Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tipuri de cafea: Proprietăți, beneficii și metode de preparare

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate băuturi din lume. Pe locul trei într-un top al cantităților consumate, după apă și ceai, cafeaua se mândrește cu o istorie veche de sute de ani, deși începuturile consumului de cafea sunt încă învăluite în legende. Milioane de oameni de pe glob își încep ziua savurând această licoare pentru aroma sa deosebită și pentru energia pe care o oferă în fiecare dimineață.

Dacă și tu ești un iubitor al cafelei, trebuie să știi că la origine există o varietate de tipuri de cafea, dintre care două se disting ca cele mai cunoscute. Există, de asemenea, și o mare varietate de metode de preparare, fiecare având caracteristicile sale distinctive, cu arome și gusturi diferite. Și pentru că ne declarăm iubitori ai acestei băuturi aromate, ne-am decis să te poftim și pe tine în lumea cafelei, oferindu-ți informații despre principalele tipuri, proprietăți, beneficii și metode de preparare savuroase.

Te invităm să descoperi în acest ghid totul despre cafea, pentru a putea înțelege fascinația din jurul acestei băuturi deosebite!

Istoria cafelei

Potrivit legendelor, cafeaua ar fi fost descoperită de un păstor din Etiopia, cândva în secolul IX, d. Hr. Observând efectele pe care boabele de cafea le aveau asupra caprelor sale, păstorul, pe numele său Kladi, a dus boabele unor călugări care locuiau în apropiere. Această legendă apare pentru prima dată în secolul al XVII-lea, în scrierile lui Antoine Faustus Nairon, autorul unor tratate importante despre cafea.

Lăsând la o parte legendele, primele dovezi istorice ale consumului de cafea apar în scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea. Boabele de cafea au fost folosite prima oară într-un mod similar celui din prezent, de către călugării din Yemen, care consumau băutura obținută din boabele prăjite și râșnite, drept energizant în timpul ritualurilor religioase.

În următorii zeci de ani, cafeaua avea să se răspândească din Peninsula Arabică în toate regiunile înconjurătoare, până în Turcia și Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare pentru prima dată în Veneția, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește și în alte colțuri ale continentului. Și așa apare prima cafenea în Roma, în anul 1645.

În secolul al XVIII-lea, cafeaua este exportată în Lumea Nouă și tot acum sunt înființate principalele culturi din America Centrală și Brazilia. În secolele următoare, cafeaua avea să devină una dintre cele mai populare și apreciate băuturi la nivel mondial.

cafea turceasca

Tipuri de cafea

Acum, că am trecut prin istoria succintă a cafelei, îți prezentăm și cele mai importante tipuri de cafea. În lume, există numeroase specii de arbori de cafea, însă două dintre acestea sunt cele mai cultivate la nivel global. Este vorba despre speciile Coffea arabica și Coffea canephora, plantele care oferă principalele două tipuri de cafea: arabica și robusta. Iată, așadar, principalele tipuri de cafea, în funcție de origine și de modul în care se prepară!

În funcție de origine

Așa cum menționam anterior, există două cele mai populare tipuri de cafea din lume: cafeaua arabica și cafeaua robusta. Iată ce trebuie să știi despre fiecare sortiment de cafea!

 • Cafeaua Arabica

Cafeaua Arabica este considerată primul soi de cafea cultivat. Arbustul de Coffea arabica mai este denumit și „cafea arabă”, fiind cultivat la scară largă pe întregul mapamond. Aproximativ 60% din totalul producției de cafea este cafea Arabica, considerată de mulți cea mai bună din lume.

Cafeaua arabică își are originile în Etiopia și este un soi bogat în arome, dulce și ușor acid, cu un miros parfumat. Față de alte soiuri de cafea, planta este sensibilă și are nevoie de o întreținere intensă. Boabele de cafea Arabica sunt alungite și au o culoare verde-albăstruie înainte de a fi prăjite. Cea mai bună altitudine pentru cultivarea arbustului de cafea Arabica este între 600 și 2 000 de metri. Cu cât cultura se află la o altitudine mai mare, cu atât cresc șansele de a obține o cafea de calitate.

Cafeaua arabică este cultivată cu precădere în țările din America Centrală și de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia. Acest soi conține cu 50% mai puțină cofeină față de alte tipuri de cafea, însă are o aromă mult mai intensă, în timp ce boabele sunt folosite pentru cafele de specialitate.

 • Cafeaua Robusta

Descoperită abia la finalul anilor 1800, cafeaua Robusta este originară din Africa Centrală și de Vest. Spre deosebire de cafeaua arabică, Robusta se poate dezvolta armonios la altitudini aflate între nivelul mării și 600 de metri altitudine. Arborele de cafea Robusta s-a adaptat cu succes climatului cald și umed, rezistând mai bine atacurilor paraziților.

Și cafeaua Robusta este cultivată la o scară largă în regiuni precum Africa, Indonezia și Brazilia, reprezentând aproape un sfert din producția mondială de cafea. Arborele de cafea Robusta înflorește de câteva ori pe an, ceea ce o face mai productivă decât Arabica. Mai mult, acest tip de cafea este recunoscut și pentru cantitatea mare de cofeină pe care o conține, aproape dublu față de cafeaua Arabica.

ibric cu cafea

În funcție de modul de preparare

Modul de preparare împarte această băutură în atât de multe tipuri de cafea încât nu le putem cuprinde pe toate. Ți le vom prezenta, însă, pe cele mai consumate și mai populare dintre ele. Iată ce tipuri de cafea există în funcție de modul în care este ea preparată!

 • Cappuccino

Cappuccino este, poate, unul dintre cele mai populare tipuri de cafea la nivel mondial. O cafea tip Cappuccino este formată, de regulă, din două straturi: primul este reprezentat de o ceașcă de cafea espresso, iar următorul de lapte spumat. Poți prepara Cappuccino cu ușurință și acasă, atâta vreme cât cumperi de la supermarket cea mai bună cafea boabe sau măcinată.

 • Caffe Latte

Un alt tip de cafea extrem de popular este și Caffe Latte, acesta fiind preparat dintr-o ceașcă de espresso, căreia i se adaugă lapte spumat. Această băutură este destul de spumată, ceea ce o face să fie confundată foarte ușor cu un Cappuccino.

 • Caffe Americano

Băutorii de cafea apreciază și așa-numita cafea „americană”, care se prepară foarte simplu, adăugându-se apă fierbinte peste o ceașcă de espresso. Se spune că acest tip de cafea a apărut în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, în Italia, când soldații americani foloseau această metodă pentru a-și „lungi” cafeaua.

 • Macchiato

Dintre tipurile de cafea se remarcă și Macchiato, preparat dintr-o ceașcă de cafea espresso, peste care se toarnă lapte aburit, direct în ceașcă. În mod obișnuit, acest sortiment de cafea este mai tare decât un cappuccino, cu care se aseamănă la nivel de preparare. Macchiato are, de asemenea, dimensiuni mai mici și este servit într-o ceașcă de espresso.

 • Mochaccino

Printre cele mai bune tipuri de cafea se numără și Mochaccino. O cafea „mocha” nu este altceva decât o caffe latte, peste care se adaugă sirop, pudră de ciocolată sau ciocolată rasă. Uneori, Mochaccino este servit și cu frișcă pe deasupra, fiind mai mult un desert decât o cafea. Dacă dorești și tu să-ți prepari acest deliciu aromat, suntem siguri că vei găsi în gama de produse Profi ingredientele necesare!

 • Irish Coffee

O cafea irlandeză ca la carte este preparată, desigur, cu whisky. Rețeta este una destul de simplă: se folosește o ceașcă de espresso, peste care se adaugă 20 de mililitri de whisky, zahăr și un strat de frișcă. Ideal ar fi să nu folosești cafea instant, pentru că nu va avea același gust.

 • Vienna Coffee

Vienna Coffee sau cafeaua vieneză se numără și ea printre cele mai populare tipuri de cafea din lume. Ea poate fi preparată din două cești de espresso tari, peste care nu se adaugă lapte sau zahăr ca și îndulcitor, ci frișcă. Aromele celor două espresso și frișca oferă o aromă minunată acestui tip de cafea.

Vienna Coffee

Proprietățile nutritive ale cafelei

În continuarea prezentării celor mai populare sortimente și tipuri de cafea, trecem în revistă și principalele proprietăți ale cafelei din punct de vedere nutrițional. O cană de 200 de mililitri de cafea neagră, neîndulcită, nu va conține zaharuri și nici grăsimi. Iată, în schimb, care sunt nutrienții pe care-i poți regăsi într-o cană de cafea:

 • 2,4 calorii;
 • 0,3 grame de proteine;
 • 0,2 miligrame de riboflavină (vitamina B2) – 11% din doza zilnică recomandată de vitamina B2;
 • 0,5 miligrame de niacină;
 • 0,6 miligrame de acid pantotenic;
 • 116 miligrame de potasiu;
 • 0,1 miligrame de mangan;
 • 7,1 miligrame de magneziu;
 • 95 miligrame de cofeină – cantitatea diferă în funcție de tipul de cafea ales.
pearsoana toarna cafea

Beneficiile cafelei

Ținând cont de conținutul cafelei, nu este de mirare un consum regulat al acestei licori aduce numeroase beneficii. Dacă încă nu te-ai îndreptat spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a-ți alege cafeaua preferată, fie ea arabica sau robusta, îți vom oferi în rândurile următoare o mulțime de motive pentru care merită să-ți începi ziua cu cea mai bună cafea. Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale cafelei este rolul de stimulent al acestei băuturi, mai cu seamă că principalul ingredient care oferă energie este cofeina.

Un alt beneficiu major al cafelei se datorează tot conținutului de cofeină: aceasta îmbunătățește semnificativ performanțele fizice. Iată și alte beneficii importante ale cafelei!

Stimulează energia și concentrația

Așa cum deja am menționat, cafeaua este un stimulent excelent al sistemului nervos. Și nu doar pentru că te încarcă de energie, ci și pentru că îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Prin consumul de cafea, creierul uman este mereu în alertă și atent la orice stimul din mediu.

Aduce beneficii sistemului imunitar

Datorită cantității uriașe de antioxidanți, cafeaua sprijină sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi. Mai mult, are rolul de a încetini îmbătrânirea. Desigur, nu este o licoare magică pentru tinerețe fără bătrânețe, însă cu siguranță îți va oferi vitalitatea de care ai nevoie pentru mult timp.

Cafeaua ajută la arderea grăsimilor

Cofeina conținută de cafea este una dintre puținele substanțe care ajută la arderea grăsimilor, motiv pentru care ea se regăsește aproape în toate suplimentele alimentare pentru slăbit. Potrivit studiilor, cofeina poate stimula cu până la 29% arderea grăsimilor.

Cafeaua poate reduce riscul apariției diabetului

Dintre beneficiile cafelei menționăm și reducerea riscului apariției diabetului de tip 2, una dintre cele mai serioase probleme medicale în prezent. Cafeaua consumată în mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%, acest lucru fiind benefic mai ales pentru persoanele care capătă rezistență la insulină pe fondul obezității.;

Cafeaua aduce beneficii ficatului

Cafeaua poate avea beneficii și în cazul afecțiunilor de natură hepatică. Persoanele care suferă de o boală hepatică pot beneficia de pe urma consumului zilnic de cafea, această băutură reducând daunele produse de afecțiuni precum ciroza sau steatoza hepatică.

Cafeaua poate ajuta în combaterea bolii Alzheimer

Persoanele care consumă frecvent cafea prezintă un risc mai scăzut de a se confrunta cu boala Alzheimer, una dintre principalele cauze ale demenței. Potrivit cercetărilor, băutorii de cafea au cu până la 65% mai puține riscuri de a dezvolta această boală.

Cafeaua reduce riscul apariției accidentelor vasculare

Unul dintre efectele pe termen scurt ale cofeinei, implicit cafelei, este creșterea tensiunii arteriale. Astfel, băuturile bogate în cofeină, precum cafeaua și ceaiul verde, de pildă, sunt corelate cu un risc mai scăzut de apariție a unui accident vascular cerebral.

Cafeaua are rol diuretic

Un alt beneficiu al cafelei este efectul său diuretic, datorat cofeinei din compoziție. Această substanță stimulează organismul să producă mai multă urină, în vederea eliminării toxinelor din organism. Prin urmare, cafeaua este benefică pentru rinichi și vezica urinară, însă trebuie să acorzi atenție și hidratării: mai multă cafea înseamnă și un consum mai mare de apă, așa că este esențial să bei suficient de multă apă, pe lângă cafea.

barbat toarna cafea

Metode de preparare a cafelei

Există numeroase moduri prin care poți prepara cafeaua, unele dintre acestea fiind vechi, altele moderne. Iată care sunt cele mai întâlnite metode de preparare a cafelei, alături de aparatura necesară:

 • Cafea la ibric

Cunoscută și sub numele de cafea turcească, cafeaua la ibric este una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei. Cum se prepară cafeaua la ibric? Simplu! În apa clocotită dintr-un ibric, se adaugă cafea măcinată fin. Alege-ți din revista Profi sortimentul preferat de cafea și prepară și tu cafea la ibric după metoda tradițională!

 • Cafea la filtru

Cafeaua la filtru este, în esență, o modalitate modernă de preparare a acestei băuturi. Pune cafeaua ta preferată într-un filtru și toarnă apă fierbinte peste. Pentru acest proces vei avea nevoie de o cafetieră, dar și de filtre calitative pentru o aromă unică.

 • Cafea la espressor

Tot o metodă modernă de preparare a cafelei este și cafeaua la espressor, considerată cea mai bună cafea. Prepararea acestui tip de cafea presupune trecerea apei sub presiune prin cafeaua măcinată fin.
Cafea la presa francezăAcesta este un mod de preparare a cafelei care folosește un recipient din sticlă și un filtru sub formă de piston, care poate fi coborât în recipient. Ai nevoie ca boabele de cafea să fie proaspăt măcinate. Încălzește apoi presa, turnând apă fierbinte în ea, după care aruncă apa. Adaugă apoi cafeaua și apa dată în clocot. Amestecă bine, lasă să se infuzeze pentru 4 minute, apoi amestecă la suprafață cu atenție.

persoana toarna apa peste cafea

Există atâtea varietăți și tipuri de cafea, încât oricine va putea să-și aleagă licoarea preferată și să o savureze zilnic, pentru un start energizant. Dacă te-ai convins de importanța proprietăților cafelei și de mulțimea de beneficii pe care le poate aduce organismului, nu-ți mai rămâne decât să-ți descarci aplicația Profi și să profiți de promoțiile la cafea existente în magazin. În acest mod, te vei putea bucura de cafeaua preferată în fiecare zi!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Bagajul de vacanță: Cum îl organizezi și ce produse nu trebuie să-ți lipsească

16 iunie 2023

Suntem siguri că nu de puține ori ți s-a întâmplat să uiți ceva atunci când ai plecat într-o vacanță și că tot de atâtea ori ți-ai propus să nu mai faci greșeala de a pleca fără un anumit obiect. Și cu toate că ți-ai propus, ai uitat, din nou! Dacă te pregătești să evadezi din […]

Citește mai mult

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Tradiții, obiceiuri și superstiții românești de Paște

19 aprilie 2023

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Indiferent de regiunea, Învierea Domnului aduce cu sine tradiții și obiceiuri de Paște dintre cele mai diverse, transmise din generație în generație. Și aici nu vorbim doar despre vopsitul ouălor, despre pască și preparate din carne de miel, ci despre multe alte tradiții care sunt bine […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult

Dovleacul: Proprietățile nutritive și beneficiile sale pentru sănătate

26 iulie 2023

Descoperă în acest articol secretele dovleacului, un aliment mult prea subestimat, dar cu nenumărate beneficii pentru sănătate! Îți vom dezvălui de ce e important să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică și ce minuni poate face datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și fibre. Vei afla cum te poate ajuta la îmbunătățirea sistemului […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult