Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ciorbă de perișoare: Pași de preparare

Dintre toate rețetele lor tradiționale, românii apreciază cel mai mult ciorbele. Nu e de mirare, așadar, că există câteva rețete consacrate ale acestor preparate în țara noastră, rețete fără de care bucătăria românească este de neconceput; ciorba de burtă, ciorba de văcuță și ciorba de perișoare, alături de alte zemuri aromate se numără cu siguranță printre acestea. Adevărul este că nimic nu e mai bun decât o ciorbiță caldă și gustoasă atunci când ești înfrigurat și înfometat.

La fel ca majoritatea tipurilor de ciorbă din bucătăria românească, și rețeta de ciorbă de perișoare provine de pe meleagurile turcești. În prezent, ceea ce noi numim ciorbă de perișoare se gătește aproape identic în bucătăria turcească și poartă numele de Köfte Çorbası. Însă nu ne vom amesteca în ciorba altora, fiindcă rețeta pe care ți-o propunem astăzi este preparată în stil specific românesc. Descoperă în continuare pașii de preparare ai acestei ciorbe cu perișoare!

Ingrediente pentru ciorba de perișoare tradițională

Ești gata să prepari o oală cu ciorbă de perișoare care să încânte întreaga familie? Vei găsi mai jos lista cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă tradițională de ciorbă și le vei putea achiziționa pe toate din gama de produse de la Profi. Iată ce trebuie să iei de la supermarket când faci cumpărăturile pentru ciorbă de perișoare:

  • 600 g de carne tocată;
  • 2 cepe;
  • 2 ouă;
  • 6 linguri de orez;
  • 1 linguriță de boia dulce;
  • 3 morcovi;
  • 1 fir de păstârnac;
  • 1 ardei gras;
  • 1 țelină;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 gulie sau 150 g de buchețele de conopidă (opțional);
  • 4 l de supă de pui sau de vită, sau, în lipsa acestora, apă;
  • 1 roșie mare;
  • 200 g de smântână (opțional);
  • sare și piper;
  • oțet, zeamă de lămâie sau borș pentru acrit (opțional).

Gama Ferma din deal din noul Profi îți oferă carne proaspătă și autentică pentru rețeta de perișoare, în timp ce în selecția Proaspete de la noi vei găsi cele mai bune legume și leguminoase. Mai mult, magazinul Profi îți pune la dispoziție și gama Proxi de unde poți achiziționa și restul ingredientelor necesare pentru ciorba de perișoare: ouă, orez sau condimente.

persoana face perisoare

Cum prepari ciorba de perișoare după rețeta tradițională

Ai profitat deja de toate promoțiile de la Profi și ai pe blatul de bucătărie toate ingredientele din lista de mai sus, necesare pentru o ciorbă de perișoare gustoasă și aromată? Dacă da, să începem:

Pregătirea ingredientelor pentru ciorbă

Curăță, spală bine și toacă în cubulețe potrivite morcovii, păstârnacul, țelina, ardeiul, pătrunjelul, gulia și ceapa. Pune apoi toate legumele într-o oală largă și toarnă peste ele supa rece, după care dă-le la fiert. Alternativ, poți înlocui supa degresată de pui sau vită cu apă. O altă variantă gustoasă este călirea legumelor în 2-3 linguri de ulei, adăugându-se ulterior supa sau apa.

Pune apoi separat, la fiert, 500 ml de apă într-o crăticioară. Când apa dă în clocot, adaugă trei linguri de orez și opărește pentru câteva minute. Scurge apoi orezul și clătește-l sub un jet de apă rece.

Prepararea și modelarea perișoarelor

Pune carnea tocată într-un bol larg și adaugă peste ea orezul opărit, cele două albușuri de ou (gălbenușurile se vor păstra separat), cea de-a doua ceapă tocată mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat fin, o linguriță de boia dulce, sare și piper. Frământă bine cu mâinile toate ingredientele. Din această compoziție, formează perișoarele, de preferat cât mai mici pentru a putea fi luate în lingură.

Nouă ne place să le modelăm cu un diametru nu mai mare de 2 cm, pentru că ne place să avem în ciorbă perișoare în bucăți mici, însă este o chestiune de gust. Dacă te întrebi cum se fac perișoarele, îți sugerăm să porționezi amestecul din carne și să modelezi între palme compoziția până ce obții niște biluțe rotunde din carne tocată.

Fierberea perișoarelor în supa de legume

Atunci când apa și legumele fierb în clocot, adaugă și cele trei linguri de orez rămase, urmate de perișoare. Ulterior, potrivește și gustul ciorbei de sare. Lasă ciorba să mai fiarbă pentru 20 de minute, apoi adaugă în oală și roșia decojită și tăiată cuburi mici. Dă în clocot ciorba de perișoare pentru 2-3 minute, apoi oprește focul și adaugă verdeața tocată mărunt.

Nouă ne place să asezonăm ciorba de perișoare cu leuștean verde, proaspăt tocat, însă poți adăuga și mărar sau pătrunjel verde, având grijă să păstrezi 1-2 linguri de verdeață și pentru momentul servirii. Acoperă oala cu un capac pentru a lăsa toate aromele să se întrepătrundă.

Cum se drege ciorba de perișoare?

În multe zone alte țării, ciorba de perișoare, la fel ca și alte ciorbe, se consumă fără a fi drese. În Moldova, însă, există obiceiul de a acri aceste zeme cu borș, caz în care preparatul va purta denumirea de borș. În cazul nostru, borș de perișoare sau borș cu perișoare. Noi nu obișnuim să servim ciorba nedreasă, așa că până ce se răcorește puțin, poți proceda la fel ca noi: bate într-un castron smântâna cu gălbenușurile de ou și două linguri de apă rece, apoi diluează amestecul cu câte un polonic de ciorbă fierbinte.

Adaugă pe rând câte un polonic de zeamă fierbinte, până când amestecul din castron se înfierbântă bine. Când amestecul este fierbinte, toarnă-l în oala cu ciorbă de perișoare, omogenizând cu zeama rămasă. Potrivește apoi gustul de sare, piper și acru (ciorba se poate acri cu borș și în farfurie) și ciorba de perișoare este gata de servit, alături de pâine de casă și ardei iute.

oala cu ciorba de perisoare

Sfaturi pentru cea mai reușită rețetă de ciorbă de perișoare

Așa cum te-am obișnuit, avem pentru tine și câteva sfaturi de preparare, pentru a ne asigura că vei obține o ciorbă gustoasă și plină de arome. Iată recomandările noastre pentru prepararea ciorbei de perișoare:

  • Este bine întotdeauna să ai la îndemână supă degresată de pui sau de vită, pentru că aceasta va oferi un gust deosebit ciorbei de perișoare. Dacă alegi să prepari ciorba cu apă, este important să adaugi cât mai multe legume în această zeamă, căci supa concentrată de legume este baza ciorbei de perișoare.
  • Deși călirea legumelor poate aduce un gust deosebit ciorbei, trebuie să ții cont de faptul că acest proces va aduce multe calorii preparatului. Este drept că „steluțele“ de grăsime arată apetisant în ciorbă, însă acestea se vor forma oricum, întrucât carnea conține ea însăși suficientă grăsime. În plus, dacă alegi să dregi ciorba cu smântână, este un motiv în plus să te ferești de călirea legumelor pentru un preparat mai sănătos.
  • Dacă vrei să păstrezi ciorba mai mult timp în frigider, ar fi ideal să nu folosești orez pentru prepararea perișoarelor. În caz contrar, orezul va înflori cât timp perișoarele stau în zeamă, ceea ce ar duce la dezintegrarea perișoarelor în ciorbă. În schimb, dacă ciorba se consumă în scurt timp, adăugarea orezului prefiert în compoziția pentru perișoare este o idee excelentă.
  • Pentru un gust excelent, lasă oala acoperită cu un capac pentru ca legumele și perișoarele să-și lase aromele în zeama de ciorbă. Ulterior, drege ciorba după modul explicat anterior, în așa fel încât să poți savura alături de cei dragi una dintre cele mai gustoase ciorbe tradiționale.
bol cu ciorba de perisoare si busuioc

Suntem siguri că deja ți-am făcut poftă, așa că te sfătuim să prepari și tu ciorbă de perișoare după rețeta simplă și să-i surprinzi pe toți cei din familie cu o masă de prânz tradițională. Și dacă vrei să prepari și alte rețete savuroase, îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi pentru a te bucura de cele mai bune oferte la produsele alimentare preferate!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ciorbă de varză pentru sezonul rece: Rețetă pentru a-ți încălzi sufletul

17 noiembrie 2023

Când temperaturile scad, nimic nu încălzește mai bine decât o mâncare caldă, preparată în propria bucătărie. Fie că vorbim despre o ciorbă de pui gustoasă sau o ciorbă de văcuță tradițională, fiecare în parte reprezintă un deliciu în zilele reci de sezon. Și mai știm o rețetă de ciorbă care te va încânta în această perioadă: ciorba de varză […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Sufleu de cartofi: O alegere delicioasă pentru prânz sau cină

20 noiembrie 2023

Cartofii sunt aproape de nelipsit din rețetele de la Profi, fiind un ingredient atât de versatil și de delicios atunci când este gătit corespunzător. Și de asta te-am convins încercând rețetele de cartofi noi la cuptor, dar și preparate ceva mai tradiționale precum tocănița de cartofi după rețeta de post sau rețeta de musaca de cartofi cu carne. Și […]

Citește mai mult

Osso Buco în bucătăria ta: Cum să prepari rețeta acasă

17 noiembrie 2023

Nu ne săturăm să-ți tot spunem că bucătăria italiană este o sursă infinită de inspirație pentru cele mai bune preparate, apreciate la nivel internațional. Fie că vorbim despre rețete de pizza de inspirație italiană, fie despre savurosul risotto cu ciuperci sau despre celebrele paste carbonara din bucătăria Italiei, toate ne încântă papilele gustative și sunt preparate excelente care pot umple mesele […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Friptură de miel la cuptor: Secrete pentru a obține o carne fragedă și aromată

28 martie 2023

Pentru mulți dintre români, Sărbătorile Pascale vin cu arome de carne de miel pe lângă clasicele ouă roșii, pască sau drob. Și nu-i putem învinui, fiindcă oricine poate rezista cu greu unor delicatese din carne de miel, cu atât mai mult la mesele festive de sărbătoare. Fiind iubitori de carne de miel, și noi considerăm […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult

Varză călită: o rețetă tradițională și ușor de preparat

18 ianuarie 2023

Știm că au trecut de mult sărbătorile de iarnă și mai știm că încă ai rămas cu gândul la acele sarmale în foi de varză, apetisante și gustoase, care au făcut deliciul meselor în familie până nu demult. Ce ai spune, însă, dacă am renunța puțin la carnea de porc și am înlocui varza murată […]

Citește mai mult

Rețete de sarmale: 3 rețete tradiționale românești

22 noiembrie 2022

Sarmalele sunt, poate, cele mai apreciate mâncăruri tradiționale românești și sunt puțini aceia care ar refuza o porție de sarmale gustoase, cu smântână și o mămăliguță alături. Deși rețetele de sarmale sunt considerate tradiționale în țara noastră, aceste preparate își au rădăcinile în Imperiul Otoman, mai cu seamă că termenul de „sarma” provine din turcescul […]

Citește mai mult