Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa cum probabil te-ai aştepta.

Prăjitura mălai dulce este combinația ideală între checul clasic și prăjitura deșteaptă, în cazul în care aceste rețete îți sunt mai familiare. Prăjitura cu mălai te va cuceri prin simplitatea sa și se prepară extrem de ușor, din ingrediente simple. Noi am încercat mai multe variante de prăjitură mălai dulce, însă varianta de astăzi cu siguranță îți va încânta papilele gustative. Și ție, și celor dragi. Iată cum se face mălai dulce după rețeta tradițională de la bunica!


Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de prăjitură cu mălai, însă acestea pot fi adaptate în cazul în care numărul invitaților de la masă este unul mare. Dacă ești în drum spre supermarketul preferat, iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături pentru o prăjitură mălai dulce perfectă:

  • trei ouă mari;
  • o cană de zahăr din gama Proxi;
  • o cană de ulei;
  • o cană de făină albă;
  • o cană de mălai;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • două plicuri de zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie de vanilie;
  • sare;
  • coaja de la o lămâie;
  • două căni de iaurt grecesc;

În gama de produse a magazinului Profi, vei găsi toate aceste ingrediente indispensabile unei prăjituri cu mălai reușite. Așadar, îți sugerăm să mergi de îndată spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărăturile necesare.

Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mod de preparare al prăjiturii mălai dulce


Acum că ai toate ingredientele pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă prăjitură cu mălai și iaurt!


Prepararea compoziției pentru mălai dulce


Pune ouăle într-un bol larg. Adaugă apoi peste acestea cana de zahăr și mixează bine amestecul până ce obții un amestec de consistență spumoasă. Când amestecul de ou și zahăr a devenit spumos, mixează în continuare, în timp ce adaugi treptat din cana de ulei, exact ca în cazul rețetei de chec.

Amestecă în continuare până ce încorporezi tot uleiul în compoziția pentru prăjitura de mălai. Când uleiul s-a integrat perfect în amestec, presară în compoziție, în timp ce mixezi, conținutul pliculețului de praf de copt, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și un praf de sare. Continuă să mixezi până când ingredientele s-au încorporat și ele în amestecul pentru mălai dulce.

Lasă apoi mixerul deoparte și adaugă în bol cele două căni de iaurt grecesc. Folosește-te apoi din nou de mixer pentru a obține un amestec omogen. Se vor adăuga apoi în bol, pe rând, cana de făină și cea de mălai, apoi tot cu ajutorul mixerului le poţi integra și pe acestea în compoziție. La final, amestecă totul cu o lingură din lemn sau o spatulă din silicon până ce te asiguri că a rezultat o compoziție omogenă, fără cocoloașe.


Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Pune compoziția obținută într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Nivelează compoziția din tavă cu o spatulă și dă tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute. Prăjitura cu mălai este gata când a căpătat o culoare rumenă, aurie, la suprafață.

Lasă prăjitura să se răcească puțin, apoi porționeaz-o și pune-o pe platouri, presărând deasupra zahăr pudră sau pudră de nucă de cocos, în funcție de preferințe. Aromele unice ale acestei prăjituri și textura moale și fragedă o transformă în desertul ideal pentru momente dulci în familie.

Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Tips & tricks pentru o prăjitură cu mălai savuroasă


Acum, la final de rețetă, avem și câteva sfaturi pentru tine, pe baza modurilor variate în care poți găti prăjitura de mălai cu iaurt. Iată ce tips&tricks ți-am pregătit pentru prăjitura cu mălai după rețeta bunicii:

  • Iaurtul grecesc poate fi înlocuit cu lapte bătut sau cu iaurt degresat, însă cea mai gustoasă prăjitură mălai dulce o vei obține cu iaurt grecesc; acesta este cel mai cremos, fin și dulce iaurt pentru o astfel de prăjitură.
  • Dacă ai în bucătărie lămâi bio, poți folosi coaja acestora. În caz contrar, este mai indicat să nu folosești coajă de lămâie din comerț, indiferent de cât de bine speli aceste fructe;
  • Praful de copt poate fi înlocuit de o linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu lămâie;
  • Dacă îți dorești o rețetă de prăjitură cu mălai mai intens aromată, înlocuiește zahărul vanilat cu miez de păstaie de vanilie;
  • Într-o notă mai modernă, poți alege să servești prăjitura cu un topping de ciocolată, sos de zmeură sau poate chiar smântână dulce. De pildă, în unele zone din Transilvania, mălaiul dulce este servit alături de dulceață de casă și smântână proaspătă.

Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de prăjitură cu mălai după rețeta bunicii, nu rămâne decât să ții cont de modul de preparare, dar și de sfaturile menționate mai sus. Cu siguranță, vei reuși să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios. Noul Profi este aici să te ajute să prepari cea mai bună prăjitură mălai dulce, așa că îți sugerăm să „pândești” cele mai bune promoții din revistele Profi la ingredientele pentru prăjitură cu mălai!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

04 noiembrie 2022

Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Amandine de casă: secretele unei rețete de succes

24 februarie 2025

Dacă îți place să prepari deserturi acasă și vrei să impresionezi cu un dulce rafinat, amandinele sunt alegerea perfectă. Acest desert clasic al cofetăriilor din România, dar cu origini franțuzești, poate fi recreat în bucătăria ta, iar rezultatul va fi unul cu adevărat spectaculos.  În acest articol vei descoperi toate secretele unei rețete de amandine […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult