Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată cu varză dulce, pentru a găti o rețetă tradițională mult îndrăgită la români? Ai ghicit, este vorba despre rețeta de varză călită, care poate fi una dintre garniturile tale preferate pentru rețetele cu carne, dar și un preparat gustos de post, extrem de simplu de gătit.

Este adevărat, este una dintre cele mai simple rețete tradiționale și probabil acesta este și motivul pentru care am ezitat să ți-o prezentăm până acum, considerând că este prea ușoară și că nu este de interes. Însă nu trebuie să subestimăm niciodată rețetele simple, așa că te invităm să descoperi în articolul următor cea mai ușoară și gustoasă rețetă de varză dulce călită, așa cum este ea preparată în mod tradițional!

Ingrediente pentru varză dulce călită

Din ingredientele pe care ți le vom menționa în lista de mai jos vei obține nici mai mult, nici mai puțin de 6 porții de varză călită, în așa fel încât fiecare dintre membrii familiei să se poată delecta cu acest preparat tradițional gustos. Toate aceste ingrediente pot fi achiziționate din gama de produse de la Profi, așa că dacă plănuiai să te îndrepți și tu spre cel mai apropiat magazin Profi iată ce trebuie să-ți notezi pe lista de cumpărături:

  • 1 varză albă de dimensiune medie din gama Proaspete de la noi;
  • 1 ceapă de mărime medie, din aceeași gamă;
  • 40 ml de ulei din gama Proxi;
  • sare și piper negru măcinat;
  • 1 lingură cu vârf de pastă de tomate din gama Grădina bunicii;
  • 1 lingură de mărar tocat sau cimbru mărunțit, după gust (opțional).

Ingrediente pentru varză dulce călită

Cum se face varza călită după rețeta tradițională?

Suntem siguri că noul Profi a reușit să te „aprovizioneze” cu toate produsele de care aveai nevoie pentru a obține o mâncare de varză dulce gustoasă și aromată. Considerând că acum te-ai înarmat cu toate ingredientele necesare și ești gata să dai startul rețetei cu varză dulce, te invităm să parcurgi în continuare etapele de preparare ale unei verze călite ca la carte. Iată ce ai de făcut!

Pregătirea verzei pentru rețeta de varză călită dulce

Ai ales acea varză perfectă, nici prea mare, nici prea mică? Atunci începe prin a curăța foile exterioare și a o spăla bine pentru a îndepărta impuritățile. Taie apoi varza în două și scobește bine cotorul cu ajutorul unui cuțit, înainte de a o toca. Toacă apoi varza în fâșii subțiri cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Pune varza tocată într-un castron larg, mai ales că este extrem de voluminoasă. Presară 1 linguriță rasă de sare, apoi frământă bine varza cu sarea, pentru câteva minute.

Vei vedea că după aceste minute de frământat, volumul verzei va scădea considerabil. Pentru rețeta de varză dulce călită, sărarea în prealabil este foarte importantă, căci sarea are rolul de a extrage apa din varză, frăgezind fibrele. Lasă apoi deoparte varza sărată, în castron, pentru aproximativ 30 de minute.

Călirea verzei dulci

Cât timp varza tocată stă în castron și se frăgezește, curăță ceapa și toac-o peștișori subțiri. Alege apoi o cratiță suficient de încăpătoare pentru întreaga cantitate de varză. Încinge uleiul în cratiță, la foc mediu, apoi adaugă ceapa și presară un praf de sare. Călește ceapa pentru 5-6 minute, amestecând constant, pentru a se înmuia fără a se rumeni. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit ușor translucidă, se va adăuga în cratiță și varza, presată bine, în așa fel încât să elimine excesul de apă.

Chiar dacă la început cratița va fi plină cu vârf, vei vedea că în doar câteva minute de călire la foc mediu spre iute și amestecat continuu, varza va pierde mult din volum. Imediat ce varza scade, poți reduce focul la minimum și mai poți amesteca pentru 1-2 minute, cu o lingură din lemn.

Menține focul la mic și acoperă cratița cu un capac. După 5-6 minute verifică din nou varza călită și adaugă 2-3 linguri de apă fierbinte, pentru a preîntâmpina lipirea verzei de pereții cratiței. Călește varza sub capac pentru aproximativ 25 de minute, timp în care este indicat să mai amesteci de câteva ori, adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.

Finalizarea rețetei de varză dulce de post

Odată ce varza s-a frăgezit, mai poți adăuga puțină sare, în funcție de preferințe. Apoi, neapărat, varza călită va trebui asezonată cu piper, pentru un gust excepțional. Chiar la final, adaugă peste varză o lingură de pastă de tomate concentrată. După adăugarea pastei de roșii amestecă bine, mai gătește varza pentru un minut, după care poți adăuga și ierburile aromatice tocate fin.

Varza călită dulce se servește caldă, ca un fel principal gustos în zilele de post, alături de mămăliguță, dar și ca garnitura perfectă pentru o pulpă de rață sau o porție apetisantă de cârnați de casă preparați după rețeta tradițională.

Varză dulce de post

Sfaturi pentru prepararea rețetei de varză nouă călită

Credeai că finalizăm acest articol până nu-ți vom oferi și câteva sfaturi utile de preparare? Dacă nu ai mai gătit până acum varză dulce călită, avem pentru tine o serie de recomandări, pentru a obține gustul acela tradițional după care tânjești.

  • Ai întotdeauna grijă să călești ceapa corespunzător, căci aceasta trebuie să se înmoaie și nu să se rumenească.
  • Dacă nu ții neapărat să prepari varză dulce călită de post, poți înlocui uleiul cu untură de porc, pentru a obține un preparat nemaipomenit de gustos. O altă abordare delicioasă poate fi topirea a 100 de grame de slănină afumată, cât să-și lase grăsimea. Cubulețele rumenite se vor scoate, iar ceapa se va putea căli în grăsimea rămasă.
  • Este necesar să amesteci varza călită constant și să completezi cu apă fierbinte, pentru ca varza să nu se prindă de cratiță. Atenție, însă: varza călită nu trebuie să fiarbă în prea mult lichid, iar preparatul final trebuie să conțină doar varza fragedă, înăbușită sub capac.
  • Important pentru varza călită este piperul, căci gustul acesteia nu va fi niciodată complet fără mult piper. Dacă îți plac mâncărurile condimentate, nu-ți fie teamă să adaugi chiar o linguriță de piper negru măcinat, pentru o aromă desăvârșită.
  • Lingura de pastă de tomate concentrată poate fi înlocuită de 1 ceașcă de suc de roșii făcut în casă, însă concentratul de tomate oferă un gust mult mai intens de roșii, fără să conțină prea multă apă.
  • Opțional, după oprirea focului de la aragaz, poți da cratița la cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, cât să se rumenească puțin varza pe deasupra.

Varză nouă călită

Este atât de simplu să prepari varză călită dulce, încât nu vedem niciun motiv pentru care nu ai găti și tu această rețetă tradițională simplă pentru cei din familie. Ai lista de ingrediente, etapele de gătire și sfaturile de preparare, așa că nu mai rămâne decât să iei ingredientele și să te apuci de gătit. Dacă presari și puțină dragoste, cei dragi vor fi fascinați de această masă copioasă!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta tradițională de tocinei: pași simpli pentru un deliciu autentic

23 septembrie 2024

Dacă ești în căutarea unui preparat tradițional românesc, simplu de pregătit și extrem de gustos, atunci trebuie neapărat să încerci rețeta de tocinei. Aceste mici bucăți de răsfăț culinar, crocante la exterior și moi la interior, sunt o rețetă pe care bunicile noastre o preparau des, mai ales în sezonul rece.  Cu toate că sunt […]

Citește mai mult

Ostropel de pui: o rețetă tradițională simplă și gustoasă

17 ianuarie 2023

Iubești rețetele cu pui la fel de mult ca și noi? Atunci cu siguranță ai preparat până acum cel puțin o dată frigărui de pui, te-ai delectat cu aripioare de pui la cuptor și ai servit alături de cei dragi un fraged și aromat piept de pui la grătar, printre multe altele. Astăzi ne-am gândit […]

Citește mai mult

Papricaș de pui: o rețetă tradițională ungurească

19 august 2024

Bucătăria ungurească ne-a demonstrat întotdeauna că este una plină de arome, motiv pentru care gastronomia românească a împrumutat multe rețete de aici de-a lungul timpului. Printre acestea se numără și gulașul de porc, o rețetă pe care am prezentat-o nu demult pe blog. Nu despre gulaș ne dorim să-ți vorbim însă astăzi, ci despre papricașul de […]

Citește mai mult

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Stufat de miel: rețeta tradițională pas cu pas

28 martie 2023

Într-un top al celor mai iubite feluri de mâncare de primăvară se află și stufatul de miel. Nici nu credem că există familie care să nu aibă pe masa de Paște și o tavă de stufat de miel, după rețeta tradițională. Această mâncare înăbușită, pregătită fie pe plită, fie la cuptor, în vase bine închise, […]

Citește mai mult

Păstrăv la cuptor: Rețeta pas cu pas pentru o cină ușoară

03 iulie 2023

Dacă ești în căutarea unei rețete delicioase și ușor de preparat pentru o cină sănătoasă, păstrăvul la cuptor este alegerea perfectă! Află din rândurile de mai jos câteva sfaturi practice pentru alegerea celor mai buni păstrăvi, precum și metode de pregătire și asezonare corecte pentru a obține un gust desăvârșit. Articolul nostru îți oferă și o […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

5 rețete de tacos pentru iubitorii de mâncare mexicană

28 mai 2024

Mâncarea mexicană este cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru savoarea și diversitatea ei. Printre preparatele sale iconice, tacos ocupă un loc special. Aceste mici delicii pot fi personalizate în nenumărate moduri, oferind o explozie de gusturi la fiecare mușcătură. Dacă ești un iubitor de mâncare mexicană, ți-am pregătit în articolul de astăzi cinci rețete de […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult