Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană.

Acest fel de mâncare indiană, bogat în arome și condimente, a captivat inimi și papile gustative de pe întreg mapamondul. Originară din regiunea Punjab din India, această delicatesă culinară se remarcă prin sosul său cremos, plin de condimente, care învăluie bucățile suculente de pui. Pentru a reuși să redai aromele autentice ale acestui preparat, este important să urmezi rețeta originală și să ai în vedere câteva secrete ale bucătăriei indiene. Descoperă-le pe blogul Profi!

Ce este puiul Tikka Masala: istoricul și originea unui fel de mâncare indiana iconic

Puiul Tikka Masala este un fel de mâncare indian renumit, care se distinge prin combinația sa unică de carne de pui marinată în iaurt și mirodenii, fiind apoi gătită într-un sos plin de arome. Este deopotrivă popular în țara de origine, India, dar și la nivel global, fiind apreciat de gurmanzi din întreaga lume.

Istoria puiului Tikka Masala este înconjurată de o oarecare doză de mister și controverse. Unii susțin că acesta a fost inventat în India, țara de unde provin majoritatea ingredientelor specifice, inclusiv mirodeniile folosite în sosul Tikka Masala, precum turmeric, coriandru, chimion și Garam Masala. Alții, însă, susțin că a fost creat de imigranții indieni în Marea Britanie în anii 1960, în încercarea de a combina tradiția culinară indiană cu gusturile britanicilor.

Pe lângă istoricul său interesant, puiul Tikka Masala are și un impact cultural semnificativ. Este considerat un simbol al culturii culinare indiene și a influențat gastronomia la nivel global. Poate fi găsit în meniurile restaurantelor din întreaga lume, devenind un ambasador culinar al Indiei, asemenea rețetei de chicken butter.

Reteta Pui Tikka Masala

Ingrediente pentru rețeta de pui indian

Puiul Tikka Masala, o delicatesă indiană cu arome intense și condimentate, are la bază o serie de ingrediente esențiale, fiecare contribuind cu un rol distinct la gustul final al preparatului. Vei găsi toate ingredientele necesare pentru această rețetă de mâncare indiană picantă în noul Profi. Iată de ce ai nevoie pentru a pregăti puiul indian Tikka Masala!

Ingrediente pentru Garam Masala 

  • 1 linguriță de chimen; 
  • 1 linguriță de cuișoare; 
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată; 
  • 1 linguriță de semințe de coriandru; 
  • 1 linguriță de cardamon; 
  • ½ linguriță nucșoară măcinată; 
  • ½ linguriță de boabe de piper negru. 

Ingrediente pentru marinată

  • 600-700 g de pulpe superioare de pui dezosate de la Ferma din Deal
  • 1 iaurt grecesc; 
  • 2 linguri de Garam Masala; 
  • 1 cățel de usturoi curățat și zdrobit; 
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt ras; 
  • 2 linguri de suc de lămâie; 
  • 1 praf de sare. 

Ingrediente pentru sosul Masala

  • 1 lingură de ulei; 
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt ras;
  • 1 ceapă mare, tocată; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de zahăr; 
  • 1 lingură de Garam Masala; 
  • 1 linguriță de turmeric; 
  • 2 lingurițe de chimen măcinat; 
  • 1 lingură de pudră de coriandru; 
  • 400 ml de sos de roșii; 
  • 200 ml de smântână; 
  • 500 ml de apă; 
  • 1 iaurt grecesc; 
  • 20 g de unt; 
  • 1 legătură de coriandru proaspăt.
Ingrediente pentru sosul Masala

Cum prepari pui Tikka Masala după rețeta tradițională indiană?

Puiul Tikka Masala, autenticul fel de mâncare indian, este o combinație complexă și savuroasă de arome și texturi. Acum că ai achiziționat din magazinul Profi toate ingredientele de care ai nevoie pentru această deosebită mâncare indiană picantă, iată care sunt etapele pentru a o prepara în stil specific indian!

Prepararea amestecului de condimente Garam Masala 

Există pe rafturile supermarketurilor ingredientul Garam Masala însă îl poți pregăti în propria bucătărie cu ingredientele menționate în lista de mai sus. Cel mai simplu mod de a prepara acest faimos amestec indian de condimente este să adaugi toate ingredientele într-un robot de bucătărie și să le macini. Păstrează condimentul astfel obținut într-un recipient de sticlă, închis ermetic. 

Prepararea marinadei pentru puiul indian 

Unul dintre cele mai importante procese este marinarea puiului. Aceasta etapă este esențială pentru obținerea gustului autentic și nu trebuie să fie grăbită. Taie pulpele de pui dezosate în bucăți mici și apoi pregătește marinada amestecând într-un bol larg iaurtul, condimentele, ghimbirul ras, usturoiul și sucul de lămâie. 

Adaugă bucățile de pui în marinadă și unge bine carnea pe toate părțile. Acoperă bolul cu o folie alimentară și dă puiul la frigider pentru cel puțin 3-4 ore. Marinarea amplifică aromele și ajută la pătrunderea acestora în carnea de pui.

