Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc apetisantă. Se poate spune, așadar, că am dezvoltat o pasiune pentru prepararea cărnii de porc în moduri absolut savuroase, așa că vom continua cu aceste rețete și îți vom propune astăzi mușchiuleț de porc la cuptor.

Și nu orice rețetă, ci una în care îți vom dezvălui toate secretele de preparare ale unui mușchi de porc la cuptor. Și spunem asta pentru că mușchiulețul de porc este o carne foarte slabă și sensibil de gătit. Cu alte cuvinte, dacă nu te pricepi să-l gătești, vei avea toate șansele să transformi o bucățică fragedă de porc într-una ațoasă și lipsită de gust. Cea mai corectă modalitate este aceea de a învăța să gătești mușchiulețul de porc fără a-i distruge calitățile. Și asta te vom ajuta să faci în rândurile următoare, așa că iată cum poți prepara și tu un mușchi de porc la cuptor, fraged și aromat!

Ingrediente pentru mușchiuleț de porc la cuptor

Din lista de ingrediente pe care urmează să ți-o prezentăm în rândurile următoare, vei obține aproximativ patru porții de mușchiuleț de porc la cuptor. Vestea bună este că le vei găsi pe toate în gama de produse de la Profi, așa că te poți îndrepta deja spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărături. Pentru un mușchi de porc după rețeta clasică, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Cum prepari mușchiuleț de porc după rețeta clasică

Ai fost deja la supermarket și ai cumpărat toate ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea acestei rețete cu mușchi de porc? Atunci, în mod cert, te-ai pregătit să dăm startul cele mai gustoase rețete de mușchiuleț de porc la cuptor. Descoperă în continuare etapele de preparare ale unui mușchiuleț fraged la cuptor!

Pregătirea mușchiului de porc

La fel ca orice alt tip de carne ce urmează a fi preparată la cuptor, mușchiul de porc se va scoate din frigider cu minim o oră înainte de a da startul rețetei pentru a ajunge la temperatura camerei. Apoi, cu un cuțit ascuțit, se vor îndepărta membranele albe de la suprafața cărnii de porc. Acum că mușchiul de porc este pregătit pentru gătire, să continuăm cu prepararea acestuia!

Rumenirea mușchiulețului de porc

Pornește cuptorul și setează-l la 190 de grade Celsius, neventilat, sau la 180 de grade Celsius, cu ventilație. Între timp, condimentează bine mușchiul cu sare și cu piper pe întreaga suprafață. Încinge apoi o tigaie la foc iute, adaugă uleiul, lasă-l să se încingă și adaugă carnea de porc în tigaie. Rumenește rapid mușchiulețul de porc la tigaie, timp de câteva minute, pe toate părțile.

Gătirea mușchiulețului de porc la cuptor

Odată ce mușchiulețul de porc a fost bine rumenit, dă tigaia în care a fost rumenit la cuptor. Dacă tigaia are mânere din plastic, pune mușchiul de porc într-o tavă de cuptor, având grijă să scurgi peste acesta și lichidul format în timpul rumenirii în tigaie. Pentru gramajul ales de noi (800 de grame), mușchiulețul va sta la cuptor aproximativ 20 de minute sau până acesta ajunge la gradul de gătire dorit.

Odihnirea cărnii de porc la cuptor

După ce a fost gătit suficient, scoate mușchiulețul de porc din cuptor și lasă-l în tavă să se odihnească, timp de 10 minute. Opțional, poți adăuga peste mușchiul de porc și 30 de grame de unt, în bucățele mici, alături de 1-2 căței de usturoi zdrobiți, rămurele de cimbru și alte condimente. Apoi, va putea fi servit cu poftă!

muschiulet de porc cu cartofi la cuptor

Servirea acestui preparat din carne de porc la cuptor

După ce s-a odihnit, taie mușchiulețul de porc în felii grosuțe și servește-l cald, alături de garnitura preferată și o salată la alegere. De pildă, poți servi mușchiuleț de porc la cuptor cu legume sau poți savura mușchiul de porc la cuptor cu un sos pentru friptură, în funcție de preferințele tale culinare. Desigur, nu ai cum să spui nu nici la o garnitură din piure de cartofi, alături de o delicioasă salată de ardei copți.

