Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană.

Acest fel de mâncare indiană, bogat în arome și condimente, a captivat inimi și papile gustative de pe întreg mapamondul. Originară din regiunea Punjab din India, această delicatesă culinară se remarcă prin sosul său cremos, plin de condimente, care învăluie bucățile suculente de pui. Pentru a reuși să redai aromele autentice ale acestui preparat, este important să urmezi rețeta originală și să ai în vedere câteva secrete ale bucătăriei indiene. Descoperă-le pe blogul Profi!

Ce este puiul Tikka Masala: istoricul și originea unui fel de mâncare indiana iconic

Puiul Tikka Masala este un fel de mâncare indian renumit, care se distinge prin combinația sa unică de carne de pui marinată în iaurt și mirodenii, fiind apoi gătită într-un sos plin de arome. Este deopotrivă popular în țara de origine, India, dar și la nivel global, fiind apreciat de gurmanzi din întreaga lume.

Istoria puiului Tikka Masala este înconjurată de o oarecare doză de mister și controverse. Unii susțin că acesta a fost inventat în India, țara de unde provin majoritatea ingredientelor specifice, inclusiv mirodeniile folosite în sosul Tikka Masala, precum turmeric, coriandru, chimion și Garam Masala. Alții, însă, susțin că a fost creat de imigranții indieni în Marea Britanie în anii 1960, în încercarea de a combina tradiția culinară indiană cu gusturile britanicilor.

Pe lângă istoricul său interesant, puiul Tikka Masala are și un impact cultural semnificativ. Este considerat un simbol al culturii culinare indiene și a influențat gastronomia la nivel global. Poate fi găsit în meniurile restaurantelor din întreaga lume, devenind un ambasador culinar al Indiei, asemenea rețetei de chicken butter.

Reteta Pui Tikka Masala

Ingrediente pentru rețeta de pui indian

Puiul Tikka Masala, o delicatesă indiană cu arome intense și condimentate, are la bază o serie de ingrediente esențiale, fiecare contribuind cu un rol distinct la gustul final al preparatului. Vei găsi toate ingredientele necesare pentru această rețetă de mâncare indiană picantă în noul Profi. Iată de ce ai nevoie pentru a pregăti puiul indian Tikka Masala!

Ingrediente pentru Garam Masala 

  • 1 linguriță de chimen; 
  • 1 linguriță de cuișoare; 
  • ½ linguriță scorțișoară măcinată; 
  • 1 linguriță de semințe de coriandru; 
  • 1 linguriță de cardamon; 
  • ½ linguriță nucșoară măcinată; 
  • ½ linguriță de boabe de piper negru. 

Ingrediente pentru marinată

  • 600-700 g de pulpe superioare de pui dezosate de la Ferma din Deal
  • 1 iaurt grecesc; 
  • 2 linguri de Garam Masala; 
  • 1 cățel de usturoi curățat și zdrobit; 
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt ras; 
  • 2 linguri de suc de lămâie; 
  • 1 praf de sare. 

Ingrediente pentru sosul Masala

  • 1 lingură de ulei; 
  • 1 bucată de ghimbir proaspăt ras;
  • 1 ceapă mare, tocată; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de zahăr; 
  • 1 lingură de Garam Masala; 
  • 1 linguriță de turmeric; 
  • 2 lingurițe de chimen măcinat; 
  • 1 lingură de pudră de coriandru; 
  • 400 ml de sos de roșii; 
  • 200 ml de smântână; 
  • 500 ml de apă; 
  • 1 iaurt grecesc; 
  • 20 g de unt; 
  • 1 legătură de coriandru proaspăt.
Ingrediente pentru sosul Masala

Cum prepari pui Tikka Masala după rețeta tradițională indiană?

Puiul Tikka Masala, autenticul fel de mâncare indian, este o combinație complexă și savuroasă de arome și texturi. Acum că ai achiziționat din magazinul Profi toate ingredientele de care ai nevoie pentru această deosebită mâncare indiană picantă, iată care sunt etapele pentru a o prepara în stil specific indian!

Prepararea amestecului de condimente Garam Masala 

Există pe rafturile supermarketurilor ingredientul Garam Masala însă îl poți pregăti în propria bucătărie cu ingredientele menționate în lista de mai sus. Cel mai simplu mod de a prepara acest faimos amestec indian de condimente este să adaugi toate ingredientele într-un robot de bucătărie și să le macini. Păstrează condimentul astfel obținut într-un recipient de sticlă, închis ermetic. 

Prepararea marinadei pentru puiul indian 

Unul dintre cele mai importante procese este marinarea puiului. Aceasta etapă este esențială pentru obținerea gustului autentic și nu trebuie să fie grăbită. Taie pulpele de pui dezosate în bucăți mici și apoi pregătește marinada amestecând într-un bol larg iaurtul, condimentele, ghimbirul ras, usturoiul și sucul de lămâie. 