Rumenirea cărnii de pui marinate 

Odată ce marinarea puiului a luat sfârșit, poți rumeni bine puiul indian. Încinge într-o tigaie largă o lingură de ulei, la foc mare. Adaugă apoi în tigaie puiul, alături de marinada în care a stat. Prăjește puiul pe toate părțile până ce capătă o culoare maro-aurie, ușor arsă. Acest lucru va oferi preparatului indian un gust ușor afumat. Scoate apoi puiul și lasă-l deoparte! 

Prepararea sosului Masala 

Gătirea sosului Masala este o altă etapă esențială în prepararea puiului Tikka Masala. Șterge tigaia în care ai prăjit puiul cu un prosop de hârtie, adaugă două linguri de ulei și pune în tigaie ghimbirul ras și ceapa tocată mărunt. Călește-le până când devin aurii. Adaugă apoi și restul de condimente și gătește-le pentru alte câteva minute. Cu siguranță bucătăria ta va fi deja învăluită în aromele bucătăriei indiene! 

Adaugă apoi și sosul de roșii, apa și zahărul și gătește sosul timp de 10 minute la foc mediu. Sosul astfel obținut se va lua de pe foc și se va pasa cu un blender vertical pentru a se omogeniza. Revino apoi cu tigaia pe foc și adaugă în sosul Masala puiul prăjit anterior, alături de smântână și de iaurtul grecesc. Fierbe totul la foc mic pentru aproximativ 30-35 de minute.

La final, adaugă în tigaie și untul, după care amestecă ușor. Servește puiul Tikka masala cu coriandru proaspăt tocat pe deasupra, orez, felii de lămâie și alături de celebrele lipii naan!

Prepararea sosului Masala

Secrete de preparare ale puiului indian cu arome autentice

Prepararea puiului Tikka Masala, un fel de mâncare iconic indian, nu este doar o activitate culinară, ci și o artă în sine. Pentru a obține cel mai bun pui indian însă, va trebui să cunoști câteva secrete de preparare preluate din bucătăria indiană. Iată recomandările noastre pentru o rețetă de pui Tikka Masala ca la carte!

  • Alege ingredientele potrivite pentru puiul indian 

Una dintre cele mai importante părți ale procesului de gătit este alegerea corectă a ingredientelor. Este esențial să folosești ingrediente proaspete și de calitate pentru a obține gustul autentic al puiului Tikka Masala. Condimentele, cum ar fi coriandrul, turmericul, garam masala, ghimbirul și usturoiul, trebuie să fie proaspete și de înaltă calitate. Acestea sunt sufletul oricărei mâncăruri indiene și, așa cum sugerează și numele mâncării, puiul Tikka Masala nu face excepție. 

  • Marinează corespunzător carnea de pui

Un alt secret al preparării corecte a puiului Tikka Masala este marinarea. Puiul trebuie să fie marinat într-un amestec de iaurt și o varietate de condimente pentru cel puțin 3-4 ore, dar ideal ar fi peste noapte. Acest proces de marinare asigură că puiul absoarbe toate aromele și devine fraged. 

  • Nu omite importanța ingredientului Garam Masala 

Dacă este un ingredient care reprezintă fundamentul acestei rețete de mâncare indiană, acela este amestecul de condimente Garam Masala, atât de apreciat în India. Folosește acest ingredient atât pentru marinarea puiului, cât și pentru sosul Masala, în așa fel încât să poți reda preparatului aromele autentice indiene. 

  • Rumenește puiul pentru o aromă afumată 

Gătitul puiului în sine trebuie realizat cu atenție. Este esențial să folosești o tigaie bine încinsă pentru a găti puiul, pentru a obține o crustă ușor carbonizată, care adaugă la complexitatea gustului. Procesul de rumenire adaugă un plus de gust care nu poate fi obținut în alt mod în bucătăria indiană.

Puiul Tikka Masala este o adevărată călătorie culinară în inima Indiei, iar urmând rețeta originală și având în vedere secretele autentice ale bucătăriei indiene, poți reuși să redai aromele bogate și exotice ale acestui preparat delicios. Ești gata să-i încânți pe cei dragi? Prepară și tu această mâncare indiană picantă și adu o bucată din farmecul Indiei la masa ta!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Sosuri pentru friptură: 7 rețete aromate și gustoase

28 octombrie 2022

Îți place să gătești și friptura se află în topul preparatelor tale preferate? Atunci, sosurile pentru friptură trebuie să se regăsească și ele pe lista de rețete pentru o diversitate cât mai mare de gusturi și arome în bucătărie. Un sos pentru friptură pregătit ca la carte poate transforma chiar și cea mai banală friptură […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

22 noiembrie 2022

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă […]

Citește mai mult

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult

Rețeta detaliată pentru șnițele din piept de pui pane

20 noiembrie 2023

Carnea de pui a reprezentat întotdeauna pentru noi un ingredient preferat în ceea ce privește meniurile delicioase pentru masa de prânz. Și pentru că iubim pieptul de pui la nebunie, dat fiind numărul redus de calorii al puiului, dar și modalităților simple de preparare, am tot gătit de-a lungul timpului pieptul de pui în fel și […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult