Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ingrediente

  1. 2 kg de pește (crap, caras, păstrăv, roșioară, etc);
  2. sare și piper măcinat, după gust;
  1. puțin mălai (dacă prăjești peștele în tigaie);
  2. ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru saramură

  1. 6 roșii mari și zemoase;
  2. 2 ardei grași;
  3. 4 ardei kapia;
  4. 4 ardei bulgărești;
  5. 1 ardei iute (opțional);
  6. 400 ml de suc de roșii sau 100 g de pastă concentrată de roșii;
  1. sare și piper boabe;
  2. 4 foi de dafin;
  3. 2 crenguțe de cimbru;
  4. 2 căpățâni de usturoi;
  5. mărar verde și ceapă verde (opțional).

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor și ierburilor aromatice.

Dacă nu ai avut prilejul să-ți răsfeți până acum papilele gustative cu o saramură de pește ca la carte sau dacă nu ai preparat niciodată această rețetă, am pregătit pentru tine în rândurile de mai jos toate ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat, dar și modul de preparare după rețeta tradițională dobrogeană. Iată, așadar, cum poți prepara saramura de pește perfectă, ca la malul Dunării!

Ingrediente pentru saramura de pește dobrogeană

Din lista de ingrediente de mai jos vor rezulta 6-8 porții delicioase de saramură de pește, gata să sature toți pofticioșii din familie. Iată ce trebuie să treci pe lista pentru supermarket dacă vrei să gătești o saramură de pește cu iz tradițional!

Aruncă o privire în revistele Profi și mergi la cel mai apropiat magazin Profi pentru a te asigura că vei cumpăra cele mai bune ingrediente pentru rețeta de saramură de pește. În gama de produse Profi, te așteaptă cele mai bune ingrediente, dar și cele mai proaspete, iar selecția Proaspete de la noi cu siguranță va reuși să ofere saramurii de pește gustul natural autentic românesc.

peste

Mod de preparare pentru saramura de pește după rețeta tradițională

Ai deja toate ingredientele la îndemână pentru cea mai bună saramură de pește? Dacă da, nu mai rămâne decât să treci la treabă! Dar, la început, descoperă în rândurile de mai jos rețeta de saramură de pește, pas cu pas!

Pregătirea legumelor pentru saramura de pește

Pentru început, spală bine roșiile și ardeii, zvântă-i și coace-i pe plita de la aragaz sau pe grătar. Apoi, decojește-i și lasă-i deoparte. Poți lăsa chiar și urme mici de arsură pe legume, căci acestea vor aduce o aromă specifică saramurii de pește.

Apoi, poți prepara sarmuzac, adică o pastă groasă de usturoi. Curăță căpățânile de usturoi și pune cățeii într-un mojar, cu puțină sare grunjoasă, ulei și puțină zeamă de lămâie. Desigur, pentru sarmuzac nu este obligatorie acreala, așa că poți renunța la zeama de lămâie. Păstrează deoparte patru căței de usturoi pe care îi vei tăia în felii subțiri.

Pregătirea peștelui pentru saramură

Dacă ai cumpărat pește proaspăt, curăță-l bine de solzi și eviscerează-l. Peștii mai mici se vor lăsa întregi, dar cei mari se porționează. Ideal ar fi ca aceștia să fie și filetați. Noi am ales pentru saramura de pește crap, însă poți prepara și saramură de păstrăv sau oricare alt pește îți este pe plac. Rețeta tradițională de saramură lipovenească se face, în general, cu crap, motiv pentru care am decis să alegem acest pește pentru rețeta noastră.

Cea mai bună saramură de pește se obține cu pește copt pe o placă încinsă presărată cu sare, la grătar. Însă dacă nu locuiești la curte, pentru a putea aprinde grătarul, poți alege să prăjești peștele la tigaie, în mod clasic. Așadar, porționează fileurile de pește, asezonează-le cu sare și piper pe ambele părți, tăvălește-le prin mălai sau pesmet, apoi prăjește-le în tigaie, în ulei încins. Scoate apoi bucățile de pește pe șervețele de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei, și lasă-le deoparte.

peste cu cimbru si rosii

Cum se face saramura de pește

Pune la fiert într-o oală încăpătoare circa 2 litri de apă, alături de câteva boabe de piper, 2-4 lingurițe de sare, după gust, foile de dafin și crenguțele de cimbru. Când apa dă în clocot, adaugă în oală și sucul de roșii, alături de ardeii și roșiile coapte. Lasă totul la fiert 10 minute, apoi stinge focul. Adaugă în saramura pentru pește cei patru căței de usturoi tăiați felii subțiri.

Amestecă bine toate ingredientele, după care pune în oală și bucățile de pește prăjit sau copt, în funcție de caz. Pune capacul și lasă-le în oală pentru 10 minute, timp în care se vor întrepătrunde aromele. Între timp, poți prepara rapid și o mămăligă după rețeta tradițională!

Mod de servire al saramurii de pește după rețeta de la Dunăre

Acum, saramura de pește este gata și se servește fierbinte, alături de o mămăliguță aburindă. În fiecare farfurie, ar trebui să se regăsească bucăți de pește, dar și ardei copți, cu multă zeamă aromată. Presară deasupra mărar verde proaspăt tocat și ceapă verde tocată, iar porțiile de saramură de pește crap vor arăta fabulos și extrem de apetisant.

saramura de peste in tigaie

Așa-i că nu este deloc complicat să gătești o saramură de pește ca la malul Dunării? Dacă atât tu, cât și cei dragi, sunteți amatori ai preparatelor cu pește, nu ezita să-i încânți cu această saramură dobrogeană, plină de savoare și iz tradițional românesc. Vestea bună este că dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea beneficia și de cele mai avantajoase promoții la ingredientele cheie pentru saramura de pește. Mai mult, în gama de vinuri Profi, vei găsi vinul alb perfect pentru a fi servit alături de acest deliciu culinar!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Rețete de pizza: Cum prepari aluatul și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 noiembrie 2022

Dacă te gândești la cele mai apreciate mâncăruri din lume, cu siguranță, lista ar fi incompletă fără faimoasa și populara pizza. Dacă vrei să le faci o surpriză culinară celor dragi, o pizza este întotdeauna o alegere inspirată. Dincolo de a fi un preparat gustos și apetisant, pregătirea ei este simplă și ai posibilitatea de […]

Citește mai mult

Gulaș de porc: O mâncare consistentă perfectă pentru zilele răcoroase

20 noiembrie 2023

Ne plac foarte mult preparatele din carne de porc și cu siguranță dacă ne urmărești blogul de rețete de ceva timp ai avut ocazia să descoperi până acum câteva dintre cele mai savuroase rețete, în care carnea de porc este ingredientul principal. Și aici vorbim despre preparate precum scăriță de porc la cuptor, rețeta tradițională de tochitură de […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Drob de miel: o rețetă tradițională pe care să o pregătești pentru masa de Paște

28 martie 2023

Așa cum știm cu toții, Sărbătorile Pascale sunt de neconceput fără preparatele tradiționale din carne de miel, fără pască cu împletituri din aluat, ouă roșii și cozonac. Pe lângă friptura de miel la cuptor, drobul de miel este de departe vedeta mesei de Paște. Acest aperitiv tradițional face deliciul meselor de Paște ale românilor și […]

Citește mai mult

Rețeta autentică de tocăniță de vită cu legume

20 noiembrie 2023

Tocănițele sunt de nelipsit de pe mesele românilor, cu atât mai mult cu cât există o infinitate de variante de tocăniță pe care le putem prepara. De la tradiționala tocăniță de cartofi și până la rețetele de tocăniță cu legume și carne, putem opta pentru o varietate de legume și sortimente de carne, al căror mod de […]

Citește mai mult

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Pește la cuptor: idei de rețete simple și gustoase

16 martie 2023

Nu este deloc un secret faptul că peștele este un aliment sănătos, care aduce o mulțime de beneficii organismului. Consumul de pește de calitate, preparat într-un mod sănătos prezintă avantaje semnificative într-o dietă alimentară echilibrată, prin conținutul redus de grăsimi și cantitatea mare de acizi grași esențiali. Trebuie să recunoaștem că în afară de saramura de […]

Citește mai mult

Iahnie de fasole tradițională: Secretele unei rețete autentice pas cu pas

17 noiembrie 2023

Atunci când ne gândim la unele dintre cele mai populare mâncăruri la români, extrem de savuroase în simplitatea lor, iahnia de fasole tradițională ocupă un loc important în topul celor mai preparate rețete din bucătăria românească, cu atât mai mult în sezonul rece. Dacă în anotimpul cald ne delectam cu fasole verde cu usturoi, acum a […]

Citește mai mult

Ciorbă de pui: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Dacă ar fi să enumeri câteva rețete care să-ți amintească de copilărie, cu siguranță, ciorba de pui se numără printre ele. Fie că vorbim despre ciorba de pui cu legume, fie că ne gândim la ciorba de pui tradițională cu tăieței, rețetele de ciorbe sunt potrivite indiferent de anotimp, la prânz sau la cină și […]

Citește mai mult

Paste cu sos pesto: cum să pregătești rapid o rețetă delicioasă

27 martie 2024

Știm cu toții că pastele reprezintă una dintre cele mai rapide și delicioase opțiuni culinare pentru zilele în care vrei să gătești ceva gustos într-un timp scurt. Acesta este și motivul pentru care ți-am prezentat pe blog, de-a lungul timpului, tot soiul de rețete delicioase de paste, de la paste cu creveți până la paste quatro […]

Citește mai mult