Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat. 

Și pentru că ne dorim să retrăiești momente din copilărie, noi, cei de la Profi îți aducem în meniul de astăzi rețeta de nuci umplute cu cremă de ciocolată – un deliciu al celor mici și celor mari deopotrivă. Iată cum poți prepara cele mai delicioase nuci umplute după rețeta tradițională și cum să le servești pentru o experiență culinară deosebită!

Ingrediente pentru rețeta de nuci umplute cu crema de ciocolată

Prepararea nucilor umplute cu cremă de ciocolată necesită o listă detaliată de ingrediente. Pe toate acestea însă le poți găsi în gama de produse de la Profi. Iată de ce vei avea nevoie pentru a prepara aproximativ 40 de nuci umplute după rețeta tradițională cu cremă de ciocolată!

Ingrediente pentru cojile de nuci 

  • 300-350 g de făină; 
  • 70 g de zahăr pudră; 
  • 1 gălbenuș; 
  • 125-130 g de unt cu minim 80% grăsime; 
  • 3 linguri de apă rece; 
  • un praf de sare; 
  • coaja rasă de la o lămâie; 
  • vanilie; 
  • 3-4 linguri de zeamă de lămâie. 

Ingrediente pentru crema de ciocolată 

  • 2 ouă; 
  • 100 g de zahăr pudră; 
  • 1 plic de zahăr vanilat; 
  • un praf de sare; 
  • 100 g de ciocolată amăruie; 
  • 150 g de unt cu minim 80% grăsime; 
  • 15-20 g de cacao. 

Ingrediente pentru forma de nuci

  • 2-3 linguri de ulei vegetal.

În plus față de aceste ingrediente vei avea nevoie de o formă pentru fursecuri tip nuci sau de un aparat de nuci tradițional, cu ajutorul căruia să obții forma perfectă a cojilor de nuci.

Ingrediente pentru nuci umplute

Cum prepari nuci umplute după rețeta tradițională?

Pentru a prepara aceste fursecuri fragede cu gustul copilăriei trebuie să cunoști întocmai etapele de preparare ale acestor fursecuri de nuci umplute cu cremă. Acum că ai la îndemână toate ingredientele menționate din lista de mai sus, achiziționate din magazinul Profi, iată care sunt pașii de preparare pentru nucile umplute cu cremă de ciocolată!

Prepararea aluatului pentru fursecuri fragede de tip coji de nucă 

Pentru a prepara aluatul pentru nucile umplute este bine ca untul să fie rece, de la frigider. Începe prin a tăia untul cubulețe și așează-l într-un castron. Cerne pe deasupra făina și adaugă în castron sarea și zahărul pudră. Cu ajutorul degetelor sau cu un procesor de bucătărie, amestecă untul cu făina până ce obții o compoziție cu consistență nisipoasă. 

Adaugă apoi gălbenușul, coaja rasă de lămâie și vanilia, apoi fărâmițează din nou aluatul. Pune apoi treptat apa rece în castron, lingură cu lingură, alături de zeama de lămâie, până ce obții un aluat compact. Aluatul pentru cojile de nucă astfel obținut, se va înveli într-o folie de plastic și se va da la frigider să se odihnească pentru 20-30 de minute.

Preparare cremă de ciocolată pentru nuci umplute 

O altă etapă importantă în rețeta de nuci umplute cu cremă de ciocolată este prepararea ciocolatei. Aceasta poate fi pregătită chiar și în avans cu câteva zile. Pune într-un bol metalic ouăle întregi alături de zahăr, sare și vanilie, așezat pe o oală în care fierbe puțină apă (bain marie). 

Bate bine amestecul apoi înlătură castronul de pe abur și adaugă în crema obținută ciocolata ruptă în bucăți. Amestecă totul cu un tel, până ce crema se omogenizează. Lasă crema de ciocolată să se răcorească pentru câteva ore până ce ajunge la temperatura camerei. Untul se va scoate și el din frigider cu câteva ore înainte, pentru a ajunge la temperatura camerei. 

Bate unul cu mixerul până ce devine spumos, apoi adaugă peste acesta cacaua. Mixează pentru alte câteva minute, apoi adaugă peste acestea baza de cremă, lingură cu lingură. Crema pentru nuci umplute se va da la rece pentru 1-2 ore.

Coacerea cojilor pentru nuci 

Formarea nucilor din aluat necesită o formă specială de nuci, pe care o poți găsi în orice magazin cu articole de bucătărie. Pentru început, presa sau forma pentru nuci se curăță și se încinge bine pe flacăra de la aragaz. Folosește apoi o pensulă pentru a o da cu ulei și șterge-o apoi cu un șervețel. 

Formează apoi din aluat bile mici, cărora să le dai o formă ușor ovală sau poți alege forma în funcție de cavitățile formei de copt. Fiecare cavitate a formei pentru nuci se va unge apoi cu foarte puțin ulei, apoi se vor adăuga bilele din aluat în interiorul formei. Presează cojile de nuci cu forma, apoi coace-le la foc mediu pe partea cu exteriorul timp de 1-2 minute, după care întoarce forma și mai coace-le pentru 2-3 minute la foc mic. Cojile din aluat fraged se vor lăsa apoi la răcit pe o tavă.

Umplerea nucilor cu cremă de ciocolată

Cu ajutorul unei lingurițe mici, poți umple nucile formate cu acea cremă fină de ciocolată preparată anterior. Ia fiecare coajă de nucă, adaugă umplutura de cremă și închide nuca cu cealaltă jumătate. Odată ce ai terminat de umplut nucile cu cremă de ciocolată, pudrează-le din belșug cu zahăr pudră vanilat!

Umplerea nucilor cu crema de ciocolata

Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune nuci umplute cu cremă de ciocolată

Vrei să prepari cele mai bune nuci umplute cu cremă? Atunci este important să cunoști câteva sfaturi și trucuri utile, pentru a obține astfel fursecuri fragede și aromate. Iată recomandările noastre pentru a obține cele mai bune nuci de casă după rețeta tradițională de la bunica!

Optează pentru ingrediente de calitate 

Un prim pas în obținerea unor nuci umplute de casă absolut delicioase este alegerea unor ingrediente calitative pentru rețetă. Alege o făină de calitate superioară pentru a obține un gust autentic. De asemenea, optează pentru unt gras sau chiar și untură, pentru a obține nuci umplute savuroase în stil tradițional. Pentru umplutură este recomandat să folosești o ciocolată cu un procent mare de cacao. Poți folosi chiar și ciocolată de casă pentru a te asigura de savoarea acestor fursecuri de nuci umplute! 

Ține cont de tehnica de obținere a aluatului 

Pentru a obține un aluat fraged pentru fursecurile coji de nucă este important să nu frămânți viguros aluatul, întrucât nu vei dori ca acesta să se încălzească și să i se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Un aluat frământat în exces va deveni elastic și se va întări după coacere. Prin urmare, toate ingredientele se vor frământa lent și se vor încorpora treptat. În plus, pentru a obține un aluat fraged pentru nuci umplute, acesta trebuie să se odihnească la frigider, învelit în folie de plastic. 

Asigură consistența cremei de ciocolată pentru nuci umplute 

Atunci când prepari cremă de ciocolată pentru nuci de casă este important să te asiguri că atât baza de cremă, formată din ouă, zahăr, sare, vanilie și bucăți de ciocolată va avea aceeași temperatură cu untul. Așadar, lasă atât baza de cremă, cât și untul, să ajungă la temperatura camerei înainte de a le mixa! În plus, acestea nu se vor mixa foarte mult, întrucât există riscul de a tăia compoziția. 

Pune accentul pe modul de umplere și prezentare 

Modul de umplere și prezentare este, de asemenea, vital pentru succesul acestei rețete. Umplerea nucilor necesită răbdare și atenție la detalii. Un set de instrucțiuni pas cu pas poate fi următorul: umple jumătatea de jos a nucii cu cremă de ciocolată, adaugă jumătatea de sus a nucii și presează ușor pentru a sigila umplutura înăuntru. Odată umplute, nucile pot fi decorate cu ciocolată topită sau cu zahăr pudră pentru un aspect estetic și un plus de savoare. Poți folosi chiar și o seringă de patiserie pentru a aplica cu precizie ciocolata topită.

Forma nuci

Sugestii de servire și prezentare a nucilor umplute cu cremă de ciocolată

Prezentarea nucilor umplute cu cremă de ciocolată este la fel de importantă ca gustul acestora. O prezentare atractivă poate face ca nucile umplute să pară și mai apetisante. Iată câteva sugestii în acest sens!

  • Dispune nucile umplute pe platouri 

În general, prezentarea alimentelor poate influența percepția gustului. În ceea ce privește nucile umplute, acestea pot fi dispuse elegant pe o farfurie sau un platou, creând un model sau formând o formă, cum ar fi un cerc sau o inimă.

  • Decorează nucile umplute pentru un plus stilistic 

În ceea ce privește decorarea, există o multitudine de moduri prin care poți face nucile umplute cu cremă de ciocolată să arate mai atrăgătoare. De exemplu, poți presăra zahăr pudră peste ele sau poți rade ciocolată pe deasupra pentru un plus de gust și textură. Alte elemente de decor comestibil, cum ar fi frunzele de mentă sau fructele de pădure, pot adăuga și ele un plus de culoare și prospețime.

  • Servește nucile umplute cu băuturi potrivite 

Asortarea nucilor umplute cu cremă de ciocolată cu alte alimente sau băuturi poate duce la o experiență culinară îmbunătățită. De exemplu, un vin roșu din colecția de vinuri de la Profi, cu aromele sale bogate și complexe, poate complementa gustul bogat și dulce al cremei de ciocolată. Cafeaua sau ceaiul, cu aromele lor puternice, pot echilibra dulceața nucilor umplute.

Servirea nucilor umplute

Variante și adaptări ale rețetei tradiționale de nuci umplute cu crema de ciocolată

Variantele și adaptările rețetei tradiționale de nuci umplute cu cremă de ciocolată pot aduce un plus de savoare și originalitate, transformând acest desert într-o adevărată delicatesă. Iată câteva adaptări la care poți apela, pentru a obține cele mai bune arome!

  • Adaugă noi arome în crema de ciocolată pentru nuci 

Un prim aspect care poate fi modificat este introducerea unor noi arome în crema de ciocolată. Adăugarea esenței de vanilie, de rom, de portocale sau chiar de mentă poate îmbogăți gustul cremei de ciocolată, conferindu-i o notă exotică. În plus, ingrediente precum caramelul, fructele uscate sau alcoolul (rom, coniac) pot adăuga o nouă dimensiune gustului cremei de ciocolată, transformând-o într-o adevărată delicatesă.

  • Utilizează alte tipuri de aluat pentru cojile de nuci 

Un alt aspect care poate fi adaptat este utilizarea altor tipuri de aluat pentru nuci. Chiar dacă rețeta tradițională presupune folosirea unui aluat simplu, bazat pe făină, ouă, zahăr și unt, există multe alte variante de aluat care pot fi utilizate. De exemplu, aluatul de bezea sau cel de napolitane poate aduce o textură nouă și interesantă nucilor umplute.

  • Modifică tipul de ciocolată sau de umplutură pentru nuci 

Modificarea tipului de ciocolată folosită pentru cremă este o altă variantă care merită luată în considerare. Cu toate că ciocolata amăruie este cea mai folosită în rețeta tradițională, se poate experimenta cu ciocolata cu lapte, ciocolata neagră sau ciocolata albă. Fiecare dintre acestea va conferi cremei un gust diferit, care poate fi mai mult sau mai puțin intens, în funcție de preferințele fiecăruia.

Acum că am încheiat această călătorie culinară în lumea copilăriei și ți-am prezentat pas cu pas rețeta tradițională de nuci umplute cu ciocolată, nu mai rămâne decât să-ți răsfeți și tu papilele gustative încercând această rețetă. Nu ezita să te bucuri de această rețetă minunată ori de câte ori ai poftă de o gustare dulce și să parcurgi și celelalte rețete de desert de pe blogul Profi, pentru inspirație dulce în bucătărie!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Cozonac cu nucă: O rețetă tradițională românească

23 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, cozonacul cu nucă este unul dintre preparatele care ne trezește întotdeauna sentimente deosebite. Cu toții ne amintim de aromele minunate ale cozonacilor cu nucă, aceste minunății pufoase gătite cu multă dragoste de bunica. De Sărbători, cozonacul este un deliciu nelipsit de pe masa în jurul […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Prăjitură cu piersici

12 iulie 2023

Atunci când îți e poftă de un dulce rapid, ofertele PROFI îți vin în ajutor De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara prajitura cu piersici? Se încinge cuptorul la 170 grade. Între timp, se bat albușurile cu zaharul până se formează bezea, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu iaurt, praful de sare și zahărul […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult