Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată promițător, motiv pentru care ne-am decis să încercăm și noi această rețetă pentru masa de Paște și să-ți descriem și ție cum să o prepari. 

Am optat pentru varianta de pască bună cu smântână și aluat de cozonac, însă poți alege și rețeta cu smântână fără aluat, în funcție de preferințe. Noi iubim aluatul de pască bună cu smântână, întrucât este unul simplu de cozonaci, pufos și aromat. Și va fi perfect atunci când vrei să coci și câțiva cozonaci pentru masa de Paște, punând deoparte aluat și pentru pasca specială cu smântână. Descoperă în articolul următor cum poți prepara și tu o pască de acest tip (cu smântână și blat de pandișpan), dar și recomandări pentru un gust desăvârșit! 

Ingrediente 

În lista de mai jos, ai toate ingredientele necesare pentru o tavă de pască rotundă, cu diametrul de 24 centimetri, suficientă pentru aproximativ 12 porții. Le găsești în gama de produse de la Profi, așa că iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 250 g de făină din gama Proxi
  • 2 gălbenușuri de ou; 
  • 10 g de drojdie proaspătă; 
  • 90 ml de lapte; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 50 g de zahăr; 
  • 65 g de unt topit; 
  • esență de vanilie sau de rom (opțional); 
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns pasca. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 250 g de smântână; 
  • 100 g de zahăr; 
  • 50 g de făină; 
  • 3 gălbenușuri și 2 albușuri de ou; 
  • 1 praf de sare; 
  • după gust: vanilie, stafide, coajă de portocale confiată, etc. 
Pască cu smântână - igrediente

Cum se face pasca bună cu smântână și aluat de cozonac? 

Dacă deja ai mers în cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături și ai la îndemână toate ingredientele, găsești în rândurile următoare etapele de preparare ale acestui desert îndrăgit la masa de Paște. Iată cum obții o pască pufoasă cu smântână! 

Prepararea aluatului pentru pască

Așa cum precizam anterior, aluatul este cel de cozonac pe care îl pregătim cu toate ocaziile. Pentru a-l obține, trebuie să frecăm bine drojdia cu zahărul într-un castron, până ce se lichefiază, apoi îl diluăm cu laptele călduț și lăsăm deoparte. Într-un castron separat, frecăm bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi adaugăm peste acestea laptele cu drojdia activată. Frământăm bine apoi aluatul cu făina, laptele cu gălbenușuri, 50 g de unt topit și aromele dorite. 

Așezăm apoi aluatul pentru pască într-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu o folie alimentară și lăsăm să crească într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Odată ce a crescut, împărțim aluatul în două bucăți egale: dintr-una, întindem o foaie cu dimensiunea tăvii de copt, groasă de 1 cm, pe care o așezăm în tava unsă în prelabil cu unt. Din aluatul rămas, oprim o parte mică, din care modelăm un șnur răsucit în două pe care îl așezăm de jur împrejur în forma de copt. 

Unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul rămas, modelăm două suluri lungi pe care le îndoim pe jumătate și apoi răsucim de două ori. Răsucim capetele rămase ale acestor șnururi din aluat între ele pentru a forma crucea specifică pascăi și o așezăm peste umplutură. 

Prepararea compoziției pentru pască

Pentru umplutura de pască punem într-un castron larg gălbenușurile de ou și le vom freca bine cu zahărul. Adăugăm apoi peste acestea smântâna și aromele, apoi omogenizăm compoziția. Separat, batem albușurile de ou spumă cu un praf de sare, apoi adaugăm peste gălbenușuri, împreună cu făina. Omogenizăm umplutura bine cu ajutorul unei spatule, după care o turnăm în formă, peste aluat. 

Adaugăm apoi peste umplutură și crucea, pe mijlocul formei pentru pască, și ungem aluatul cu un gălbenuș de ou bătut cu puțină apă rece. 

Cum se coace pasca? 

