Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc apetisantă. Se poate spune, așadar, că am dezvoltat o pasiune pentru prepararea cărnii de porc în moduri absolut savuroase, așa că vom continua cu aceste rețete și îți vom propune astăzi mușchiuleț de porc la cuptor.

Și nu orice rețetă, ci una în care îți vom dezvălui toate secretele de preparare ale unui mușchi de porc la cuptor. Și spunem asta pentru că mușchiulețul de porc este o carne foarte slabă și sensibil de gătit. Cu alte cuvinte, dacă nu te pricepi să-l gătești, vei avea toate șansele să transformi o bucățică fragedă de porc într-una ațoasă și lipsită de gust. Cea mai corectă modalitate este aceea de a învăța să gătești mușchiulețul de porc fără a-i distruge calitățile. Și asta te vom ajuta să faci în rândurile următoare, așa că iată cum poți prepara și tu un mușchi de porc la cuptor, fraged și aromat!

Ingrediente pentru mușchiuleț de porc la cuptor

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare, vei obține aproximativ patru porții de mușchiuleț de porc la cuptor. Vestea bună este că le vei găsi pe toate în gama de produse de la Profi, așa că te poți îndrepta deja spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături. Pentru un mușchi de porc după rețeta clasică, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Cum prepari mușchiuleț de porc după rețeta clasică

Ai fost deja la supermarket și ai cumpărat toate ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea acestei rețete cu mușchi de porc? Atunci, în mod cert, te-ai pregătit să dăm startul cele mai gustoase rețete de mușchiuleț de porc la cuptor. Descoperă în continuare etapele de preparare ale unui mușchiuleț fraged la cuptor!

Pregătirea mușchiului de porc

La fel ca orice alt tip de carne ce urmează a fi preparată la cuptor, mușchiul de porc se va scoate din frigider cu minim o oră înainte de a da startul rețetei pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi, cu un cuțit ascuțit, se vor îndepărta membranele albe de la suprafața cărnii de porc. Acum că mușchiul de porc este pregătit pentru gătire, să continuăm cu prepararea acestuia!

Rumenirea mușchiulețului de porc

Pornește cuptorul și setează-l la 190 de grade Celsius, neventilat, sau la 180 de grade Celsius, cu ventilație. Între timp, condimentează bine mușchiul cu sare și cu piper pe întreaga suprafață. Încinge apoi o tigaie la foc iute, adaugă uleiul, lasă-l să se încingă și adaugă carnea de porc în tigaie. Rumenește rapid mușchiulețul de porc la tigaie, timp de câteva minute, pe toate părțile.

Gătirea mușchiulețului de porc la cuptor

Odată ce mușchiulețul de porc a fost bine rumenit, dă tigaia în care a fost rumenit la cuptor. Dacă tigaia are mânere din plastic, pune mușchiul de porc într-o tavă de cuptor, având grijă să scurgi peste acesta și lichidul format în timpul rumenirii în tigaie. Pentru gramajul ales de noi (800 de grame), mușchiulețul va sta la cuptor aproximativ 20 de minute sau până acesta ajunge la gradul de gătire dorit.

Odihnirea cărnii de porc la cuptor

După ce a fost gătit suficient, scoate mușchiulețul de porc din cuptor și lasă-l în tavă să se odihnească, timp de 10 minute. Opțional, poți adăuga peste mușchiul de porc și 30 de grame de unt, în bucățele mici, alături de 1-2 căței de usturoi zdrobiți, rămurele de cimbru și alte condimente. Apoi, va putea fi servit cu poftă!

muschiulet de porc cu cartofi la cuptor

Servirea acestui preparat din carne de porc la cuptor

După ce s-a odihnit, taie mușchiulețul de porc în felii grosuțe și servește-l cald, alături de garnitura preferată și o salată la alegere. De pildă, poți servi mușchiuleț de porc la cuptor cu legume sau poți savura mușchiul de porc la cuptor cu un sos pentru friptură, în funcție de preferințele tale culinare. Desigur, nu ai cum să spui nu nici la o garnitură din piure de cartofi, alături de o delicioasă salată de ardei copți.

Opțiunile de servire ale acestui deliciu culinar sunt numeroase și țin de gusturile tale și de inspirația de moment. Încearcă mușchiul file de porc și cu o porție de cartofi la cuptor, alături de gogoșari în oțet, preparați în casă.

Aromele vor fi extraordinare!

5 secrete pentru un mușchi de porc fraged

Așa cum am promis anterior, îți vom enumera în rândurile următoare și secretele de preparare ale mușchiulețului de porc la cuptor. Pe multe dintre acestea le poți deduce din etapele de preparare mai sus menționate, însă mai există câteva detalii care vor face diferența în rezultatul final al rețetei. Iată ce secrete de preparare trebuie să cunoști:

1. Lasă întotdeauna carnea să ajungă la temperatura camerei

Așa cum am menționat și în rândurile anterioare, mușchiul de porc trebuie să fie scos din frigider înainte cu o oră de a fi gătit la cuptor, așa cum se întâmplă și în cazul oricărui alt tip de carne ce urmează a fi friptă.

2. Îndepărtează membrana albă de la suprafața mușchiului

Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, va trebui să îndepărtezi membranele albe și dure de la suprafața cărnii. Dacă nu vei îndepărta țesutul conjunctiv, mușchiulețul de porc riscă să se deformeze în timpul gătirii. Mai mult decât atât, membranele sunt destul de greu masticabile și au o textură ușor neplăcută. Cu toate acestea, ai grijă să nu pătrunzi în carne și să elimini doar ceea ce nu dorești.

3. Pune accent pe procesul de rumenire a cărnii

Procesul de rumenire a mușchiulețului de porc la tigaie nu este unul opțional. Acesta este important și pentru gătirea acestei cărni de porc, dar și pentru gust. Crusta care se formează la suprafața alimentelor rumenite este consecința unor transformări ale proteinelor, atunci când sunt expuse la temperaturi înalte. Prin urmare, acestea dezvoltă proprietăți gustative deosebite și oferă aromă preparatului final.

4. Gătește mușchiulețul de porc la temperatura potrivită

Am menționat la prepararea rețetei de mușchiuleț de porc la cuptor temperatura optimă la care poți găti această carne. Acum, mai există un artificiu la care poți apela pentru a te asigura că mușchiul de porc este gata de a fi servit: măsurarea temperaturii interne cu un termometru cu citire instantanee. Dacă mușchiulețul de porc a ajuns la temperatura internă de 62 de grade Celsius, înseamnă că este perfect gătit. Ține cont de faptul că mușchiul de porc este o carne slabă care nu are grăsime pentru a-l menține suculent, așa că nu trebuie gătit în exces.

5. Lasă mușchiul de porc să se odihnească

Odihna cărnii este esențială pentru un preparat final excepțional. Așadar, lasă întotdeauna mușchiul de porc să se odihnească pentru 10 minute, odată scos de la cuptor. În timpul acestei perioade de odihnă, poți să întorci mușchiulețul de câteva ori și să-l stropești din când în când cu sosul aromat format din unt, cimbru și usturoi.

muschiulet de porc

Și…mai avem un secret pentru tine, dacă-l putem numi așa: descarcă-ți aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele pentru rețeta de mușchiuleț de porc la cuptor. Alege și un vin excepțional din colecția de vinuri de la Profi, de preferat unul sec, roșu, care să se potrivească de minune cu ceea ce vă așteaptă în farfurii!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețeta tradițională de chiftele de dovlecei: Gust autentic și textură crocantă

21 august 2023

Rețetele tradiționale, care aduc aminte de casa bunicii, se numără printre preferatele noastre atunci când suntem în pană de idei în bucătărie și ne dorim să simțim din nou arome de mult uitate din copilărie. Chiar de curând ne gândeam că abia așteptăm să apară dovlecii de toamnă, pentru a prepara cea mai gustoasă plăcintă […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Ardei umpluţi cu orez: O rețetă de post ușor de preparat

22 noiembrie 2022

Ușor, ușor, ne apropiem de postul Crăciunului, așa că nu vedem un moment mai bun de a trece în revistă o rețetă de post cu o savoare fantastică. Este vorba despre rețeta de ardei umpluți cu orez, ciuperci și alte legume delicioase de sezon. Acești ardei umpluți de post sunt extrem de gustoși și de […]

Citește mai mult

Escalop de porc la tigaie: trucuri pentru o carne suculentă și o experiență culinară de neuitat

23 septembrie 2024

Îți place carnea de porc la fel de mult cum ne place și nouă? Atunci cu siguranță te vei bucura să afli că pe lângă clasica friptură de porc, mușchiulețul de porc la cuptor și alte rețete delicioase cu carne de porc postate pe blogul nostru, astăzi venim cu o nouă propunere culinară: escalop de porc la […]

Citește mai mult

Rețete ciorbă de văcuță: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

31 octombrie 2022

Nu mai este niciun secret: ciorba de văcuță este una dintre preferatele românilor. Ea se prepară foarte simplu, cu bucăți fragede de carne de vită, legume și zarzavaturi de sezon și se acrește după gust, cu suc de roșii sau bulion. Nouă ne place mult ciorba de văcuță cu smântână și ardei iute, alături de […]

Citește mai mult

Rețete de pizza: Cum prepari aluatul și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 noiembrie 2022

Dacă te gândești la cele mai apreciate mâncăruri din lume, cu siguranță, lista ar fi incompletă fără faimoasa și populara pizza. Dacă vrei să le faci o surpriză culinară celor dragi, o pizza este întotdeauna o alegere inspirată. Dincolo de a fi un preparat gustos și apetisant, pregătirea ei este simplă și ai posibilitatea de […]

Citește mai mult

Ciorbă de fasole: O rețetă autentică din bucătăria românească

20 noiembrie 2023

Dacă până de curând am pregătit fasole verde cu usturoi, fiind în căutarea celor mai delicioase garnituri pentru perioada verii, în sezonul rece ne dorim să găsim alte modalități de preparare a fasolei, în așa fel încât să ne încălzească sufletul. Chiar în urmă cu puțin timp ți-am dezvăluit secretele iahniei de fasole, însă astăzi ne […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Rețete rapide și delicioase cu orez și curry pentru diferite diete

20 noiembrie 2023

Îți plac aromele bucătăriei indiene și rețetele cu orez în egală măsură? Atunci cu siguranță îți poți îmbogăți meniul zilnic cu preparate rapide, sănătoase și gustoase, ce stau la baza unor rețete delicioase cu orez și curry. Știm despre pudra de curry că este un ingredient popular în diverse culturi culinare, iar bucătăria indiană pune […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult