Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și o delicioasă plăcintă cu dovleac, un desert mult iubit al copilăriei. Însă cum toamna ne oferă mere din belșug, vom lăsa plăcinta cu dovleac deoparte pentru a prepara un alt deliciu de toamnă: plăcintă cu mere. 

Gustul savuros al acestei plăcinte, cu foi de plăcintă făcute în casă și umplutură aromată de mere, cu siguranță ți-l amintești de când erai copil. Noi parcă ne amintim și acum nerăbdarea cu care așteptam să gustăm primul colț de plăcintă abia scoasă din cuptor. Așa că dacă și tu vrei să potolești pofta de dulce a pofticioșilor din casă în acest sezon, dă o fugă la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără câteva mere coapte și parfumate, pune-ți șorțul de bucătărie și hai să gătim împreună o plăcintă cu mere după rețeta tradițională! 

Istoria și originea plăcintei cu mere

Originea plăcintei cu mere este un subiect plin de istorie și legende interesante. Se crede că acest desert a apărut pentru prima dată în Antichitate, în Grecia și Roma antice. În acele timpuri, plăcinta cu mere era considerată un fel de mâncare divină și era oferită zeilor în timpul ceremoniilor religioase.

De-a lungul timpului, rețeta plăcintei cu mere s-a răspândit în diferite părți ale lumii și a evoluat în funcție de cultura și ingredientele locale. În Europa medievală, plăcinta cu mere a devenit populară în special în Anglia și Franța, unde era servită la curtea regală și la evenimente speciale.

În prezent, plăcinta cu mere este un desert apreciat în multe țări din lume. În Statele Unite, de exemplu, este un simbol al bucătăriei americane și este adesea asociată cu sărbătorile de Ziua Recunoștinței. În Marea Britanie, plăcinta cu mere face parte din tradiția culinară engleză și este adesea servită cu cremă sau înghețată.

În România, plăcinta cu mere este un desert tradițional și este frecvent preparată în toate regiunile țării. Este adesea gătită în timpul toamnei, când merele sunt la apogeu în ceea ce privește gustul și prospețimea. Plăcinta cu mere este un desert iubit de români și este adesea asociată cu momente fericite și cu farmecul gustului de acasă.

Placinta cu mere si inghetata de vanilie cu caramel

Ingredientele necesare pentru prepararea plăcintei cu mere

Ingredientele necesare pentru prepararea plăcintei cu mere sunt esențiale pentru obținerea unui desert delicios. În noul Profi vei găsi toate aceste ingrediente pentru rețeta tradițională de plăcintă cu mere, așa că iată de ce vei avea nevoie pentru a pregăti o tavă cu plăcintă tradițională, cu foi din aluat făcute în casă! 

Ingrediente pentru aluat 

  • 1 kg de făină din gama Proxi
  • 2 ouă din gama O&O
  • 200 ml de apă; 
  • 100 ml de ulei; 
  • un praf de sare. 

Ingrediente pentru umplutură

  • 2 kg de mere din gama Proaspete de la noi
  • sucul de la o lămâie; 
  • 300 g de zahăr; 
  • 100 g de unt cu 60% grăsime; 
  • 1 lingură de scorțișoară. 

În plus

  • 50 ml de ulei pentru uns; 
  • 100 g de zahăr pudră. 

Pentru a obține cea mai bună plăcintă cu mere este important să alegi produse de calitate. Alege mere proaspete, ferme și suculente. Varietățile mai dulci vor oferi un gust mai plăcut, în timp ce cele mai acide vor aduce o notă de prospețime. Evită merele moi sau deteriorate. De asemenea, optează pentru o făină de calitate, cu un conținut ridicat de gluten. Aceasta va asigura o textură mai pufoasă și o crustă crocantă a plăcintei. Untul de calitate, cu 60% grăsime, tăiat cubulețe va asigura o textură fragedă aluatului. Cât despre zahăr, este recomandat să folosești un zahăr fin pentru prăjituri, care să se dizolve rapid în umplutură. 

Curatare mere pentru placinta

Cum se prepară plăcinta cu mere după rețeta tradițională

Ai ales deja toate ingredientele menționate în lista de mai sus din gama de produse Profi? Atunci a venit momentul să le dispui pe toate pe blatul din bucătărie, întrucât în rândurile următoare te vom purta prin toate etapele de preparare ale rețetei de plăcintă cu mere tradițională. Să pornim cuptorul! 

Prepararea umpluturii pentru plăcinta cu mere 

Vom da startul rețetei de plăcintă cu mere prin prepararea umpluturii. Aceasta se prepară la început pentru a avea timp să se răcească până în momentul montării plăcintei. Așadar, spală bine merele și dă-le pe răzătoarea mare. Noi am ales să nu înlăturăm coaja merelor, însă o poți face dacă dorești, înainte de a da merele pe răzătoare. 

Merele răzuite se vor pune într-o crăticioară și se va adăuga peste aceste sucul de lămâie și zahărul. Călește merele la foc mic, amestecând constant, până ce se evaporă zeama lăsată. Acest proces de călire a merelor poate dura 20-25 de minute, în funcție de cât de zemoase sunt merele. Când acestea s-au călit suficient, se ia cratița de pe foc și se adaugă untul, apoi se amestecă totul până când acesta se topește. Apoi se adaugă pudra de scorțișoară, se omogenizează umplutura și se lasă la răcit. 

Prepararea foilor de aluat pentru plăcintă

Acum urmează etapa pentru care vei avea nevoie de ceva răbdare și puțină îndemânare în prepararea aluatului de plăcintă. Adaugă într-un bol ouăle, apa, uleiul și un praf de sare, apoi bate-le cu mixerul la viteză medie. Se adaugă în ploaie făina, amestecând bine. În momentul în care aluatul începe să se îngroașe, se va frământa cu mâna sau se va transfera aluatul într-un robot de bucătărie prevăzut cu cârling pentru frământarea aluatului. În acest timp se va mai adăuga făină până când vei obține un aluat legat, omogen și nelipicios. 

Înfășoară aluatul într-o folie din plastic și lasă-l să se odihnească la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Scoate apoi aluatul de la rece și împarte-l în 3 porții egale. Se ia apoi pe rând fiecare bucată de aluat și se va împărți, la rândul ei, în 3 părți egale, pe care le vei întinde pe rând cu sucitorul, pe masa de lucru, în foi cât mai subțiri. Aceste foi trebuie să fie de 2 ori mai lungi decât lungimea tăvii de copt și trebuie să aibă o lățime de 3-4 palme. 

În timpul prelucrării foilor de plăcintă se va înfăina blatul de lucru și suprafața foilor, pentru a nu se lipi. Pe măsură ce întinzi foile de plăcintă, așează-le deoparte, unele peste altele, separându-le cu hârtie de copt. 

Asamblarea și coacerea plăcintei cu mere

Odată ce ai pregătit și foile de plăcintă, încinge cuptorul la 175 de grade Celsius, apoi unge tava de copt cu puțin ulei și pudreaz-o cu făină. Așează pe blatul de bucătărie o foaie de plăcintă și unge-o cu ulei. Peste aceasta se va suprapune și cea de-a doua foaie, pe care o vei unge de asemenea cu ulei. Se suprapune și cea de-a treia foaie, iar peste aceasta se întinde o treime din cantitatea de umplutură de mere. Umplutura se va întinde pe suprafața întregii foi. 

Rulează apoi plăcinta cu mere și taie ruloul în jumătate, pentru a obține rulouri de dimensiunea tăvii. Sigilează capetele acestora pentru a nu curge umplutura și așează-le în tavă, unul lângă altul. Procedează la fel și cu restul foilor de plăcintă și umplutura rămasă. În total vei obține 6 rulouri, care se vor așeza în tavă unele lângă altele și se vor unge cu ulei. 

Dă tavă cu plăcintă de mere la cuptor și coace plăcinta pentru aproximativ 40 de minute, în funcție de cuptor. Plăcinta este gata când rulourile vor fi rumenite frumos la suprafață. Dacă este nevoie, poți întoarce tava cu plăcintă la jumătatea timpului de coacere. Scoate apoi tava din cuptor, lasă plăcinta să se răcorească, apoi taie rulourile în bucăți potrivite și pudrează-le cu zahăr pudră. Rețeta de plăcintă cu mere este gata! 

Coacerea placintei cu mere

Sfaturi pentru servirea plăcintei cu mere

Ai nevoie de sugestii despre cum să servești plăcinta cu mere pentru a-i evidenția gustul și a impresiona invitații? Descoperă în continuare câteva recomandări delicioase pentru servirea acestui deliciu tradițional de toamnă!

  • Servește plăcinta de mere cu înghețată sau frișcă 

Pentru un plus de savoare, poți adăuga o cupă de înghețată de vanilie sau frișcă deasupra plăcintei cu mere. Aceasta va crea un contrast plăcut de texturi și va adăuga o notă răcoritoare și dulce. Asigură-te că ingredientele folosite sunt de calitate pentru a obține cel mai bun rezultat.

  • Alege un platou atractiv pentru servire 

O plăcintă cu mere bine prezentată poate face minuni pentru a impresiona invitații. Începe prin a alege un platou de servire atractiv, care să pună în valoare plăcinta și să adauge un plus de eleganță mesei.

  • Decorează plăcinta cu frunze de mentă 

Poți decora plăcinta cu frunze de mentă proaspete sau feliuțe subțiri de măr pentru a-i da un aspect mai atrăgător și apetisant. De asemenea, poți presăra puțin zahăr pudră pe deasupra pentru a-i oferi un aspect deosebit și un plus de dulceață.

  • Alege băuturi potrivite pentru servirea plăcintei 

Un aspect important în servirea plăcintei cu mere este alegerea băuturii potrivite pentru a acompania desertul. În funcție de gusturile invitaților, poți recomanda un ceai cald, cum ar fi ceaiul de mere sau de vanilie. Acesta poate fi o alegere potrivită pentru a completa gustul dulce și aromat al plăcintei cu mere. De asemenea, o cafea neagră sau un cappuccino pot fi opțiuni delicioase pentru a însoți desertul.

Servirea placintei cu mere

După o călătorie prin istoria și originea plăcintei cu mere și după ce am explorat împreună ingredientele necesare și modul de preparare, putem considera că aceasta este cu adevărat deliciul toamnei în farfurie. Acum că ai toate instrumentele necesare pentru a pregăti acest desert minunat, te încurajăm să te bucuri de gustul și aroma toamnei în propria bucătărie. Și dacă-ți mai rămân câteva mere, poate chiar să încerci și un delicios tort de mere cu gustul copilăriei! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Rețete de dulceață de casă: Mod de preparare și ingrediente necesare

04 noiembrie 2022

Nici nu a venit bine toamna, că deja toate gospodinele se gândesc la cele mai gustoase și aromate rețete de dulceață preparate în casă. Gustul dulce-acrișor al fructelor de pădure sau aroma irezistibilă a piersicilor de care te poți bucura indiferent de anotimp sunt cele după care tânjești? Dacă vrei să ai satisfacția unor preparate […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o prăjitură Tosca: rețeta simplă și gustoasă

11 iulie 2024

Cu siguranță deja știai acest lucru despre noi însă cu siguranță ne dorim să ne afirmăm din nou și din nou pasiunea pentru prăjituri. Nu de puține ori te-am încântat cu cele mai delicioase rețete de desert, iar astăzi ne-am propus să mai adăugăm un deliciu în cartea noastră de rețete: prăjitura Tosca. Prăjitura Tosca este […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Mod de preparare și ingrediente necesare pentru o pască plină de ciocolată

28 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm mari iubitori ai rețetelor care au ciocolata printre ingrediente. Afirmația noastră nu e deloc surprinzătoare, întrucât am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai delicioase deserturi cu acest ingredient; de la tort de ciocolată și până la brioșe cu fulgi de ciocolată. Mai mult decât atât, chiar am […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult