Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată promițător, motiv pentru care ne-am decis să încercăm și noi această rețetă pentru masa de Paște și să-ți descriem și ție cum să o prepari. 

Am optat pentru varianta de pască bună cu smântână și aluat de cozonac, însă poți alege și rețeta cu smântână fără aluat, în funcție de preferințe. Noi iubim aluatul de pască bună cu smântână, întrucât este unul simplu de cozonaci, pufos și aromat. Și va fi perfect atunci când vrei să coci și câțiva cozonaci pentru masa de Paște, punând deoparte aluat și pentru pasca specială cu smântână. Descoperă în articolul următor cum poți prepara și tu o pască de acest tip (cu smântână și blat de pandișpan), dar și recomandări pentru un gust desăvârșit! 

Ingrediente 

În lista de mai jos, ai toate ingredientele necesare pentru o tavă de pască rotundă, cu diametrul de 24 centimetri, suficientă pentru aproximativ 12 porții. Le găsești în gama de produse de la Profi, așa că iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 250 g de făină din gama Proxi
  • 2 gălbenușuri de ou; 
  • 10 g de drojdie proaspătă; 
  • 90 ml de lapte; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 50 g de zahăr; 
  • 65 g de unt topit; 
  • esență de vanilie sau de rom (opțional); 
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns pasca. 

Ingrediente pentru umplutură 

  • 250 g de smântână; 
  • 100 g de zahăr; 
  • 50 g de făină; 
  • 3 gălbenușuri și 2 albușuri de ou; 
  • 1 praf de sare; 
  • după gust: vanilie, stafide, coajă de portocale confiată, etc. 
Pască cu smântână - igrediente

Cum se face pasca bună cu smântână și aluat de cozonac? 

Dacă deja ai mers în cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături și ai la îndemână toate ingredientele, găsești în rândurile următoare etapele de preparare ale acestui desert îndrăgit la masa de Paște. Iată cum obții o pască pufoasă cu smântână! 

Prepararea aluatului pentru pască

Așa cum precizam anterior, aluatul este cel de cozonac pe care îl pregătim cu toate ocaziile. Pentru a-l obține, trebuie să frecăm bine drojdia cu zahărul într-un castron, până ce se lichefiază, apoi îl diluăm cu laptele călduț și lăsăm deoparte. Într-un castron separat, frecăm bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi adaugăm peste acestea laptele cu drojdia activată. Frământăm bine apoi aluatul cu făina, laptele cu gălbenușuri, 50 g de unt topit și aromele dorite. 

Așezăm apoi aluatul pentru pască într-un castron uns cu ulei, acoperim castronul cu o folie alimentară și lăsăm să crească într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, până când își dublează volumul. Odată ce a crescut, împărțim aluatul în două bucăți egale: dintr-una, întindem o foaie cu dimensiunea tăvii de copt, groasă de 1 cm, pe care o așezăm în tava unsă în prelabil cu unt. Din aluatul rămas, oprim o parte mică, din care modelăm un șnur răsucit în două pe care îl așezăm de jur împrejur în forma de copt. 

Unge bine aluatul din formă cu restul de unt topit. Din aluatul rămas, modelăm două suluri lungi pe care le îndoim pe jumătate și apoi răsucim de două ori. Răsucim capetele rămase ale acestor șnururi din aluat între ele pentru a forma crucea specifică pascăi și o așezăm peste umplutură. 

Prepararea compoziției pentru pască

Pentru umplutura de pască punem într-un castron larg gălbenușurile de ou și le vom freca bine cu zahărul. Adăugăm apoi peste acestea smântâna și aromele, apoi omogenizăm compoziția. Separat, batem albușurile de ou spumă cu un praf de sare, apoi adaugăm peste gălbenușuri, împreună cu făina. Omogenizăm umplutura bine cu ajutorul unei spatule, după care o turnăm în formă, peste aluat. 

Adaugăm apoi peste umplutură și crucea, pe mijlocul formei pentru pască, și ungem aluatul cu un gălbenuș de ou bătut cu puțină apă rece. 

Cum se coace pasca? 

Ultima etapă este coacerea pascăi. Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm pasca la cuptorul preîncălzit pentru 45 de minute, până când aluatul este copt, iar umplutura are o consistență de cremă bine închegată. Lăsăm pasca să se răcească în formă, apoi putem să o așezăm pe un platou și servită la masa de Paște. Simplu și delicios, nu-i așa? 

Coacere pasca

Recomandări pentru o pască delicioasă cu smântână 

Am promis la începutul articolului că îți vom oferi și o serie de recomandări pentru prepararea rețetei de pască delicioasă cu smântână și ne vom ține de această promisiune! Prin urmare, ți-am pregătit în continuare câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună pască pentru masa de sărbătoare. Iată ce-ți sugerăm noi, cei de la Profi:

  • dacă îți dorești să obții un aluat pufos și fraged ca de pandișpan, este indicat să folosești întotdeauna ingredientele la temperatura camerei; de asemenea, este important să lași drojdia să se activeze până când încep să apară bule la suprafața amestecului; 
  • frământă bine aluatul pentru pască fie manual, fie cu ajutorul unui mixer dotat cu un cârlig special, după care acoperă-l și dă-i timp să crească într-un loc călduț și ferit de curenți de aer; 
  • formează întotdeauna sulurile din aluat și dispune-le delicat, în așa fel încât pasca delicioasă cu smântână să respecte forma tradițională a acestui preparat specific sărbătorilor de Paște; 
  • pentru gusturi pronunțate ale compoziției, îți sugerăm să folosești întotdeauna arome precum vanilia și coaja de lămâie, dar să și adaugi stafide crude; acestea nu doar că vor oferi o savoare aparte desertului, însă vor absorbi și lichidele din pască; 
  • în mod normal, timpul recomandat de coacere pentru pasca gustoasă cu smântână este de 30 de minute, însă dacă observi că marginile și suprafața dau semne de rumenire, însă umplutura este încă lichidă, acoperă tava cu o hârtie de copt umezită și mai las-o încă 15-20 de minute în cuptor. 
Pască delicioasă cu smântână


Te-am convins să prepari cea mai gustoasă pască? Probabil că da, fiindcă nu este atât de greu pe cât credeai! Și mai avem un secret: descarcă-ți aplicația Profi și descoperă cele mai bune oferte la produsele de care ai nevoie pentru rețetele tale preferate de Paște. Poate chiar și un cozonac bun cu nucă, de ce nu?

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Rețeta de ciocolată Dubai: cel mai apreciat desert al momentului

24 februarie 2025

Este imposibil să nu fi auzit până acum despre faimoasa ciocolată Dubai, care a făcut furori pe rețelele de socializare în 2024. Oameni din lumea întreagă s-au înghesuit să o cumpere și să o încerce, iar cofetăriile din România au început să ofere variante locale ale ciocolatei Dubai, fiecare adaptând rețeta originală pentru a include […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

22 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele […]

Citește mai mult

Rețete de gogoși: cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși

11 iulie 2024

Te-ai săturat de gogoșile lipsite de gust și uscate pe care le găsești în magazine? Dacă da, atunci te invităm să descoperi în rândurile următoare secretele preparării celor mai pufoase și savuroase gogoși, chiar la tine acasă. Fie că sunt prăjite sau coapte, cu glazură sau cu diverse creme, gogoșile sunt deliciile care ne fac […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Plăcinta dobrogeană cu brânză și stafide: o rețetă tradițională delicioasă și ușor de preparat

23 septembrie 2024

E o vorbă veche care spune „La plăcinte, înainte!” și tocmai acest motto ne-a inspirat și pe noi să-ți propunem astăzi o delicioasă rețetă de plăcintă, cu originile în Dobrogea. Este vorba, desigur, despre plăcinta dobrogeană cu brânză, un deliciu tradițional apetisant și ușor de preparat. Plăcinta dobrogeană este una dintre acele rețete tradiționale românești […]

Citește mai mult

Macaroane cu brânză: mod de preparare și ingrediente necesare

17 ianuarie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place să ne aducem aminte de copilărie prin cele mai savuroase rețete de dulciuri care ne făceau fericiți când eram copii. Și am tot gătit de-a lungul timpului tot felul de delicii, de la plăcintă cu dovleac și prăjitură cu mălai, până la cornulețe cu nucă […]

Citește mai mult

Rețeta de prăjitură cu nucă: pași și sfaturi pentru un desert savuros

11 noiembrie 2024

Când vine vorba de deserturi, prăjitura cu nucă ocupă un loc special în inimile multora. Nuca, cu aroma ei bogată și gustul ușor amărui, se îmbină perfect cu textura pufoasă a blatului și dulceața zahărului. Acesta este și motivul pentru care de-a lungul timpului ți-am propus mai multe rețete cu nucă, cum ar fi cozonacul cu […]

Citește mai mult

Rețeta de pască tradițională cu brânză

28 martie 2023

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult