Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ceapa verde: proprietăți, beneficii și idei de rețete

Dacă ar fi să facem un top al celor mai apreciate verdețuri de primăvară și vară, cu siguranță ceapa verde s-ar afla printre acestea. Cu multiple beneficii asupra organismului, ceapa verde poate fi consumată atât în salate, dar și într-o mulțime de alte preparate culinare gustoase. Așa că nu-i de mirare că ceapa verde este considerată una dintre deliciile primăverii, fiind folosită atât în stare crudă, cât și în diverse rețete pe tot parcursul anului. 

Așadar, în articolul de astăzi ne dorim să aducem în prim plan proprietățile acestei legume atât de iubite și beneficiile pe care ceapa verde le aduce organismului. Mai mult, ne dorim să te încântăm și cu unele dintre cele mai delicioase rețete cu ceapă verde, pentru a ne asigura că o vei include în alimentație într-un mod delicios. Descoperă și tu cum poți găti ceapa verde pentru a te bucura de beneficiile acesteia! 

Ce proprietăți are ceapa verde? 

Ceapa verde are numeroase beneficii pentru sănătate, aceste beneficii având la bază proprietățile de care se bucură aceasta legumă. Ceapa verde este aliment bogat în vitamina C, vitamina B6, acid folic, fibre și magneziu, fiind săracă în grăsimi saturate și colesterol. Ceapa verde mai are în compoziția sa și carbohidrați, dar și cantități semnificative de potasiu, calciu, zinc, fosfor, iod, cupru, vitamina A, E și C, complexul de vitamine B, alături de substanțe cu proprietăți antiseptice. 

Conform studiilor, un singur fir de ceapă verde de dimensiuni medii conține [1]: 

  • 4,8 calorii; 
  • 0 grăsimi; 
  • 2,4 g de sodiu; 
  • 1,1 g de carbohidrați; 
  • 0,4 g de fibre; 
  • 0,4 g de zahăr; 
  • 0,3 g de proteine. 

Ceapa verde – beneficii pentru organism 

Analizând profilul nutrițional al cepei verzi, beneficiile acestei legume nu vin nicidecum ca o surpriză. Prin urmare, dacă ai aflat până acum ce conține ceapa, te invităm să descoperi în continuare ce beneficii aduce ceapa verde organismului. 

Aduce un aport optim de fibre organismului 

O cană de ceapă verde conține aproximativ 10% din aportul de fibre de care organismul tău are nevoie zilnic. Astfel, consumul de ceapă verde va crea senzația de sațietate, va menține nivelul scăzut al colesterolului și poate reduce riscul de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni [2]. 

Poate ajuta la combaterea cancerului 

Ceapa verde poate stopa dezvoltarea cancerului, în special la nivelul stomacului. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează unui compus numit alicină, ce poate împiedica celulele să se transforme într-unele canceroase și poate încetini răspândirea tumorilor [2].

Ajută la prevenirea infecțiilor 

Extractele de ceapă și usturoi au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri ca medicament, mai cu seamă că acestea pot distruge bacteriile, ciupercile și virușii. Testele de laborator pe anumite soiuri de ceapă au demonstrat că, la concentrații suficient de mari, ceapa verde poate ucide sau chiar încetini dezvoltarea salmonelei sau a E-coli [2].

Întărește sistemul imunitar 

Ceapa verde este bogată în fitonutrienți, inclusiv antioxidanți, responsabili pentru protecția celulelor organismului. Antioxidanții din ceapă, așa cum sunt flavonoidele și polifenolii, vânează radicalii liberi, întărind sistemul imunitar [2]. 

Idei de rețete cu ceapă verde 

Acum că ai făcut cunoștință cu proprietățile și beneficiile cepei verzi, cu siguranță te vei gândi instant la moduri delicioase în care poți include ceapa verde în alimentație. Și se întâmplă să avem câteva dintre cele mai bune rețete cu ceapă verde pentru tine. Descoperă-le în rândurile de mai jos! 

Salată cu ceapă verde și ridichi 

Vom da startul rețetelor cu unul dintre cele mai sănătoase moduri de introducere a acestei legume benefice în alimentația ta și anume în stare crudă – salata cu ceapă verde și ridichi. În gama Proaspetele de la noi a magazinului Profi vei găsi aceste legume proaspete. Pentru această rețetă vei avea nevoie de: 

  • 1 legătură de ceapă verde; 
  • 1 legătură de ridichi; 
  • 1 legătură de mărar; 
  • 1 salată verde; 
  • 1 linguriță de ulei; 
  • 1 linguriță de oțet de mere; 
  • sare și piper, după gust; 
  • mix de semințe (opțional). 

Se vor spăla bine toate verdețurile și legumele, apoi se vor toca și se vor adăuga într-un bol larg. Se pun pe deasupra uleiul, oțetul, semințele, sarea și piperul, apoi se amestecă bine și se va servi ca și garnitură alături de o porție apetisantă de frigărui de pui, de pildă.

Omletă cu ceapă verde 

O altă rețetă pe care o poți prepara pentru a te bucura de beneficiile pe care ceapa verde le are pentru sănătate este și omleta cu ceapă verde. În noul Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă, așa că iată ce trebuie să treci pe lista de la supermarket

  • 1 legătură de ceapă verde; 
  • 4 ouă; 
  • brânză telemea rasă; 
  • 1 ardei roșu; 
  • 1 linguriță de ulei de măsline. 

Ceapa verde se spală bine, la fel și ardeiul. Acestea se toacă și se pun 1 minut la călit în ulei, după care se adaugă peste acestea ouăle bătute, în care a fost adăugată brânza dată pe răzătoare. Lasă apoi omleta cu ceapă verde să se gătească câte 1-2 minute pe fiecare parte și servește-o simplă, alături de o salată verde. Poate fi una dintre cele mai gustoase idei de mic dejun

Supă cremă de ceapă verde

Știi deja că ne plac rețetele de supă cremă și astăzi ne-am gândit să-ți propunem și rețeta de supă cremă de ceapă verde. Iată ce trebuie să alegi din gama de produse de la Profi pentru această rețetă: 

  • 2 legături de ceapă verde; 
  • 4 cartofi; 
  • 20 g de unt din gama Proxi;
  • ½ litru de apă; 
  • 200 ml de lapte; 
  • câteva fire de mărar; 
  • sare și piper. 

Într-o oală largă se va topi untul, apoi se va adăuga ceapa verde curățată, spălată și tocată rondele. Aceasta se va găti în unt pentru 10 minute, până când se înmoaie. Se vor adăuga apoi și cartofii tăiați rondele și se vor lăsa 2 minute, pentru a se căli ușor. Se adaugă apoi în oală și restul ingredientelor: apa, laptele, sarea și piperul. Amestecă ingredientele și lasă totul la fiert pentru 30 de minute. Mixează apoi totul cu un mixer vertical și servește supa cremă de ceapă de îndată, alături de crutoane și mărar presărat pe deasupra. 

Integrează și tu ceapa verde în alimentația de zi cu zi, prin cele mai gustoase rețete cu ceapa verde și bucură-te de toate beneficiile pe care această legumă de primăvară le aduce organismului tău. Dacă-ți descarci aplicația Profi, ai toate șansele să găsești cele mai bune promoții la ingredientele tale preferate, pentru a prepara ceapa verde în cele mai delicioase moduri! 

Referințe: 

[1] Dolson, Laura. “Green Onion Nutrition Facts and Health Benefits.” Verywell Fit, Verywell Fit, www.verywellfit.com/green-onions-and-scallions-calories-and-carbs-2241792. 

Published 15 Oct. 2020. Accessed 2 Mar. 2023. 

[2] “Health Benefits of Scallions.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/food-recipes/scallions-health-benefits. 

Reviewed 19 Aug. 2022. Accessed 2 Mar. 2023. 

Articole care se regăsesc în categoria Salate

Salată Caesar: Rețeta clasică pentru o gustare delicioasă

16 noiembrie 2023

Zilele toride de la final de sezon parcă te îndeamnă să savurezi în tihnă cele mai gustoase salate de vară și să te răcorești cu o limonadă de casă cu gheață și alte băuturi răcoritoare. Dacă stai să te gândești ce este bine să mănânci vara, atunci vei ajunge la concluzia că o salată fresh, cu legume de […]

Citește mai mult

Salată cu ton

06 ianuarie 2023

După ce ne-am bucurat de sărbători de o mulțime de mese copioase, e momentul să trecem și la cine ușoare și fresh. Iar dacă PROFI ne ajută cu oferte, e și mai bine! Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a spăla salata și a rupe-o în bucățele, iar apoi o punem într-un bol încăpător. Peste […]

Citește mai mult

Pesto de leurdă: o rețetă simplă și nutritivă

16 martie 2023

Este imposibil să nu fi auzit până acum de rețeta clasică italienească de sos pesto, un preparat extrem de gustos și de practic, cu arome de busuioc proaspăt și parmezan. Ei bine, vedeta farfuriei de astăzi nu este sosul pesto după rețeta tradițională, ci o variantă reinterpretată a acestui preparat deosebit – sosul pesto de […]

Citește mai mult

Salată de boeuf

09 decembrie 2021

Salata de boeuf este unul din cele mai indragite aperitive pregatite pentru mesele de sarbatori. Aceasta isi are originile in bucataria ruseasca. Simpla si gustoasa, aceasta salata a fost pregatita de un chef belgian (Lucien Olivier) la Moscova, in timp ce lucra pentru restaurantul Ermitaj. Reteta a fost bine pastrata de celebrul chef, dar un […]

Citește mai mult

5 rețete simple și gustoase de salate cu leurdă

28 martie 2023

Leurda este cunoscută popular ca „usturoiul sălbatic” sau „usturoiul ursului” si este o plantă care apare primăvara, în același timp cu urzicile și ștevia. Planta abundă în vitamina C, având numeroase beneficii asupra sănătății printre care: scăderea presiunii sistolice a sângelui, reducerea nivelului de colesterol, inhibarea agregării trombocitelor și creșterea fluidității membranei. [1, 2, 3] […]

Citește mai mult

Salată orientală: Cum să prepari cea mai gustoasă rețetă?

16 iunie 2023

Salata orientală este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru oricine dorește să adauge un plus de varietate în alimentația lor. În ciuda denumirii sale, se consideră că salata orientală este originară din Germania sau Polonia, având în vedere că „vedeta” rețetei este cartoful.  În funcție de sezon, poți prepara salata orientală diferit, adăugând legume proaspete […]

Citește mai mult

Salată Grecească

12 iulie 2023

A venit vacanța în farfurie cu o salată grecească numai bună pentru o zi de vară călduroasă. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara salata greceasca? Mai întâi spălăm salata și o tăiem fâșii, iar apoi o punem într-un bol încăpător. Peste salată adăugăm telemeaua tăiată cubulețe, roșiile cherry tăiate sferturi, măslinele fără sâmburi […]

Citește mai mult