Ultima etapă este coacerea pascăi. Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm pasca la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistență de cremă bine închegată. Lăsăm pasca să se răcească în formă, apoi putem să o așezăm pe un platou și servită la masa de Paște. Simplu și delicios, nu-i așa? 

Coacere pasca

Recomandări pentru o pască delicioasă cu smântână 

Am promis la începutul articolului că îți vom oferi și o serie de recomandări pentru prepararea rețetei de pască delicioasă cu smântână și ne vom ține de această promisiune! Prin urmare, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună pască pentru masa de sărbătoare. Iată ce-ți sugerăm noi, cei de la Profi:

  • dacă îți dorești să obții un aluat pufos și fraged ca de pandișpan, este indicat să folosești întotdeauna ingredientele la temperatura camerei; de asemenea, este important să lași drojdia să se activeze până când încep să apară bule la suprafața amestecului; 
  • frământă bine aluatul pentru pască fie manual, fie cu ajutorul unui mixer dotat cu un cârlig special, după care acoperă-l și dă-i timp să crească într-un loc călduț și ferit de curenți de aer; 
  • formează întotdeauna sulurile din aluat și dispune-le delicat, în așa fel încât pasca delicioasă cu smântână să respecte forma tradițională a acestui preparat specific sărbătorilor de Paște; 
  • pentru gusturi pronunțate ale compoziției, îți sugerăm să folosești întotdeauna arome precum vanilia și coaja de lămâie, dar să și adaugi stafide crude; acestea nu doar că vor oferi o savoare aparte desertului, însă vor absorbi și lichidele din pască; 
  • în mod normal, timpul recomandat de coacere pentru pasca gustoasă cu smântână este de 30 de minute, însă dacă observi că marginile și suprafața dau semne de rumenire, însă umplutura este încă lichidă, acoperă tava cu o hârtie de copt umezită și mai las-o încă 15-20 de minute în cuptor. 
Pască delicioasă cu smântână


Te-am convins să prepari cea mai gustoasă pască? Probabil că da, fiindcă nu este atât de greu pe cât credeai! Și mai avem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și descoperă cele mai bune oferte la produsele de care ai nevoie pentru rețetele tale preferate de Paște. Poate chiar și un cozonac bun cu nucă, de ce nu?

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Gofre pufoase pentru micul dejun: Mod de preparare și ingrediente necesare

16 iunie 2023

Gofrele pufoase sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios și delicios. Acestea pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, putând fi servite cu o varietate de toppinguri și combinații de ingrediente, atât dulci, cât și sărate. Dacă vrei să afli cum poți pregăti în fiecare dimineață câte o porție de gofre […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Rețete de compot: Top 3 rețete simple și gustoase

15 noiembrie 2022

Încă din copilărie știm că „toamna vine cu mere și pere în panere”, așa că nu mai este un secret faptul că acesta este cel mai roditor anotimp și că fructele de sezon sunt absolut delicioase. Nu știm despre tine, însă noi suntem mari amatori ai fructelor de toamnă, de la pere și prune, la […]

Citește mai mult

Prăjitură cu piersici

12 iulie 2023

Atunci când îți e poftă de un dulce rapid, ofertele PROFI îți vin în ajutor De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara prajitura cu piersici? Se încinge cuptorul la 170 grade. Între timp, se bat albușurile cu zaharul până se formează bezea, apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu iaurt, praful de sare și zahărul […]

Citește mai mult

Cinnamon rolls: rețeta originală de rulouri cu scorțișoară

19 aprilie 2023

Vrei să cunoști secretele din spatele rețetei originale de rulouri cu scorțișoară, un desert delicios și aromat, apreciat în întreaga lume? În articolul nostru poți afla istoria și originea acestui preparat, împreună cu influențele culturale și tradițiile culinare care stau la baza sa, ingredientele necesare, proporțiile corecte și tehnici esențiale de preparare, astfel încât să […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult