Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului va deveni unul privilegiat, în care comunicarea dintre tine și puiul de om este în floare.

Pentru că ne dorim să fim alături de tine în aceste momente deosebite și pentru că vrem să scapi de orice temere legată de băița bebelușului, îți vom dezvălui în articolul de astăzi tot ce trebuie să știi: de la prima băiță a nou-născutului, la produsele recomandate. Ești gata să-i faci baie lui bebe? Iată ce ai de făcut!

Care este prima baie a bebelușului?

Până nu demult, prima băiță pentru bebe avea loc la spital. După naștere, nou-născutul era spălat și pregătit pentru a-și cunoaște părinții. Însă, cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că, imediat după naștere, bebelușii sunt extrem de sensibili în ceea ce privește temperatura mediului ambiant. Prin urmare, o baie efectuată imediat după naștere poate determina scăderea temperaturii corpului, fenomen cunoscut sub numele de hipotermie.

În aceste condiții, organismul uman este construit în așa fel încât să contracareze efectele hipotermiei asupra organelor interne. Prin urmare, hipotermia va fi urmată de scăderea glicemiei, căci prin arderea glucidelor se eliberează căldura. Acesta este și motivul pentru care băița bebelușului poate fi amânată până ziua următoare. Cu toate acestea, corpul celui mic poate fi curățat folosind dischete din bumbac, umezite în apă călduță.

Cât de des se face îmbăierea?

Specialiștii sunt de părere că îmbăiatul zilnic este un obicei care poate afecta sănătatea nou-născuților. Spălatul excesiv poate distruge anumite substanțe protectoare aflate în epidermă, ducând la apariția eczemelor. De aceea, este recomandat ca baia unui nou-născut să se facă o dată la două zile. Băița bebelușilor nu va trebui amânată mai mult, întrucât capul lor transpiră foarte mult, neavând încă un sistem de termoreglare bine dezvoltat în ceea ce privește glandele sudoripare.

De asemenea, băița bebelușului nu trebuie să dureze, la început, mai mult de 5-7 minute, un aspect esențial dacă micuțul tău are pielea uscată sau foarte sensibilă.

persoana spala un bebelus

Cum faci baie bebelușului: Sfaturi utile

Există o serie de recomandări de care trebuie să ții cont în ceea ce privește prima baie a unui nou-născut și nu numai. Iată ce te sfătuim să ai în vedere când faci baie micuțului tău:

  • Așa cum menționam anterior, nu este nevoie să faci baie bebelușului în fiecare zi. Nu sunt necesare mai mult de 2-3 băi pe săptămână, căci spălatul în exces poate usca pielea sensibilă a micuțului.
  • Nu este recomandat să se utilizeze cada obișnuită pentru băița bebelușului, fiindcă nu poți avea control asupra mișcărilor copilului. Poți folosi o cădiță specială și un suport de baie pentru bebeluși, pentru a-l proteja cât mai bine pe micuț.
  • Chiar dacă nu-i faci baie micuțului în fiecare zi, îi poți spăla frecvent fața și îi poți curăța zona genitală atunci când îi schimbi scutecul. Pentru zona feței, a mânuțelor și a zonei scutecului, poți folosi șervețele umede pentru bebeluși.
  • Seara, este momentul ideal pentru băița bebelușului, căci aceasta are un efect relaxant asupra nou-născutului și îl pregătește pentru somn. De asemenea, nu e indicat să faci baiță micuțului atunci când este flămând, imediat după masă sau când este foarte agitat.
  • Temperatura apei pentru bebeluși trebuie să fie de 37 de grade Celsius. Pentru a potrivi apa cu ușurință, poți pune în cădiță mai întâi apă rece și apoi apă fierbinte. Te poți asigura că apa are temperatura corectă dacă folosești un termometru pentru lichide.
  • Înainte de a începe îmbăierea, asigură-te că ai la îndemână toate cele necesare: prosopul de baie, produsele de curățare, bețișoarele de urechi, crema protectoare și schimburi pentru bebe.
  • Șterge întotdeauna pleoapele bebelușului din interior spre exterior.
  • Clătește-l bine cu apă curată ca să îndepărtezi urmele de săpun care pot irita pielea bebelușului.
  • În mod normal, copiii iubesc apa. Chiar dacă prima băiță a bebelușului s-ar putea să nu fie atât de bine primită, trebuie să ai răbdare. Dacă se va simți protejat și confortabil, cu siguranță, se va bucura de experiență.
  • Contactul nou-născutului cu apa trebuie să se facă treptat, începând cu piciorușele.
  • Până la vârsta de 3-4 luni, spală frecvent capul bebelușului, deoarece are tendința de a transpira foarte mult.
  • Usucă bebelușul cu ajutorul unui prosop, prin tamponare și nu prin frecare, acordând o atenție deosebită pliurilor pielii.
  • Nu prelungi baia mai mult de 5-7 minute, căci apa riscă să se răcească, iar pielea bebelușului se poate usca excesiv.
  • Evită să utilizezi bureți de baie, căci au tendința de a reține microbi, mai ales dacă rămân umezi.
  • Nu utiliza prea multe produse de toaletă fiindcă riști să iriți pielea bebelușului.
  • Nu lăsa bebelușul nesupravegheat în timpul băiței, nici măcar pentru câteva secunde.
  • Golește și clătește bine cădița bebelușului după fiecare utilizare.
mama ii face baie bebelusului

De ce ai nevoie pentru băița bebelușilor: Produse recomandate

Până te vei obișnui cu băița bebelușului, trebuie să reții lucrurile de care ai nevoie pentru a transforma această experiență a îmbăierii într-una plăcută, atât pentru tine, cât și pentru pruncul tău. Iată o listă de produse recomandate pentru băița nou-născutului, disponibile în gama de produse Profi:

Pe lângă aceste produse, pentru băița bebelușului vei mai avea nevoie de:

  • o cădiță din plastic special creată pentru bebeluși, în care să pui apă;
  • un prosop pufos în care să-l așezi după baie;
  • un alt prosop în care să-l pui după ce-l speli;
  • șampon special pentru bebeluși;
  • ulei de baie sau cremă hidratantă;
  • hăinuțe de schimb.

Ingrediente pe care trebuie să le ocolești la băița bebelușului

Atunci când achiziționezi produse pentru bebeluși, este important să citești cu atenție etichetele și să te asiguri că acestea nu conțin substanțe chimice dăunătoare. Iată ce ingrediente ar trebui să ocolești atunci când vine vorba despre băița bebelușului și îngrijirea acestuia:

  • sulfați;
  • arome;
  • sodium lauryl sulfate;
  • parfumuri artificiale;
  • alcool etilic sau metilic;
  • fenoxietanol;
  • ftalați;
  • coloranți;
  • parabeni;
  • clor.

Este important să știi că dacă bebelușii intră în contact cu anumite substanțe chimice, aceștia pot prezenta risc crescut de eczeme, alergii, iritații de piele, afecțiuni respiratorii sau tulburări endocrine.

tata ii face baie bebelusului

Deși băița bebelușului poate fi la început o provocare pentru orice părinte, cu timpul va deveni o experiență plăcută, atât pentru tine, cât și pentru micuțul tău. Ține cont de sfaturile și recomandările noastre și descarcă-ți aplicația Profi, pentru a afla mereu cele mai bune oferte la produsele pentru bebeluși. Te vei convinge în timp de faptul că supermarketul Profi este aliatul tău de încredere când vine vorba despre îngrijirea copilului!

Mai multe idei practice pentru tine

Sărbătoarea Mărțișorului: Origini, legende și obiceiuri

16 februarie 2023

Cu toții visăm deja la acele zile călduroase de primăvară în care să ne bucurăm din plin de o natură trezită la viață și de razele soarelui. Calendaristic vorbind, primăvara începe în ziua de 1 martie, însă pentru români această zi este strâns legată de tradiția oferirii de mărțișoare, un simbol străvechi prin care este […]

Citește mai mult

Idei pentru pachetul de prânz la birou

30 iunie 2023

Te-ai săturat să îți cumperi prânzul de la fast-food-uri sau să mănânci aceleași sandvișuri zi de zi la birou? Ei bine, Profi este aici să te ajute să-ți diversifici meniul, să înveți despre importanța unui pachet de prânz variat și echilibrat și să descoperi idei de prânz sănătoase și rapide, în funcție de preferințele tale […]

Citește mai mult

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

07 decembrie 2022

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe […]

Citește mai mult

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

09 august 2023

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult