Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului va deveni unul privilegiat, în care comunicarea dintre tine și puiul de om este în floare.

Pentru că ne dorim să fim alături de tine în aceste momente deosebite și pentru că vrem să scapi de orice temere legată de băița bebelușului, îți vom dezvălui în articolul de astăzi tot ce trebuie să știi: de la prima băiță a nou-născutului, la produsele recomandate. Ești gata să-i faci baie lui bebe? Iată ce ai de făcut!

Care este prima baie a bebelușului?

Până nu demult, prima băiță pentru bebe avea loc la spital. După naștere, nou-născutul era spălat și pregătit pentru a-și cunoaște părinții. Însă, cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că, imediat după naștere, bebelușii sunt extrem de sensibili în ceea ce privește temperatura mediului ambiant. Prin urmare, o baie efectuată imediat după naștere poate determina scăderea temperaturii corpului, fenomen cunoscut sub numele de hipotermie.

În aceste condiții, organismul uman este construit în așa fel încât să contracareze efectele hipotermiei asupra organelor interne. Prin urmare, hipotermia va fi urmată de scăderea glicemiei, căci prin arderea glucidelor se eliberează căldura. Acesta este și motivul pentru care băița bebelușului poate fi amânată până ziua următoare. Cu toate acestea, corpul celui mic poate fi curățat folosind dischete din bumbac, umezite în apă călduță.

Cât de des se face îmbăierea?

Specialiștii sunt de părere că îmbăiatul zilnic este un obicei care poate afecta sănătatea nou-născuților. Spălatul excesiv poate distruge anumite substanțe protectoare aflate în epidermă, ducând la apariția eczemelor. De aceea, este recomandat ca baia unui nou-născut să se facă o dată la două zile. Băița bebelușilor nu va trebui amânată mai mult, întrucât capul lor transpiră foarte mult, neavând încă un sistem de termoreglare bine dezvoltat în ceea ce privește glandele sudoripare.

De asemenea, băița bebelușului nu trebuie să dureze, la început, mai mult de 5-7 minute, un aspect esențial dacă micuțul tău are pielea uscată sau foarte sensibilă.

persoana spala un bebelus

Cum faci baie bebelușului: Sfaturi utile

Există o serie de recomandări de care trebuie să ții cont în ceea ce privește prima baie a unui nou-născut și nu numai. Iată ce te sfătuim să ai în vedere când faci baie micuțului tău:

  • Așa cum menționam anterior, nu este nevoie să faci baie bebelușului în fiecare zi. Nu sunt necesare mai mult de 2-3 băi pe săptămână, căci spălatul în exces poate usca pielea sensibilă a micuțului.
  • Nu este recomandat să se utilizeze cada obișnuită pentru băița bebelușului, fiindcă nu poți avea control asupra mișcărilor copilului. Poți folosi o cădiță specială și un suport de baie pentru bebeluși, pentru a-l proteja cât mai bine pe micuț.
  • Chiar dacă nu-i faci baie micuțului în fiecare zi, îi poți spăla frecvent fața și îi poți curăța zona genitală atunci când îi schimbi scutecul. Pentru zona feței, a mânuțelor și a zonei scutecului, poți folosi șervețele umede pentru bebeluși.
  • Seara, este momentul ideal pentru băița bebelușului, căci aceasta are un efect relaxant asupra nou-născutului și îl pregătește pentru somn. De asemenea, nu e indicat să faci baiță micuțului atunci când este flămând, imediat după masă sau când este foarte agitat.
  • Temperatura apei pentru bebeluși trebuie să fie de 37 de grade Celsius. Pentru a potrivi apa cu ușurință, poți pune în cădiță mai întâi apă rece și apoi apă fierbinte. Te poți asigura că apa are temperatura corectă dacă folosești un termometru pentru lichide.
  • Înainte de a începe îmbăierea, asigură-te că ai la îndemână toate cele necesare: prosopul de baie, produsele de curățare, bețișoarele de urechi, crema protectoare și schimburi pentru bebe.
  • Șterge întotdeauna pleoapele bebelușului din interior spre exterior.
  • Clătește-l bine cu apă curată ca să îndepărtezi urmele de săpun care pot irita pielea bebelușului.
  • În mod normal, copiii iubesc apa. Chiar dacă prima băiță a bebelușului s-ar putea să nu fie atât de bine primită, trebuie să ai răbdare. Dacă se va simți protejat și confortabil, cu siguranță, se va bucura de experiență.
  • Contactul nou-născutului cu apa trebuie să se facă treptat, începând cu piciorușele.
  • Până la vârsta de 3-4 luni, spală frecvent capul bebelușului, deoarece are tendința de a transpira foarte mult.
  • Usucă bebelușul cu ajutorul unui prosop, prin tamponare și nu prin frecare, acordând o atenție deosebită pliurilor pielii.
  • Nu prelungi baia mai mult de 5-7 minute, căci apa riscă să se răcească, iar pielea bebelușului se poate usca excesiv.
  • Evită să utilizezi bureți de baie, căci au tendința de a reține microbi, mai ales dacă rămân umezi.
  • Nu utiliza prea multe produse de toaletă fiindcă riști să iriți pielea bebelușului.
  • Nu lăsa bebelușul nesupravegheat în timpul băiței, nici măcar pentru câteva secunde.
  • Golește și clătește bine cădița bebelușului după fiecare utilizare.
mama ii face baie bebelusului

De ce ai nevoie pentru băița bebelușilor: Produse recomandate

Până te vei obișnui cu băița bebelușului, trebuie să reții lucrurile de care ai nevoie pentru a transforma această experiență a îmbăierii într-una plăcută, atât pentru tine, cât și pentru pruncul tău. Iată o listă de produse recomandate pentru băița nou-născutului, disponibile în gama de produse Profi:

Pe lângă aceste produse, pentru băița bebelușului vei mai avea nevoie de:

  • o cădiță din plastic special creată pentru bebeluși, în care să pui apă;
  • un prosop pufos în care să-l așezi după baie;
  • un alt prosop în care să-l pui după ce-l speli;
  • șampon special pentru bebeluși;
  • ulei de baie sau cremă hidratantă;
  • hăinuțe de schimb.

Ingrediente pe care trebuie să le ocolești la băița bebelușului

Atunci când achiziționezi produse pentru bebeluși, este important să citești cu atenție etichetele și să te asiguri că acestea nu conțin substanțe chimice dăunătoare. Iată ce ingrediente ar trebui să ocolești atunci când vine vorba despre băița bebelușului și îngrijirea acestuia:

  • sulfați;
  • arome;
  • sodium lauryl sulfate;
  • parfumuri artificiale;
  • alcool etilic sau metilic;
  • fenoxietanol;
  • ftalați;
  • coloranți;
  • parabeni;
  • clor.

Este important să știi că dacă bebelușii intră în contact cu anumite substanțe chimice, aceștia pot prezenta risc crescut de eczeme, alergii, iritații de piele, afecțiuni respiratorii sau tulburări endocrine.

tata ii face baie bebelusului

Deși băița bebelușului poate fi la început o provocare pentru orice părinte, cu timpul va deveni o experiență plăcută, atât pentru tine, cât și pentru micuțul tău. Ține cont de sfaturile și recomandările noastre și descarcă-ți aplicația Profi, pentru a afla mereu cele mai bune oferte la produsele pentru bebeluși. Te vei convinge în timp de faptul că supermarketul Profi este aliatul tău de încredere când vine vorba despre îngrijirea copilului!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Cum să pregătești mămăliga cu brânză la cuptor: Sfaturi și ingrediente necesare

20 noiembrie 2023

\ Este de prisos să-ți spunem că bucătăria românească înglobează cele mai savuroase arome și preparate tradiționale, întrucât suntem siguri că ai „testat” până acum delicii românești cât cuprinde! Noi, cei de la Profi, mereu aducem vorba pe blog despre preparatele tradiționale românești, pe care ne place să le gătim ori de câte ori avem ocazia. […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Idei de cadouri de Crăciun pentru cei dragi

22 decembrie 2022

Suntem în plin sezon de sărbători și știm cu toții ce înseamnă acest lucru: ore întregi petrecute în magazine în goana după cele mai frumoase cadouri de Crăciun, menite să aducă un zâmbet larg pe chipul celor dragi. Perioada sărbătorilor se numără printre cele mai potrivite momente pentru a le arăta oamenilor din jurul tău […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult

Ordinea cărnii la grătar: Ghid cu recomandări și sfaturi utile

15 noiembrie 2022

O știm cu toții, orice român iubește un grătar bine făcut! Fie că facem noi grătarul, fie că ieșim la grătar cu familia și prietenii și altcineva pregătește carnea la grătar, iubim să servim preparate suculente la grătar. Carnea la grătar naște, însă, cele mai diverse întrebări în mintea acelor persoane „nu atât de pricepute” […]

Citește mai mult