Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de caltaboș de casă: Pas cu pas

Principalul motiv pentru care fiecare dintre noi așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă? Mesele îmbelșugate! În mod tradițional, tăierea porcului înainte de Crăciun este urmată de cele mai variate preparate culinare, preparate care dau un iz aparte momentelor de sărbătoare petrecute alături de cei dragi. În fond, ce ar fi masa de Crăciun fără un caltaboș de casă după rețeta tradițională?

Caltaboșul de casă este un preparat din carne de purcel care se pregătește în mod tradițional de Ignat, după tăierea porcului. În funcție de fiecare zonă a țării, rețeta de caltaboș de casă se prepară diferit. De pildă, caltaboșul din zona Munteniei diferă de caltaboșul moldovenesc sau cel ardelenesc, având ingrediente diferite și moduri distincte de preparare.

Articolul de astăzi este dedicat rețetei de caltaboș de casă muntenesc, nelipsit de pe mesele de Sărbători. Ești gata să descoperi cum se prepară caltaboșul după rețeta muntenească? Iată:

Ingrediente pentru caltaboș de casă muntenesc

Ți-am pregătit în continuare lista de ingrediente pentru caltaboși de casă tradiționali și vestea bună este că le vei găsi pe toate în magazinul Profi. Iată ce trebuie să adaugi în coșul de cumpărături din gama de produse de la Profi pentru rețeta de caltaboș de casă!

Ingrediente pentru intestine (mațe)

Ingrediente pentru compoziția caltaboșului

  • 1 kg de carne de porc cu grăsimi din gama Ferma din deal;
  • 200 g de orez;
  • 2-3 cepe mari;
  • 100 ml de ulei;
  • sare și piper, după gust.

Ingrediente pentru fiert

  • 4-5 foi de dafin;
  • 1 linguriță de piper boabe;
  • 1 linguriță de ienibahar.
intestin gros

Mod de preparare pentru caltaboș după rețeta tradițională

Deja ți-ai cumpărat din noul Profi toate ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta tradițională de caltaboș de casă? Descoperă, în rândurile de mai jos, cum se face caltaboșul muntenesc, în rețeta pas cu pas!

Pregătirea intestinelor pentru caltaboși

Prima și cea mai importantă etapă a rețetei de caltaboș de porc este pregătirea intestinelor. Asta dacă nu le-ai cumpărat deja din comerț, pentru a scuti timp și bătaie de cap pentru această operațiune anevoioasă. Dacă ai ales să le cumperi din supermarket, atunci nu va fi nevoie decât să le clătești cu apă rece înainte de a le folosi.

Dacă te hotărăști să pregătești chiar tu intestinele, trebuie să știi că această operațiune trebuie făcută imediat după tăierea porcului. Pentru început, golește conținutul acestora, apoi spală-le cu apă călduță, de multe ori, până când sunt complet curate. Pentru rețeta de caltaboș se va folosi doar intestinul gros. Întoarce mațele cu grijă, pe dos și răzuie toată grăsimea de pe ele cu ajutorul unui cuțit subțire, fără a le tăia.

Tot cât sunt pe dos, freacă-le bine cu un amestec din mălai și sare grunjoasă, după care se clătește-le din nou cu apă călduță. După acest proces, vor fi eliminate toate resturile de grăsime și mațele se vor mai albi. Pune apoi intestinele într-un castron larg și adaugă peste ele 50 ml de oțet și 2-3 cepe tăiate în patru, după care completează cu apă rece.

Lasă intestinele în acest amestec peste noapte, operațiunea având rolul de a atenua mirosul acestora. Dacă ți se pare că mirosul încă persistă, poți repeta procesul până când ajungi la rezultatul dorit. Scoate apoi intestinele și clătește-le din nou cu apă călduță de câteva ori. Întoarce-le pe față și păstrează-le în apă rece până atunci când le vei folosi pentru rețeta de caltaboș sau alte preparate pentru Sărbători.

Cum se prepară umplutura pentru caltaboș de casă

Acum, vom trece la următoarea etapă de preparare: pregătirea umpluturii pentru caltaboș de casă. Umplutura este aproape similară cu aceea a sarmalelor, cu mici diferențe. Exact ca și în cazul sarmalelor, vei avea două opțiuni: fie călești ceapa în ulei, fie o adaugi crudă în compoziția pentru caltaboș. Dacă alegi să o adaugi crudă, pur și simplu, o vei amesteca cu restul ingredientelor.

