Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă ciorbă de lobodă, așa cum era aceasta gătită în copilărie de către bunica. Parcă ne și amintim cum abia aștepta să apară „buruienile de primăvară” pentru a prepara cele mai delicioase ciorbe! 

Dacă nu ai mai gătit până acum ciorbă de lobodă după rețeta tradițională, trebuie să știi că aceasta poate fi preparată foarte simplu, cu doar câteva ingrediente. Aromele verdețurilor proaspete de primăvară rar pot fi egalate și considerăm că ciorba de lobodă își merită locul printre rețetele noastre speciale, și nu doar pentru rapiditatea cu care se prepară, ci și pentru prospețime și savoare. Iată cum poți prepara și tu o ciorbă de lobodă după rețeta clasică! 

Ingrediente pentru ciorbă de lobodă 

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține aproximativ 8-10 porții de ciorbă de lobodă și toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din magazinul Profi. Așa că dacă îți faci drum la supermarket, iată de ce ingrediente vei avea nevoie pentru o ciorbă de lobodă tradițională reușită: 

  • 3 l de apă; 
  • 1 castron mare cu lobodă (verde și roșie); 
  • 1 borcan de roșii în suc propriu; 
  • 1 ceapă mare din gama Proaspete de la noi
  • 1 ardei gras; 
  • 1 morcov; 
  • 1 legătură de leuștean; 
  • 50 g de orez din gama Proxi;
  • borș, după gust;
  • sare, după gust. 
Lobodă

Cum se prepară rețeta de ciorbă de lobodă cu borș? 

Ai deja toate ingredientele, atent selectate din gama de produse de la Profi? Acum nu mai rămâne decât să dăm startul rețetei de ciorbă de lobodă tradițională. Iată cum poți prepara și tu o ciorbă de lobodă gustoasă și răcoritoare în această primăvară! 

Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă 

Pentru început, se vor pregăti legumele pentru ciorbă: se spală bine verdețurile, respectiv loboda și leușteanul, în câteva ape. Apoi se va proceda la fel și cu ardeiul și morcovul, după care se vor curăța și se vor tăia în cubulețe. Se va curăța ulterior și ceapa și se va toca în cubulețe mici. Pune apoi toate legumele în apă rece, într-o oală largă, pentru a fierbe împreună și pentru a obține o zeamă gustoasă. 

De asemenea, orezul se va spăla și el în câteva ape, dacă vei alege să prepari ciorbă de lobodă cu orez, așa cum se gătește aceasta în mod tradițional în anumite zone ale țării. Desigur, orezul poate fi înlocuit oricând cu 200-300 de grame de cartofi tăiați cubulețe mici sau cu paste sau tăieței de casă, dacă dorești. 

Cum se prepară ciorba de lobodă?

După ce ai pus toate legumele pregătite în etapa anterioară la fiert, adaugă în oală și orezul spălat bine. Tot acum se va turna în oala de ciorbă și sosul de roșii, apoi se lasă totul să fiarbă timp de 10 minute. Poți alege să completezi ciorba cu apă, însă asigură-te de fiecare dată că vei adăuga doar apă caldă. La final vei obține circa 4 litri de ciorbă, adică undeva la 10 porții de ciorbă de lobodă. 

Când orezul a fiert complet, se vor adăuga în oală borșul încălzit și o linguriță de sare. Când ciorba dă din nou în clocot, se gustă și se potrivește gustul de sare și de borș, dacă mai este nevoie. Acum rețeta de ciorbă de lobodă a ajuns la final și îi poți opri focul. Pune acum loboda și leușteanul proaspăt, lasă totul să se infuzeze și gata!

Ciorbă de lobodă cu ardei iute

Recomandări pentru un gust apetisant 

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva recomandări pentru o ciorbă de lobodă tradițională apetisantă și gustoasă. Iată ce secrete de bucătărie te pot ajuta să gătești cea mai bună ciorbă de lobodă, pentru mesele de primăvară! 

  • Dacă nu îți place gustul borșului, poți acri întotdeauna ciorba de lobodă, cu fructe acre precum zarzărele, corcodușele sau frunzele de măcriș.
  • Pentru o aromă excepțională, poți adăuga în ciorba de lobodă și rădăcinoase, precum rădăcina de pătrunjel, rădăcina de țelină sau rădăcina de păstârnac. 
  • Dacă nu ții post, la final se pot sparge și câteva ouă, care se vor transforma în ouă poșate în ciorbă. Se adaugă și 1 lingură de iaurt sau de smântână în farfurie, căci știm cu toții că ciorba de lobodă cu smântână are un gust incredibil. 
  • Așa cum precizam în rândurile anterioare, poți găti ciorbă de lobodă cu cartofi în loc de orez, așa cum este ea gătită după rețeta ardelenească. În rețeta din Ardeal, ciorba de lobodă cunoaște și ingrediente precum slănina afumată, ceapa verde, usturoiul verde, leurda, pătrunjelul, mărarul, laptele și făina. 
  • Pentru un gust apetisant, ciorba de lobodă se va servi alături de mămăliguță sau pâine de casă, alături de ceapă verde. 
  • Alege ingredientele pentru rețetă din noul Profi și descarcă-ți aplicația Profi pentru a profita de cele mai bune oferte la produse de calitate excepțională, pentru o ciorbă de lobodă aromată și gustoasă. 
Ciorbă de lobodă cu gust apetisant

Nu-i așa că ți-am făcut deja poftă de ciorbă de lobodă și consideri să o incluzi în meniul de primăvară? Exact în același mod se prepară și ciorba de ștevie, ciorba de spanac sau cea de urzici, așa că nu ezita și tu să adopți sănătosul obicei „Eat your greens” și să savurezi cele mai gustoase legume și verdețuri de sezon, în rețetele delicioase!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

28 noiembrie 2022

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță […]

Citește mai mult

Rețeta de ciorbă de burtă: O delicioasă tradiție românească

03 august 2023

Este imposibil să fii pasionat de bucătăria tradițională românească și să nu fi încercat până acum cele mai gustoase și autentice rețete de ciorbă. Fie că vorbim despre tradiționala ciorbă de perișoare, ciorba de porc sau ciorba de văcuță, există ceva magic în aceste preparate, care-i adună pe toți cei dragi la mesele în familie. Exact […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult