostropel de pui după rețeta originală:

  • 800-900 g de bucăți de pui, precum pulpe, aripi sau piept de pui, cu os și piele, din gama Ferma din deal;
  • 80 g de ceapă (2 cepe medii) din gama Proaspete de la noi;
  • 3 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei din gama Proxi;
  • 150 ml de supă de pui;
  • 300 g de roșii pasate (proaspete sau din conservă) din gama Grădina bunicii;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 frunză de dafin (opțional).

Ingrediente pentru ostropel

Cum se face ostropelul de pui?

Acum că deja ți-ai făcut toate cumpărăturile din noul Profi și le-ai întins pe toate pe blatul de bucătărie, nu mai rămâne decât să dăm startul rețetei de ostropel de pui, extrem de simplă, care nu ar trebui să te țină în bucătărie mai mult de 60-70 de minute. Iată care sunt pașii de preparare ai ostropelului de pui după rețeta simplă!

Pregătirea bucăților de carne de pui pentru ostropel

Dacă te întrebi ce bucăți de carne să folosești pentru ostropelul de pui, îți sugerăm să alegi carnea de pui preferată. Chiar dacă bucătarii nu recomandă, de regulă, prepararea ostropelului din piept de pui, dată fiind lipsa de grăsime a acestei secțiuni, noi suntem de părere că alături de pulpe și aripi rețeta va fi un adevărat succes. Noi am ales pentru această rețetă un pui întreg, l-am toaletat cu atenție și l-am tranșat în așa fel încât să avem bucățile potrivite atât pentru ostropel, cât și pentru supa de pui de care vom avea nevoie ulterior.

Așadar, pentru supă îți recomandăm să păstrezi spatele, gâtul și vârful aripilor, alături de carcasa pieptului, în timp ce pulpele, aripile și pieptul de pui le vei folosi pentru ostropelul de pui. Ți-am povestit deja într-un articol anterior cum să prepari ciorbă de pui, iar supa de pui cu siguranță era una dintre etapele de preparare.

Rumenirea puiului și a legumelor

Odată ce ai ales bucățile de pui pentru ostropel, condimentează-le cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Încinge apoi uleiul într-o cratiță largă și rumenește ușor bucățile de pui pe toate părțile. Scoate apoi bucățile de pui pe o farfurie și păstrează-le deoparte.

Redu apoi focul și adaugă în grăsimea rămasă în cratiță, ceapa tocată alături de jumătate din usturoiul curățat și zdrobit. Călește-le la foc mic, timp de 7-8 minute, picurând din când în când câte o lingură de apă fierbinte, pentru a evita rumenirea cepei.

Gătirea ostropelului de pui

Când ceapa a devenit translucidă, adaugă în cratiță bucățile de pui, alături de sucul scurs în farfurie. Adaugă imediat după acestea și supa de pui fierbinte. Dacă folosești foi de dafin, acesta este momentul să-l adaugi și pe acesta în cratiță. Când supa începe să fiarbă, adaugă în cratiță și tomatele pasate, după care scutură ușor cratița, în așa fel încât totul să devină omogen. Amestecă apoi ușor, întorcând bucățile de pui în sosul din cratiță.

Lasă apoi ostropelul de pui să fiarbă la foc mic, sub capac, până când carnea de pui este bine frăgezită. Suntem de părere că 45 de minute sunt suficiente pentru fierberea ostropelului de pui, însă durata de gătire va depinde, în mod evident, de cât sunt de fragede bucățile de pui folosite. În final, oprește focul și adaugă și restul de usturoi mărunțit, alături de sare și de piper, după gust.

Înainte de servire, presară pe deasupra ostropelului pătrunjel verde proaspăt tocat și servește acest preparat tradițional cu o garnitură potrivită mâncărurilor cu sos. Noi am servit ostropelul de pui cu mămăligă, pentru că suntem de părere că nu există nimic mai potrivit pentru o astfel de mâncărică tradițională.

Gătirea ostropelului de pui

Tips & tricks pentru un ostropel de pui savuros

Așa cum te-am obișnuit, avem și câteva sfaturi de preparare pentru tine, pentru că ne dorim să obții un ostropel de pui ca la carte, cu pui fraged și arome irezistibile. Iată câteva tips & trick utile!

  • Ai grijă să toaletezi întotdeauna puiul înainte de a începe rețeta, căci există toate șansele ca pielea de pui să prezinte fulgi sau tuleie. Poți trece chiar și o torță pe deasupra pielii, pentru a te asigura că puiul nu prezintă nicio urmă de penaj.
  • Chiar dacă se poate folosi și apă pentru rețeta de ostropel de pui, este recomandat să prepari o supă de pui. Gătit cu supă, ostropelul va rezulta mult mai consistent și mai gustos.
  • Ai grija ca ceapa pentru ostropel să nu se rumenească, doar să se înmoaie, motiv pentru care trebuie să o călești la foc mic și să amesteci constant.
  • Dacă odată ce ai adăugat roșiile pasate și supa de pui în cratiță, lichidul nu este suficient încât să acopere puiul complet, îți recomandăm să completezi cu puțină apă fierbinte sau cu mai multă supă de pui.
  • Dacă dorești un sos mai scăzut pentru ostropelul de pui, îți sugerăm ca imediat ce puiul s-a frăgezit, să îndepărtezi capacul și să lași ostropelul să clocotească, până ce scade sosul.
  • Descarcă-ți aplicația Profi pentru a fi întotdeauna la curent cu cele mai bune oferte la ingredientele pentru ostropel de pui sau alte rețete pe care dorești să le încerci în bucătărie.
Tips & tricks pentru un ostropel de pui savuros

Ești gata să încerci și tu rețeta de ostropel de pui? Surprinde-i pe toți din familie cu un preparat tradițional, servit alături de o bere rece, răcoritoare, din gama Codru Imperium de la Profi. Îți garantăm că va fi o asociere pe cinste!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Tocăniță de năut cu legume: O rețetă ușoară și delicioasă pentru o masă sănătoasă

26 ianuarie 2024

Într-o lume în care tendința este de a mânca sănătos și de a ne bucura de rețete gustoase și ușor de preparat, tocănița de năut cu legume se prezintă ca o opțiune ideală. Noi, cei de la Profi, știm că gătitul este o artă, iar descoperirea de rețete delicioase și sănătoase poate transforma simplul act al […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Fasole verde cu usturoi: Rețeta simplă și gustoasă pentru o garnitură sănătoasă

12 iulie 2023

Ești în căutarea unei garnituri sănătoase și delicioase pe perioada verii? Nu-i de mirare că acum, în sezonul cald, preferi să servești preparate mai ușoare, pe bază de legume și să ocolești pe cât se poate de mult carnea. Cu atât mai mult pe parcursul zilei, când temperatura este foarte mare și parcă nu ți-ar […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Ciorbă de hribi: Rețeta esențială pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preparate care să ne încălzească sufletul în sezonul rece, primele care ne vin în minte sunt ciorbele. Fie că vorbim despre ciorba de văcută, delicioasa ciorbă de pui sau alte câte și mai câte rețete savuroase, acestea sunt mâncăruri nutritive, care reușesc să ne asigure un aport de nutrienți atât de necesar în […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult