Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este tradițională din zona Moldovei, însă are influențe din bucătăria rusă. Rușii sunt amatori de colțunași, pe care îi pregătesc în fel și chip, atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Și îi servesc atât ca antreu, cât și ca desert! 

Dacă și tu dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu o masă savuroasă, te invităm să descoperi în continuare cum se fac colțunașii cu brânză după rețeta tradițională, dar și sfaturi de preparare ale acestui desert savuros. Îți garantăm că rețeta este una foarte simplă și la îndemâna oricui. Iată cum poți prepara cei mai buni colțunași cu brânză dulce, ca în rețeta moldovenească! 

Istoricul și originea colțunașilor cu brânză

Colțunașii cu brânză sunt un preparat tradițional extrem de popular și îndrăgit în bucătăria românească. Pentru a înțelege mai bine de ce acest fel de mâncare a devenit atât de apreciat, este important să ne întoarcem în timp și să descoperim originea lor.

Originea colțunașilor cu brânză poate fi identificată în zona Moldovei, în secolul al XV-lea și are influențe rusești. Acești colțunași erau inițial preparați ca parte a mesei festive de Crăciun, fiind un fel de mâncare specific pentru această perioadă a anului. Cu timpul, au devenit din ce în ce mai populari și au fost integrați în bucătăria de zi cu zi.

De-a lungul timpului, rețeta tradițională a colțunașilor cu brânză s-a modificat și a suferit diverse influențe. În funcție de regiune, ingredientele și modul de preparare pot varia. Unele variante tradiționale includ brânza de vaci amestecată cu iaurt și ou, împachetată în aluat subțire și fiartă sau prăjită. Alte rețete pot include brânză telemea, cașcaval sau brânză de burduf.

Popularitatea colțunașilor cu brânză se datorează în mare parte gustului lor delicios și versatilității în preparare. Aceștia pot fi consumați ca fel principal, aperitiv sau desert, iar modurile de servire pot varia de la simpli, cu puțină smântână, până la combinații sofisticate cu diferite sosuri sau garnituri. Colțunașii cu brânză au devenit un simbol al gastronomiei tradiționale românești și au un loc special în cultura și tradițiile noastre. 

Originea colțunașilor cu brânză

Ingrediente necesare pentru colțunași cu brânză

Lista de ingrediente pentru rețeta de colțunași cu brânză dulce este foarte simplă, iar alimentele necesare sunt la îndemâna oricui. Dacă nu le ai în bucătărie, poți da repede o fugă până la cel mai apropiat magazin Profi, pentru a le achiziționa. Iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara aproximativ 24-25 de bucăți de colțunași cu brânză [1]: 

Pentru aluat 

  • 500 g de făină din gama Proxi
  • 200 ml de apă; 
  • 3-4 linguri de ulei; 
  • 1 linguriță de sare; 
  • 1 ou mediu. 

Pentru umplutura de brânză

  • 500 g de brânză dulce de vaci; 
  • 2 ouă din gama O&O
  • 4 linguri de zahăr; 
  • 1 păstaie de vanilie sau extract de vanilie. 

Pentru servire 

  • smântână; 
  • unt topit. 
Ingrediente necesare pentru colțunași cu brânză

Cum se fac colțunașii cu brânză dulce după rețeta tradițională? 

Acum că ai selectat toate ingredientele pentru rețeta de colțunași cu brânză din gama de produse de la Profi, îți vom detalia în cele ce urmează etapele de preparare ale acestui desert tradițional moldovenesc. Iată cum se fac colțunașii cu brânză în Moldova! 

Prepararea aluatului pentru colțunași cu brânză 

Vom da startul acestei rețete cu prepararea aluatului. Pune făina în bolul unui mixer, peste care adaugă oul, uleiul și sarea. Amestecă apoi ușor cu mixerul la viteză mică, apoi adaugă apa, puțin câte puțin. Mărește apoi viteza de mixare a aluatului pentru colțunași, după care mai mixează aluatul la viteză medie pentru 5 minute. Acum aluatul este gata, așa că se va scoate din bol și se va pune pe blatul de lucru.

Aluatul trebuie să fie suficient de tare, însă suplu, pentru a obține colțunașii perfecți. Frământâ-l apoi ușor cu mâna, apoi formează o bilă din aluat și acoperă aluatul cu o folie din plastic. Lasă-l să se odihnească pentru aproximativ jumătate de oră, la temperatura camerei. 

Prepararea umpluturii de brânză dulce 

Cât timp aluatul pentru colțunași se odihnește, ne putem ocupa de umplutură. Adaugă brânza dulce într-un bol larg, apoi pune peste aceasta ouăle, zahărul și semințele de la păstaia de vanilie sau extractul de vanilie. Începe apoi să omogenizezi totul cu ajutorul unei spatule. Când compoziția este omogenă, lasă umplutura cu brânză dulce de o parte și hai să ne întoarcem la aluat! 

Formarea colțunașilor 

După ce aluatul s-a odihnit suficient, presară puțină făină pe blatul de lucru, scoate aluatul din folie, presară puțină făină și deasupra lui, apoi taie-l pe jumătate. Modelează apoi două bile din aluatul împărțit. Lasă o bilă din aluat de o parte, urmând a mai presăra puțină făină pe cea de-a doua și a o întinde cu sucitorul. Întinde bila din aluat într-o foaie subțire, având grijă ca blatul de lucru să fie înfăinat suficient.

 

După ce aluatul a fost bine întins, ia o formă rotundă și taie foaia de aluat. Odată feliat, îndepărtează aluatul în exces și vei obține circa 12-13 discuri din aluat. Ia apoi o formă din plastic special creată pentru colțunași sau ravioli, presară forma cu făină, apoi ia primul disc de aluat și pune-l înăuntru. Pune peste acesta o linguriță de umplutură, pe centru, apoi închide forma. După ce o vei deschide vei obține un aluat umplut cu brânză dulce în formă de semilună, cu marginile frumos modelate. Continuă în același mod și pentru restul discurilor din aluat formate. 

În cazul în care nu deții o formă specială pentru colțunași, poți pune o linguriță de umplutură în centrul discurilor din aluat, apoi împăturești aluatul peste umplutură, presezi bine cu degetele marginile colțunașilor cu brânză, după care vei lua o furculiță și cu ajutorul acesteia vei presa marginile, în așa fel încât să te asiguri că ai închis bine colțunașii și că le oferi un model estetic. 

Fierberea colțunașilor cu brânză 

Pentru a găti colțunașii, adaugă apă într-o oală largă și pune-o la fiert. Când apa începe să fiarbă, adaugă în ea puțină sare, apoi pune în oală aproximativ 10 colțunași, în funcție de dimensiunile oalei. Mișcă-i ușor cu o paletă din silicon, pentru a te asigura că aceștia nu se lipesc de fundul oalei. Lasă-i apoi să fiarbă până când se vor ridica la suprafață. Când se ridică la suprafață, mai lasă-i să fiarbă pentru 2-3 minute și sunt gata. 

Adună apoi colțunașii cu o spumieră, scurge-i bine de apă și pune-i pe o farfurie. Continuă apoi să fierbi și restul de colțunași cu brânză modelați. Odată ce ai terminat de fiert colțunașii, cât sunt încă fierbinți, toarnă pe deasupra lor puțin unt topit. Colțunașii cu brânză se vor servi fierbinți, cu smântână rece. Poți repeta același proces de preparare a colțunașilor și cu restul de aluat, pentru a obține cele 24 de bucăți de colțunași cu brânză dulce.

Fierberea colțunașilor cu brânză

Variante de servire a colțunașilor cu brânză

Colțunașii cu brânză fierți pot fi serviți și alături de cele mai diverse garnituri și sosuri, pentru a adăuga mai multă savoare și diversitate. Sosurile pot varia de la cele tradiționale, cum ar fi smântâna sau iaurtul, până la cele mai moderne, cum ar fi sosul de roșii sau sosul pesto, în cazul în care prepari colțunași cu brânză sărată. Acestea pot adăuga o notă de prospețime și pot completa gustul colțunașilor. În ceea ce privește garniturile, acestea pot include diverse legume, cum ar fi salata verde sau roșiile, care adaugă o notă de prospețime și culoare.

Dacă vorbim însă despre colțunași cu brânză dulce, o variantă excelentă poate fi servirea acestora cu dulceață, cum ar fi dulceața de afine, dulceața de căpșuni sau alte dulcețuri de casă aromate. De asemenea, colțunașii cu brânză dulce pot fi serviți în compania unor fructe proaspete, alese cu încredere din gama Proaspete de la noi. Poate și pudrați puțin cu zahăr pudră! 

Variante de servire a colțunașilor cu brânză

Te-ai convins de cât de simplu este să prepari colțunași cu brânză dulce? Te poți aventura chiar și într-o versiune sărată a rețetei, eliminând zahărul și vanilia, dar și brânza dulce cu brânză sărată. Așa că dacă dorești să experimentezi în propria bucătărie un preparat tradițional, nu ezita să încerci și tu rețeta de colțunași cu brânză. Continuă să ne urmărești pe blogul Profi pentru a descoperi și alte rețete tradiționale delicioase! 

Referințe: 

[1] JamilaCuisine. “Coltunasi Cu Branza Dulce – Reteta Video.” JamilaCuisine, jamilacuisine.ro/coltunasi-cu-branza-dulce-reteta-video/. 

Publicat 29 Aug. 2020. Accesat 20 Iul. 2023. 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult