Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și a caltaboș de casă preparate după rețeta tradițională. Nelipsită de masa de Crăciun sau de Anul Nou este și toba de casă, fără de care mesele de sărbători nu ar fi aceleași.

Dacă locuiești în zona rurală și deja s-a tăiat porcul, atunci ai la îndemână aproape toate ingredientele de bază pentru rețeta de tobă de casă. Însă asta nu înseamnă că cei din mediul urban nu pot prepara cea mai bună tobă de casă, mai ales că au supermarketul Profi drept aliat de încredere pentru cele mai bune rețete de sărbători. A venit momentul să ne apucăm de gătit, așa că te invităm să afli cum se face toba tradițională din articolul următor!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține o tobă de porc savuroasă, așa cum este ea preparată în mod tradițional în zona Moldovei. Pentru rețeta de tobă de casă moldovenească vei avea nevoie de:

  • 2 picioare de porc;
  • 2 urechi de porc;
  • 500 g de ficat de porc;
  • 2 rinichi de porc;
  • 1 inimă;
  • 1 limbă;
  • 1-2 bucăți de splină;
  • 500 g de burtă de porc cu șorici sau rasol;
  • 300 g de carne macră de porc;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 bucată de rădăcină de țelină, pătrunjel sau păstârnac;
  • sare, piper, ardei iute, foi de dafin și ienibahar;
  • usturoi (opțional).

În plus, vei avea nevoie de stomac de porc sau mațe groase de vită.

Ferma din deal de la Profi te așteaptă cu cea mai bună carne de porc, în timp ce în gama „Proaspete de la noi” vei găsi cele mai bune legume pentru rețeta de tobă de casă. Și unde mai pui că dacă îți descarci aplicația Profi, vei beneficia și de cele mai bune promoții la carne de porc! Desigur, în gama de produse Profi vei găsi și toate celelalte ingrediente necesare, așa că îndată ce le adaugi în coșul de cumpărături, înșiră-le pe blatul de bucătărie și să dăm startul rețetei!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Prepararea tobei de porc după rețeta tradițională

Deja te-ai întors din noul Profi cu sacoșele încărcate? A venit momentul să descoperi cum se face toba de casă după rețeta tradițională moldovenească. Iată care sunt etapele pentru prepararea tobei de casă!

Pregătirea ingredientelor pentru toba de porc

Dacă ai tăiat porcul, pregătirea ingredientelor pentru tobă va începe de seara, după ce urechile, picioarele și rasolul de porc au fost bine pârlite și spălate în multe ape. Se îndepărtează și copitele de la picioarele de porc, se presară cu sare și se lasă la rece până a doua zi. Stomacul de porc se spală și el cu apă rece și caldă, după care se pune în apă rece cu oțet sau felii de lămâie și se lasă până ziua următoare. În cazul în care ai optat pentru aceste părți de porc din comerț, nu rămâne decât să le speli bine.

Fierberea cărnii de porc pentru tobă

Adaugă într-o oală largă urechile de porc, rasolul și picioarele de porc, alături de carnea macră și pune-le la fiert în apă cu sare. Separat se vor pune la fiert ficatul, rinichii curățați și tăiați în bucăți, splina și inima tăiată. Limba se va opări timp de 15 minute, apoi se curăță bine și se pune la fiert împreună cu picioarele de porc.

După ce au dat în fiert, se dă focul mic, se adună spuma și se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, ienibaharul și, opțional, un ardei iute. Se lasă la fiert carnea până când aceasta se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte. Se lasă apoi toată carnea de porc la răcit.

Pregătirea cărnii pentru tobă

Când carnea de porc s-a răcit suficient se poate trece la tăiat. Taie carnea de porc în bucăți potrivite, însă nu prea mărunte, cât să arate frumos atunci când toba de casă se va felia. Adaugă toate bucățile de carne într-un bol larg și asezonează cu sare și cu piper, după gust. Opțional se poate adăuga peste carne și zeamă de la usturoi, adică se va pisa usturoiul, se va adăuga peste acesta zeama în care a fiert rasolul și apoi se va adăuga peste carne doar zeama, fără usturoi. Zeama rămasă de la fiertul picioarelor de porc se va potrivi și ea de sare.

Montarea tobei de porc

Când amestecul de carne este gata și după ce stomacul de porc a fost bine pregătit în prealabil, toată carnea se va îndesa în stomacul de porc. Odată introdusă carnea, poți completa toba de porc cu puțin din zeama în care au fiert cărnurile. Apoi stomacul de porc se va coase la capăt, căci toba cusută nu se va desface la fiert. Înțeapă apoi toba în mai multe locuri cu o scobitoare, în așa fel încât să nu pocnească la fiert. Pune apoi toba de porc într-o oală largă, alături de zeama răcită de la cărnuri. Poți completa cu apă, în așa fel încât toba de casă să fie bine acoperită.

Cum se fierbe toba de casă?

Toba de porc se va fierbe la foc mic și se va înțepa mereu, în așa fel încât să nu pocnească. Odată fiartă, după circa 2 ore, toba se scoate și se așează între două blaturi din lemn, iar deasupra se pun greutăți, pentru a se presa. Lasă toba să se răcească până ziua următoare, apoi feliaz-o și savureaz-o cu poftă.

Cum se fierbe toba de casă

Sperăm că te-ai convins că nu este deloc complicat să prepari o tobă de casă după rețeta tradițională românească și că o vei prepara și tu pentru cei dragi acum, în prag de sărbători. Serviți-o în stil tradițional alături de muștar și felii proaspete de pâine de casă și nu uita să alegi din colecția de vinuri de la Profi cel mai bun vin roșu, extrem de potrivit pentru asemenea bucate gustoase!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Mousse de ton

08 martie 2022

Un aperitiv delicios și foarte rapid Preparare: Scurgem bine tonul după care îl mixăm cu 100 gr unt la temperatura camerei, până înglobăm tot untul Adăugăm pe rând cele 4 linguri de maioneză și mixăm la viteză maximă până când mousse-ul capătă o consistență mătăsoasă Prăjim câteva feliuțe de pâine (eu am servit cu pâine […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Scăriță de porc: două rețete de preparate fragede și aromate

22 noiembrie 2022

Dacă te declari un fan înrăit al cărnii de porc, atunci, în mod cert, una dintre cele mai dragi preparate pentru tine este scărița de porc gătită în fel și chip la cuptor sau pe grătar, în funcție de preferințe. Pentru cei cărora nu le este prea familiar termenul de scăricică de porc, această piesă […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Ciorbă de fasole: O rețetă autentică din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Dacă până de curând am pregătit fasole verde cu usturoi, fiind în căutarea celor mai delicioase garnituri pentru perioada verii, în sezonul rece ne dorim să găsim alte modalități de preparare a fasolei, în așa fel încât să ne încălzească sufletul. Chiar în urmă cu puțin timp ți-am dezvăluit secretele iahniei de fasole, însă astăzi ne […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Paste quatro formaggi: Rețetă delicioasă pentru toți iubitorii de brânzeturi

17 noiembrie 2023

Facem ce facem și mai dăm o fugă în bucătăria italiană pentru a ne găsi inspirația și a ne diversifica meniul. Doar te-am convins deja că suntem mari iubitori de paste și de tot felul de rețete italienești care ne încântă papilele gustative și ne fac să uităm de diete! Am preparat împreună de la paste […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

21 august 2023

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta […]

Citește mai mult

Rețete rapide și delicioase cu orez și curry pentru diferite diete

20 noiembrie 2023

Îți plac aromele bucătăriei indiene și rețetele cu orez în egală măsură? Atunci cu siguranță îți poți îmbogăți meniul zilnic cu preparate rapide, sănătoase și gustoase, ce stau la baza unor rețete delicioase cu orez și curry. Știm despre pudra de curry că este un ingredient popular în diverse culturi culinare, iar bucătăria indiană pune […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult