Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este o parte importantă a ritualului de înmormântare la creștini, dar și de pomenire a celor care nu mai sunt de mult printre noi. 

Alături de sarmalele în foi de varză și de cozonacul cu nucă, coliva are un loc de cinste în topul rețetelor tradiționale românești, motiv pentru care am dedicat articolul următor rețetei tradiționale de colivă din arpacaș (grâu decorticat). Ești gata să descoperi secretele unei rețete care datează de secole în cultura românească? Iată care sunt ingredientele necesare și cum poți prepara și tu această rețetă autentică românească, pentru a face cinste ritualurilor românești! 

Ce este coliva și care este semnificația ei în tradiția românească

Coliva este un rețetă religioasă tradițională din România, preparată de obicei din grâu fiert, zahăr, nucă, stafide și alte ingrediente. Aceasta are o semnificație profundă în tradiția românească și este adesea pregătită odată cu trecerea în neființă a cuiva sau pentru pomenirea celor dragi care nu se mai află printre noi. Coliva reprezintă o ofrandă adusă pentru sufletul celor decedați și simbolizează renașterea și viața eternă. 

Coliva ocupă un loc important în tradiția românească, fiind pregătită în special pentru pomenile de 40 de zile sau la un an de la trecerea în neființă a unei persoane. Istoria colivei își are începutul încă din antichitate, în perioada precreștină, aceasta derivând dintr-un fel de mâncare modest – grâu fiert cu miere de albine. Cu alte cuvinte, coliva tradițională se trage dintr-un desert vechi de mii de ani, ce obișnuia să fie oferit zeilor antici drept ofrandă și care era servit la anumite sărbători. 

În prezent, coliva tradițională a trecut de la a fi un simplu aliment și reprezintă o parte importantă în ritualurile de înmormântare și pomenire la creștini. Deși amintește de evenimente triste, această mâncare este iubită și apreciată în bucătăria românească. 

Tradiții și obiceiuri asociate cu coliva

Tradițiile și obiceiurile asociate cu coliva sunt adânc înrădăcinate în cultura și tradiția românească. Această mâncare are o semnificație religioasă puternică și este considerată o ofrandă adusă pentru pomenirea celor adormiți în tradiția ortodoxă. Coliva este cunoscută ca fiind „pâinea morților” și este pregătită de obicei pentru parastase, dar și la alte evenimente religioase din an. 

Obiceiul pregătirii colivei este înconjurat de numeroase tradiții. De exemplu, se spune că nu se face colivă în timpul nopții și că femeia care pregătește coliva trebuie să fie curată, adică să nu fie în perioada menstruală. De asemenea, în timpul pregătirii colivei, se respectă tăcerea și solemnitatea, iar femeia care o pregătește nu vorbește și nu râde. Aceste obiceiuri reflectă respectul și importanța acordată acestui preparat tradițional.

Coliva este adesea decorată cu semne cruciforme, simbolizând Crucea lui Iisus și cu semințe de anason sau miez de nucă, simbolizând sufletele celor adormiți. Uneori, coliva este împodobită și cu bomboane colorate sau alte ornamente dulci, adăugând un aspect plăcut și atrăgător preparatului.

După slujba de pomenire, coliva este împărțită celor prezenți la biserică. Acest gest este considerat un act de caritate și o modalitate de a împărți cu ceilalți binecuvântarea primită prin rugăciune. Prin distribuirea colivei, comunitatea se unește într-un act de solidaritate și respect față de cei adormiți.

Platou coliva

Ingrediente pentru rețeta de colivă din arpacaș

Pentru a putea pregăti o rețetă de colivă din arpacaș aromată, vei avea nevoie de câteva ingrediente importante, pe care le poți achiziționa din gama de produse Profi. Iată de ce vei avea nevoie pentru a obține aproximativ 2,5 kilograme de colivă! 

Ingrediente pentru arpacaș 

  • 500 g de arpacaș din gama Proxi
  • 1,5 l de apă rece; 
  • 1/2 linguriță de sare. 

Ingrediente pentru compoziție 

  • 300 g de zahăr tos sau miere de albine; 
  • coaja rasă de la 1 lămâie; 
  • 2 plicuri de zahăr vanilat; 
  • 2 fiole de esență de rom; 
  • 300-400 g de nucă măcinat mărunt; 
  • 150 g de stafide (opțional). 

Ingrediente pentru decor (la alegere)

  • nucă mărunțită; 
  • fulgi de cocos; 
  • jumătăți de nucă; 
  • drajeuri sau bomboane; 
  • pudră de cacao. 
Arpacas

Cum se face coliva din arpacaș: rețeta tradițională pas cu pas

Acum că ai toate ingredientele din magazinul Profi la îndemână, descoperă în continuare care sunt etapele de preparare ale rețetei de colivă din arpacaș! 

Pregătirea și fierberea arpacașului pentru colivă

Alege o oală mare, încăpătoare. Pune arpacașul în aceasta și spală-l bine în multe ape reci, până ce ultima apă a rămas limpede. În tradiția românească se spune că grâul pentru colivă se spală în 9 ape. Scurge apoi bine arpacașul și măsoară cantitatea de apă, care trebuie să fie de 3 ori cantitatea de arpacaș. Toarnă apa rece în oală, adaugă sarea și pune oala pe foc. 

La început lasă oala cu grâu decorticat pe foc mediu spre mare, fără capac. În funcție de cantitatea de arpacaș folosită pentru rețetă, va dura ceva timp până când arpacașul va începe să se lipească de pereții și fundul oalei. Până ce arpacașul începe să fiarbă este bine să amesteci în oală din când în când, pentru ca acesta să nu se prindă de oală. Între timp, culege și spuma care se formează la suprafață. 

Când arpacașul a început să fiarbă, redu focul la minim și setează cronometrul la 20 de minute. Spre deosebire de grâul clasic, arpacașul fierbe destul de repede. În scurt timp boabele încep să se umfle și să absoarbă apa din jur. Scoate câteva boabe de arpacaș din oală pentru a vedea dacă sunt moi și „înflorite”. Dacă este cazul, mai poți fierbe coliva pentru alte 5-10 minute. Stinge apoi focul de sub oală, acoperă imediat oala cu un capac și las-o acoperită timp de cel puțin 8-10 ore, până ziua următoare. Astfel, arpacașul se va răcori lent și va absorbi tot lichidul din oală. 

Prepararea colivei tradiționale 

A doua zi, ridică capacul de pe oală. Vei observa că grâul va fi călduț încă. Grâul care se află deasupra se usucă, prin urmare acesta va fi îndepărtat. Scoate apoi arpacașul fiert într-un castron mare sau lighean. Pregătește-ți deoparte nuca, zahărul, lămâia și esența de rom. 

Macină apoi nuca cu 2 granulații – atât fină, cât și mai mare. Spală bine lămâia cu apă fierbinte și dă coaja pe răzătoare. Peste arpacașul fiert se vor adăuga apoi zahărul și aromele. Frământă bine ingredientele, până ce obții o compoziție bine omogenizată. Pe măsură ce o frămânți, coliva va deveni mai moale și mai cremoasă. În final, adaugă și nuca măcinată, apoi frământă din nou până la omogenizare. Tot acum poți adăuga și stafidele în compoziția de colivă, dacă dorești. 

Poți gusta coliva și îi poți corecta gustul și aromele adăugând mai mult zahăr, esență, vanilie sau coajă de lămâie, în funcție de preferințe. În acest moment poți acoperi castronul cu o folie de plastic și poți da coliva la frigider, până în momentul în care dorești să montezi platourile. 

Montarea și decorarea colivei din arpacaș 

În funcție de zonă și de tradițiile locale, coliva tradițională se va monta pe platouri plate sau în castroane adânci. Coliva este mai ușor de montat în boluri, întrucât trebuie să nivelezi coliva doar la suprafață, dându-i o formă ușor bombată. Dacă alegi să montezi coliva pe platouri, este ideal să optezi pentru cercuri metalice, în așa fel încât să modelezi cât mai estetic coliva. Ulterior trebuie să cosmetizezi și lateralele colivei cu o spatulă, după care poți trece la partea de decor. 

Noi am ales să presărăm coliva cu fulgi de cocos, cu bomboane de ciocolată și cu jumătăți de nucă, însă decorul colivei este aleatoriu. Ai în vedere că în centrul colivei trebuie să realizezi și o cruce, cu ingrediente după preferințe. Ulterior, coliva se păstrează la frigider, pentru a nu fermenta. 

Sfaturi și trucuri pentru o colivă reușită

Dincolo de semnificațiile religioase, coliva este un desert autentic, de post, simplu și hrănitor. Iată câteva sfaturi și trucuri pentru a obține cea mai bună colivă din arpacaș! 

  • Acordă importanță selecției de ingrediente pentru colivă 

Pentru a obține o colivă delicioasă și autentică, selecția ingredientelor de calitate este esențială. Începe prin a cumpăra arpacaș și grâu de înaltă calitate. Cantitățile pot varia în funcție de numărul de porții pe care dorești să le pregătești. De asemenea, vei avea nevoie de zahăr, nuci, esență de rom și orice alt ingredient pe care dorești să-l adaugi pentru a-ți personaliza rețeta. Asigură-te că măsori ingredientele corespunzător pentru a obține un rezultat reușit.

  • Fierbe corect arpacașul 

Fierberea corectă a arpacașului este esențială pentru a obține o colivă perfectă. Este important ca arpacașul să fie bine fiert, dar fără a deveni prea moale sau prea tare. De asemenea, cantitatea de apă folosită pentru fierbere trebuie să fie de 3 ori mai mare decât cantitatea de arpacaș, pentru ca acesta să „înflorească” și să se fiarbă corespunzător. 

  • Nu adăuga apă în timpul fierberii arpacașului 

Este important să nu adaugi apă în timp ce arpacașul fierbe în oală. Dacă totuși consideri că mai este nevoie, poți completa cu puțină apă clocotită, fiartă separat. De asemenea, după fierbere, este important să lași grâul să se odihnească pentru cel puțin 8 ore, în așa fel încât acesta să se răcească lent și să absoarbă tot lichidul din oală. 

  • Nu adăuga zahăr în timpul fierberii colivei

Deși multe rețete indică adăugarea zahărului în timpul fierberii, acest lucru nu va face decât să te încurce, întrucât zahărul se lichefiază și trebuie apoi scăzut și fiert la infinit. Mai mult, șansele de ardere și de prindere de oală ale arpacașului cresc. 

  • Decorează coliva estetic 

Ultimul pas, dar nu cel mai puțin important, este decorarea colivei. Coliva este de obicei decorată cu semne cruciforme din nuci, stafide sau alte elemente comestibile. Decorarea nu doar că face coliva mai atractivă, dar are și o semnificație religioasă importantă.

Castron cu coliva

Sperăm că acest ghid de preparare a colivei din arpacaș ți-a oferit toate detaliile necesare pentru a prepara și tu această mâncare încărcată de tradiție. Ține cont de faptul că acest preparat este unul dintre cele mai semnificative și simbolice preparate din cultura românească. Experimentează și perfecționează-ți propria rețetă de colivă din arpacaș, pentru a-ți îmbogăți experiența culinară! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

20 noiembrie 2023

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, […]

Citește mai mult

Papanași cu brânză de vaci: idei de rețete

02 martie 2023

Este de prisos să spunem că rețeta de papanași cu brânză de vaci este una dintre cele mai îndrăgite rețete de desert din țara noastră. Aceste delicii pufoase sunt foarte iubite de membrii oricărei familii, căci nimeni nu poate refuza o porție de papanași calzi, acoperiți cu smântână și dulceață dulce-acrișoară. Și se pot prepara […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult