Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta în cui când te gândești la asemenea preparate delicioase. Și astăzi ne dorim să continuăm această călătorie culinară prin Italia și să-ți dezvăluim secretele uneia dintre cele mai cunoscute și iubite mâncăruri italienești – lasagna.

 

Prin urmare, în articolul următor îți vom prezenta una dintre rețetele noastre preferate din bucătăria italiană și anume rețeta de lasagna clasică sau lasagna bolognese, așa cum este ea denumită de italieni. Va rezulta un preparat atât de gustos și de suculent, încât întreaga familie se va îndrăgosti de aromele sale. Învață alături de Profi cum să prepari o lasagna clasică delicioasă în propria bucătărie! 

Lasagna, un simbol al gastronomiei italiene 

Lasagna este un preparat care ocupă o poziție centrală în cultura culinară italiană, reprezentând un adevărat simbol al tradiției și ospitalității italiene. Ea este mult mai mult decât o simplă mâncare, reprezentând un simbol al tradiției și ospitalității italiene. Lasagna este asociată cu mesele în familie și cu momentele de bucurie petrecute alături de cei dragi. 

Ceea ce face lasagna atât de specială sunt caracteristicile unice care o definesc. Aceasta implică utilizarea pastelor proaspete, care sunt stratificate cu sosuri bogate, brânzeturi aromate și carne savuroasă. Combinația acestor ingrediente și modul în care sunt îmbinate în straturi creează un gust complex și savuros. 

Popularitatea lasagnei a depășit granițele Italiei și a devenit cunoscută și iubită la nivel global. Aceasta se datorează apelului său universal și versatilității, care a permis diferitelor culturi să adapteze rețeta în propriul lor stil. În prezent pot fi găsite variante ale rețetei de lasagna în bucătăriile din întreaga lume, fiecare cu propriile ingrediente și tehnici de preparare. 

Lasagna

Ingrediente pentru rețeta clasică de lasagna

Acum că te-am introdus deja în lumea bucătăriei italienești și ți-am descris motivele pentru care lasagna după rețeta clasică este considerată un simbol al Italiei, îți vom prezenta în cele ce urmează lista de ingrediente necesare pentru a prepara lasagna după rețeta clasică italienească. Iată ingredientele de care vei avea nevoie pentru aproximativ 6-8 porții de lasagna: 

Ingrediente pentru sos bolognese 

  • 1 kg de carne de vită tocată din gama Ferma din deal
  • 1 ceapă medie, curățată ș tăiată cubulețe mici;
  • 1 morcov mare, curățat și tăiat cubulețe mici, din gama Proaspete de la noi
  • 1 tulpină de țelină, tăiată cubulețe; 
  • 800 g de roșii la cutie sau roșii proaspete decojite și tăiate cubulețe; 
  • 1-2 frunze de dafin; 
  • Câteva frunze de busuioc proaspăt; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • sare și piper, după gust. 

Ingrediente pentru sos bechamel

  • 40 g de unt din gama Proxi
  • 3 linguri de făină; 
  • 1 litru de lapte; 
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă; 
  • sare și piper; 
  • 20 g de parmezan. 

Alte ingrediente pentru lasagna clasică 

  • 16-18 foi pentru lasagna; 
  • 50 g de parmezan ras; 
  • 200 g de mozzarella; 
  • Frunze de busuioc, pentru decor. 

Știm că lista de ingrediente pentru rețeta clasică de lasagna poate părea interminabilă, însă vei găsi toate acestea în noul Profi, așa că poți achiziționa toate ingredientele dintr-un singur supermarket. Și la cele mai bune oferte, dacă îți vei descărca aplicația Profi

Ingrediente pentru lasagna clasică 

Cum se face lasagna: rețeta clasică pas cu pas 

Acum că ai achiziționat deja toate ingredientele pentru rețeta clasică de lasagna din gama de produse de la Profi, îți vom detalia în rândurile următoare pașii de preparare al acestui savuros preparat italienesc. Iată cum se face lasagna după rețeta clasică cu sos Bolognese! 

Prepararea sosului Bolognese pentru lasagna 

Vom începe rețeta de lasagna cu prepararea savurosului sos bolognese. Încinge o cratiță la foc mare și adaugă în ea uleiul de măsline. Ulterior se adaugă în cratiță ceapa, morcovul și țelina tăiate cubulețe, apoi se condimentează cu sare și piper și se călesc legumele pentru 4-5 minute. După aceasta, legumele sotate se scot pe o farfurie. 

În aceeași cratiță se vor mai adăuga 2 linguri de ulei și se va transfera carnea tocată. Călește carnea la foc mare până ce se evaporă toată apa, circa 5-7 minute. Apoi adaugă vinul peste carne și așteaptă până se va evapora lichidul, în aproximativ 10 minute. Adaugă din nou legumele călite în cratiță, toarnă sucul de roșii și 100 mililitri de apă, alături de frunzele de dafin, busuioc, sare și piper. 

Amestecă bine toate ingredientele și adu sosul bolognese la punctul de fierbere, după care micșorează flacăra. Pune capacul cratiței și lasă-l să se coacă pentru aproximativ 1 oră și jumătate, amestecând din când în când. După ce a trecut acest timp, sosul bolognese trebuie să aibă o consistență groasă. Dacă sosul mai are nevoie să se evapore apa, îl mai poți lăsa puțin pe foc, însă fără capac. 

Sosul Bolognese pentru lasagna 

Prepararea sosului Bechamel pentru lasagna 

Odată ce ai încheiat cu prepararea sosului Bolognese pentru rețeta clasică de lasagna, urmează prepararea sosului Bechamel. Poți începe să-l prepari chiar cu 10 minute înainte ca sosul bolognese să fie gata, pentru ca acestea să poată fi finalizate aproape simultan. Încinge la foc mic o cratiță încăpătoare, apoi pune untul să se topească. Când untul s-a topit adaugă făina și amestecă încontinuu, pentru a coace făina. 

Toarnă apoi treptat laptele și amestecă bine cu un tel, pentru a evita formarea cocoloașelor. Lasă sosul pe foc pentru 10-15 minute, amestecând constant. Când sosul a obținut o consistență mai groasă, se vor adăuga în cratiță, pe rând, nucșoara rasă, parmezanul, sarea și piperul. Se amestecă bine și se mai lasă sosul Bechamel pe foc pentru 2-3 minute. 

Asamblarea lasagnei clasice 

Odată ce sosurile pentru rețeta clasică de lasagna au fost pregătite, a venit momentul să începi asamblarea lasagnei. Ia o tavă de copt și întinde la baza tăvii un polonic de sos Bechamel, după care acoperă baza cu 4 foi pentru lasagna. Deasupra foilor de lasagna se va întinde, într-un prim strat, 1/3 din sosul Bolognese, după care se toarnă peste acesta un polonic de sos Bechamel. Se va răzui pe deasupra puțin parmezan. Pentru cel de-al doilea strat se vor pune pe deasupra alte 4 foi de lasagna și se repetă aceeași procedură. 

Pentru al treilea strat se vor folosi alte 4 foi de lasagna și pe toată suprafața acestora se va turna sosul Bolognese rămas, 1 polonic de sos Bechamel și parmezan. Acoperă totul cu alte 4 foi de lasagna și, pentru cel de-al patrulea strat, acoperă totul cu sosul Bechamel rămas. 

Coacerea lasagnei la cuptor

Odată finalizată asamblarea acestui preparat, acoperă tava cu o folie din aluminiu și coace lasagna la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute. Scoate apoi lasagna din cuptor, îndepărtează folia de aluminiu, acoperă totul cu mozzarella tăiată felii și cu parmezan răzuit. Dă din nou tava la cuptor la 180 de grade Celsius cu ventilator pentru alte 20 de minute sau până când lasagna clasică se rumenește frumos pe deasupra. 

Scoate lasagna din cuptor și las-o să se răcorească pentru 20-25 de minute, apoi servește-o cu poftă alături de cei dragi! 

Coacerea lasagnei la cuptor

Rețeta clasică de lasagna poate că nu este cea mai simplă rețetă italienească pe care ai încercat-o până acum, însă cu siguranță timpul petrecut în bucătărie va fi încununat cu laude din partea tuturor pofticioșilor de la masă. Parcurge și tu etapele de preparare ale acestui deliciu din bucătăria italiană și cu siguranță vei obține un deliciu culinar, perfect de servit alături de cel mai bun vin roșu din colecția de vinuri de la Profi!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Tocăniță de cartofi: Rețeta delicioasă de post

28 noiembrie 2022

Fie că ai în plan să măreşti lista rețetelor de post cu care deja te-am obișnuit, fie că dorești o garnitură gustoasă pentru chifteluțe, carne la grătar sau cârnați, rețeta de tocăniță de cartofi este una cu adevărat delicioasă. Această rețetă de mâncare de cartofi este una simplă și rapidă şi va intra în “repertoriul […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Ceafă de porc: 3 rețete simple și gustoase

23 noiembrie 2022

Îți place mult carnea de porc și dorești să-i încânți pe cei dragi cu preparate cât mai apetisante și gustoase? Ceafa de porc este una dintre cele mai populare opțiuni pentru rețetele pe bază de carne de porc, căci bucățile rumene, fragede și aromate pot fi gătite în atât de multe moduri, fie la cuptor, […]

Citește mai mult

Cum să prepari shaorma de casă ca un profesionist: Pas cu pas

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preferințele românilor în materie de mâncare, există un preparat care se bucură de o popularitate impresionantă – shaorma. Este imposibil ca atunci când ți se face poftă de o shaorma ca la carte, să nu te așezi într-o coadă lungă de pofticioși, care abia așteaptă să savureze acest preparat cu […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult