Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa cum probabil te-ai aştepta.

Prăjitura mălai dulce este combinația ideală între checul clasic și prăjitura deșteaptă, în cazul în care aceste rețete îți sunt mai familiare. Prăjitura cu mălai te va cuceri prin simplitatea sa și se prepară extrem de ușor, din ingrediente simple. Noi am încercat mai multe variante de prăjitură mălai dulce, însă varianta de astăzi cu siguranță îți va încânta papilele gustative. Și ție, și celor dragi. Iată cum se face mălai dulce după rețeta tradițională de la bunica!


Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de prăjitură cu mălai, însă acestea pot fi adaptate în cazul în care numărul invitaților de la masă este unul mare. Dacă ești în drum spre supermarketul preferat, iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături pentru o prăjitură mălai dulce perfectă:

  • trei ouă mari;
  • o cană de zahăr din gama Proxi;
  • o cană de ulei;
  • o cană de făină albă;
  • o cană de mălai;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • două plicuri de zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie de vanilie;
  • sare;
  • coaja de la o lămâie;
  • două căni de iaurt grecesc;

În gama de produse a magazinului Profi, vei găsi toate aceste ingrediente indispensabile unei prăjituri cu mălai reușite. Așadar, îți sugerăm să mergi de îndată spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărăturile necesare.

Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mod de preparare al prăjiturii mălai dulce


Acum că ai toate ingredientele pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă prăjitură cu mălai și iaurt!


Prepararea compoziției pentru mălai dulce


Pune ouăle într-un bol larg. Adaugă apoi peste acestea cana de zahăr și mixează bine amestecul până ce obții un amestec de consistență spumoasă. Când amestecul de ou și zahăr a devenit spumos, mixează în continuare, în timp ce adaugi treptat din cana de ulei, exact ca în cazul rețetei de chec.

Amestecă în continuare până ce încorporezi tot uleiul în compoziția pentru prăjitura de mălai. Când uleiul s-a integrat perfect în amestec, presară în compoziție, în timp ce mixezi, conținutul pliculețului de praf de copt, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și un praf de sare. Continuă să mixezi până când ingredientele s-au încorporat și ele în amestecul pentru mălai dulce.

Lasă apoi mixerul deoparte și adaugă în bol cele două căni de iaurt grecesc. Folosește-te apoi din nou de mixer pentru a obține un amestec omogen. Se vor adăuga apoi în bol, pe rând, cana de făină și cea de mălai, apoi tot cu ajutorul mixerului le poţi integra și pe acestea în compoziție. La final, amestecă totul cu o lingură din lemn sau o spatulă din silicon până ce te asiguri că a rezultat o compoziție omogenă, fără cocoloașe.


Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Pune compoziția obținută într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Nivelează compoziția din tavă cu o spatulă și dă tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute. Prăjitura cu mălai este gata când a căpătat o culoare rumenă, aurie, la suprafață.

Lasă prăjitura să se răcească puțin, apoi porționeaz-o și pune-o pe platouri, presărând deasupra zahăr pudră sau pudră de nucă de cocos, în funcție de preferințe. Aromele unice ale acestei prăjituri și textura moale și fragedă o transformă în desertul ideal pentru momente dulci în familie.

Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Tips & tricks pentru o prăjitură cu mălai savuroasă


Acum, la final de rețetă, avem și câteva sfaturi pentru tine, pe baza modurilor variate în care poți găti prăjitura de mălai cu iaurt. Iată ce tips&tricks ți-am pregătit pentru prăjitura cu mălai după rețeta bunicii:

  • Iaurtul grecesc poate fi înlocuit cu lapte bătut sau cu iaurt degresat, însă cea mai gustoasă prăjitură mălai dulce o vei obține cu iaurt grecesc; acesta este cel mai cremos, fin și dulce iaurt pentru o astfel de prăjitură.
  • Dacă ai în bucătărie lămâi bio, poți folosi coaja acestora. În caz contrar, este mai indicat să nu folosești coajă de lămâie din comerț, indiferent de cât de bine speli aceste fructe;
  • Praful de copt poate fi înlocuit de o linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu lămâie;
  • Dacă îți dorești o rețetă de prăjitură cu mălai mai intens aromată, înlocuiește zahărul vanilat cu miez de păstaie de vanilie;
  • Într-o notă mai modernă, poți alege să servești prăjitura cu un topping de ciocolată, sos de zmeură sau poate chiar smântână dulce. De pildă, în unele zone din Transilvania, mălaiul dulce este servit alături de dulceață de casă și smântână proaspătă.

Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de prăjitură cu mălai după rețeta bunicii, nu rămâne decât să ții cont de modul de preparare, dar și de sfaturile menționate mai sus. Cu siguranță, vei reuși să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios. Noul Profi este aici să te ajute să prepari cea mai bună prăjitură mălai dulce, așa că îți sugerăm să „pândești” cele mai bune promoții din revistele Profi la ingredientele pentru prăjitură cu mălai!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult