Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact același efect îl are și rețeta de ciorbă de burtă, cu atât mai mult cu cât are o tradiție bogată în pregătirea meselor de sărbătoare. 

Așa că dacă nu ai mai gătit până acum ciorbă de burtă sau, pur și simplu, ești un căutarea unei noi provocări culinare, te invităm să descoperi în articolul de astăzi secretele rețetei de ciorbă de burtă, acest deliciu adânc înrădăcinat în tradițiile gastronomice românești. Ești gata să descoperi ingredientele pentru o ciorbă de burtă ca la mama acasă, dar și modul de preparare al acestei rețete tradiționale? Profi este gata să ți le dezvăluie! 

Originea ciorbei de burtă

Ciorba de burtă este considerată un fel de mâncare tradițional românesc, dar există teorii conform cărora ar putea avea origini turcești. Se crede că ciorba de burtă a fost adusă în România în perioada otomană, când Imperiul Otoman se întindea pe o mare parte a peninsulei Balcanice. Turcii aveau obiceiul de a găti și consuma ciorbă de burtă, iar această tradiție s-a răspândit și în teritoriile cucerite, inclusiv în România.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, rețeta ciorbei de burtă s-a adaptat și a evoluat în funcție de preferințele și ingredientele disponibile în regiune. Astfel, putem spune că a apărut o versiune românească distinctă a acestui preparat culinar, cunoscut în bucătăria turcească sub denumirea de İşkembe Çorbası.

Popularitatea ciorbei de burtă este incontestabilă în România. Este un preparat apreciat și consumat în toată țara, iar existența unor festivaluri dedicate exclusiv acestei ciorbe demonstrează importanța pe care o are în cultura culinară a țării. Totodată, ciorba de burtă a fost adoptată și adaptată și de alte culturi, devenind astfel un fel de mâncare internațional.

În ceea ce privește semnificația culturală și simbolică, ciorba de burtă are un loc special în societatea românească. Nu doar că este considerată o mâncare tradițională, ci este și asociată cu anumite obiceiuri și credințe. De exemplu, se spune că ciorba de burtă este un remediu eficient împotriva mahmurelii și este adesea servită în dimineața de după petreceri sau evenimente festive.

Originea ciorbei de burtă

Ingredientele pentru ciorba de burtă

Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc cu un gust bogat și intens. Pentru a pregăti aproximativ 5-6 porții de ciorbă de burtă sunt necesare următoarele ingrediente, pe care le vei găsi în noul Profi

  • 500 g de oase de vită; 
  • 1 kg de burtă congelată sau proaspătă; 
  • 1-2 foi de dafin; 
  • 1/2 lingură de boabe de piper negru; 
  • 2 litri de apă rece; 
  • 2 lingurițe rase de sare; 
  • 1 morcov mic ras, călit în ulei, din gama Proaspete de la noi
  • 6-7 căței de usturoi zdrobiți; 
  • 3 gălbenușuri de ou din gama O&O
  • 200 ml de smântână lichidă pentru gătit.

Pentru servire

Pentru a obține gustul autentic al ciorbei de burtă, este important să folosim burtă de vită proaspătă și de la un animal sănătos. Aceasta trebuie curățată și pregătită corespunzător înainte de utilizare. Alte ingrediente esențiale includ smântână și ouă, care adaugă cremozitate preparatului. Oțetul este folosit pentru a-i conferi ciorbei un gust acru, iar legumele precum morcovii și usturoiul adaugă savoare și textură. Condimentele, precum sare, piperul și foile de dafin, completează gustul și aroma ciorbei de burtă. 

Calitatea ingredientelor este esențială pentru a obține o ciorbă de burtă delicioasă, prin urmare este important să alegi toate aceste ingrediente din gama de produse de la Profi, pentru a obține o ciorbă de burtă aromată, după rețeta tradițională. 

Ciorbă de burtă

Cum se face ciorba de burtă după rețeta tradițională românească

Acum că ai achiziționat toate ingredientele din magazinul Profi și le ai la îndemână pe blatul din bucătărie, hai să dăm startul rețetei de ciorbă de burtă cu arome din bucătăria românească. Iată care sunt etapele de preparare ale ciorbei de burtă după rețeta clasică! 

Pregătirea supei de oase 

Desigur, există și rețeta de ciorbă de burtă prefiartă fără oase, însă ciorba de burtă pe care o vom găti astăzi are la bază oasele de vită, care oferă preparatului o consistență cremoasă. Pentru început, așează oasele de vită într-o oală largă, împreună cu 2 litri de apă rece, sare, foi de dafin și boabe de piper. Pune oala pe foc și așteaptă să fiarbă. Culege spuma de la suprafață pe măsură ce se formează și redu focul la mediu-minim, apoi acoperă oala pe jumătate cu un capac. 

Lasă oasele de vită să fiarbă pentru aproximativ 2 ore. La final, stinge focul, scoate oasele și strecoară supa, transferând-o într-o oală curată. Până fierbe supa de oase, vei avea timp să te ocupi și de burtă. 

Pregătirea bucăților de burtă 

Dacă alegi să prepari această rețetă cu burtă proaspătă, trebuie să te asiguri că aceasta este bine curățată în prealabil și spălată corespunzător. Noi am ales să preparăm rețeta cu ciorbă de burtă prefiartă și congelată. Prin urmare, după decongelare, pune bucățile de burtă într-un castron încăpător și clătește-le bine în mai multe ape reci. Scurge burta într-o strecurătoare și adaugă bucățile de burtă în supa filtrată la pasul anterior. 

Pune oala din nou pe foc și adu supa și bucățile de burtă la fierbere. Burta, fiind deja prefiartă, nu va avea nevoie de mai mult de 20-30 de minute de fierbere. 

Gătirea morcovului pentru ciorba de burtă 

Până în momentul în care ciorba de burtă ajunge din nou la punctul de fierbere, curăță și spală bine morcovul, apoi dă-l pe răzătoarea fină și pune-l într-o cratiță, alături de puțin ulei. Călește morcovul la foc mic timp de circa 10 minute, amestecând continuu. Acest proces îi va intensifica nuanța, gustul dulce și aroma, schimbându-i în același timp și textura. 

Adaugă apoi morcovul ras și călit în oala cu ciorbă de burtă și mai lasă totul să fiarbă pentru 15 minute. 

Cum se drege ciorba de burtă prefiartă cu smântână și gălbenușuri? 

După ce ciorba de burtă a fiert suficient, stinge focul de sub oală și curăță cățeii de usturoi. Zdrobește apoi usturoiul și amestecă-l într-un bol cu apă rece. Toarnă apoi usturoiul în oala cu ciorbă și amestecă bine. Separă apoi gălbenușurile și pune-le într-un alt castron alături de smântâna lichidă. Amestecă-le bine cu ajutorul unui tel, adaugă un praf de sare și temperează apoi treptat amestecul, turnând câte un polonic de supă fierbinte peste el. 

Amestecă bine după fiecare porție de supă adăugată. La final toarnă acest amestec înapoi în oala de ciorbă și amestecă toate ingredientele. În acest mod, gălbenușurile nu se vor coagula de la șocul termic, cu atât mai mult cu cât am folosit și smântână pentru gătit, care nu se brânzește. 

Ciorba de burtă prefiartă cu smântână și gălbenușuri

Cum se servește ciorba de burtă după rețeta tradițională? 

Ciorba de burtă este una omogenă și cremoasă, de o culoare galben intens de la morcovul ras. Ea poate fi servită de îndată ce rețeta s-a încheiat, urmând ca fiecare pofticios din jurul mesei să adauge direct în farfurie câte o lingură de oțet. În mod tradițional, ciorba de burtă este servită cu ardei iute și cu felii proaspete de pâine de casă scoasă din cuptor. Pentru un plus de savoare, se poate adăuga și smântână deasupra ciorbei, în funcție de preferințe. 

De asemenea, ciorba de burtă poate fi servită și alături de crutoane crocante de pâine și verdeață proaspătă, cum ar fi mărarul, pentru un plus de prospețime și textură. 

Ești gata să duci mai departe tradiția culinară românească și să prepari și tu pentru cei dragi o ciorbă de burtă ca la carte? Descarcă-ți aplicația Profi pentru a te putea bucura de cele mai bune promoții la ingredientele pentru ciorba de burtă, dar și pentru alte rețete tradiționale de pe blogul Profi. Ciorba de burtă este mai mult decât un preparat culinar gustos, ci o delicioasă tradiție românească! 

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

17 ianuarie 2023

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit […]

Citește mai mult

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

28 noiembrie 2022

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță […]

Citește mai mult

Delicii crocante: 3 rețete de cartofi dulci prăjiți

17 noiembrie 2023

Știm că preparatele prăjite nu sunt cel mai bun aliat al siluetei și nu sunt nici cele mai sănătoase opțiuni pe care le poți integra în meniul zilnic. Însă, din când în când, tuturor ni se face poftă de cartofi prăjiți, pe care să-i savurăm alături de cele mai bune preparate din carne, fie că […]

Citește mai mult

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

27 martie 2024

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le […]

Citește mai mult

Top 5 rețete delicioase de supă cremă de legume

03 noiembrie 2022

O supă cremă de legume este întotdeauna o idee bună, mai ales în momentele în care nu ai prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie. Sățioasă și bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru organism, supa cremă de legume este, pe deasupra, și un adevărat deliciu culinar, extrem de ușor de […]

Citește mai mult

Burger de vită făcut în casă: rețete și sfaturi pentru preparare

02 martie 2023

Puține sunt preparatele care ne aduc mai multă bucurie în suflet decât burgerii și pastele. Și cum despre paste ți-am tot vorbit, căci am gătit împreună cele mai delicioase paste carbonara și paste cu ton, astăzi a venit rândul rețetelor de burgeri de casă să fie incluse în meniul pentru masa de prânz sau cină. […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Paste Bolognese: Descoperă rețeta tradițională italiană

16 noiembrie 2023

De fiecare dată când ducem lipsă de idei în pregătirea meniului zilnic, ne găsim inspirația în varietatea de rețete din bucătăria italiană. Și sunt întotdeauna rețete cu care nu vei avea cum să dai greș, fie că vorbim despre delicioasele paste carbonara, fie despre rețeta clasică de lasagna, preparată în stil italian. Și este atât de simplu […]

Citește mai mult