Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată promițător, motiv pentru care ne-am decis să încercăm și noi această rețetă pentru masa de Paște și să-ți descriem și ție cum să o prepari. 

Am optat pentru varianta de pască bună cu smântână și aluat de cozonac, însă poți alege și rețeta cu smântână fără aluat, în funcție de preferințe. Noi iubim aluatul de pască bună cu smântână, întrucât este unul simplu de cozonaci, pufos și aromat. Și va fi perfect atunci când vrei să coci și câțiva cozonaci pentru masa de Paște, punând deoparte aluat și pentru pasca specială cu smântână. Descoperă în articolul următor cum poți prepara și tu o pască de acest tip (cu smântână și blat de pandișpan), dar și recomandări pentru un gust desăvârșit! 

Ingrediente 

În lista de mai jos, ai toate ingredientele necesare pentru o tavă de pască rotundă, cu diametrul de 24 centimetri, suficientă pentru aproximativ 12 porții. Le găsești în gama de produse de la Profi, așa că iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 250 g de făină din gama Proxi
  • 2 gălbenușuri de ou; 
  • 10 g de drojdie proaspătă; 
  • 90 ml de lapte; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 50 g de zahăr; 
  • 65 g de unt topit; 
  • esență de vanilie sau de rom (opțional); 
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns pasca. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 250 g de smântână; 
  • 100 g de zahăr; 
  • 50 g de făină; 
  • 3 gălbenușuri și 2 albușuri de ou; 
  • 1 praf de sare; 
  • după gust: vanilie, stafide, coajă de portocale confiată, etc. 
Pască cu smântână - igrediente

Cum se face pasca bună cu smântână și aluat de cozonac? 

Dacă deja ai mers în cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături și ai la îndemână toate ingredientele, găsești în rândurile următoare etapele de preparare ale acestui desert îndrăgit la masa de Paște. Iată cum obții o pască pufoasă cu smântână! 

Prepararea aluatului pentru pască

Așa cum precizam anterior, aluatul este cel de cozonac pe care îl pregătim cu toate ocaziile. Pentru a-l obține, trebuie să frecăm bine drojdia cu zahărul într-un castron, până ce se lichefiază, apoi îl diluăm cu laptele călduț și lăsăm deoparte. Într-un castron separat, frecăm bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi adaugăm peste acestea laptele cu drojdia activată. Frământăm bine apoi aluatul cu făina, laptele cu gălbenușuri, 50 g de unt topit și aromele dorite. 

Așezăm apoi aluatul pentru pască într-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu o folie alimentară și lăsăm să crească într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Odată ce a crescut, împărțim aluatul în două bucăți egale: dintr-una, întindem o foaie cu dimensiunea tăvii de copt, groasă de 1 cm, pe care o așezăm în tava unsă în prelabil cu unt. Din aluatul rămas, oprim o parte mică, din care modelăm un șnur răsucit în două pe care îl așezăm de jur împrejur în forma de copt. 

Unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul rămas, modelăm două suluri lungi pe care le îndoim pe jumătate și apoi răsucim de două ori. Răsucim capetele rămase ale acestor șnururi din aluat între ele pentru a forma crucea specifică pascăi și o așezăm peste umplutură. 

Prepararea compoziției pentru pască

Pentru umplutura de pască punem într-un castron larg gălbenușurile de ou și le vom freca bine cu zahărul. Adăugăm apoi peste acestea smântâna și aromele, apoi omogenizăm compoziția. Separat, batem albușurile de ou spumă cu un praf de sare, apoi adaugăm peste gălbenușuri, împreună cu făina. Omogenizăm umplutura bine cu ajutorul unei spatule, după care o turnăm în formă, peste aluat. 

Adaugăm apoi peste umplutură și crucea, pe mijlocul formei pentru pască, și ungem aluatul cu un gălbenuș de ou bătut cu puțină apă rece. 

Cum se coace pasca? 

Ultima etapă este coacerea pascăi. Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm pasca la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistență de cremă bine închegată. Lăsăm pasca să se răcească în formă, apoi putem să o așezăm pe un platou și servită la masa de Paște. Simplu și delicios, nu-i așa? 

Coacere pasca

Recomandări pentru o pască delicioasă cu smântână 

Am promis la începutul articolului că îți vom oferi și o serie de recomandări pentru prepararea rețetei de pască delicioasă cu smântână și ne vom ține de această promisiune! Prin urmare, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună pască pentru masa de sărbătoare. Iată ce-ți sugerăm noi, cei de la Profi:

  • dacă îți dorești să obții un aluat pufos și fraged ca de pandișpan, este indicat să folosești întotdeauna ingredientele la temperatura camerei; de asemenea, este important să lași drojdia să se activeze până când încep să apară bule la suprafața amestecului; 
  • frământă bine aluatul pentru pască fie manual, fie cu ajutorul unui mixer dotat cu un cârlig special, după care acoperă-l și dă-i timp să crească într-un loc călduț și ferit de curenți de aer; 
  • formează întotdeauna sulurile din aluat și dispune-le delicat, în așa fel încât pasca delicioasă cu smântână să respecte forma tradițională a acestui preparat specific sărbătorilor de Paște; 
  • pentru gusturi pronunțate ale compoziției, îți sugerăm să folosești întotdeauna arome precum vanilia și coaja de lămâie, dar să și adaugi stafide crude; acestea nu doar că vor oferi o savoare aparte desertului, însă vor absorbi și lichidele din pască; 
  • în mod normal, timpul recomandat de coacere pentru pasca gustoasă cu smântână este de 30 de minute, însă dacă observi că marginile și suprafața dau semne de rumenire, însă umplutura este încă lichidă, acoperă tava cu o hârtie de copt umezită și mai las-o încă 15-20 de minute în cuptor. 
Pască delicioasă cu smântână


Te-am convins să prepari cea mai gustoasă pască? Probabil că da, fiindcă nu este atât de greu pe cât credeai! Și mai avem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și descoperă cele mai bune oferte la produsele de care ai nevoie pentru rețetele tale preferate de Paște. Poate chiar și un cozonac bun cu nucă, de ce nu?

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Tiramisu: 3 rețete practice, rapide și delicioase

02 martie 2023

Tiramisu este, poate, cel mai celebru desert italienesc. Poate nu un preparat la fel de popular precum pastele carbonara, dar cu siguranță reușește să încânte sufletele tuturor iubitorilor de deserturi din întreaga lume. Și ca mai toate rețetele de deserturi, și rețeta de tiramisu a cunoscut numeroase variații și interpretări, pornind de la rețeta originală […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Prăjitură cu caise proaspete: O delicatesă de vară într-un desert dulce și aromat

27 iulie 2023

Chiar de curând am preparat împreună pe blog o delicioasă prăjitură cu piersici. Și dacă tot am dat startul deserturilor cu fructe de sezon, nouă și caisele ne-au făcut cu ochiul. Cu atât mai mult cu cât poți include aceste fructe gustoase și zemoase într-o serie de prăjituri tip tartă, cheesecake sau pandișpan. Și exact […]

Citește mai mult

Ciocolată de casă: rețeta copilăriei

16 februarie 2023

Deserturile copilăriei ne-au fascinat întotdeauna și ne-au umplut sufletele de bucurie de fiecare dată când le-am degustat. Acesta este și motivul pentru care vei regăsi pe blogul nostru culinar rețete cu deserturi precum cea de orez cu lapte sau de macaroane cu brânză, atât de iubite în copilăriei și atât de apreciate chiar și acum, […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Prăjitură Fanta cu brânză: rețeta pas cu pas către un desert savuros

08 aprilie 2024

Nu știm dacă ești un fan sau nu al rețetelor de prăjituri de casă însă nouă tare mult ne place să încercăm cele mai delicioase rețete de desert. Există o rețetă pe care de mult ne dorim să o încercăm, iar astăzi ne-am decis să te delectăm cu rețeta de prăjitură Fanta, atât de apreciată pentru […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Cum să faci bezele de casă: Rețeta pas cu pas

20 noiembrie 2023

Dacă iubești deserturile la fel de mult ca și noi și ai încercat deja toate rețetele de desert pe care ți le-am dezvăluit de-a lungul timpului, să știi că nu ducem niciodată lipsă de inspirație în a găsi alte și alte rețete delicioase cu care să ne potolim pofta de dulce. Și astăzi ne-am gândit la bezele, […]

Citește mai mult