Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de pască tradițională cu brânză

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză de vaci, aromatizată după gust!

Adevărata provocare constă în a face o pască de Paște frumos finisată, cu împletituri bine meșteșugite, care să arate delicios pe masa de sărbătoare alături de cozonac, ouă roșii și preparate din carne de miel. Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de pască cu brânză de vaci, vei descoperi în articolul următor o rețetă extrem de simplu de preparat, în care vom explica chiar și modul de decorare. Iată cum poți prepara și tu o pască cu brânză dulce pentru masa de Paște! 

Ingrediente pentru rețeta de pască cu brânză de vaci și stafide

În lista de mai jos vei găsi ingredientele de care ai nevoie pentru o pască cu brânză dulce ce poate potoli apetitul a 10 pofticioși la masa de Paște, prin urmare 10 porții de pască. Desigur, poți dubla cantitățile dacă vei considera că o singură pască nu va fi suficientă pentru toți membrii familiei. Ca de fiecare dată, magazinul Profi are pregătite pentru tine toate produsele de care ai nevoie, așa că hai să vedem ce-ți trebuie pentru rețeta de pască cu brânză dulce și stafide! 

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 350 g de făină din gama Proxi
  • 4 gălbenușuri de ou; 
  • 75-80 ml de lapte călduț; 
  • 80 g de zahăr; 
  • 15 g de drojdie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de extract de vanilie; 
  • 60 g de unt topit; 
  • coaja rasă de la ½ lămâie. 

Ingrediente pentru umplutura de pască 

  • 350 g de brânză de vaci, bine stoarsă de zer; 
  • 150-200 g de zahăr, în funcție de cât de dulce o preferi; 
  • 2 ouă mari; 
  • 80 ml de smântână; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 lingură de extract de vanilie; 
  • 50 g de stafide și 3-4 linguri de rom; 
  • 1 gălbenuș de ou. 
Pască tradițională cu brânză - igrediente

Cum se face pasca cu brânză dulce și stafide? 

Ai ales deja toate ingredientele din gama de produse Profi pentru prepararea rețetei de pască cu brânză dulce și stafide? Atunci hai să preparăm împreună o delicioasă pască cu aluat de cozonac, cu gustul copilăriei! 

Prepararea aluatului pentru pască 

Cerne într-un castron făina. Separat, într-un bol, freacă energic drojdia cu 2 lingurițe de zahăr, până se lichefiază. Într-un alt bol se vor bate gălbenușurile de ou cu puțină sare și restul de zahăr necesar aluatului, până amestecul devine omogen. Se adaugă apoi peste acestea extractul de vanilie și laptele încălzit. Se omogenizează bine toate ingredientele și se adaugă peste ele drojdia activă. 

Adaugă peste făina cernută inițial coaja rasă de la jumătate de lămâie, după care și ingredientele lichide. Se frământă bine până ce se adună tot aluatul pentru pască într-un loc, apoi se adaugă untul topit, însă nu fierbinte și se frământă în continuare până ce se obține un aluat ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un bol, uns cu puțin ulei. Bolul se va acoperi cu folie alimentară și se va lăsa aluatul la dospit pentru 1 oră, 1 oră și jumătate. 

Prepararea umpluturii pentru pască

Cât timp crește aluatul de pască, ne vom ocupa de umplutură. Pune stafidele într-un bol mic și acoperă-le cu rom. Scurge apoi bine brânza de zer, apoi amestecă brânza cu restul ingredientelor pentru umplutură, până ce obții o compoziție cremoasă. Adaugă peste aceasta și stafidele, alături de romul în care s-au înmuiat. Acum este gata și umplutura pentru pasca cu brânză, așa că vom trece la următoarea etapă! 

Modelarea aluatului de pască 

După ce aluatul a crescut, se vor tăia din acesta două bucăți care se vor modela în forma unor mingi de tenis. Din aluatul rămas se va forma bordura, pe care o poți împleti în 2 sau în 3. În funcție de cât de complicată îți dorești să fie împletitura, în atâtea bucăți egale va trebui să tai partea cea mai mare de aluat. Astfel, se vor modela suluri rotunde și se vor împleti din ele bordura. 

Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt se va aplatiza cu mâinile una dintre bucățile de aluat pe care le-ai păstrat anterior și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de aproximativ 23 de centimetri. Bordura împletită se va așeza de jur împrejur și se va presa bine cu degetele. Pasca formată se va acoperi cu un șervet curat de bucătărie și se va mai lăsa să crească. 

Între timp, se va porni cuptorul și se va încinge la 180 de grade Celsius. Apoi, din ultima bucată de aluat rămasă se vor modela două suluri de aluat egale și se va forma crucea specifică pascăi, care se va așeza deasupra umpluturii de brânză. Se va păstra și aceasta acoperită cu un șervet, într-un loc ferit. 

Coacerea pascăi 

Am ajuns și la ultima etapă a rețetei de pască cu brânză de vaci și stafide, cea de coacere propriu-zisă a preparatului. După ce cuptorul s-a încins, se toarnă umplutura în mijlocul aluatului, se va unge bordura cu gălbenuș de ou bătut cu apă și se va da pasca la cuptor pentru 25 de minute, până ce umplutura devine fermă. Se așează apoi crucea deasupra pascăi, se unge și aceasta cu gălbenuș de ou și se dă din nou pasca cu brânză la cuptor pentru alte 25 de minute. 

Timpul recomandat pentru coacerea pascăi este de aproximativ 50 de minute. În cazul în care marginile se rumenesc mult prea repede, te sfătuim să învelești cu atenție tava de copt cu folie de aluminiu și să coci în continuare pasca, până ce însumează timpul recomandat pentru coacere. Se lasă apoi pasca cu brânză să se răcească și apoi poate fi plasată la loc de cinste pe masa de Paște, alături de restul deliciilor pregătite. 

Coacerea pascăi


Ce spui? Ești gata să încerci și tu rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide? Noi te sfătuim să o încerci și te mai sfătuim să-ți descarci și aplicația Profi, căci sărbătorile pascale vin la Profi cu cele mai bune oferte la produsele de care vei avea nevoie pentru rețeta de pască sau alte rețete delicioase de bunătăți pentru masa de Paște!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Brăduț din foitaj cu Nutella – rețeta rapidă pentru un desert festiv de Crăciun

16 decembrie 2024

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar pregătirile sunt în toi. Dacă îți dorești să aduci pe masa de sărbătoare un desert spectaculos, dar care să fie ușor de pregătit, brăduțul din foitaj cu Nutella este alegerea perfectă. Această rețetă nu doar că arată minunat, dar combină textura crocantă a aluatului foietaj cu aroma irezistibilă […]

Citește mai mult

Rețete delicioase de negresă: găsește varianta ideală pentru gustul tău

24 februarie 2025

Puține prăjituri au reușit să cucerească inimile iubitorilor de deserturi la fel de repede precum negresa. Această prăjitură simplă, dar extrem de gustoasă, se regăsește în diverse variante, adaptate gusturilor și preferințelor fiecăruia.  Fie că îți dorești o rețetă clasică de negresă cu ciocolată, o variantă bogată cu nucă sau una de post, perfectă pentru […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Budincă de orez: un desert ușor și delicios

02 iulie 2025

Îți amintești mirosul cald și reconfortant al unei budinci de orez cu lapte proaspăt scoasă din cuptor, pregătită poate chiar de bunica ta? Acest desert simplu, dar plin de savoare, este o adevărată călătorie în timp, care te duce înapoi la momentele calde ale copilăriei. În continuare, ți-am pregătit o rețetă de budincă de orez […]

Citește mai mult

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Rețetă din Bucovina de căpșuni cu smântână și mămăliguță

27 martie 2025

Bucovina este un tărâm al gusturilor autentice, unde tradiția culinară se păstrează vie din generație în generație. Printre preparatele sale inedite, care îmbină simplitatea ingredientelor cu savoarea autentică, se numără și căpșunile cu smântână și mămăliguță. Poate părea o combinație neobișnuită la prima vedere, însă bucovinenii știu că acest amestec de texturi și arome creează […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult