Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Plăcintă cu mere: Deliciul toamnei în farfurie

Toamna aduce cu ea o diversitate de fructe, iar merele sunt printre cele mai iubite. Și ce poate fi mai delicios decât un desert cald, aromat, creat din aceste minunate fructe? Nu știm dacă știai că nouă, celor de la Profi, tare mult ne mai plac plăcintele. Chiar ne gândeam să preparăm în perioada următoare și o delicioasă plăcintă cu dovleac, un desert mult iubit al copilăriei. Însă cum toamna ne oferă mere din belșug, vom lăsa plăcinta cu dovleac deoparte pentru a prepara un alt deliciu de toamnă: plăcintă cu mere. 

Gustul savuros al acestei plăcinte, cu foi de plăcintă făcute în casă și umplutură aromată de mere, cu siguranță ți-l amintești de când erai copil. Noi parcă ne amintim și acum nerăbdarea cu care așteptam să gustăm primul colț de plăcintă abia scoasă din cuptor. Așa că dacă și tu vrei să potolești pofta de dulce a pofticioșilor din casă în acest sezon, dă o fugă la cel mai apropiat magazin Profi, cumpără câteva mere coapte și parfumate, pune-ți șorțul de bucătărie și hai să gătim împreună o plăcintă cu mere după rețeta tradițională! 

Istoria și originea plăcintei cu mere

Originea plăcintei cu mere este un subiect plin de istorie și legende interesante. Se crede că acest desert a apărut pentru prima dată în Antichitate, în Grecia și Roma antice. În acele timpuri, plăcinta cu mere era considerată un fel de mâncare divină și era oferită zeilor în timpul ceremoniilor religioase.

De-a lungul timpului, rețeta plăcintei cu mere s-a răspândit în diferite părți ale lumii și a evoluat în funcție de cultura și ingredientele locale. În Europa medievală, plăcinta cu mere a devenit populară în special în Anglia și Franța, unde era servită la curtea regală și la evenimente speciale.

În prezent, plăcinta cu mere este un desert apreciat în multe țări din lume. În Statele Unite, de exemplu, este un simbol al bucătăriei americane și este adesea asociată cu sărbătorile de Ziua Recunoștinței. În Marea Britanie, plăcinta cu mere face parte din tradiția culinară engleză și este adesea servită cu cremă sau înghețată.

În România, plăcinta cu mere este un desert tradițional și este frecvent preparată în toate regiunile țării. Este adesea gătită în timpul toamnei, când merele sunt la apogeu în ceea ce privește gustul și prospețimea. Plăcinta cu mere este un desert iubit de români și este adesea asociată cu momente fericite și cu farmecul gustului de acasă.

Placinta cu mere si inghetata de vanilie cu caramel

Ingredientele necesare pentru prepararea plăcintei cu mere

Ingredientele necesare pentru prepararea plăcintei cu mere sunt esențiale pentru obținerea unui desert delicios. În noul Profi vei găsi toate aceste ingrediente pentru rețeta tradițională de plăcintă cu mere, așa că iată de ce vei avea nevoie pentru a pregăti o tavă cu plăcintă tradițională, cu foi din aluat făcute în casă! 

Ingrediente pentru aluat 

  • 1 kg de făină din gama Proxi
  • 2 ouă din gama O&O
  • 200 ml de apă; 
  • 100 ml de ulei; 
  • un praf de sare. 

Ingrediente pentru umplutură

  • 2 kg de mere din gama Proaspete de la noi
  • sucul de la o lămâie; 
  • 300 g de zahăr; 
  • 100 g de unt cu 60% grăsime; 
  • 1 lingură de scorțișoară. 

În plus

  • 50 ml de ulei pentru uns; 
  • 100 g de zahăr pudră. 

Pentru a obține cea mai bună plăcintă cu mere este important să alegi produse de calitate. Alege mere proaspete, ferme și suculente. Varietățile mai dulci vor oferi un gust mai plăcut, în timp ce cele mai acide vor aduce o notă de prospețime. Evită merele moi sau deteriorate. De asemenea, optează pentru o făină de calitate, cu un conținut ridicat de gluten. Aceasta va asigura o textură mai pufoasă și o crustă crocantă a plăcintei. Untul de calitate, cu 60% grăsime, tăiat cubulețe va asigura o textură fragedă aluatului. Cât despre zahăr, este recomandat să folosești un zahăr fin pentru prăjituri, care să se dizolve rapid în umplutură. 

Curatare mere pentru placinta

Cum se prepară plăcinta cu mere după rețeta tradițională

Ai ales deja toate ingredientele menționate în lista de mai sus din gama de produse Profi? Atunci a venit momentul să le dispui pe toate pe blatul din bucătărie, întrucât în rândurile următoare te vom purta prin toate etapele de preparare ale rețetei de plăcintă cu mere tradițională. Să pornim cuptorul! 

Prepararea umpluturii pentru plăcinta cu mere 

Vom da startul rețetei de plăcintă cu mere prin prepararea umpluturii. Aceasta se prepară la început pentru a avea timp să se răcească până în momentul montării plăcintei. Așadar, spală bine merele și dă-le pe răzătoarea mare. Noi am ales să nu înlăturăm coaja merelor, însă o poți face dacă dorești, înainte de a da merele pe răzătoare. 

Merele răzuite se vor pune într-o crăticioară și se va adăuga peste aceste sucul de lămâie și zahărul. Călește merele la foc mic, amestecând constant, până ce se evaporă zeama lăsată. Acest proces de călire a merelor poate dura 20-25 de minute, în funcție de cât de zemoase sunt merele. Când acestea s-au călit suficient, se ia cratița de pe foc și se adaugă untul, apoi se amestecă totul până când acesta se topește. Apoi se adaugă pudra de scorțișoară, se omogenizează umplutura și se lasă la răcit. 

Prepararea foilor de aluat pentru plăcintă

Acum urmează etapa pentru care vei avea nevoie de ceva răbdare și puțină îndemânare în prepararea aluatului de plăcintă. Adaugă într-un bol ouăle, apa, uleiul și un praf de sare, apoi bate-le cu mixerul la viteză medie. Se adaugă în ploaie făina, amestecând bine. În momentul în care aluatul începe să se îngroașe, se va frământa cu mâna sau se va transfera aluatul într-un robot de bucătărie prevăzut cu cârling pentru frământarea aluatului. În acest timp se va mai adăuga făină până când vei obține un aluat legat, omogen și nelipicios. 

Înfășoară aluatul într-o folie din plastic și lasă-l să se odihnească la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Scoate apoi aluatul de la rece și împarte-l în 3 porții egale. Se ia apoi pe rând fiecare bucată de aluat și se va împărți, la rândul ei, în 3 părți egale, pe care le vei întinde pe rând cu sucitorul, pe masa de lucru, în foi cât mai subțiri. Aceste foi trebuie să fie de 2 ori mai lungi decât lungimea tăvii de copt și trebuie să aibă o lățime de 3-4 palme. 

În timpul prelucrării foilor de plăcintă se va înfăina blatul de lucru și suprafața foilor, pentru a nu se lipi. Pe măsură ce întinzi foile de plăcintă, așează-le deoparte, unele peste altele, separându-le cu hârtie de copt. 

Asamblarea și coacerea plăcintei cu mere

Odată ce ai pregătit și foile de plăcintă, încinge cuptorul la 175 de grade Celsius, apoi unge tava de copt cu puțin ulei și pudreaz-o cu făină. Așează pe blatul de bucătărie o foaie de plăcintă și unge-o cu ulei. Peste aceasta se va suprapune și cea de-a doua foaie, pe care o vei unge de asemenea cu ulei. Se suprapune și cea de-a treia foaie, iar peste aceasta se întinde o treime din cantitatea de umplutură de mere. Umplutura se va întinde pe suprafața întregii foi. 

Rulează apoi plăcinta cu mere și taie ruloul în jumătate, pentru a obține rulouri de dimensiunea tăvii. Sigilează capetele acestora pentru a nu curge umplutura și așează-le în tavă, unul lângă altul. Procedează la fel și cu restul foilor de plăcintă și umplutura rămasă. În total vei obține 6 rulouri, care se vor așeza în tavă unele lângă altele și se vor unge cu ulei. 

Dă tavă cu plăcintă de mere la cuptor și coace plăcinta pentru aproximativ 40 de minute, în funcție de cuptor. Plăcinta este gata când rulourile vor fi rumenite frumos la suprafață. Dacă este nevoie, poți întoarce tava cu plăcintă la jumătatea timpului de coacere. Scoate apoi tava din cuptor, lasă plăcinta să se răcorească, apoi taie rulourile în bucăți potrivite și pudrează-le cu zahăr pudră. Rețeta de plăcintă cu mere este gata! 

Coacerea placintei cu mere

Sfaturi pentru servirea plăcintei cu mere

Ai nevoie de sugestii despre cum să servești plăcinta cu mere pentru a-i evidenția gustul și a impresiona invitații? Descoperă în continuare câteva recomandări delicioase pentru servirea acestui deliciu tradițional de toamnă!

  • Servește plăcinta de mere cu înghețată sau frișcă 

Pentru un plus de savoare, poți adăuga o cupă de înghețată de vanilie sau frișcă deasupra plăcintei cu mere. Aceasta va crea un contrast plăcut de texturi și va adăuga o notă răcoritoare și dulce. Asigură-te că ingredientele folosite sunt de calitate pentru a obține cel mai bun rezultat.

  • Alege un platou atractiv pentru servire 

O plăcintă cu mere bine prezentată poate face minuni pentru a impresiona invitații. Începe prin a alege un platou de servire atractiv, care să pună în valoare plăcinta și să adauge un plus de eleganță mesei.

  • Decorează plăcinta cu frunze de mentă 

Poți decora plăcinta cu frunze de mentă proaspete sau feliuțe subțiri de măr pentru a-i da un aspect mai atrăgător și apetisant. De asemenea, poți presăra puțin zahăr pudră pe deasupra pentru a-i oferi un aspect deosebit și un plus de dulceață.

  • Alege băuturi potrivite pentru servirea plăcintei 

Un aspect important în servirea plăcintei cu mere este alegerea băuturii potrivite pentru a acompania desertul. În funcție de gusturile invitaților, poți recomanda un ceai cald, cum ar fi ceaiul de mere sau de vanilie. Acesta poate fi o alegere potrivită pentru a completa gustul dulce și aromat al plăcintei cu mere. De asemenea, o cafea neagră sau un cappuccino pot fi opțiuni delicioase pentru a însoți desertul.

Servirea placintei cu mere

După o călătorie prin istoria și originea plăcintei cu mere și după ce am explorat împreună ingredientele necesare și modul de preparare, putem considera că aceasta este cu adevărat deliciul toamnei în farfurie. Acum că ai toate instrumentele necesare pentru a pregăti acest desert minunat, te încurajăm să te bucuri de gustul și aroma toamnei în propria bucătărie. Și dacă-ți mai rămân câteva mere, poate chiar să încerci și un delicios tort de mere cu gustul copilăriei! 

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

22 decembrie 2022

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Colțunași cu brânză: Rețeta tradițională și savuroasă

03 august 2023

Știi deja că noi, la Profi, suntem mari iubitori ai preparatelor tradiționale, cu atât mai mult atunci când vine vorba de desert. Și tocmai în ideea de a te face să descoperi gustul autentic al tradiției culinare românești, vom continua astăzi seria de rețete cu un preparat simplu și delicios: colțunași cu brânză dulce. Rețeta este […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult