Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas

Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un caltaboș de casă după rețeta tradițională?

Caltaboșul de casă este un preparat din carne de purcel care se pregătește în mod tradițional de Ignat, după tăierea porcului. În funcție de fiecare zonă a țării, rețeta de caltaboș de casă se prepară diferit. De pildă, caltaboșul din zona Munteniei diferă de caltaboșul moldovenesc sau cel ardelenesc, având ingrediente diferite și moduri distincte de preparare.

Articolul de astăzi este dedicat rețetei de caltaboș de casă muntenesc, nelipsit de pe mesele de Sărbători. Ești gata să descoperi cum se prepară caltaboșul după rețeta muntenească? Iată:

Ingrediente pentru caltaboș de casă muntenesc

Ți-am pregătit în continuare lista de ingrediente pentru caltaboși de casă tradiționali și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi. Iată ce trebuie să adaugi în coșul de cumpărături din gama de produse de la Profi pentru rețeta de caltaboș de casă!

Ingrediente pentru intestine (mațe)

Ingrediente pentru compoziția caltaboșului

  • 1 kg de carne de porc cu grăsimi din gama Ferma din deal;
  • 200 g de orez;
  • 2-3 cepe mari;
  • 100 ml de ulei;
  • sare și piper, după gust.

Ingrediente pentru fiert

  • 4-5 foi de dafin;
  • 1 linguriță de piper boabe;
  • 1 linguriță de ienibahar.
intestin gros

Mod de preparare pentru caltaboș după rețeta tradițională

Deja ți-ai cumpărat din noul Profi toate ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta tradițională de caltaboș de casă? Descoperă, în rândurile de mai jos, cum se face caltaboșul muntenesc, în rețeta pas cu pas!

Pregătirea intestinelor pentru caltaboși

Prima și cea mai importantă etapă a rețetei de caltaboș de porc este pregătirea intestinelor. Asta dacă nu le-ai cumpărat deja din comerț, pentru a scuti timp și bătaie de cap pentru această operațiune anevoioasă. Dacă ai ales să le cumperi din supermarket, atunci nu va fi nevoie decât să le clătești cu apă rece înainte de a le folosi.

Dacă te hotărăști să pregătești chiar tu intestinele, trebuie să știi că această operațiune trebuie făcută imediat după tăierea porcului. Pentru început, golește conținutul acestora, apoi spală-le cu apă călduță, de multe ori, până când sunt complet curate. Pentru rețeta de caltaboș se va folosi doar intestinul gros. Întoarce mațele cu grijă, pe dos și răzuie toată grăsimea de pe ele cu ajutorul unui cuțit subțire, fără a le tăia.

Tot cât sunt pe dos, freacă-le bine cu un amestec din mălai și sare grunjoasă, după care se clătește-le din nou cu apă călduță. După acest proces, vor fi eliminate toate resturile de grăsime și mațele se vor mai albi. Pune apoi intestinele într-un castron larg și adaugă peste ele 50 ml de oțet și 2-3 cepe tăiate în patru, după care completează cu apă rece.

Lasă intestinele în acest amestec peste noapte, operațiunea având rolul de a atenua mirosul acestora. Dacă ți se pare că mirosul încă persistă, poți repeta procesul până când ajungi la rezultatul dorit. Scoate apoi intestinele și clătește-le din nou cu apă călduță de câteva ori. Întoarce-le pe față și păstrează-le în apă rece până atunci când le vei folosi pentru rețeta de caltaboș sau alte preparate pentru Sărbători.

Cum se prepară umplutura pentru caltaboș de casă

Acum, vom trece la următoarea etapă de preparare: pregătirea umpluturii pentru caltaboș de casă. Umplutura este aproape similară cu aceea a sarmalelor, cu mici diferențe. Exact ca și în cazul sarmalelor, vei avea două opțiuni: fie călești ceapa în ulei, fie o adaugi crudă în compoziția pentru caltaboș. Dacă alegi să o adaugi crudă, pur și simplu, o vei amesteca cu restul ingredientelor.

Dacă optezi pentru călirea cepei, vei proceda astfel: pune ceapa tocată mărunt și orezul într-o tigaie, în ulei încins, și amestecă până când ceapa devine translucidă. Toacă apoi și carnea și adaug-o în compoziția de caltaboș. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Scoate apoi intestinul gros din apă, scurge-l bine și umple-l cu amestecul de carne. Ai grijă să nu îndeși foarte tare compoziția, fiindcă orezul se va mai umfla în timpul fierberii. După ce ai umplut intestinul, leagă-l bine la capete, pentru ca umplutura să rămână în interior.

Cum se fierbe caltaboșul

Caltaboșul astfel obținut se va pune pe foc mic, adăugând în apa în care fierbe boabele de piper, foile de dafin și ienibaharul. Fierbe caltaboșul pentru aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Caltaboșul de casă este gata atunci când carnea a fiert suficient.

După ce a fiert, scoate-l și lasă-l deoparte să se scurgă și să se răcorească. Multe persoane îl servesc simplu, în timp ce altele chiar și cu fiertura. De asemenea, poți să prăjești caltaboșul, așa că poți încinge puțin ulei și rumenește preparatul pe ambele părți.

caltaboș

Sfaturi pentru prepararea unui caltaboș de casă ca la carte

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi utile de preparare, ca să obții cel mai gustos caltaboș de casă. Iată câteva secrete pentru această rețetă de Sărbători:

  • Îți recomandăm să călești întotdeauna ceapa cu restul ingredientelor pentru compoziția de caltaboș, pentru arome mai pronunțate ale preparatului;
  • Odată ce ai umplut intestinul cu amestecul de carne, apasă-l puțin cu palmele pentru a-l aplatiza și asigură-te că îi legi foarte bine capetele. Poți alege să-l lași întreg sau în două bucăți, în cazul în care ți se pare prea lung;
  • Atunci când pui caltaboșul la fiert, este recomandat să-l înțepi în câteva locuri, în așa fel încât acesta să nu pocnească din cauza temperaturii înalte și să arate inestetic;
  • În cazul în care nu vei tăia porcul de Sărbători și optezi pentru carne din comerț, asigură-te că vei alege una de cea mai bună calitate pentru un caltaboș de casă savuros;
  • Descarcă-ți aplicația Profi și beneficiază de cele mai bune promoții la ingredientele pentru caltaboș de porc, de calitate premium.
caltaboș de casă

La finalul rețetei, nu mai rămâne decât să așezi caltaboșul pe un platou, alături de alte preparate tradiționale de Crăciun și să-l servești alături de felii proaspete de pâine de casă scoasă din cuptor și murături la borcan, perfecte pentru mesele de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Paste Rapide

07 februarie 2023

Dacă vrei să-ți surprinzi sufletul pereche, însă nu ai timp și nici prea multă îndemânare, ofertele PROFI îți vin în ajutor cu o nouă rețetă. Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a pregăti pastele respectând instrucțiunile de pe ambalaj: punem apă la fiert alături de sare, iar atunci când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm […]

Citește mai mult

Love Pizza

07 februarie 2023

Toată lumea iubește pizza, dar atunci când adaugi un pic de dragoste și muuulte oferte PROFI, parcă plăcerea e și mai mare! Ingrediente: Începem prin a intinde aluatul mai subtire în mijloc și mai gros pe margini, și cum ocazia e una specială, îi dăm o formă de inimă pentru a ne arăta dragostea. Pe […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Butter chicken: o rețetă indiană de pui în sos cremos cu unt

14 februarie 2024

Bucătăria indiană este cunoscută în întreaga lume pentru aromele sale bogate și combinațiile de condimente care încântă simțurile. Una dintre cele mai cunoscute și iubite rețete din gastronomia Indiei este butter chicken, un preparat savuros și plin de arome, care te cucerește cu textura sa cremoasă și gustul său bogat.  Așa cum ne știi, suntem […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

22 noiembrie 2022

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul […]

Citește mai mult

Tocăniță de năut cu legume: O rețetă ușoară și delicioasă pentru o masă sănătoasă

26 ianuarie 2024

Într-o lume în care tendința este de a mânca sănătos și de a ne bucura de rețete gustoase și ușor de preparat, tocănița de năut cu legume se prezintă ca o opțiune ideală. Noi, cei de la Profi, știm că gătitul este o artă, iar descoperirea de rețete delicioase și sănătoase poate transforma simplul act al […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult