Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele reprezintă o opțiune relativ ușor de cultivat. Poți alege să cumperi răsaduri sau poți să ți le pregătești chiar tu, cu semințe pentru răsaduri de la Profi

Indiferent de alegere, este important să știi când și cum se plantează răsadurile. Dacă și tu dorești să cultivi propriile legume sau plante aromatice, am adunat pentru tine în articolul următor o serie de sfaturi și recomandări utile, pentru a obține răsaduri la standarde înalte de calitate, dar și pentru a avea la îndemână toate informațiile necesare pentru plantarea răsadurilor de legume. Iată tot ce trebuie să știi despre această activitate preferată a legumicultorilor! 

De ce să produci răsaduri de legume?

Cultivarea legumelor se poate face atât prin însămânțarea directă în sol a semințelor, cât și prin răsaduri. Răsadurile de legume și nu numai presupun înființarea unei culturi prin plantarea unor răsaduri de plante tinere, crescute anterior în răsadnițe. Producerea propriilor răsaduri de legume oferă mai multe avantaje și dintre acestea menționăm: 

 • controlul calității; 

Controlul calității este unul dintre motivele principale pentru care mulți grădinari aleg să-și producă propriile răsaduri. Acest proces permite alegerea celor mai bune soiuri de semințe, care sunt rezistente la boli și dăunători. În plus, oferă posibilitatea de a controla mediul în care cresc răsadurile, asigurându-se că acestea primesc lumina, apa și nutrienții de care au nevoie pentru a se dezvolta în mod optim. 

 • economii; 

Din punct de vedere financiar, producerea propriilor răsaduri este mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât cumpărarea lor. Semințele sunt de obicei mult mai ieftine decât răsadurile, iar un singur pachet de semințe poate produce o cantitate mare de răsaduri, dacă sunt îngrijite corespunzător. Poți achiziționa semințe pentru răsaduri de legume, flori și plante aromatice din magazinele Profi Super și Loco la cele mai bune prețuri! 

 • siguranța alimentară; 

Siguranța alimentară este un alt aspect important. Producerea propriilor răsaduri de legume permite cunoașterea exactă a alimentelor consumate, evitând astfel utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice, care pot fi dăunătoare pentru sănătate.

 • obținerea unor producții timpurii; 

Răsadurile contribuie la obținerea unor producții timpurii și a unor culturi uniforme. Culturile de legume crescute în răsadnițe au un randament crescut de prindere a plantei de sol și grăbesc vegetația și fructificarea. Aceasta asigură producții timpurii, esențiale în special pentru culturile din sere și solarii, unde plantarea se face numai prin răsaduri de plante tinere, cu rădăcini bine dezvoltate.

 • satisfacție generală. 

Producerea propriilor răsaduri de legume poate fi o activitate extrem de satisfăcătoare. Este o modalitate excelentă de a te relaxa, de a te conecta cu natura și de a obține o recoltă delicioasă din propria grădină. 

Rasad legume

Când se face semănatul semințelor pentru plantarea răsadurilor?

Semănatul semințelor pentru răsaduri este o etapă importantă în obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Timpul optim pentru semănat este cu aproximativ 6-8 săptămâni înainte de momentul în care plantele vor fi mutate în grădină. Acest interval variază în funcție de tipul de legume pe care alegi să le cultivi, unele preferând temperaturi mai reci, altele mai calde. De exemplu, roșiile și ardeii se seamănă cu 8 săptămâni înainte de plantare, în timp ce vinetele și castraveții cu 6 săptămâni înainte. 

Condițiile de mediu sunt esențiale pentru germinarea semințelor. Semănatul în răsaduri se face la o temperatură a solului de 22-26 de grade Celsius, în cazul plantelor care au nevoie de căldură, precum ardeii, vinetele și roșiile. Pentru cele mai rezistente la temperaturi mai mici, precum varza, salata și altele, temperatura solului poate fi de 18-20 de grade Celsius. În plus, umiditatea solului trebuie să fie constantă, dar nu în exces, pentru a nu împiedica germinarea.

Semănatul semințelor se poate face în ghivece sau alveole, în funcție de disponibilitate și preferințe. Ghivecele permit o gestionare mai bună a răsadurilor și facilitează plantarea ulterioară. Alveolele, pe de altă parte, sunt mai economice și pot fi folosite pentru semănatul în masă.

Iată un set de instrucțiuni pas cu pas pentru semănatul semințelor de răsad:

 • Alege semințele potrivite din gama de produse Profi
 • Pregătește ghivecele sau alveolele cu un amestec de sol potrivit pentru răsaduri.
 • Seamănă semințele la adâncimea recomandată pe pachetul de semințe.
 • Udă cu grijă, fără a îneca solul.
 • Așează ghivecele sau alveolele într-un loc cald, cu temperaturi de 18-26 de grade Celsius.
 • Udă regulat, menținând umiditatea constantă, dar fără excese.
Plantare rasad

Plantarea răsadurilor de legume: când se face?

Plantarea răsadurilor de legume este o operațiune esențială pentru obținerea unei recolte de succes. Unul dintre factorii determinant în acest sens este momentul exact al plantării. Acesta depinde de mai mulți factori, printre care tipul de legume, condițiile meteo și regiunea geografică. De exemplu, răsadurile de tomate și ardei se plantează atunci când riscul de îngheț a trecut, în general în perioada mai-iunie, în timp ce răsadurile de varză sau broccoli se pot planta mai devreme, în aprilie sau mai.

Un alt aspect important în ceea ce privește plantarea răsadurilor este cunoașterea ciclului de viață al plantelor. De exemplu, roșiile au nevoie de o perioadă lungă de creștere și trebuie plantate devreme, în timp ce salata se maturizează rapid și poate fi plantată mai târziu în sezon. Înțelegerea ciclului de viață al fiecărei plante de legume poate contribui semnificativ la optimizarea procesului de plantare a răsadurilor.

De asemenea, înainte de plantarea răsadurilor, trebuie să te asiguri că răsadurile nu prezintă semne de boli, că sunt puternice și că au rădăcini întregi. Vârsta corespunzătoare pentru plantarea răsadurilor poate varia în funcție de cultură – de exemplu, la roșii poate fi de 50-60 de zile, iar la ardei poate fi de 60-65 de zile. În același timp, se urmărește și gradul de dezvoltare al plantei. Răsadurile sunt de regulă pregătite atunci când au o înălțime de cel puțin 15 centimetri și au mai multe frunze. 

Așadar, dacă nu știai când se plantează răsadurile, este important să știi că răsadul este pregătit pentru plantare în momentul în care este gros, viguros, are internodii scurte, are un sistem radicular dezvoltat și are boboci formați de la prima inflorescență, în cazul tomatelor, ardeilor și vinetelor. 

Plantarea rasadurilor de legume

Cum se pun răsadurile: sfaturi și recomandări

Plantarea răsadurilor de legume este o operațiune care necesită multă atenție. Este esențial să se țină cont de perioada potrivită, condițiile climatice și de caracteristicile specifice ale fiecărei plante. Conform specialiștilor în horticultură, momentul optim pentru plantarea răsadurilor variază în funcție de specie, dar în general, acesta se situează în intervalul aprilie-mai. Acum că știi când se plantează răsadurile, te invităm să descoperi și cum se pun răsadurile. Iată câteva sfaturi și recomandări utile!

Alege răsadurile potrivite

Cultivarea legumelor începe cu alegerea răsadurilor potrivite. Înainte de a face această selecție, este esențială cunoașterea tipurilor de răsaduri. Răsadurile de legume variază în funcție de varietatea legumei, condițiile de creștere și nevoile specifice ale fiecărei plante. Un răsad de roșii va avea nevoi diferite față de un răsad de ardei, necesitând cunoștințe specifice pentru a asigura o creștere sănătoasă. 

Evaluarea calității răsadurilor este un alt pas important în selecția acestora. Un răsad de calitate va avea frunze verzi, tulpini puternice și nu va prezenta semne de boli sau dăunători. În continuare, cunoașterea condițiilor de creștere este esențială. Fiecare tip de legumă are propriile cerințe în ceea ce privește tipul de sol, cantitatea de lumină și apă necesare. De exemplu, răsadurile de roșii preferă un sol bine drenat, plin de nutrienți și necesită cel puțin 6 ore de soare pe zi.

În plus, selectarea răsadurilor trebuie să țină cont de sezonul de plantare recomandat pentru fiecare tip de legumă. De exemplu, la începutul lunii mai se plantează răsadurile de broccoli și varză, urmând ca în perioada următoare să se planteze răsadurile de roșii și castraveți. 

Pregătește solul pentru plantarea răsadurilor

Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor este o etapă esențială în procesul de cultivare a legumelor. Importanța solului nu poate fi subestimată – acesta este mediul din care răsadurile își vor extrage nutrienții necesari dezvoltării. Un sol bogat în nutrienți, bine drenat și cu un pH adecvat poate face diferența între o recoltă abundentă și una dezamăgitoare.

Pregătirea solului pentru plantarea răsadurilor presupune mai multe etape. În primul rând, zona în care urmează să fie plantate răsadurile trebuie curățată de resturi vegetale sau pietre. Apoi, solul trebuie îmbogățit cu compost sau îngrășământ organic pentru a-i asigura un conținut ridicat de nutrienți. Este esențial să se verifice și pH-ul solului, acesta având un impact semnificativ asupra modului în care plantele absorb nutrienții.

Locația în care se plantează răsadurile poate influența în mod semnificativ calitatea solului și, implicit, dezvoltarea plantelor. Un sol expus la soare, cu acces ușor la apă și protejat împotriva vântului, va favoriza o creștere sănătoasă și robustă a răsadurilor. Dacă solul nu îndeplinește toate aceste condiții, există metode pentru îmbunătățirea acestuia. 

Utilizarea compostului organic poate îmbunătăți semnificativ calitatea solului, acesta devenind mai fertil și mai bine drenat. În plus, compostul poate ajuta la reglarea pH-ului solului, asigurând un mediu propice pentru dezvoltarea răsadurilor.

Plantează corect răsadurile

Pentru a asigura o recoltă abundentă este important să plantezi corect răsadurile. Alegerea momentului potrivit pentru plantare este esențială pentru succesul cultivării legumelor. Majoritatea legumelor se plantează după ce pericolul de îngheț a trecut. În România, acest lucru se întâmplă de obicei în luna mai, însă există și specii care pot fi plantate mai devreme sau mai târziu. De exemplu, salata și spanacul pot fi plantate de la începutul primăverii, în timp ce tomatele și ardeii se plantează mai târziu, când temperaturile nu mai scad sub 10 grade Celsius pe timpul nopții.

Tehnica de plantare a răsadurilor este esențială pentru asigurarea unei creșteri sănătoase. Răsadurile trebuie plantate la o adâncime suficientă pentru a acoperi rădăcina și o parte din tulpină, la distanțe specifice fiecărei specii. După plantare, este recomandată udarea imediată pentru a ajuta la stabilizarea plantelor.

Îngrijește răsadurile după plantare

După plantarea răsadurilor, îngrijirea adecvată a acestora este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Urmărirea și menținerea nivelului optim de umiditate este una dintre cele mai importante sarcini. Un nivel optim de umiditate poate varia între 70% și 80%, însă acesta poate depinde de specia de legume plantate. Este important să eviți excesul de apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor, dar și lipsa de apă, care poate duce la uscarea și moartea plantelor.

Totodată, asigurarea unei cantități adecvate de lumină și căldură este vitală pentru creșterea răsadurilor. Un nivel adecvat de lumină solară directă și o temperatură optimă a solului și a mediului în care sunt plantate răsadurile pot stimula creșterea și dezvoltarea acestora. 

Utilizarea fertilizantelor adecvate este un alt factor important în îngrijirea răsadurilor după plantare. În funcție de tipul de legume plantate, pot fi necesare diferite tipuri de fertilizante pentru a asigura o creștere sănătoasă. Fertilizantele pot fi organice sau chimice și trebuie aplicate în mod regulat. Totuși, este important să se aplice cu grijă, pentru a nu arde răsadurile.

Protejarea răsadurilor de boli și dăunători este, de asemenea, esențială. Răsadurile pot fi vulnerabile la diverse boli și dăunători. Pentru a le proteja este necesară monitorizarea constantă și aplicarea tratamentelor preventive. În cazul apariției unor semne de boală sau infestare, intervenția rapidă este esențială.

Rasad rosii

Prin urmarea sfaturilor și recomandărilor noastre, cu siguranță vei reuși să crești răsaduri sănătoase și viguroase, pregătind terenul pentru o recoltă bogată mai târziu în sezon. Acum că știi când și cum se plantează răsadurile, te așteptăm în magazinele Profi Super și Profi Loco pentru a alege cele mai bune semințe pentru răsaduri. De asemenea, îți dăm întâlnire pe blogul Profi pentru a descoperi și alte sfaturi utile în gospodărie! 

Mai multe idei practice pentru tine

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Ce să faci cu mâncarea rămasă după Sărbători: Sfaturi și idei sustenabile

07 decembrie 2022

În perioada Sărbătorilor de iarnă, dincolo de goana după cadouri, aprovizionarea cu mâncare tinde să ocupe cel mai mult timp. Frigiderele sunt pline cu alimente din supermarketuri, petrecem ore în șir în bucătărie pregătind cele mai gustoase rețete, pentru ca, la finalul Sărbătorilor, să ne dăm seama că ne-a rămas o grămadă de mâncare pe […]

Citește mai mult

Cum să îți planifici mesele pentru o săptămână: Sfaturi și trucuri

09 august 2023

Îți vei îmbogăți cunoștințele despre beneficiile planificării meselor pe o săptămână și vei învăța cum să începi acest proces. Îți vom oferi sfaturi valoroase pentru crearea unui plan de masă sănătos și hrănitor. După ce vei citi acest articol, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți îmbunătăți alimentația și stilul de viață! Beneficiile planificării meselor […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru grătar: Ghid util și recomandări

16 noiembrie 2022

Sezonul grătarelor pare că a ajuns la final odată cu sfârșitul verii, însă avem o veste bună pentru iubitorii preparatelor la grătar: vremea se anunță în continuare la fel de frumoasă! Și la așa zile însorite, cu siguranță, deja te gândești la un grătar apetisant în mijlocul naturii, alături de cei dragi. Înainte de a […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

07 decembrie 2022

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața […]

Citește mai mult

Piept de pui la grătar: 5 secrete pentru un pui fraged și aromat

15 noiembrie 2022

Nici nu mai încape vorbă că pieptul de pui este un ingredient preferat de multă lume, datorită conținutului său sărac de grăsimi și a numărului mic de calorii. Imaginează-ți că pieptul de pui are doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! În mod evident, cei preocupați de siluetă, dar și de […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Organizarea unei mese perfecte în aer liber: Sfaturi și recomandări utile

16 noiembrie 2023

Sezonul cald pare că vrea să se prelungească și să ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în natură, iar weekend-urile devin un prilej excelent pentru a organiza mese în aer liber alături de cei dragi. Și vestea bună este că ne putem bucura de timpul petrecut în natură chiar la noi acasă, în […]

Citește mai mult