Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice. 

Definiția unei diete bazate pe alimente de origine vegetală depinde de persoana pe care o întrebi. În general, însă, alimentele de origine vegetală în sine reprezintă un stil de alimentație care pune accent pe alimentele reale, integrale, care provin exclusiv din surse vegetale. Aceste tipuri de alimente nu trebuie să stea neapărat la baza unei diete vegetariene sau vegane, în schimb orice medic nutriționist va recomanda includerea alimentelor de origine vegetală într-o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. 

Și pentru că ne preocupă subiectele relaționate cu starea bună de sănătate, în articolul de astăzi îți vom vorbi despre alimentele vegetale pe care le poți consuma oricând, indiferent de meniul din alimentația zilnică. 

Cerealele, alimente de origine vegetală pe care le poți consuma oricând

Mare parte dintre produsele din alimentația omului au la bază făina obținută din cereale, cel mai cunoscut și popular exemplu în acest sens fiind pâinea. Printre cele mai cunoscute cereale se numără grâul, porumbul, orezul, ovăzul și secara. Cerealele conțin aproximativ 11% apă, 11% proteine, 70% glucide și 2% minerale. Proteinele sunt dintre cele mai simple, cea mai mare proporție a glucidelor este reprezentată de amidon, iar mineralele sunt prezente sub forma potasiului, magneziului, calciului și fosforului. 

Dintre toate cerealele, cel mai utilizat este de departe grâul, din acesta fiind obținute făina albă și făina integrală. Făina conține amidon insolubil și, pentru a fi digerat, acesta trebuie transformat în amidon solubil prin coacere. Din făină sunt obținute o serie de produse alimentare: pâinea de casă, cele mai gustoase aluaturi pentru rețete de desert sau paste, fie ele spaghete, macaroane, tagliatelle, penne și alte sortimente. 

Orezul se numără și el printre cele mai utilizate cereale într-o dietă plant-based. Sărac în proteine, lipide și minerale, însă bogat în glucide, orezul stă la baza unora dintre cele mai gustoase rețete cu alimente de origine vegetală, așa cum sunt, de pildă, orezul cu ciuperci, ghiveciul de legume cu orez sau ardeii umpluți cu orez

Porumbul, ovăzul și secara sunt alte alimente vegetale care ajută la prepararea celor mai variate meniuri și care pun bazele unei alimentații diversificate. Fie că alegi terciul de ovăz ca una dintre ideile de mic dejun, fie că servești două felii de pâine integrală cu secară alături de toast-ul cu avocado sau gătești o mămăligă din mălai de porumb pentru o tochitură de legume, aceste alimente vegetale sunt parte integrantă a unei alimentații echilibrate. Și le vei găsi pe toate în magazinul Profi!

Cereale

Legumele, unele dintre cele mai consumate categorii de alimente vegetale 

Legumele reprezintă una dintre cele mai populare și consumate categorii de alimente de origine vegetală, atât datorită modului variat de preparare, dar și valorilor nutriționale pe care le prezintă. Legumele sunt bogate în apă și în glucide, însă aduc un aport mic de lipide și proteine. De asemenea, aduc organismului un aport important de vitamine și minerale. Din această categorie de alimente vegetale enumerăm: 

  • rădăcinoasele – principalele tipuri de legume, dintre care se remarcă morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina, sfecla și ridichea;
  • tuberculiferele – denumirea de tubercul a cartofului provine de la denumirea clasei de legume din care face parte. În prezent, cartoful este un aliment de bază în alimentație și este un bun substitut al cerealelor;
  • bulbiferele – exemple de bulbifere sunt usturoiul, ceapa și prazul;
  • vărzoasele – din această categorie de legume se remarcă varza și conopida;
  • fructoasele – exemple de fructoase sunt roșiile, castraveții și dovleceii;
  • leguminoasele – fasolea, mazărea, lintea și soia se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din categoria leguminoaselor;
  • legumele cu frunze verzi – spanacul, salata verde, măcrișul și loboda sunt cele mai consumate alimente de origine vegetală din această categorie;
  • condimentele – vegetalele condimentare înglobează o mare varietate de alimente de origine vegetală, printre cele mai faimoase numărându-se piperul, boiaua, usturoiul, ceapa, prazul, hreanul, muștarul, chimenul, leușteanul, mărarul, tarhonul, cimbrul, dafinul, anasonul, șofranul, rozmarinul, oregano, scorțișoara și vanilia;
  • perenele – vegetalele perene sunt sparanghelul, anghinarea și hreanul;
  • ciupercile comestibile – hribii și zbârciogii se numără printre cele mai utilizate alimente de origine vegetală din categoria ciupercilor comestibile. 

Indiferent de alimentele de origine vegetală pentru care optezi, gama Proaspete de la noi a supermarketului Profi te așteaptă cu legume proaspete românești de la producători autentici. 

Legume

Fructele, în topul celor mai sănătoase alimente vegetale 

De regulă, fructele au o valoare energetică aproape dublă față de cea a legumelor, datorită conținutului ridicat de glucide. Fructele conțin zaharuri simple precum fructoza și glucoza. În noul Profi vei găsi cele mai diverse tipuri de fructe, unele dintre cele mai sănătoase alimente de origine vegetală. Dintre tipuri de fructe sunt evidențiate următoarele categorii: 

  • fructele cu semințe – așa cum sunt citricele, merele, perele, gutuile sau strugurii;
  • fructele cu sâmburi – prunele, piersicile, caisele, vișinele și cireșele se numără printre cele mai cunoscute alimente vegetale din această categorie;
  • fructele arbuștilor și semiarbuștilor fructiferi – în această categorie de fructe se remarcă fragii, căpșunile, zmeura, smochinele, afinele și coacăzele; 
  • fructele oleaginoase – nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju și arahidele sunt unele dintre cele mai cunoscute alimente de origine vegetală din categoria fructelor oleaginoase; 
  • fructele tropicale – kiwi, ananasul, banana, mango și fructul pasiunii sunt unele dintre cele mai populare fructe tropicale. 
Fructe

Alimente de origine vegetală consumate în stare prelucrată 

În topul alimentelor de origine vegetală se numără și produsele vegane pentru înlocuirea lactatelor sau alimentele vegetale în stare prelucrată, așa cum sunt laptele, iaurtul sau brânza din ovăz, nucă de cocos sau fructe cu coajă lemnoasă. Printre cele mai consumate alimente vegetale în stare prelucrată se remarcă: 

  • laptele din nucă de cocos; 
  • laptele și brânza de caju; 
  • laptele de migdale; 
  • laptele și brânza din soia; 
  • cremă tartinabilă vegană cu ulei de cocos; 
  • ulei de măsline; 
  • ulei de floarea soarelui; 
  • ulei de avocado; 
  • ulei de cocos. 

Desigur, lista de alimente de origine vegetală în stare prelucrată poate continua la infinit, căci în întreaga industrie alimentară vei putea regăsi cele mai diverse alimente vegetale care reprezintă copii aproape fidele ale produselor de origine animală. 

Lapte

Indiferent dacă urmezi sau nu o alimentație vegetariană, nu trebuie să neglijezi importanța unei alimentații sănătoase și este nevoie să introduci în dieta zilnică produse vegetale și alimente bogate în proteine vegetale, care pot aduce organismului aportul optim de nutrienți. În gama de produse de la Profi vei găsi cele mai variate alimente de origine vegetală pe care le poți include în alimentația ta, așa că îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia și de cele mai bune oferte la alimentele vegetale preferate, pe care le poți mânca oricând!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum să prepari pas cu pas supă cremă de usturoi copt

11 iulie 2024

Dacă ai făcut de curând cunoștință cu blogul Profi, atunci trebuie să știi că suntem mari fani ai rețetelor de supă cremă. Acesta este și motivul pentru care astăzi ne dorim să-ți propunem o rețetă delicioasă de supă cremă de usturoi copt. Supă crema de usturoi copt este un deliciu culinar care combină aroma intensă a […]

Citește mai mult

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

16 noiembrie 2022

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Beneficiile vinului roșu: ce proprietăți deosebite are această băutură?

23 noiembrie 2022

Vinul roșu este mai mult decât băutura perfectă pentru o cină romantică. Această licoare are numeroase beneficii pentru sănătate și merită savurată în fiecare zi. Știm că, în general, specialiștii pun accentul pe efectele negative ale alcoolului pentru organism, însă în cazul vinului, consumul acestuia cu moderație poate avea beneficii incredibile pentru sănătate. Dintre toate […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Idei de aranjamente pentru masa de Paște

28 martie 2023

Îți vine să crezi că parcă săptămâna trecută vorbeam despre aranjarea mesei de Crăciun și acum deja ne gândim la aranjamentele pentru masa de Paște? Este drept, ne mai desparte un timp de sărbătorile pascale, însă în magazinele de pretutindeni deja au început să apară cele mai diverse ornamente de Paște, care mai de care mai […]

Citește mai mult

Idei creative pentru servirea guacamole-ului: Gustări și feluri de mâncare inedite

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de gustări și preparate inedite, gastronomia internațională este o sursă infinită de idei de rețete delicioase. O astfel de inspirație culinară ne oferă și bucătăria mexicană, ale cărei delicii sunt savurate în toate colțurile lumii și care încântă orice gurmand prin varietate și gusturi deosebite. Și pentru că ne place să […]

Citește mai mult

Sosuri pentru paste făcute în casă pentru iarnă: conservă gustul verii!

28 august 2024

Te-ai gândit vreodată cât de plăcut ar fi să savurezi o farfurie de paste delicioase, acoperite cu un sos plin de arome, chiar și în mijlocul iernii? Vara, când grădina este plină de roșii, ardei, vinete și alte legume proaspete, este momentul perfect să începi pregătirile pentru iarnă. Sosurile pentru paste făcute în casă sunt […]

Citește mai mult

5 cele mai bune verdețuri pe care trebuie să le încerci vara aceasta

19 august 2024

Vara este sezonul ideal pentru a introduce mai multe verdețuri proaspete în alimentația noastră. Pe lângă faptul că sunt răcoritoare și pline de vitamine, verdețurile pot fi utilizate într-o varietate de rețete aromate. Fie că le adaugi în salate, le folosești în smoothie-uri sau le gătești în diverse preparate, acestea îți vor îmbunătăți semnificativ dieta […]

Citește mai mult