Opțiunile de servire ale acestui deliciu culinar sunt numeroase și țin de gusturile tale și de inspirația de moment. Încearcă mușchiul file de porc și cu o porție de cartofi la cuptor, alături de gogoșari în oțet, preparați în casă.

Aromele vor fi extraordinare!

5 secrete pentru un mușchi de porc fraged

Așa cum am promis anterior, îți vom enumera în rândurile următoare și secretele de preparare ale mușchiulețului de porc la cuptor. Pe multe dintre acestea le poți deduce din etapele de preparare mai sus menționate, însă mai există câteva detalii care vor face diferența în rezultatul final al rețetei. Iată ce secrete de preparare trebuie să cunoști:

1. Lasă întotdeauna carnea să ajungă la temperatura camerei

Așa cum am menționat și în rândurile anterioare, mușchiul de porc trebuie să fie scos din frigider înainte cu o oră de a fi gătit la cuptor, așa cum se întâmplă și în cazul oricărui alt tip de carne ce urmează a fi friptă.

2. Îndepărtează membrana albă de la suprafața mușchiului

Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, va trebui să îndepărtezi membranele albe și dure de la suprafața cărnii. Dacă nu vei îndepărta țesutul conjunctiv, mușchiulețul de porc riscă să se deformeze în timpul gătirii. Mai mult decât atât, membranele sunt destul de greu masticabile și au o textură ușor neplăcută. Cu toate acestea, ai grijă să nu pătrunzi în carne și să elimini doar ceea ce nu dorești.

3. Pune accent pe procesul de rumenire a cărnii

Procesul de rumenire a mușchiulețului de porc la tigaie nu este unul opțional. Acesta este important și pentru gătirea acestei cărni de porc, dar și pentru gust. Crusta care se formează la suprafața alimentelor rumenite este consecința unor transformări ale proteinelor, atunci când sunt expuse la temperaturi înalte. Prin urmare, acestea dezvoltă proprietăți gustative deosebite și oferă aromă preparatului final.

4. Gătește mușchiulețul de porc la temperatura potrivită

Am menționat la prepararea rețetei de mușchiuleț de porc la cuptor temperatura optimă la care poți găti această carne. Acum, mai există un artificiu la care poți apela pentru a te asigura că mușchiul de porc este gata de a fi servit: măsurarea temperaturii interne cu un termometru cu citire instantanee. Dacă mușchiulețul de porc a ajuns la temperatura internă de 62 de grade Celsius, înseamnă că este perfect gătit. Ține cont de faptul că mușchiul de porc este o carne slabă care nu are grăsime pentru a-l menține suculent, așa că nu trebuie gătit în exces.

5. Lasă mușchiul de porc să se odihnească

Odihna cărnii este esențială pentru un preparat final excepțional. Așadar, lasă întotdeauna mușchiul de porc să se odihnească pentru 10 minute, odată scos de la cuptor. În timpul acestei perioade de odihnă, poți să întorci mușchiulețul de câteva ori și să-l stropești din când în când cu sosul aromat format din unt, cimbru și usturoi.

muschiulet de porc

Și…mai avem un secret pentru tine, dacă-l putem numi așa: descarcă-ți aplicația Profi, pentru a beneficia de cele mai bune promoții la ingredientele pentru rețeta de mușchiuleț de porc la cuptor. Alege și un vin excepțional din colecția de vinuri de la Profi, de preferat unul sec, roșu, care să se potrivească de minune cu ceea ce vă așteaptă în farfurii!

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Vinete umplute la cuptor: O opțiune sănătoasă și potrivită pentru întreaga familie

03 august 2023

Fie că ești în căutarea unei rețete noi pentru familia ta sau dorești să adaugi mai multe legume în dietă, acest articol te va ajuta să descoperi o opțiune delicioasă și sănătoasă. Vei afla despre beneficiile consumului de vinete umplute la cuptor și vei descoperi o selecție de ingrediente sănătoase pentru umplutura vinetelor. De asemenea, […]

Citește mai mult

Cârnați de casă: Rețeta tradițională pas cu pas

07 decembrie 2022

Gustoși, aromați și nelipsiți de la mesele festive, cârnații de casă fac și ei deliciul sărbătorilor de iarnă în familie, alături de vestitele rețete de sarmale, delicioasele antreuri festive și tradiționalul cozonac cu nucă, după rețeta bunicii. Aproape în orice locuință, cârnații de porc sunt o mare mândrie gospodărească de Crăciun. Desigur, îi vei putea […]

Citește mai mult

Cartofi noi la cuptor: 3 rețete simple și gustoase 

02 martie 2023

Atunci când vine vorba de garnituri delicioase, cartofii și-au câștigat popularitatea detașat. Să fim sinceri, cu toții iubim cartofii prăjiți în baie de ulei, cartofii la cuptor sau cartofii fierți în coajă! Iar despre cartofii noi nici nu mai încape vorbă, căci gustul lor deosebit, alături de textura fragedă te îndeamnă, parcă, să nici nu […]

Citește mai mult

Risotto cu ciuperci: Un deliciu italienesc

03 iulie 2023

Risotto este un preparat din orez, gătit și amestecat cu supă de legume până când capătă o consistență cremoasă. Istoria și originea risotto-ului sunt strâns legate de cultura gastronomică italiană. Ciupercile joacă un rol important în această rețetă de risotto, aducând arome și texturi specifice. Există o varietate de ciuperci pe care le poți integra […]

Citește mai mult

Orez cu ciuperci: 3 rețete simple și gustoase

28 noiembrie 2022

Înainte de perioada sărbătorilor, în care ne vom bucura de mese îmbelșugate cu fripturi, piftie și cozonac, majoritatea dintre noi ținem post. Însă acest lucru nu înseamnă că mâncarea din postul Crăciunului trebuie să fie mai puțin gustoasă sau mai săracă în substanțe nutritive. Din contră, există o mulțime de rețete de post de-a dreptul […]

Citește mai mult

Paste carbonara: top 3 rețete simple și gustoase

18 ianuarie 2023

Nu știm cum se face că, deși iubim la nebunie bucătăria italiană, nu am reușit să te surprindem până acum decât cu câteva rețete de pizza, atât de iubite de italieni, dar și de către noi, românii. Așa că ne dorim să ne revanșăm astăzi cu unele dintre cele mai populare și mai îndrăgite rețete […]

Citește mai mult

Rețete de plăcintă pe bază de carne: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Nici n-a venit bine frigul, că deja trecem la aprins cuptoarele și la pregătit rețete de plăcinte de tot felul. Orice pasionat de gătit ar trebui să fie familiarizat cu plăcintele coapte în cuptor, rumene și aurii, cu o umplutură generoasă și gustoase din cale-afară! Gătite la cuptor, cu aluat dospit, foi fine din comerț […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Cum să pregătești o friptură de vită suculentă și fragedă la cuptor

20 noiembrie 2023

Nu se poate numi că ești maestru în arta gătitului dacă nu ai preparat până acum o friptură de vită la cuptor. Poate că ai idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă și poate că știi cum să prepari o friptură de miel la cuptor fragedă și aromată. Însă pentru a obține o friptură de vită la […]

Citește mai mult

Paste cu creveți: 3 rețete simple și gustoase

16 iunie 2023

Iubitorilor de paste și fructe de mare, acest articol vă va încânta simțurile culinare! În ultimii ani, pastele cu creveți au devenit o opțiune populară pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. Această combinație delicioasă și ușor de preparat poate fi adaptată la preferințele culinare ale fiecăruia, oferind o mulțime de opțiuni […]

Citește mai mult