Dacă optezi pentru călirea cepei, vei proceda astfel: pune ceapa tocată mărunt și orezul într-o tigaie, în ulei încins, și amestecă până când ceapa devine translucidă. Toacă apoi și carnea și adaug-o în compoziția de caltaboș. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Scoate apoi intestinul gros din apă, scurge-l bine și umple-l cu amestecul de carne. Ai grijă să nu îndeși foarte tare compoziția, fiindcă orezul se va mai umfla în timpul fierberii. După ce ai umplut intestinul, leagă-l bine la capete, pentru ca umplutura să rămână în interior.

Cum se fierbe caltaboșul

Caltaboșul astfel obținut se va pune pe foc mic, adăugând în apa în care fierbe boabele de piper, foile de dafin și ienibaharul. Fierbe caltaboșul pentru aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Caltaboșul de casă este gata atunci când carnea a fiert suficient.

După ce a fiert, scoate-l și lasă-l deoparte să se scurgă și să se răcorească. Multe persoane îl servesc simplu, în timp ce altele chiar și cu fiertura. De asemenea, poți să prăjești caltaboșul, așa că poți încinge puțin ulei și rumenește preparatul pe ambele părți.

caltaboș

Sfaturi pentru prepararea unui caltaboș de casă ca la carte

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi utile de preparare, ca să obții cel mai gustos caltaboș de casă. Iată câteva secrete pentru această rețetă de Sărbători:

  • Îți recomandăm să călești întotdeauna ceapa cu restul ingredientelor pentru compoziția de caltaboș, pentru arome mai pronunțate ale preparatului;
  • Odată ce ai umplut intestinul cu amestecul de carne, apasă-l puțin cu palmele pentru a-l aplatiza și asigură-te că îi legi foarte bine capetele. Poți alege să-l lași întreg sau în două bucăți, în cazul în care ți se pare prea lung;
  • Atunci când pui caltaboșul la fiert, este recomandat să-l înțepi în câteva locuri, în așa fel încât acesta să nu pocnească din cauza temperaturii înalte și să arate inestetic;
  • În cazul în care nu vei tăia porcul de Sărbători și optezi pentru carne din comerț, asigură-te că vei alege una de cea mai bună calitate pentru un caltaboș de casă savuros;
  • Descarcă-ți aplicația Profi și beneficiază de cele mai bune promoții la ingredientele pentru caltaboș de porc, de calitate premium.
caltaboș de casă

La finalul rețetei, nu mai rămâne decât să așezi caltaboșul pe un platou, alături de alte preparate tradiționale de Crăciun și să-l servești alături de felii proaspete de pâine de casă scoasă din cuptor și murături la borcan, perfecte pentru mesele de sărbătoare!

Articole care se regăsesc în categoria Felul doi

Mâncare de mazăre de post: Gustoasă și ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, ai putea spune că am făcut o pasiune pentru rețetele de post. Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, interesul pentru mâncarea de post va crește. De aceea, suntem siguri că deja îți cauți inspirația culinară pentru a prepara cele mai gustoase rețete în perioada postului creștin. […]

Citește mai mult

Mâncare de urzici cu usturoi: rețeta care aduce gustul copilăriei în farfurie

11 iulie 2024

Cauți o modalitate de a aduce gustul copilăriei în farfurie? Atunci trebuie să te pregătești pentru un tur culinar în bucătăria tradițională românească, unde urzicile și usturoiul se îmbină armonios în preparate delicioase. Mâncarea de urzici cu usturoi, de pildă, este o rețetă tradițională românească, care evocă amintiri din copilărie și aduce pe masă un […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Paste cu ton: 3 rețete practice și gustoase

16 februarie 2023

Iubim pastele! Și cu siguranță te-am convins deja pentru iubirea pe care o avem față de aceste preparate ale bucătăriei italiene atunci când am gătit împreună cele mai delicioase rețete de paste carbonara. În egală măsură iubim și peștele, așa că astăzi ne-am propus să te impresionăm cu câteva rețete simple și gustoase de paste […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Rețetă de musaca de cartofi cu carne: Pas cu pas către o delicioasă mâncare tradițională

12 iulie 2023

Ne plac la nebunie rețetele cu cartofi și aromele pe care acestea le răspândesc în bucătărie. Și te-ai convins de asta, căci am gătit împreună cele mai diverse rețete cu cartofi, de la tocăniță de cartofi și până la cartofi noi la cuptor. Însă ce ai spune dacă am combina aromele cartofilor cu gustul inconfundabil al […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult