Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de pască tradițională cu brânză

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză de vaci, aromatizată după gust!

Adevărata provocare constă în a face o pască de Paște frumos finisată, cu împletituri bine meșteșugite, care să arate delicios pe masa de sărbătoare alături de cozonac, ouă roșii și preparate din carne de miel. Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de pască cu brânză de vaci, vei descoperi în articolul următor o rețetă extrem de simplu de preparat, în care vom explica chiar și modul de decorare. Iată cum poți prepara și tu o pască cu brânză dulce pentru masa de Paște! 

Ingrediente pentru rețeta de pască cu brânză de vaci și stafide

În lista de mai jos vei găsi ingredientele de care ai nevoie pentru o pască cu brânză dulce ce poate potoli apetitul a 10 pofticioși la masa de Paște, prin urmare 10 porții de pască. Desigur, poți dubla cantitățile dacă vei considera că o singură pască nu va fi suficientă pentru toți membrii familiei. Ca de fiecare dată, magazinul Profi are pregătite pentru tine toate produsele de care ai nevoie, așa că hai să vedem ce-ți trebuie pentru rețeta de pască cu brânză dulce și stafide! 

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 350 g de făină din gama Proxi
  • 4 gălbenușuri de ou; 
  • 75-80 ml de lapte călduț; 
  • 80 g de zahăr; 
  • 15 g de drojdie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de extract de vanilie; 
  • 60 g de unt topit; 
  • coaja rasă de la ½ lămâie. 

Ingrediente pentru umplutura de pască 

  • 350 g de brânză de vaci, bine stoarsă de zer; 
  • 150-200 g de zahăr, în funcție de cât de dulce o preferi; 
  • 2 ouă mari; 
  • 80 ml de smântână; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 lingură de extract de vanilie; 
  • 50 g de stafide și 3-4 linguri de rom; 
  • 1 gălbenuș de ou. 
Pască tradițională cu brânză - igrediente

Cum se face pasca cu brânză dulce și stafide? 

Ai ales deja toate ingredientele din gama de produse Profi pentru prepararea rețetei de pască cu brânză dulce și stafide? Atunci hai să preparăm împreună o delicioasă pască cu aluat de cozonac, cu gustul copilăriei! 

Prepararea aluatului pentru pască 

Cerne într-un castron făina. Separat, într-un bol, freacă energic drojdia cu 2 lingurițe de zahăr, până se lichefiază. Într-un alt bol se vor bate gălbenușurile de ou cu puțină sare și restul de zahăr necesar aluatului, până amestecul devine omogen. Se adaugă apoi peste acestea extractul de vanilie și laptele încălzit. Se omogenizează bine toate ingredientele și se adaugă peste ele drojdia activă. 

Adaugă peste făina cernută inițial coaja rasă de la jumătate de lămâie, după care și ingredientele lichide. Se frământă bine până ce se adună tot aluatul pentru pască într-un loc, apoi se adaugă untul topit, însă nu fierbinte și se frământă în continuare până ce se obține un aluat ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un bol, uns cu puțin ulei. Bolul se va acoperi cu folie alimentară și se va lăsa aluatul la dospit pentru 1 oră, 1 oră și jumătate. 

Prepararea umpluturii pentru pască

Cât timp crește aluatul de pască, ne vom ocupa de umplutură. Pune stafidele într-un bol mic și acoperă-le cu rom. Scurge apoi bine brânza de zer, apoi amestecă brânza cu restul ingredientelor pentru umplutură, până ce obții o compoziție cremoasă. Adaugă peste aceasta și stafidele, alături de romul în care s-au înmuiat. Acum este gata și umplutura pentru pasca cu brânză, așa că vom trece la următoarea etapă! 

Modelarea aluatului de pască 

După ce aluatul a crescut, se vor tăia din acesta două bucăți care se vor modela în forma unor mingi de tenis. Din aluatul rămas se va forma bordura, pe care o poți împleti în 2 sau în 3. În funcție de cât de complicată îți dorești să fie împletitura, în atâtea bucăți egale va trebui să tai partea cea mai mare de aluat. Astfel, se vor modela suluri rotunde și se vor împleti din ele bordura. 

Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt se va aplatiza cu mâinile una dintre bucățile de aluat pe care le-ai păstrat anterior și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de aproximativ 23 de centimetri. Bordura împletită se va așeza de jur împrejur și se va presa bine cu degetele. Pasca formată se va acoperi cu un șervet curat de bucătărie și se va mai lăsa să crească. 

Între timp, se va porni cuptorul și se va încinge la 180 de grade Celsius. Apoi, din ultima bucată de aluat rămasă se vor modela două suluri de aluat egale și se va forma crucea specifică pascăi, care se va așeza deasupra umpluturii de brânză. Se va păstra și aceasta acoperită cu un șervet, într-un loc ferit. 

Coacerea pascăi 

Am ajuns și la ultima etapă a rețetei de pască cu brânză de vaci și stafide, cea de coacere propriu-zisă a preparatului. După ce cuptorul s-a încins, se toarnă umplutura în mijlocul aluatului, se va unge bordura cu gălbenuș de ou bătut cu apă și se va da pasca la cuptor pentru 25 de minute, până ce umplutura devine fermă. Se așează apoi crucea deasupra pascăi, se unge și aceasta cu gălbenuș de ou și se dă din nou pasca cu brânză la cuptor pentru alte 25 de minute. 

Timpul recomandat pentru coacerea pascăi este de aproximativ 50 de minute. În cazul în care marginile se rumenesc mult prea repede, te sfătuim să învelești cu atenție tava de copt cu folie de aluminiu și să coci în continuare pasca, până ce însumează timpul recomandat pentru coacere. Se lasă apoi pasca cu brânză să se răcească și apoi poate fi plasată la loc de cinste pe masa de Paște, alături de restul deliciilor pregătite. 

Coacerea pascăi


Ce spui? Ești gata să încerci și tu rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide? Noi te sfătuim să o încerci și te mai sfătuim să-ți descarci și aplicația Profi, căci sărbătorile pascale vin la Profi cu cele mai bune oferte la produsele de care vei avea nevoie pentru rețeta de pască sau alte rețete delicioase de bunătăți pentru masa de Paște!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Prăjitură cu piersici

12 iulie 2023

Atunci când îți e poftă de un dulce rapid, ofertele PROFI îți vin în ajutor De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara prajitura cu piersici? Se încinge cuptorul la 170 grade. Între timp, se bat albușurile cu zaharul până se formează bezea, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu iaurt, praful de sare și zahărul […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o prăjitură Tosca: rețeta simplă și gustoasă

11 iulie 2024

Cu siguranță deja știai acest lucru despre noi însă cu siguranță ne dorim să ne afirmăm din nou și din nou pasiunea pentru prăjituri. Nu de puține ori te-am încântat cu cele mai delicioase rețete de desert, iar astăzi ne-am propus să mai adăugăm un deliciu în cartea noastră de rețete: prăjitura Tosca. Prăjitura Tosca este […]

Citește mai mult

Panna cotta: idei de rețete originale italiene

28 mai 2024

În peisajul vast al deliciilor italiene, panna cotta strălucește ca un adevărat simbol al eleganței și rafinamentului. Această delicioasă budincă de smântână, cu origini în nordul Italiei, a câștigat inimile gurmanzilor din întreaga lume datorită texturii sale fine și aromei subtile. Cu toate că rețeta clasică de panna cotta este adorată pentru simplitatea sa, există numeroase […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult