Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar dacă nu ai încercat niciodată acest desert, nici nu știi ce pierzi! Și pentru că nu ne dorim să mai treacă nici măcar o zi fără să guști și tu acest desert apetisant și savuros, ne-am propus să te învățăm să prepari și tu lapte de pasăre după rețeta bunicii. 

Vei descoperi care sunt ingredientele esențiale pentru rețetă, cum se face laptele de pasăre, precum și sfaturi pentru a obține un desert delicios și cremos. Mai mult, îți vom dezvălui și originea acestui preparat îndrăgit peste tot în lume. Iată cum poți prepara și tu cel mai bun lapte de pasăre alături de Profi

Introducere în lumea desertului „lapte de pasăre”

Originea și istoria desertului „Lapte de pasăre” se pierd în negura timpului, iar oamenii își amintesc cu nostalgie de gustul dulce și cremos al acestui desert. Acesta a fost un desert preferat în copilărie pentru multe generații și a devenit un simbol al bucuriei și al momentelor fericite din trecut.

Cunoscut precum île flottante în franceză, schneenockerl mit kanarimilch în germană, madártej în maghiară sau floating island în engleză, desertul „lapte de pasăre” este un preparat clasic, vechi, ce a făcut înconjurul lumii. Potrivit surselor, acest desert spumos cu ou are rădăcini vechi de secole. Prima rețetă a fost înregistrată de părintele bucătăriei clasice franceze, François-Pierre de la Varenne. Cartea sa de bucate din 1651, Les Cuisinier François conține o rețetă de oeufs à la neige sau „ouă în zăpadă”. Spre deosebire de rețetele moderne, această versiune nu avea cremă. 

Mai târziu, gălbenușul de ou s-a transformat în cremă, dând naștere desertului franțuzesc considerat acum un clasic. Denumirea „lapte de pasăre” provine din faptul că acest desert are la bază laptele, în timp ce textura cremoasă amintește de puful păsărilor. 

În cultura populară românească, „laptele de pasăre” are o semnificație specială, fiind adesea asociat cu tradițiile culinare și evenimentele festive. Acest desert sub formă de norișori pufoși de bezea coaptă, puși în derivă într-o delicioasă creme anglaise și stropiți pe deasupra cu caramel ars, a fost pregătit de multe generații de gospodine , iar rețeta din bucătăria românească, rețeta fiind transmisă din generație în generație.

Ingrediente esențiale pentru rețeta de lapte de pasăre

Ingredientele esențiale pentru lapte de pasăre sunt laptele, zahărul, ouăle și esența de vanilie. Laptele este baza acestui desert, așa că trebuie să te asiguri ca laptele să fie proaspăt și de calitate, cu un conținut ridicat de grăsimi. Îl vei găsi în magazinele Profi, alături de zahăr, atât de necesar pentru a adăuga dulceață și a echilibra gustul desertului. Tot în gama de produse de la Profi vei găsi și ouă de calitate, folosite pentru a crea o textură cremoasă și consistentă, dar și vanilia, care adaugă un gust intens și delicios acestui desert al copilăriei.

Există și ingrediente opționale sau alternative care pot fi adăugate în rețeta de lapte de pasăre pentru a oferi o notă personalizată și a ajusta gustul desertului în funcție de preferințele individuale. Acestea includ coaja de lămâie, scorțișoară sau nucșoară.

Înainte de a începe prepararea desertului, este important să selectăm și să pregătim ingredientele corect. Laptele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei pentru a preveni separarea și pentru a obține o textură cremoasă. În plus, trebuie măsurate cantitățile corecte de zahăr și esență de vanilie și să pregătim ingredientele în vederea gătitului.

Iată care sunt cantitățile de ingrediente de care vei avea nevoie pentru 3 porții de lapte de pasăre și pe care le poți achiziționa profitând de ofertele Profi

Pentru crema de vanilie

  • 500 ml de lapte; 
  • 4 gălbenușuri; 
  • 100 g de zahăr tos sau 150 g în cazul în care nu se pune zahăr în bulgării de spumă; 
  • 1/4 lingură rasă de amidon sau de făină de orez; 
  • un praf de sare; 
  • 1/4 păstaie de vanilie (miezul și teaca) sau 2-3 plicuri de zahăr vanilat. 

Pentru bulgării de spumă

  • 4 albușuri; 
  • un praf de sare; 
  • 25 g de zahăr tos (opțional); 
  • puțin miez de păstaie de vanilie sau 1/2 plic de zahăr vanilat. 

Pentru decor

  • puțină ciocolată rasă; 
  • sos de caramel din 60 g de zahăr tos, 25 g de unt și 25 ml de lapte.

Ingrediente esențiale pentru rețeta de lapte de pasăre

Cum se prepară laptele de pasăre după rețeta tradițională

Pentru a prepara laptele de pasăre, trebuie să începi prin a te asigura că ai toate ingredientele necesare. Așa că dacă deja ți-ai făcut cumpărăturile din noul Profi, te vom purta acum prin toate etapele de preparare ale acestui desert delicios. Iată cum se face laptele de pasăre ca la bunica! 

Pregătirea ingredientelor

Pentru început, separă ouăle și pune albușurile și gălbenușurile în boluri separate. Cântărește apoi zahărul, laptele și pregătește păstaia de vanilie. Aceasta se va tăia pe lung, se va răzui miezul cu un cuțit, iar apoi păstaia se va tăia bucățele mici și se va adăuga în lapte. 

Prepararea bulgărilor de spumă 

Se pune laptele la fiert împreună cu vanilia. Se bat bine albușurile cu un praf de sare și cu zahărul tos până se obține o spumă tare. Se adaugă apoi și un vârf de cuțit de miez de vanilie sau zahăr vanilat. Cu o lingură mare se iau bulgări de albuș și se așează ușor în laptele fierbinte. Se lasă să se coaguleze și apoi se întorc ușor cu o paletă, pentru a se opări și pe partea opusă. La final, se scot și se lasă la scurs într-o tavă. 

Cum se prepară crema de vanilie pentru lapte de pasăre 

Freacă bine gălbenușurile cu zahărul tos și, dacă dorești să îngroși crema, poți adăuga amidonul sau făina de orez. Din laptele în care au fiert albușurile se adaugă câte un polonic în crema de gălbenușuri, mixând continuu. După ce ai amestecat bine ingredientele, mută-le înapoi în oală și pune-le la fiert la foc mic. Amestecă continuu timp de câteva minute, până când crema e gata să dea în clocot. Ai grijă însă, să nu fierbi crema foarte mult, căci vei risca să se coaguleze ouăle! Se oprește focul și se strecoară sosul de vanilie cât este cald, printr-o sită fină, după care se lasă la răcorit. 

Prepararea sosului de caramel 

Pentru toppingul de caramel se vor pune la topit și caramelizat cele 60 g de zahăr tos. Când caramelul are deja o culoare plăcută, se adaugă untul și se amestecă bine. În final se subțiază cu lapte. Va rezulta un sos caramel aromat și extrem de gustos! 

Montarea desertului lapte de pasăre 

Laptele de pasăre se montează în farfurii largi. Se toarnă mai întâi sosul de vanilie, iar deasupra sunt așezați cu grijă bulgării de spumă. Poți alege să răzuiești pe deasupra puțină ciocolată amăruie. Cel mai bun lapte de pasăre este cel care este ținut câteva ore la rece, așa că îți recomandăm să-l lași la frigider pentru ceva vreme și apoi să-l servești cu sos de caramel pe deasupra. 

Montarea desertului lapte de pasăre

Sfaturi și trucuri pentru a obține un lapte de pasăre delicios și cremos

Așa cum menționam anterior, utilizarea ingredientelor de calitate este esențială pentru a obține cel mai bun lapte de pasăre. În acest sens, poți alege să-ți descarci aplicația Profi pentru a beneficia de cele mai bune oferte la ingrediente de calitate pentru rețeta de lapte de pasăre. Este recomandat să folosești lapte proaspăt și de calitate, preferabil integral, și ouă proaspete, pentru a obține o consistență cremoasă și un gust delicios.

De asemenea, este important să controlezi temperatura și timpul de fierbere, pentru a evita astfel coagularea ouălor și pentru a obține textura dorită a cremei de vanilie. Un alt sfat util este să folosești zahărul și aromele potrivite pentru gustul tău. Adăugarea cantității potrivite de zahăr, în funcție de preferințele personale și a aromei de vanilie sau esențelor naturale poate îmbunătăți gustul și aroma desertului, făcându-l și mai delicios.

Pentru a obține o textură cremoasă și un gust perfect, este important să răcești laptele de pasăre la temperatura camerei și apoi să-l lași la frigider pentru cel puțin 1-2 ore înainte de a fi servit. Acest lucru va permite ingredientelor să se combine bine și să se obțină o textură uniformă.

Variații și adaptări ale rețetei de lapte de pasăre

Dacă te gândești cum să personalizezi desertul în funcție de preferințe, trebuie să știi că există o mulțime de variațiuni ale acestei rețete de lapte de pasăre. Iată câteva dintre acestea!

  • Încorporează diverse arome

În primul rând, poți încorpora diferite arome și esențe, cum ar fi vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală, esență de migdale sau chiar cacao pentru un gust de ciocolată. Aceste arome pot adăuga un plus de savoare și textură desertului.

  • Adaugă fructe proaspete 

Rețeta poate fi îmbogățită și cu fructe proaspete, uscate sau confiate, cum ar fi afinele, căpșunile, stafidele sau caisele uscate, pentru a aduce un plus de aromă și textură. De asemenea, nucile, alunele, migdalele sau fisticul pot oferi un contrast crocant pentru desertul cremos.

  • Ține cont de restricțiile alimentare 

Pentru cei cu preferințe alimentare speciale sau restricții dietetice, laptele de pasăre poate fi adaptat prin înlocuirea laptelui de vacă cu lapte vegetal, precum cel de migdale, soia sau ovăz. Îndulcitorii tradiționali, precum zahărul, pot fi înlocuiți cu miere, sirop de arțar sau stevia, fără a afecta textura și gustul desertului.

  • Porționează diferit laptele de pasăre

În funcție de evenimentul la care urmează să servești laptele de pasăre, poți opta pentru prezentări diferite, cum ar fi porționarea în pahare sau cupe transparente, decorarea cu frunze de mentă, fructe proaspete sau feliuțe de lămâie. Poți folosi și făină de roșcove sau pudră de cacao pentru a crea modele pe suprafața desertului.

Așa-i că deja te-am convins să prepari și tu lapte de pasăre, acest desert delicios care ne aduce amintiri dulci din copilărie? Suntem siguri că urmând pașii esențiali mai sus menționați vei reuși să te reîntâlnești cu gustul copilăriei într-un mod autentic și savuros. Nu ezita să experimentezi și cu variațiunile acestei rețete și să exploreze și celelalte rețete de desert disponibile pe blogul Profi! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Gofre pufoase pentru micul dejun: Mod de preparare și ingrediente necesare

16 iunie 2023

Gofrele pufoase sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios și delicios. Acestea pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, putând fi servite cu o varietate de toppinguri și combinații de ingrediente, atât dulci, cât și sărate. Dacă vrei să afli cum poți pregăti în fiecare dimineață câte o porție de gofre […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

20 noiembrie 2023

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult