Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le poți servi în perioadele de post și nu numai. Și dacă tot a venit vorba de lobodă, acest ingredient poate fi folosit cu succes și în rețeta de ciorbă de sfeclă roșie, pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare.

Cu rădăcini în bucătăria ucraineană și cunoscută ca borș ucrainean de sfeclă roșie, ciorba de sfeclă roșie are o aromă inconfundabilă și este un deliciu culinar îmbogățit că o mulțime de nutrienți importanți pentru organism. Află în continuare cum poți prepara ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională și descoperă beneficiile uimitoare ale sfeclei roșii pentru sănătate!

Ingrediente pentru rețeta de ciorbă de sfeclă roșie

Primul pas în prepararea unei delicioase ciorbe de sfeclă roșie este cunoașterea ingredientelor necesare. Fără îndoială, cel mai important ingredient este sfecla roșie. Aceasta adaugă ciorbei o culoare vibrantă și un gust unic. Pe lângă sfeclă, vei avea nevoie și de alte ingrediente pentru a obține o ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională de borș ucrainean cu sfeclă. Iată de ce ingrediente din magazinul Profi vei avea nevoie pentru acest preparat tradițional cu origini ucrainiene:

  • 1 ceapă mare; 
  • 1 morcov; 
  • 1 felie de țelină; 
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac; 
  • 1 fir de praz; 
  • 1 ardei gras; 
  • 3 cartofi medii; 
  • 1 sfeclă roșie mare; 
  • 2 legături de ștevie, lobodă sau urzici; 
  • 250 ml de suc de roșii; 
  • 350-400 ml de borș; 
  • sare, piper și cimbru uscat, după gust; 
  • leuștean sau pătrunjel proaspăt, pentru servire; 
  • 3 litri de apă; 
  • smântână și ou bătut, pentru dres ciorba (opțional). 

Ca în orice altă rețetă de ciorbă de post, și rețeta de ciorbă de sfeclă roșie conține diverse legume de sezon care, pe lângă gustul și culorile inconfundabile, aduc și un aport însemnat de vitamine. Gustul rețetei de ciorbă de sfeclă roșie poate fi, așadar, îmbogățit prin adăugarea rădăcinoaselor, dar și cu ajutorul unor verdețuri de primăvară precum ștevia, urzicile sau ceapa verde. 

Din lista de ingrediente de mai sus pot fi obținute aproximativ 5-6 porții de borș de sfeclă roșie, însă acestea pot fi adaptate în funcție de numărul pofticioșilor de la masă.

Ingrediente pentru ciorba de sfacla rosie

Cum prepari ciorba de sfeclă roșie după rețeta tradițională

Ai achiziționat deja toate ingredientele necesare din gama de produse de la Profi? Atunci nu mai rămâne decât să te purtăm prin etapele de preparare ale acestei delicioase ciorbe de sfeclă roșie, așa cum este ea preparată în țara de origine – Ucraina. Iată cum poți găti și tu ciorba de sfeclă roșie după rețeta de borș ucrainean cu sfeclă roșie!

Pregătirea legumelor pentru ciorbă 

Prepararea ciorbei de sfeclă roșie începe cu pregătirea ingredientelor. Prin urmare, curăță ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel, apoi taie-le cuburi. De asemenea, curăță cartofii și sfecla roșie, apoi taie-le și pe acestea în cuburi. Pentru a se potrivi cel mai bine în ciorbă, sfecla roșie trebuie tăiată în cuburi de dimensiuni medii. Pentru această rețetă noi am ales frunze de lobodă, așa că le vom toca mărunt și pe acestea, alături de pătrunjel, pe care-l vom toca fin. 

Gătirea ciorbei de sfeclă roșie

Acum că toate ingredientele sunt pregătite, pune uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și călește legumele pentru aproximativ 5 minute, până când se înmoaie. Adaugă apoi în oală 3 litri de apă, alături de cartofii și sfecla roșie tăiate cuburi. Asezonează ciorba de sfeclă roșie cu sare, piper și cimbru uscat, după gust, apoi lasă legumele să fiarbă pentru 20-30 de minute, până când au fiert suficient. 

Potrivește apoi gustul ciorbei de sare și adaugă în oală frunzele de lobodă tocate mărunt, împreună cu sucul de roșii făcut în casă și borșul încălzit în prealabil. Lasă ciorba de sfeclă roșie să mai fiarbă pentru aproximativ 10 minute la foc mic, apoi stinge focul și presară pătrunjel sau leuștean proaspăt, tocat mărunt. Servește borșul de sfeclă roșie alături de ceapă verde și mămăligă, așa cum este el servit în mod tradițional!

Prepararea ciorbei de sfacla rosie

Variații ale rețetei de ciorbă de sfeclă roșie

Variațiile de ciorbă de sfeclă roșie pot îmbogăți experiența culinară și pot oferi o variantă nouă și interesantă a acestui preparat tradițional. Iată care sunt modificările pe care le poți aduce rețetei tradiționale de ciorbă de sfeclă roșie, pentru diversificare în bucătărie!

Borș de sfeclă roșie cu proteine 

O primă posibilitate de a varia rețeta este introducerea unor proteine diferite. Chiar dacă ciorba de sfeclă roșie este preparată în mod tradițional din legume, adăugarea unor surse de proteine poate îmbogăți gustul și textura. Astfel, adăugarea de carne de pui sau carne de vită din gama Ferma din Deal la rețeta tradițională poate fi o idee excelentă. 

Borș de sfeclă roșie cu diverse condimente și ierburi 

Experimentarea cu diverse condimente și ierburi poate oferi un gust unic preparatului. În timp ce pătrunjelul și mărarul sunt cele mai comune ierburi folosite în rețeta tradițională, alte condimente precum cimbru, coriandru sau ghimbir pot adăuga un plus de savoare. Folosirea unei game largi de condimente și ierburi poate îmbunătăți nu doar gustul, dar și profilul nutrițional al mâncării.

Borș de sfeclă roșie cu diferite legume și verdețuri 

Adăugarea de legume suplimentare este o altă modalitate de a varia rețeta. Deși sfecla roșie este ingredientul principal, adăugarea de morcovi, cartofi, ardei sau fasole verde poate îmbogăți gustul și textura ciorbei. Desigur, orice legumă din rețetă poate fi înlocuită sau omisă. De pildă, poți folosi rădăcină de păstârnac în locul pătrunjelului, poți renunța la praz sau poți adăuga în ciorbă și frunze de lobodă proaspătă. 

Ciorbă de sfeclă roșie cu zeamă de varză 

Chiar și borșul din ciorba tradițională de sfeclă roșie poate fi înlocuit cu zeamă de varză sau zeamă de la murături. Dacă nu îți plac ciorbele acre, poți omite borșul și poți alege să dregi ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână, așa cum se procedează și în cazul ciorbei rădăuțene.

Ciorba de sfacla rosie cu zeama de varza

Beneficiile consumului de sfeclă roșie

Ciorba de sfeclă roșie este nu doar delicioasă, ci și foarte nutritivă. Acest aport de nutrienți este datorat în mare parte sfeclei roșii, cu beneficii uimitoare pentru sănătatea organismului. Așa că dacă ai nevoie de motive în plus pentru care merită să prepari și tu ciorbă de sfeclă roșie, descoperă în continuare care sunt beneficiile sfeclei roșii!

  • Sfecla roșie este bogată în antioxidanți 

Sfecla roșie este considerată una dintre cele mai puternice legume antioxidante. Acest lucru înseamnă că aceasta poate ajuta organismul să combată efectele dăunătoare ale oxidării. Compușii vegetali responsabili pentru culoarea purpurie a sfeclei au capacități antioxidante și antiinflamatorii ridicate [1]. 

  • Sfecla roșie poate avea proprietăți antiinflamatorii 

Unele cercetări sugerează că betalainele – familia de pigmenți naturali de culoare din care face parte betacianina, pot ajuta la reducerea simptomelor inflamațiilor din organism [1]. 

  • Sfecla roșie poate reduce tensiunea arterială 

Sfecla roșie este bogată în compuși numiți nitrați, care transformă această leguminoasă într-o prietenă a sistemului cardiovascular. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce tensiunea arterială [1]. 

  • Sfecla roșie poate îmbunătăți sănătatea digestivă 

Această leguminoasă este bogată în fibre, care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, poate ajuta la promovarea unui mediu sănătos în intestin. În plus, sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse vegetale de glutamină, un aminoacid esențial pentru menținerea mucoasei intestinale [1]. 

  • Sfecla roșie poate îmbunătăți performanța sportivă

Este demonstrat că sfecla roșie poate susține rezistența la exerciții fizice și poate îmbunătăți performanța sportivă. Atunci când mușchii sunt în stare de repaos după efort, nitrații din sfecla roșie ajută la transmiterea oxigenului în celulele musculare, promovând o recuperare eficientă [1].

Beneficiile ciorbei de sfacla rosie

Ciorba de sfeclă roșie, cu rădăcinile sale adânc înfipte în tradiția culinară este o mâncare plină de savoare și beneficii pentru sănătate. În plus, există o mulțime de variații ale acestei rețete, ceea ce îți oferă o diversitate uimitoare în bucătărie. Te încurajăm să prepari și tu această rețetă de ciorbă și să explorezi blogul Profi pentru mai multe rețete delicioase de ciorbă! 

Referințe: 

[1] nutritionist, Jo Williams – Registered. “Top 10 Health Benefits of Beetroot.” Top 5 Health Benefits of Beetroot | BBC Good Food, BBC Good Food, 25 Jan. 2024, www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot. Accessed 19 Feb. 2024. 

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult

Porchetta: rețeta italiană de friptură din carne de porc umplută cu ierburi aromate

27 martie 2024

Te pasionează gastronomia italiană și ești dornic să-ți îmbogățești cunoștințele culinare? Ei bine, astăzi îți vom face cunoștință cu rețeta de porchetta, o delicioasă specialitate culinară italiană. Această friptură din carne de porc, aromată intens cu ierburi și condimente, este un festin pentru papilele gustative și o bucurie pentru orice iubitor al mâncărurilor cu carne […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tocinei: pași simpli pentru un deliciu autentic

23 septembrie 2024

Dacă ești în căutarea unui preparat tradițional românesc, simplu de pregătit și extrem de gustos, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de tocinei. Aceste mici bucăți de răsfăț culinar, crocante la exterior și moi la interior, sunt o rețetă pe care bunicile noastre o preparau des, mai ales în sezonul rece.  Cu toate că sunt […]

Citește mai mult

Mâncare de praz cu măsline: o rețetă sănătoasă și plină de nutrienți

09 aprilie 2024

În căutarea unor opțiuni culinare sănătoase și delicioase, de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția către ingrediente mai puțin obișnuite, dar pline de potențial în ceea ce privește gustul și nutriția. Mâncarea de praz cu măsline este un exemplu perfect, îmbinând aroma dulceagă a prazului cu savoarea bogată a măslinelor pentru a crea o […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Rețeta clasică de lasagna: Un festin italian de arome și straturi suculente

21 august 2023

Atunci când vine vorba de bucătăria italiană, ideile de rețete delicioase par să nu aibă un început și un sfârșit. Și mai ales atunci când ne referim la rețete de pizza și paste cu un gust desăvârșit! De la celebrele paste carbonara, la cele mai diverse sortimente de pizza, este greu să reușești să-ți pui pofta […]

Citește mai mult

Rețete tradiționale cu rasol de porc: cum să păstrezi tradiția în bucătăria ta

03 decembrie 2024

Rasolul de porc este unul dintre acele preparate care evocă nostalgia meselor în familie, a sărbătorilor tradiționale și a gustului autentic românesc. Pregătit în diverse moduri – la cuptor, fiert sau chiar în slow cooker – acest preparat simplu, dar savuros, merită să fie păstrat în bucătăria ta.  Și cum știi foarte bine că suntem […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult