Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și a caltaboș de casă preparate după rețeta tradițională. Nelipsită de masa de Crăciun sau de Anul Nou este și toba de casă, fără de care mesele de sărbători nu ar fi aceleași.

Dacă locuiești în zona rurală și deja s-a tăiat porcul, atunci ai la îndemână aproape toate ingredientele de bază pentru rețeta de tobă de casă. Însă asta nu înseamnă că cei din mediul urban nu pot prepara cea mai bună tobă de casă, mai ales că au supermarketul Profi drept aliat de încredere pentru cele mai bune rețete de sărbători. A venit momentul să ne apucăm de gătit, așa că te invităm să afli cum se face toba tradițională din articolul următor!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține o tobă de porc savuroasă, așa cum este ea preparată în mod tradițional în zona Moldovei. Pentru rețeta de tobă de casă moldovenească vei avea nevoie de:

  • 2 picioare de porc;
  • 2 urechi de porc;
  • 500 g de ficat de porc;
  • 2 rinichi de porc;
  • 1 inimă;
  • 1 limbă;
  • 1-2 bucăți de splină;
  • 500 g de burtă de porc cu șorici sau rasol;
  • 300 g de carne macră de porc;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 bucată de rădăcină de țelină, pătrunjel sau păstârnac;
  • sare, piper, ardei iute, foi de dafin și ienibahar;
  • usturoi (opțional).

În plus, vei avea nevoie de stomac de porc sau mațe groase de vită.

Ferma din deal de la Profi te așteaptă cu cea mai bună carne de porc, în timp ce în gama „Proaspete de la noi” vei găsi cele mai bune legume pentru rețeta de tobă de casă. Și unde mai pui că dacă îți descarci aplicația Profi, vei beneficia și de cele mai bune promoții la carne de porc! Desigur, în gama de produse Profi vei găsi și toate celelalte ingrediente necesare, așa că îndată ce le adaugi în coșul de cumpărături, înșiră-le pe blatul de bucătărie și să dăm startul rețetei!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Prepararea tobei de porc după rețeta tradițională

Deja te-ai întors din noul Profi cu sacoșele încărcate? A venit momentul să descoperi cum se face toba de casă după rețeta tradițională moldovenească. Iată care sunt etapele pentru prepararea tobei de casă!

Pregătirea ingredientelor pentru toba de porc

Dacă ai tăiat porcul, pregătirea ingredientelor pentru tobă va începe de seara, după ce urechile, picioarele și rasolul de porc au fost bine pârlite și spălate în multe ape. Se îndepărtează și copitele de la picioarele de porc, se presară cu sare și se lasă la rece până a doua zi. Stomacul de porc se spală și el cu apă rece și caldă, după care se pune în apă rece cu oțet sau felii de lămâie și se lasă până ziua următoare. În cazul în care ai optat pentru aceste părți de porc din comerț, nu rămâne decât să le speli bine.

Fierberea cărnii de porc pentru tobă

Adaugă într-o oală largă urechile de porc, rasolul și picioarele de porc, alături de carnea macră și pune-le la fiert în apă cu sare. Separat se vor pune la fiert ficatul, rinichii curățați și tăiați în bucăți, splina și inima tăiată. Limba se va opări timp de 15 minute, apoi se curăță bine și se pune la fiert împreună cu picioarele de porc.

După ce au dat în fiert, se dă focul mic, se adună spuma și se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, ienibaharul și, opțional, un ardei iute. Se lasă la fiert carnea până când aceasta se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte. Se lasă apoi toată carnea de porc la răcit.

Pregătirea cărnii pentru tobă

Când carnea de porc s-a răcit suficient se poate trece la tăiat. Taie carnea de porc în bucăți potrivite, însă nu prea mărunte, cât să arate frumos atunci când toba de casă se va felia. Adaugă toate bucățile de carne într-un bol larg și asezonează cu sare și cu piper, după gust. Opțional se poate adăuga peste carne și zeamă de la usturoi, adică se va pisa usturoiul, se va adăuga peste acesta zeama în care a fiert rasolul și apoi se va adăuga peste carne doar zeama, fără usturoi. Zeama rămasă de la fiertul picioarelor de porc se va potrivi și ea de sare.

Montarea tobei de porc

Când amestecul de carne este gata și după ce stomacul de porc a fost bine pregătit în prealabil, toată carnea se va îndesa în stomacul de porc. Odată introdusă carnea, poți completa toba de porc cu puțin din zeama în care au fiert cărnurile. Apoi stomacul de porc se va coase la capăt, căci toba cusută nu se va desface la fiert. Înțeapă apoi toba în mai multe locuri cu o scobitoare, în așa fel încât să nu pocnească la fiert. Pune apoi toba de porc într-o oală largă, alături de zeama răcită de la cărnuri. Poți completa cu apă, în așa fel încât toba de casă să fie bine acoperită.

Cum se fierbe toba de casă?

Toba de porc se va fierbe la foc mic și se va înțepa mereu, în așa fel încât să nu pocnească. Odată fiartă, după circa 2 ore, toba se scoate și se așează între două blaturi din lemn, iar deasupra se pun greutăți, pentru a se presa. Lasă toba să se răcească până ziua următoare, apoi feliaz-o și savureaz-o cu poftă.

Cum se fierbe toba de casă

Sperăm că te-ai convins că nu este deloc complicat să prepari o tobă de casă după rețeta tradițională românească și că o vei prepara și tu pentru cei dragi acum, în prag de sărbători. Serviți-o în stil tradițional alături de muștar și felii proaspete de pâine de casă și nu uita să alegi din colecția de vinuri de la Profi cel mai bun vin roșu, extrem de potrivit pentru asemenea bucate gustoase!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Salam de ton

08 martie 2022

Rapid și bun merge mai ales cu salate 🙂 Preparare: Tonul îl scurgem foarte bine, pâinea o tăiem cubulețe, măslinele le mărunțim bine și mixăm cu ajutorul uni robot toate ingredientele până obținem o pastă pe care o rulăm în formă de salam în folie de plastic. Strângem bine de tot capetele și punem ruloul […]

Citește mai mult

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

22 noiembrie 2022

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul […]

Citește mai mult

Cremvurști în aluat foietat

08 martie 2022

Sunt convinsă că cei mai mulți dintre voi cunosc acest aperitiv. Cu toate acestea, am hotărât să postez rețeta pentru cei care încă nu o cunosc. Preparare: Întindem aluatul foietat pe planul de lucru și dacă este prea gros îl întindem puțîn cu făcălețul. Tăiem cremvurstii în bucăți de 3-4 cm și aluatul foietat în […]

Citește mai mult

Rețete tradiționale cu jumări: Bucatele crocante din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Știm că venirea iernii nu este atât de aproape pe cât am crede, însă nu este niciodată prea devreme pentru a ne gândi la toate rețetele delicioase cu carne de porc cu care să umplem mesele de sărbători și la toate deliciile tradiționale care ne răsfață papilele gustative în sezonul rece. Pe lângă rețeta de piftie […]

Citește mai mult

Shakshuka: o mâncare delicioasă cu ouă și sos de roșii

28 mai 2024

În lumea vastă a gastronomiei, unele rețete se remarcă nu doar prin gustul lor îmbietor, ci și prin povestea lor captivantă și adaptabilitatea în preparare. Shakshuka este una dintre acele preparate care își câștigă rapid locul în inimile gurmanzilor din întreaga lume.  Cu o combinație savuroasă de ouă, sos de roșii și condimente aromate, acest […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

Rețeta asiatică de noodles cu pui și legume

19 august 2024

Rețetele asiatice sunt cunoscute pentru echilibrul lor perfect între arome și texturi. Dacă și ție îți place bucătăria asiatică, atunci cu siguranță te va fascina să descoperi rețeta autentică de noodles cu pui – o emblemă a culturii gastronomice asiatice.  Noodles cu pui și legume reprezintă cu siguranță un deliciu asiatic, care nu numai că […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de salată de icre cu ceapă pentru un aperitiv delicios

20 noiembrie 2023

Nu știm dacă printre cititori există iubitori ai preparatelor din pește, însă noi le îndrăgim și le gătim ori de câte ori avem ocazia. Mai mult decât atât, chiar ne-am răsfățat de curând cu o delicioasă saramură de pește, gătită ca în Dobrogea și avem de gând să pregătim pentru cină și pește la cuptor, aromat cu […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

17 ianuarie 2023

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit […]

Citește mai mult