Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Amandine de casă: secretele unei rețete de succes

Dacă îți place să prepari deserturi acasă și vrei să impresionezi cu un dulce rafinat, amandinele sunt alegerea perfectă. Acest desert clasic al cofetăriilor din România, dar cu origini franțuzești, poate fi recreat în bucătăria ta, iar rezultatul va fi unul cu adevărat spectaculos. 

În acest articol vei descoperi toate secretele unei rețete de amandine de casă reușite, de la alegerea ingredientelor până la montarea desertului. Cu puțină atenție și răbdare, vei învăța cum să prepari amandine după rețeta clasică, așa cum îți amintești din copilărie. Ești gata pentru o rețetă de desert însiropat și aromat?

Ce sunt amandinele?

Amandinele sunt prăjituri de patiserie de origine franceză, extrem de populare în întreaga lume. Putem spune că aceste prăjituri însiropate au devenit un adevărat simbol al cofetăriilor românești, asemenea savarinelor. Acest desert este format dintr-un blat pufos cu cacao, însiropat generos și o cremă fină de unt. 

Totul este completat de o glazură de ciocolată lucioasă care îi conferă un aspect sofisticat. Prepararea amandinelor de casă poate părea complicată la prima vedere, dar, odată ce stăpânești câteva tehnici-cheie, vei vedea cât de simplu este să le faci.

Există variate rețele de amandine reinterpretate, care se depărtează de rețeta originală de amandine. În bucătăria franțuzească, amandinele sunt extrem de dulci și au gust de caramel, cacao și rom. Amandinele după rețeta originală au 3 straturi de blat și 2 straturi de cremă, componentele fiind blatul colorat, siropul, crema și glazura.

Caracteristicele principale ale acestor prăjituri sunt dimensiunea mică și forma de obicei pătrată. Blatul de cacao, umplutura de cremă de unt aromatizată, glazura de ciocolată și decorul conferă amandinelor un aspect atrăgător și un gust bogat de ciocolată, cu o textură moale și plăcută.

Ingrediente pentru amandine de casă

Pentru a prepara delicioasele amandine de casă, vei avea nevoie de o serie de ingrediente specifice, pe care le poți achiziționa din gama de produse de la Profi. Iată de ce vei avea nevoie pentru o tavă cu aproximativ 20-25 de amandine!

Ingrediente pentru blat 

  • 7 gălbenușuri de ou 
  • 150-170 g de zahăr tos 
  • 60 ml de sirop de zahăr ars (din 60 g de zahăr și 30 g de apă) 
  • 260 g de făină albă 
  • 60 ml de apă rece 
  • 10 ml de ulei de floarea-soarelui 
  • 15 g de cacao (opțional)

Ingrediente pentru cremă 

  • 250 g de fondant de cofetărie
  • 250 g de unt cu min. 80% grăsime
  • 50 g de unt topit
  • 30 g de cacao
  • 10 g de zahăr vanilat 
  • O lingură de rom sau câteva picături de esență de rom

Ingrediente pentru sirop 

  • 300 g de zahăr tos
  • 250 ml de apă rece
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 linguri de rom sau câteva picături de esență de rom

Ingrediente pentru glazura fondant de cacao 

  • 350 g de fondant de cofetărie
  • 15 g de cacao
  • 15 ml de sirop de zahăr ars (de la blat)
Ingrediente pentru amandine de casă

Cum se fac amandinele după rețeta clasică?

Știm că lista de ingrediente pentru amandine de casă poate părea intimidantă, însă cu puțină răbdare poți prepara și tu aceste delicii din bucătăria franceză. Dacă ai achiziționat deja toate ingredientele din magazinul Profi, hai să vedem cum poți prepara amandine după rețeta originală de cofetărie!

Prepararea blatului cu zahăr ars 

Vom începe rețeta cu prepararea siropului de zahăr ars, cu care urmează să colorăm blatul de amandine. Pune într-o cratiță zahărul tos și caramelizează-l la foc mediu, până ce capătă o culoare de brun închis. Stinge apoi zahărul caramelizat cu apă și lasă totul să clocotească timp de 2 minute, până ce zahărul se dizolvă în apă și devine vâscos. Pune deoparte o lingură din acest sirop pentru glazura amandinelor, iar restul se va folosi pentru blat. 

Separă apoi albușurile de gălbenușuri și așează-le în două castroane separate. Din cele 170 g de zahăr, pune deoparte 55 de grame pentru spuma de albușuri, iar pe restul amestecă-le cu gălbenușul. După ce ai spumat gălbenușurile cu zahărul, adaugă apa rece și siropul de zahăr ars. Mixează din nou și adaugă 75 de grame din cantitatea de făină.

În paralel, bate spumă albușurile cu un praf de sare și adaugă restul de zahăr tos. Încorporează albușurile spumă în primul castron, cel cu gălbenușurile mixate cu zahăr ars și cerne deasupra și restul de 185 de grame de făină. Adaugă apoi și uleiul, amestecând ușor cu o spatulă.

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Toarnă compoziția de blat de amandine în tavă și da-o la cuptor pentru 30-40 de minute. La final, răstoarnă blatul de amandine de casă pe un grătar, desprinde hârtia de copt și lasă-l la răcorit! După ce s-a răcorit, taie blatul în 3 părți egale.

Prepararea siropului pentru amandine 

Pune într-o cratiță zahărul tos alături de apa rece și fierbe-le pentru 10 minute. Stinge apoi focul și adaugă coaja rasă de lămâie. După ce siropul se răcește complet, adaugă în acesta și romul sau esența de rom. Siropul pentru blatul de amandine este gata! 

Prepararea cremei de cacao cu unt și fondant 

Vom începe prepararea cremei cu prezentarea rețetei de fondant de casă. Pentru a obține aproximativ 700 g de fondant, vei avea nevoie de 500 g de zahăr tos, 150 ml de apă, 150 ml de glucoză lichidă și 1 plic de zahăr vanilat. Adaugă zahărul și apa într-o cratiță și pune-o pe foc mediu. Când siropul a început să fiarbă, trage cratița de pe foc și adaugă siropul de glucoză. 

Pune în congelator un castron din inox și lasă-l la răcit 3-4 minute. Scoate-l și toarnă în el siropul fierbinte. Lasă-l să se răcorească pentru 30 de minute, iar când siropul s-a răcorit, mixează-l cu mixerul. Ulterior, amestecul a devenit alb și cremos, specific fondantului. Pune vanilia și aromatizează fondantul după bunul plac. Ulterior, fondantul se va întări.

Pentru crema de amandine am folosit 250 g de fondant de patiserie, pe care îți recomandăm să-l pui la topit într-un vas metalic, așezat pe baie de aburi. Trage-l deoparte și lasă-l să se răcorească la temperatura camerei. Topește apoi într-o cratiță 50 g de unt și cerne peste el cacaua. Când și acest amestec s-a răcorit, adaugă romul și zahărul vanilat.

Restul de unt, la temperatura camerei, bate-l cu mixerul și adaugă peste acesta, treptat, câte o lingură de fondant răcorit, mixând după fiecare tranșă până când încorporezi tot fondantul. La final, adaugă amestecul de unt topit cu cacao și amestecă toate ingredientele. Acum crema pentru rețeta de amandine de casă este gata! Păstrează 2 linguri din această cremă pentru ornarea amandinelor.

Montarea prăjiturilor însiropate

Acum ai pe blatul de bucătărie foile de blat, siropul și crema pentru amandine de casă. Adaugă o hârtie de copt pe un tocător din plastic și așează pe el prima foaie de blat. Însiropează foaia cu o treime din siropul preparat, apoi unge-o cu jumătate din cremă. Repetă același proces și cu cea de-a doua foaie de blat și apoi închide cu ultima foaie. Însiropeaz-o și pe aceasta, apoi dă prăjitura la rece, cât să se întărească crema de unt. 

Porționarea prăjiturilor 

Scoate blaturile însiropate și cremoase de la frigider și porționează prăjiturile. Ajustează-i marginile corespunzător și împarte prăjitura în aproximativ 20 de pătrate egale. Așează amandinele de casă pe un grătar de bucătărie, sub care poți introduce o hârtie de copt. 

Glazurarea prăjiturilor 

Pentru glazura de amandine, topește pe baie de aburi 350 g din fondantul de patiserie preparat anterior, iar când acesta s-a încălzit, cerne peste el cacao. Amestecă bine, cât să se încălzească și cacaua. Dacă se îngroașă prea tare, mai adaugă 50 ml de apă rece și continuă încălzirea și amestecarea. Adaugă tot acum o lingură de sirop de zahăr ars, păstrată de la pregătirea blatului. Acum glazura este gata – fluidă și omogenă, ca un fel de smântână lichidă. 

Înfige apoi o croșetă specială sau o furculiță de bucătărie pentru carne în partea inferioară a fiecărei amandine, întoarce fiecare amandină cu capul în jos și introdu fiecare prăjitură în acest fel, până la jumătate, în castronul cu glazura de fondant. Glazura de fondant cu cacao se va întări imediat!

Decorarea amandinelor

Acum rețeta de amandine de casă a ajuns la final. Crema păstrată anterior (cele 2 linguri) se va adăuga într-un poș cu dui stelat și cu ajutorul acestuia poți face câte o avelină (moț) în centrul fiecarei amandine. Dă apoi prăjiturile la rece, ca să se răcorească bine atât crema, cât și glazura. Acum amandinele sunt gata!

Decorare amandina

Sfaturi pentru amandine de casă perfecte

Pentru că ne dorim să ne asigurăm că vrei prepara cele mai delicioase amandine de casă, ți-am pregătit în continuare o serie de sfaturi pentru rețeta de amandine. Iată recomandările noastre pentru un desert perfect!

  • Alege ingrediente de calitate 

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru amandine de gază grozave este calitatea ingredientelor. Alege ouă ecologice, cacao de calitate și un unt gras, cu minim 80% grăsime din noul Profi

  • Nu grăbi procesul de preparare

Amandinele de casă au nevoie de un timp îndelungat de preparare și toate ingredientele necesită un anumit timp pentru a fi perfecte: blatul trebuie să se răcorească după coacere, siropul trebuie să fie răcit complet înainte de a adăuga romul, iar fondantul trebuie să se răcească la temperatura camerei. 

  • Fii generos cu siropul

Amandinele trebuie să fie bine însiropate pentru a avea textura caracteristică. Foile de blat pot absorbi destul de mult sirop, așa că este important să respecți cantitățile menționate mai sus, pentru a nu rămâne fără sirop după primele două foi de blat. 

  • Glazurează corespunzător amandinele 

Dacă nu deții o croșetă sau o furcă de friptură pentru a o înfige în fiecare amandină, poți alege să glasezi fiecare amandină turnând cu o lingură glazura peste aceasta. Abia după ce glazura s-a întărit, poți adăuga câte o avelină sau moț în mijlocul fiecărei amandine, pentru un decor clasic de cofetărie. 

  • Lasă prăjitura să se odihnească 

După montare, lasă blaturile de amandine la frigider câteva ore sau chiar peste noapte. Aromele se vor combina perfect, iar textura va fi mai bună, dat fiind blatul perfect însiropat. Abia după răcire poți porționa prăjiturile, le poți glazura și le poți decora într-un mod estetic.

Servire amandina

Prepararea unor amandine de casă poate fi o adevărată artă, dar cu aceste sfaturi și instrucțiuni, vei reuși să obții un desert demn de orice cofetărie. Fie că alegi să urmezi rețeta clasică sau dorești să reinterpretezi rețeta originală, rezultatul va fi unul care va încânta pe toată lumea. Acum că știi cum se fac amandinele, tot ce îți rămâne de făcut este să îți pui șorțul și să te apuci de treabă. Te asigurăm că rezultatul va fi delicios!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Batoane cu fulgi de ovăz: Rețete sănătoase pentru gustări pe parcursul zilei

30 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, nu ducem niciodată lipsă de inspirație atunci când vine vorba de idei de gustări sănătoase pentru acele momente din zi în care pofta ne îndeamnă să facem alegeri alimentare mai puțin nutritive. Și pentru a-ți demonstra că imaginația noastră în ceea ce privește gustările sănătoase nu are limite, în articolul de […]

Citește mai mult

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

16 februarie 2023

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină […]

Citește mai mult

Savarina de casă: secrete pentru un sirop perfect și o textură aerată

23 septembrie 2024

Savarina este unul dintre deserturile clasice, adorate de generații întregi și nelipsite din cofetăriile tradiționale. Savarina de casă însă, are un farmec aparte, aducând în prim-plan nu doar savoarea inconfundabilă, ci și satisfacția de a o prepara chiar în bucătăria ta. Poate că ai gustat savarine delicioase de la cofetărie, dar prepararea lor acasă îți […]

Citește mai mult

Secretele biscuiților de Crăciun: cum să obții biscuiți crocanți și aromați

18 decembrie 2024

Crăciunul aduce cu el nu doar bucuria cadourilor și a timpului petrecut alături de cei dragi, ci și aroma îmbietoare a prăjiturilor de casă. Printre acestea, biscuiții de Crăciun ocupă un loc special. Acești biscuiți delicioși, fragezi și aromați, transformați în adevărate opere de artă cu forme tematice, sunt o încântare atât pentru copii, cât […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de baclava: pași simpli pentru a pregăti acest desert delicios

19 decembrie 2024

Ești în căutarea unui desert delicios și inedit acum, în prag de sărbători? Atunci este momentul perfect să încerci rețeta de baclava turcească, un desert însiropat cu foi de plăcintă subțiri, sirop de zahăr și nucă măcinată. Nu-i așa că sună delicios acest desert de inspirație turcească? Mai ceva decât rețeta de cornulețe fragede cu […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Cum să prepari brioșe cu portocală și ciocolată pentru sărbători

15 decembrie 2024

Întâmpinăm sezonul sărbătorilor cu aromă de portocală și ciocolată, într-un desert delicios – brioșele. Sărbătorile de iarnă sunt momentul perfect pentru a umple casa cu mirosuri delicioase și a te răsfăța cu deserturi făcute de tine. Dacă ești în căutarea unei rețete care să aducă un strop de bucurie pe masa festivă, încearcă brioșele cu […]

Citește mai mult