Adaugă bucățile de pui în marinadă și unge bine carnea pe toate părțile. Acoperă bolul cu o folie alimentară și dă puiul la frigider pentru cel puțin 3-4 ore. Marinarea amplifică aromele și ajută la pătrunderea acestora în carnea de pui.

Rumenirea cărnii de pui marinate 

Odată ce marinarea puiului a luat sfârșit, poți rumeni bine puiul indian. Încinge într-o tigaie largă o lingură de ulei, la foc mare. Adaugă apoi în tigaie puiul, alături de marinada în care a stat. Prăjește puiul pe toate părțile până ce capătă o culoare maro-aurie, ușor arsă. Acest lucru va oferi preparatului indian un gust ușor afumat. Scoate apoi puiul și lasă-l deoparte! 

Prepararea sosului Masala 

Gătirea sosului Masala este o altă etapă esențială în prepararea puiului Tikka Masala. Șterge tigaia în care ai prăjit puiul cu un prosop de hârtie, adaugă două linguri de ulei și pune în tigaie ghimbirul ras și ceapa tocată mărunt. Călește-le până când devin aurii. Adaugă apoi și restul de condimente și gătește-le pentru alte câteva minute. Cu siguranță bucătăria ta va fi deja învăluită în aromele bucătăriei indiene! 

Adaugă apoi și sosul de roșii, apa și zahărul și gătește sosul timp de 10 minute la foc mediu. Sosul astfel obținut se va lua de pe foc și se va pasa cu un blender vertical pentru a se omogeniza. Revino apoi cu tigaia pe foc și adaugă în sosul Masala puiul prăjit anterior, alături de smântână și de iaurtul grecesc. Fierbe totul la foc mic pentru aproximativ 30-35 de minute.

La final, adaugă în tigaie și untul, după care amestecă ușor. Servește puiul Tikka masala cu coriandru proaspăt tocat pe deasupra, orez, felii de lămâie și alături de celebrele lipii naan!

Prepararea sosului Masala

Secrete de preparare ale puiului indian cu arome autentice

Prepararea puiului Tikka Masala, un fel de mâncare iconic indian, nu este doar o activitate culinară, ci și o artă în sine. Pentru a obține cel mai bun pui indian însă, va trebui să cunoști câteva secrete de preparare preluate din bucătăria indiană. Iată recomandările noastre pentru o rețetă de pui Tikka Masala ca la carte!

  • Alege ingredientele potrivite pentru puiul indian 

Una dintre cele mai importante părți ale procesului de gătit este alegerea corectă a ingredientelor. Este esențial să folosești ingrediente proaspete și de calitate pentru a obține gustul autentic al puiului Tikka Masala. Condimentele, cum ar fi coriandrul, turmericul, garam masala, ghimbirul și usturoiul, trebuie să fie proaspete și de înaltă calitate. Acestea sunt sufletul oricărei mâncăruri indiene și, așa cum sugerează și numele mâncării, puiul Tikka Masala nu face excepție. 

  • Marinează corespunzător carnea de pui

Un alt secret al preparării corecte a puiului Tikka Masala este marinarea. Puiul trebuie să fie marinat într-un amestec de iaurt și o varietate de condimente pentru cel puțin 3-4 ore, dar ideal ar fi peste noapte. Acest proces de marinare asigură că puiul absoarbe toate aromele și devine fraged. 

  • Nu omite importanța ingredientului Garam Masala 

Dacă este un ingredient care reprezintă fundamentul acestei rețete de mâncare indiană, acela este amestecul de condimente Garam Masala, atât de apreciat în India. Folosește acest ingredient atât pentru marinarea puiului, cât și pentru sosul Masala, în așa fel încât să poți reda preparatului aromele autentice indiene. 

  • Rumenește puiul pentru o aromă afumată 

Gătitul puiului în sine trebuie realizat cu atenție. Este esențial să folosești o tigaie bine încinsă pentru a găti puiul, pentru a obține o crustă ușor carbonizată, care adaugă la complexitatea gustului. Procesul de rumenire adaugă un plus de gust care nu poate fi obținut în alt mod în bucătăria indiană.

Puiul Tikka Masala este o adevărată călătorie culinară în inima Indiei, iar urmând rețeta originală și având în vedere secretele autentice ale bucătăriei indiene, poți reuși să redai aromele bogate și exotice ale acestui preparat delicios. Ești gata să-i încânți pe cei dragi? Prepară și tu această mâncare indiană picantă și adu o bucată din farmecul Indiei la masa ta!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste care-ți amintesc de Italia

12 iulie 2023

Trecem și printr-o vacanță în Italia cu ajutorul cinei și pregătim paste cu sos roșu. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara pastele? Într-o tigaie cu pereții mai înalți punem uleiul de măsline alături de usturoi. Când acesta devine auriu, adăugam carnea tocată pe care o sărăm și o piperăm, iar apoi o lăsăm […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

22 decembrie 2022

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și […]

Citește mai mult

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

11 iulie 2024

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas

28 noiembrie 2022

Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un […]

Citește mai mult