Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă tradițională și plină de savoare

Suntem siguri că nu de puține ori simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de nutrienți. Tocmai de aceea, ți-am oferit de-a lungul timpului pe blogul Profi cele mai delicioase rețete de ciorbă, pline de savoare și prospețime. Ciorba de lobodă, de pildă, este una dintre acele rețete reconfortante de ciorbă pe care le poți servi în perioadele de post și nu numai. Și dacă tot a venit vorba de lobodă, acest ingredient poate fi folosit cu succes și în rețeta de ciorbă de sfeclă roșie, pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare.

Cu rădăcini în bucătăria ucraineană și cunoscută ca borș ucrainean de sfeclă roșie, ciorba de sfeclă roșie are o aromă inconfundabilă și este un deliciu culinar îmbogățit că o mulțime de nutrienți importanți pentru organism. Află în continuare cum poți prepara ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională și descoperă beneficiile uimitoare ale sfeclei roșii pentru sănătate!

Ingrediente pentru rețeta de ciorbă de sfeclă roșie

Primul pas în prepararea unei delicioase ciorbe de sfeclă roșie este cunoașterea ingredientelor necesare. Fără îndoială, cel mai important ingredient este sfecla roșie. Aceasta adaugă ciorbei o culoare vibrantă și un gust unic. Pe lângă sfeclă, vei avea nevoie și de alte ingrediente pentru a obține o ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională de borș ucrainean cu sfeclă. Iată de ce ingrediente din magazinul Profi vei avea nevoie pentru acest preparat tradițional cu origini ucrainiene:

  • 1 ceapă mare; 
  • 1 morcov; 
  • 1 felie de țelină; 
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac; 
  • 1 fir de praz; 
  • 1 ardei gras; 
  • 3 cartofi medii; 
  • 1 sfeclă roșie mare; 
  • 2 legături de ștevie, lobodă sau urzici; 
  • 250 ml de suc de roșii; 
  • 350-400 ml de borș; 
  • sare, piper și cimbru uscat, după gust; 
  • leuștean sau pătrunjel proaspăt, pentru servire; 
  • 3 litri de apă; 
  • smântână și ou bătut, pentru dres ciorba (opțional). 

Ca în orice altă rețetă de ciorbă de post, și rețeta de ciorbă de sfeclă roșie conține diverse legume de sezon care, pe lângă gustul și culorile inconfundabile, aduc și un aport însemnat de vitamine. Gustul rețetei de ciorbă de sfeclă roșie poate fi, așadar, îmbogățit prin adăugarea rădăcinoaselor, dar și cu ajutorul unor verdețuri de primăvară precum ștevia, urzicile sau ceapa verde. 

Din lista de ingrediente de mai sus pot fi obținute aproximativ 5-6 porții de borș de sfeclă roșie, însă acestea pot fi adaptate în funcție de numărul pofticioșilor de la masă.

Ingrediente pentru ciorba de sfacla rosie

Cum prepari ciorba de sfeclă roșie după rețeta tradițională

Ai achiziționat deja toate ingredientele necesare din gama de produse de la Profi? Atunci nu mai rămâne decât să te purtăm prin etapele de preparare ale acestei delicioase ciorbe de sfeclă roșie, așa cum este ea preparată în țara de origine – Ucraina. Iată cum poți găti și tu ciorba de sfeclă roșie după rețeta de borș ucrainean cu sfeclă roșie!

Pregătirea legumelor pentru ciorbă 

Prepararea ciorbei de sfeclă roșie începe cu pregătirea ingredientelor. Prin urmare, curăță ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel, apoi taie-le cuburi. De asemenea, curăță cartofii și sfecla roșie, apoi taie-le și pe acestea în cuburi. Pentru a se potrivi cel mai bine în ciorbă, sfecla roșie trebuie tăiată în cuburi de dimensiuni medii. Pentru această rețetă noi am ales frunze de lobodă, așa că le vom toca mărunt și pe acestea, alături de pătrunjel, pe care-l vom toca fin. 

Gătirea ciorbei de sfeclă roșie

Acum că toate ingredientele sunt pregătite, pune uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și călește legumele pentru aproximativ 5 minute, până când se înmoaie. Adaugă apoi în oală 3 litri de apă, alături de cartofii și sfecla roșie tăiate cuburi. Asezonează ciorba de sfeclă roșie cu sare, piper și cimbru uscat, după gust, apoi lasă legumele să fiarbă pentru 20-30 de minute, până când au fiert suficient. 

Potrivește apoi gustul ciorbei de sare și adaugă în oală frunzele de lobodă tocate mărunt, împreună cu sucul de roșii făcut în casă și borșul încălzit în prealabil. Lasă ciorba de sfeclă roșie să mai fiarbă pentru aproximativ 10 minute la foc mic, apoi stinge focul și presară pătrunjel sau leuștean proaspăt, tocat mărunt. Servește borșul de sfeclă roșie alături de ceapă verde și mămăligă, așa cum este el servit în mod tradițional!

Prepararea ciorbei de sfacla rosie

Variații ale rețetei de ciorbă de sfeclă roșie

Variațiile de ciorbă de sfeclă roșie pot îmbogăți experiența culinară și pot oferi o variantă nouă și interesantă a acestui preparat tradițional. Iată care sunt modificările pe care le poți aduce rețetei tradiționale de ciorbă de sfeclă roșie, pentru diversificare în bucătărie!

Borș de sfeclă roșie cu proteine 

O primă posibilitate de a varia rețeta este introducerea unor proteine diferite. Chiar dacă ciorba de sfeclă roșie este preparată în mod tradițional din legume, adăugarea unor surse de proteine poate îmbogăți gustul și textura. Astfel, adăugarea de carne de pui sau carne de vită din gama Ferma din Deal la rețeta tradițională poate fi o idee excelentă. 

Borș de sfeclă roșie cu diverse condimente și ierburi 

Experimentarea cu diverse condimente și ierburi poate oferi un gust unic preparatului. În timp ce pătrunjelul și mărarul sunt cele mai comune ierburi folosite în rețeta tradițională, alte condimente precum cimbru, coriandru sau ghimbir pot adăuga un plus de savoare. Folosirea unei game largi de condimente și ierburi poate îmbunătăți nu doar gustul, dar și profilul nutrițional al mâncării.

Borș de sfeclă roșie cu diferite legume și verdețuri 

Adăugarea de legume suplimentare este o altă modalitate de a varia rețeta. Deși sfecla roșie este ingredientul principal, adăugarea de morcovi, cartofi, ardei sau fasole verde poate îmbogăți gustul și textura ciorbei. Desigur, orice legumă din rețetă poate fi înlocuită sau omisă. De pildă, poți folosi rădăcină de păstârnac în locul pătrunjelului, poți renunța la praz sau poți adăuga în ciorbă și frunze de lobodă proaspătă. 

Ciorbă de sfeclă roșie cu zeamă de varză 

Chiar și borșul din ciorba tradițională de sfeclă roșie poate fi înlocuit cu zeamă de varză sau zeamă de la murături. Dacă nu îți plac ciorbele acre, poți omite borșul și poți alege să dregi ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână, așa cum se procedează și în cazul ciorbei rădăuțene.

Ciorba de sfacla rosie cu zeama de varza

Beneficiile consumului de sfeclă roșie

Ciorba de sfeclă roșie este nu doar delicioasă, ci și foarte nutritivă. Acest aport de nutrienți este datorat în mare parte sfeclei roșii, cu beneficii uimitoare pentru sănătatea organismului. Așa că dacă ai nevoie de motive în plus pentru care merită să prepari și tu ciorbă de sfeclă roșie, descoperă în continuare care sunt beneficiile sfeclei roșii!

  • Sfecla roșie este bogată în antioxidanți 

Sfecla roșie este considerată una dintre cele mai puternice legume antioxidante. Acest lucru înseamnă că aceasta poate ajuta organismul să combată efectele dăunătoare ale oxidării. Compușii vegetali responsabili pentru culoarea purpurie a sfeclei au capacități antioxidante și antiinflamatorii ridicate [1]. 

  • Sfecla roșie poate avea proprietăți antiinflamatorii 

Unele cercetări sugerează că betalainele – familia de pigmenți naturali de culoare din care face parte betacianina, pot ajuta la reducerea simptomelor inflamațiilor din organism [1]. 

  • Sfecla roșie poate reduce tensiunea arterială 

Sfecla roșie este bogată în compuși numiți nitrați, care transformă această leguminoasă într-o prietenă a sistemului cardiovascular. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce tensiunea arterială [1]. 

  • Sfecla roșie poate îmbunătăți sănătatea digestivă 

Această leguminoasă este bogată în fibre, care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, poate ajuta la promovarea unui mediu sănătos în intestin. În plus, sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse vegetale de glutamină, un aminoacid esențial pentru menținerea mucoasei intestinale [1]. 

  • Sfecla roșie poate îmbunătăți performanța sportivă

Este demonstrat că sfecla roșie poate susține rezistența la exerciții fizice și poate îmbunătăți performanța sportivă. Atunci când mușchii sunt în stare de repaos după efort, nitrații din sfecla roșie ajută la transmiterea oxigenului în celulele musculare, promovând o recuperare eficientă [1].

Beneficiile ciorbei de sfacla rosie

Ciorba de sfeclă roșie, cu rădăcinile sale adânc înfipte în tradiția culinară este o mâncare plină de savoare și beneficii pentru sănătate. În plus, există o mulțime de variații ale acestei rețete, ceea ce îți oferă o diversitate uimitoare în bucătărie. Te încurajăm să prepari și tu această rețetă de ciorbă și să explorezi blogul Profi pentru mai multe rețete delicioase de ciorbă! 

Referințe: 

[1] nutritionist, Jo Williams – Registered. “Top 10 Health Benefits of Beetroot.” Top 5 Health Benefits of Beetroot | BBC Good Food, BBC Good Food, 25 Jan. 2024, www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-beetroot. Accessed 19 Feb. 2024. 

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ceafă de porc: 3 rețete simple și gustoase

23 noiembrie 2022

Îți place mult carnea de porc și dorești să-i încânți pe cei dragi cu preparate cât mai apetisante și gustoase? Ceafa de porc este una dintre cele mai populare opțiuni pentru rețetele pe bază de carne de porc, căci bucățile rumene, fragede și aromate pot fi gătite în atât de multe moduri, fie la cuptor, […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Tartă cu pere: Un desert elegant și parfumat, potrivit pentru sezonul rece

20 noiembrie 2023

Cine a spus că toamna are doar mere în panere? Este drept că tocmai am preparat zilele trecute un delicios tort de mere după rețeta tradițională, însă începutul de sezon aduce în prim plan și alte fructe aromate și parfumate precum perele. Și, când grădina îți dă pere sau lădițele de la supermarket sunt doldora de pere […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Pui cu smântână: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

16 februarie 2023

Rețete cu pui, simple și delicioase, am tot preparat de-a lungul timpului. Am savurat împreună frigărui de pui, ne-am încălzit cu o ciorbă de pui tradițională, am servit aripioare de pui la cuptor, ne-am bucurat de aromele unor ficăței de pui la tigaie gustoși și am pregătit ostropel de pui după rețeta tradițională. În articolul […]

Citește mai mult

Idei de mic dejun: Top 7 rețete simple și delicioase

16 noiembrie 2022

Ai auzit adesea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, cu siguranță. Și chiar așa și este, pentru că o masă bogată în nutrienți la micul dejun îți va oferi suficient „combustibil” pentru întreaga zi. Parcă deja ai o pornire mult mai bună după un mic dejun nutritiv, nu-i așa? Te anunțăm […]

Citește mai mult