Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum să prepari găluște de griș pufoase: sfaturi și trucuri pentru o textură perfectă

Noi, cei de la Profi, suntem mari amatori de rețete de ciorbă și supă, motiv pentru care te-am încântat pe blog, de-a lungul timpului, cu cele mai variate astfel de preparate tradiționale. De la ciorbă de perișoare până la ciorbă de lobodă, am bifat o serie de rețete de ciorbă, fără a menționa delicioasa supă cu găluște. Pentru a o prepara însă este nevoie să cunoști câteva secrete de preparare a găluștelor pufoase.

Dacă nu ai mai preparat până acum găluște de griș, acum este momentul să cunoști cele mai bune sfaturi și trucuri, în așa fel încât să obții cele mai pufoase găluște din griș. Aceste mici găluști vor adăuga un plus de savoare și textură oricărei supe, așa că te invităm să descoperi în continuare cum să le prepari ca la carte!

Ingrediente pentru rețeta de găluște de griș

Primul pas în prepararea găluștelor de griș este adunarea tuturor ingredientelor necesare. Aceasta este o etapă esențială în orice rețetă, deoarece asigură că ai la îndemână toate elementele necesare pentru prepararea mâncării. Iată de ce ingrediente ai nevoie din gama de produse de la Profi pentru a prepara găluște pufoase după rețeta tradițională:

  • 2 ouă de 70g (cântărite întregi, cu coajă); 
  • 140 g de griș (nu foarte fin); 
  • un praf de sare. 

Din aceste ingrediente vei obține aproximativ 12 găluște de griș mari, perfecte pentru a fi integrate în rețete delicioase precum supa de găluște. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie să obții o textură perfectă a găluștelor, aspect pe care-l vom lămuri în rândurile următoare.

Cum prepari găluște de griș pufoase după rețeta tradițională?

Prepararea găluștelor de griș pufoase poate fi o artă, dar cu câteva sfaturi și cunoștințe, oricine poate deveni expert în a prepara aceste pufoșenii. Acum că ai luat din magazinul Profi ingredientele de care ai nevoie, să trecem la treabă!

Prepararea compoziției pentru găluște cu griș 

Începem rețeta cu prepararea compoziției. Așadar, bate bine ouăle întregi cu o furculiță, apoi adaugă treptat grișul. Acesta se adaugă câte puțin și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adăugată. În timpul procesului de adăugare a grișului poți pune în amestec și sarea. 

După ce grișul a fost complet încorporat, lasă amestecul „la odihnit” timp de 10 minute. În acest timp, pasta care este inițial moale și fluidă va deveni legată și mai densă. Acest lucru se întâmplă pentru că grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Fierberea găluștelor din griș 

Următoarea etapă este fierberea găluștelor de griș. Supa în care vor fierbe acestea trebuie să fie fierbinte și să clocotească încet, la foc mic. Cu lingura înmuiată în prealabil în supă se vor scoate forme de găluște și se vor adăuga în supa care fierbe încet. 

Găluștele se fierb pentru circa 10 minute, după care se stinge focul de la aragaz și se mai lasă 10 minute sub capac, în abur. Acum găluștele de griș sunt gata. Acestea au fiert, s-au ridicat la suprafața supei și sunt extrem de pufoase!

Fierberea galustelor de gris pufoase

Sfaturi și trucuri pentru găluște de griș cu textură perfectă

Îți dorești să obții găluște de griș pufoase, cu textură perfectă? Suntem convinși că respectând pașii din rețeta de găluște de griș prezentată anterior vei obține cele mai bune găluște. Pentru a te ajuta și mai mult însă, am adunat în rândurile următoare câteva sfaturi și trucuri utile. Iată de ce să ții cont pentru a prepara găluște pufoase după rețeta clasică!

  • Alege ingrediente de calitate 

Prepararea găluștelor de griș perfecte începe prin alegerea atentă a ingredientelor. Grișul de calitate superioară, preferabil integral este esențial pentru a obține acea textură perfectă și un plus de nutrienți. Ouăle proaspete sunt de asemenea necesare pentru a asigura găluște pufoase, așa că le poți alege cu încredere din gama O&O de la Profi. 

  • Ține cont de cantitățile de ingrediente 

Un alt secret al găluștelor pufoase este prepararea acestora din cantități egale de ou și griș. Tocmai de aceea, pentru rețeta noastră de găluște cu griș am ales 140 g de ou, respectiv 140 g de griș. De asemenea, ține cont ca grișul să aibe o granulație uniformă și să nu fie foarte fin, căci astfel găluștele vor ieși tari, ca cele de făină. 

  • Lasă amestecul pentru găluște să se odihnească 

Un aspect important în prepararea unor găluște pufoase este timpul de odihnă al compoziției. După amestecarea oului cu grișul și sarea, grișul are nevoie de cel puțin 10 minute pentru a începe să se umfle înainte de a forma găluștele. 

  • Fierbe corespunzător găluștele de griș 

Pentru fierberea găluștelor din griș vei avea nevoie de o bază precum supa clară de pui sau chiar o supă de zarzavaturi. Pentru a obține găluște pufoase, supa trebuie să clocotească încet în momentul adăugării găluștelor. De asemenea, acestea nu trebuie fierte mai mult de 10 minute înainte de închiderea focului și se vor găti și sub capac, fără foc, la aburi.

Supa galuste

Erori frecvente în prepararea găluștelor din griș și cum să le eviți

Prepararea găluștelor de griș reprezintă un proces delicat, unde o eroare minimă în proporții sau modul de preparare poate face diferența între un rezultat reușit și unul nesatisfăcător. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când prepari găluște pentru supă!

  • Utilizarea unei cantități necorespunzătoare de griș 

Este important să respecți proporția corectă de ouă și griș atunci când prepari rețeta de găluști pufoase. O cantitate prea mică de griș poate duce la găluște prea moi, care se dezintegrează în timpul gătitului. Pe de altă parte, prea mult griș poate rezulta în găluște prea tari. 

  • Amestecarea insuficientă a compoziției 

O altă eroare frecventă constă în amestecarea insuficientă a compoziției. Pentru a obține găluște pufoase este esențial să amesteci bine compoziția pentru a elimina eventualele cocoloașe formate de griș. De asemenea, este necesar timpul de odihnă pentru compoziție. 

  • Fierberea găluștelor la o temperatură mică 

Dacă vei adăuga găluștele într-o supă care nu fierbe, atunci găluștele nu vor avea cu siguranță o textură perfectă. În această situație, există toate șansele ca găluștele de griș să se dezintegreze în supă. Ai grijă să le adaugi în supa care deja clocotește!

Fierberea galustelor

Acum că ai învățat să prepari găluște de griș pufoase, ești gata să le adaugi în cea mai gustoasă ciorbă de pui? Sau ce ai spune dacă ai completa cu acestea o delicioase supă de zarzavat? Orice plan ai avea cu aceste găluști, suntem siguri că vei obține o textură perfectă și că vei reuși să transformi supele în adevărate delicii culinare pentru cei dragi!

Mai multe idei practice pentru tine

Pregătirea și organizarea cămării pentru toamnă: 10 sfaturi practice

21 august 2023

Pentru toate gospodinele, venirea toamnei înseamnă organizarea cămării, pentru a face loc tuturor bunătăților tradiționale pregătite cu roadele de sezon. Suntem siguri că mulți dintre voi deja ați pregătit murături la borcan sau ați dat deja startul rețetelor de dulceață de casă, cu cele mai gustoase fructe ale verii, așa că nici nu vedem un moment […]

Citește mai mult

Cum să îți diversifici dieta zilnică cu alimente bogate în fibre: sfaturi și recomandări utile

08 aprilie 2024

Te pregătești să îți schimbi dieta? Vrei să îți îmbunătățești stilul de viață și să te simți mai bine? Ei bine, diversificarea dietei zilnice cu alimente bogate în fibre reprezintă un pas important către îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale.  Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive, controlul greutății și reducerea riscului de boli cronice. […]

Citește mai mult

Tipuri de bere: Caracteristici, diferențe și recomandări

15 noiembrie 2022

Știai că berea este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume? Cu o istorie care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, berea a reușit să treacă testul timpului și să se păstreze în topul băuturilor preferate ale consumatorilor, indiferent că vorbim despre bărbați sau femei. Tocmai datorită acestei popularități de care se bucură […]

Citește mai mult

Aranjarea mesei de Crăciun: idei de decorațiuni din care să te inspiri

22 decembrie 2022

It’s Christmas time, acea perioadă din an care reunește toată familia, în care suntem într-o continuă goană după cadouri și în care ghirlandele luminoase și globulețele ne încântă privirile. Acea perioadă cu miros de scorțișoară și cozonac cu nucă, în care ne răsfățăm cu cel mai bun vin fiert lângă bradul împodobit, pe fundalul unor […]

Citește mai mult

Ce este bine să mănânci vara? Află ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta ta

30 iunie 2023

În zilele călduroase de vară, organismul nostru este suprasolicitate la maximum, pentru a putea face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, ambientului prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din interior și exterior. Tocmai de aceea, este important să reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare, în așa fel încât să putem susține organismul pentru a rămâne […]

Citește mai mult

Alimentația de primăvară: 10 alimente pe care să le consumi în această perioadă

16 martie 2023

Primăvara începe să-și facă simțită prezența cu pași timizi, deși, calendaristic vorbind, ea este deja aici. Temperaturile cresc și simțim un suflu de energie în aer, iar adesea semnele noului sezon apar cel mai rapid în farfurie. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația noastră de zi cu zi, din motive ce țin […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

16 noiembrie 2022

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate […]

Citește mai mult

Cum să prepari cei mai buni mici la gratar? Sfaturi și recomandări utile

22 mai 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai iubite preparate din carne, cu siguranță clasicii mici la grătar ar ocupa un loc fruntaș în rândul preferințelor românilor. Atunci când vine vorba de carne pe grill, nu știm cum se face, dar parcă nu există acest concept fără mititei sfârâind pe grătar. Suculenți, apetisanți […]

Citește mai mult