Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice. 

Definiția unei diete bazate pe alimente de origine vegetală depinde de persoana pe care o întrebi. În general, însă, alimentele de origine vegetală în sine reprezintă un stil de alimentație care pune accent pe alimentele reale, integrale, care provin exclusiv din surse vegetale. Aceste tipuri de alimente nu trebuie să stea neapărat la baza unei diete vegetariene sau vegane, în schimb orice medic nutriționist va recomanda includerea alimentelor de origine vegetală într-o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. 

Și pentru că ne preocupă subiectele relaționate cu starea bună de sănătate, în articolul de astăzi îți vom vorbi despre alimentele vegetale pe care le poți consuma oricând, indiferent de meniul din alimentația zilnică. 

Cerealele, alimente de origine vegetală pe care le poți consuma oricând

Mare parte dintre produsele din alimentația omului au la bază făina obținută din cereale, cel mai cunoscut și popular exemplu în acest sens fiind pâinea. Printre cele mai cunoscute cereale se numără grâul, porumbul, orezul, ovăzul și secara. Cerealele conțin aproximativ 11% apă, 11% proteine, 70% glucide și 2% minerale. Proteinele sunt dintre cele mai simple, cea mai mare proporție a glucidelor este reprezentată de amidon, iar mineralele sunt prezente sub forma potasiului, magneziului, calciului și fosforului. 

Dintre toate cerealele, cel mai utilizat este de departe grâul, din acesta fiind obținute făina albă și făina integrală. Făina conține amidon insolubil și, pentru a fi digerat, acesta trebuie transformat în amidon solubil prin coacere. Din făină sunt obținute o serie de produse alimentare: pâinea de casă, cele mai gustoase aluaturi pentru rețete de desert sau paste, fie ele spaghete, macaroane, tagliatelle, penne și alte sortimente. 

Orezul se numără și el printre cele mai utilizate cereale într-o dietă plant-based. Sărac în proteine, lipide și minerale, însă bogat în glucide, orezul stă la baza unora dintre cele mai gustoase rețete cu alimente de origine vegetală, așa cum sunt, de pildă, orezul cu ciuperci, ghiveciul de legume cu orez sau ardeii umpluți cu orez

Porumbul, ovăzul și secara sunt alte alimente vegetale care ajută la prepararea celor mai variate meniuri și care pun bazele unei alimentații diversificate. Fie că alegi terciul de ovăz ca una dintre ideile de mic dejun, fie că servești două felii de pâine integrală cu secară alături de toast-ul cu avocado sau gătești o mămăligă din mălai de porumb pentru o tochitură de legume, aceste alimente vegetale sunt parte integrantă a unei alimentații echilibrate. Și le vei găsi pe toate în magazinul Profi!

Cereale

Legumele, unele dintre cele mai consumate categorii de alimente vegetale 

Legumele reprezintă una dintre cele mai populare și consumate categorii de alimente de origine vegetală, atât datorită modului variat de preparare, dar și valorilor nutriționale pe care le prezintă. Legumele sunt bogate în apă și în glucide, însă aduc un aport mic de lipide și proteine. De asemenea, aduc organismului un aport important de vitamine și minerale. Din această categorie de alimente vegetale enumerăm: 

  • rădăcinoasele – principalele tipuri de legume, dintre care se remarcă morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina, sfecla și ridichea;
  • tuberculiferele – denumirea de tubercul a cartofului provine de la denumirea clasei de legume din care face parte. În prezent, cartoful este un aliment de bază în alimentație și este un bun substitut al cerealelor;
  • bulbiferele – exemple de bulbifere sunt usturoiul, ceapa și prazul;
  • vărzoasele – din această categorie de legume se remarcă varza și conopida;
  • fructoasele – exemple de fructoase sunt roșiile, castraveții și dovleceii;
  • leguminoasele – fasolea, mazărea, lintea și soia se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din categoria leguminoaselor;
  • legumele cu frunze verzi – spanacul, salata verde, măcrișul și loboda sunt cele mai consumate alimente de origine vegetală din această categorie;
  • condimentele – vegetalele condimentare înglobează o mare varietate de alimente de origine vegetală, printre cele mai faimoase numărându-se piperul, boiaua, usturoiul, ceapa, prazul, hreanul, muștarul, chimenul, leușteanul, mărarul, tarhonul, cimbrul, dafinul, anasonul, șofranul, rozmarinul, oregano, scorțișoara și vanilia;
  • perenele – vegetalele perene sunt sparanghelul, anghinarea și hreanul;
  • ciupercile comestibile – hribii și zbârciogii se numără printre cele mai utilizate alimente de origine vegetală din categoria ciupercilor comestibile. 

Indiferent de alimentele de origine vegetală pentru care optezi, gama Proaspete de la noi a supermarketului Profi te așteaptă cu legume proaspete românești de la producători autentici. 

Legume

Fructele, în topul celor mai sănătoase alimente vegetale 

De regulă, fructele au o valoare energetică aproape dublă față de cea a legumelor, datorită conținutului ridicat de glucide. Fructele conțin zaharuri simple precum fructoza și glucoza. În noul Profi vei găsi cele mai diverse tipuri de fructe, unele dintre cele mai sănătoase alimente de origine vegetală. Dintre tipuri de fructe sunt evidențiate următoarele categorii: 

  • fructele cu semințe – așa cum sunt citricele, merele, perele, gutuile sau strugurii;
  • fructele cu sâmburi – prunele, piersicile, caisele, vișinele și cireșele se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din această categorie;
  • fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi – în această categorie de fructe se remarcă fragii, căpșunile, zmeura, smochinele, afinele și coacăzele; 
  • fructele oleaginoase – nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju și arahidele sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente de origine vegetală din categoria fructelor oleaginoase; 
  • fructele tropicale – kiwi, ananasul, banana, mango și fructul pasiunii sunt unele dintre cele mai populare fructe tropicale. 
Fructe

Alimente de origine vegetală consumate în stare prelucrată 

În topul alimentelor de origine vegetală se numără și produsele vegane pentru înlocuirea lactatelor sau alimentele vegetale în stare prelucrată, așa cum sunt laptele, iaurtul sau brânza din ovăz, nucă de cocos sau fructe cu coajă lemnoasă. Printre cele mai consumate alimente vegetale în stare prelucrată se remarcă: 

  • laptele din nucă de cocos; 
  • laptele și brânza de caju; 
  • laptele de migdale; 
  • laptele și brânza din soia; 
  • cremă tartinabilă vegană cu ulei de cocos; 
  • ulei de măsline; 
  • ulei de floarea soarelui; 
  • ulei de avocado; 
  • ulei de cocos. 

Desigur, lista de alimente de origine vegetală în stare prelucrată poate continua la infinit, căci în întreaga industrie alimentară vei putea regăsi cele mai diverse alimente vegetale care reprezintă copii aproape fidele ale produselor de origine animală. 

Lapte

Indiferent dacă urmezi sau nu o alimentație vegetariană, nu trebuie să neglijezi importanța unei alimentații sănătoase și este nevoie să introduci în dieta zilnică produse vegetale și alimente bogate în proteine vegetale, care pot aduce organismului aportul optim de nutrienți. În gama de produse de la Profi vei găsi cele mai variate alimente de origine vegetală pe care le poți include în alimentația ta, așa că îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia și de cele mai bune oferte la alimentele vegetale preferate, pe care le poți mânca oricând!

Mai multe idei practice pentru tine

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

26 ianuarie 2024

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele […]

Citește mai mult

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Cum să îți diversifici dieta zilnică cu alimente bogate în fibre: sfaturi și recomandări utile

08 aprilie 2024

Te pregătești să îți schimbi dieta? Vrei să îți îmbunătățești stilul de viață și să te simți mai bine? Ei bine, diversificarea dietei zilnice cu alimente bogate în fibre reprezintă un pas important către îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale.  Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive, controlul greutății și reducerea riscului de boli cronice. […]

Citește mai mult

Cum se marinează carnea de porc: Sfaturi utile pentru un gust desăvârșit

15 noiembrie 2022

Alături de frăgezirea mecanică sau saramură, marinata este una dintre cele mai cunoscute metode prin care carnea de porc poate căpăta o textură mai fină și o aromă deosebită, în funcție de ingredientele pe care le folosești. Orice gospodină știe că o friptură de porc făcută ca la carte depinde de mulți factori, iar marinata […]

Citește mai mult

Ziua femeii: Obiceiuri de 8 Martie

16 februarie 2023

„Vine, vine primăvara,/ Se aşterne-n toată ţara” sună începutul unui cântecel binecunoscut pentru copii. Și odată cu primăvara vine și Ziua Femeii. Pe 8 Martie, se sărbătorește femeia, acest simbol al vieții, al iubirii și al frumuseții spirituale. Și legat de ceea ce se sărbătorește pe 8 Martie, există o serie de obiceiuri, transmise de […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Tipuri de cafea: Proprietăți, beneficii și metode de preparare

16 noiembrie 2022

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate băuturi din lume. Pe locul trei într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai, cafeaua se mândrește cu o istorie veche de sute de ani, deși începuturile consumului de cafea sunt încă învăluite în legende. Milioane de oameni de pe glob își încep ziua savurând […]

Citește mai mult

Cum să îți realizezi un plan de buget personal: Sfaturi și recomandări utile

18 ianuarie 2024

Suntem convinși că nu de puține ori te-ai întreba cum să-ți gestionezi veniturile într-un mod eficient și cum să-ți organizezi finanțele în așa fel încât să știi exact unde se duce fiecare ban în parte. Fiecare întrebare la care nu găsești răspuns pe plan financiar își are rezolvarea într-un plan de buget personal foarte bine […]

Citește mai mult

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween: Tot ce trebuie să știi

23 noiembrie 2022

Nu știm alții de ce iubesc Halloweenul, însă pentru noi totul este destul de clar. Acest Halloween american este ocazia perfectă de a coace niște plăcinte tradiționale românești la cuptor, în ton cu sezonul. Și în timp ce aromele de scorțișoară și dovleac bine copt perindă prin bucătărie, sculptăm dovleci în cele mai haioase forme […]

Citește mai mult