Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Detergent rufe: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

Curățenia este una dintre cele mai importante și absolut necesare activități în fiecare locuință. Cu cât mediul în care locuiești este unul mai curat și mai îngrijit, cu atât viața devine mai plăcută. Spălarea hainelor este parte integrantă a procesului de curățenie și, atunci când vine vorba despre curățarea și îngrijire articolelor textile, nu este suficient să știi cum să alegi mașina de spălat, ci și ce tipuri de detergenți de rufe să folosești.

Detergenții pentru rufe au un efect major și iremediabil asupra hainelor, căci intră în contact direct cu acestea. Prin urmare, este esențial să știi cum să alegi și cum să folosești detergentul de rufe potrivit, deoarece multe astfel de produse au un grad ridicat de toxicitate. Mai mult, hainele pot fi deteriorate în urma unei spălări cu un detergent necorespunzător sau prin folosirea în exces a acestuia.

Cel mai bun detergent de rufe asigură spălarea impecabilă a hainelor, păstrează culoarea acestora și îndepărtează eficient petele, fără a le deteriora textura. Ești gata să descoperi cum alegi detergentul de rufe potrivit? Te invităm să parcurgi articolul următor și să afli cât mai multe despre tipurile de detergenți și caracteristicile acestora. Mai mult, avem chiar și câteva produse recomandate pentru tine!

Tipuri de detergenți și caracteristicile lor

În prezent, există o mulțime de tipuri de detergenți care se folosesc preponderent pentru curățarea hainelor. Detergenții se diferențiază între ei atât prin îndepărtarea petelor, eficiența în spălare și curățare a rufelor albe, colorate sau mixte, cât și prin textura lor, proprietatea de a oferi prospețime hainelor sau nivelul antialergic.

Așadar, în funcție de nevoile tale și de tipurile de haine pe care le speli, poți alege detergentul potrivit, în așa fel încât îmbrăcămintea să fie spălată în siguranță. Iată care sunt principalele tipuri de detergenți, în funcție de modalitatea de spălare și de forma acestora!

În funcție de modalitatea de spălare

Pe baza modalității de spălare, detergenții de rufe se împart în detergenți automați și detergenți manuali.

Detergent de rufe automat

Detergentul automat se prezintă sub mai multe forme: pudră, lichid sau capsule. Acest tip de detergent este ideal pentru mașinile de spălat automate, deoarece nu face o spumă abundentă, însă curăță eficient petele și murdăria, lăsând rufele complet igienizate la finalul fiecărui ciclu de spălare.

Detergent de rufe manual

Detergentul manual beneficiază de o spumă mai consistentă, fiind ideal pentru spălarea hainelor la mână. Din acest motiv, nu este indicat ca un detergent de rufe manual să fie folosit pentru mașina de spălat. Acesta poate fi folosit pentru țesăturile delicate care nu pot fi spălate automat. Aici, putem vorbi despre haine din mătase, cașmir și alte materiale pe a căror etichetă este precizată interdicția de a fi spălate la mașină.

femeie cu cos de rufe in mana

În funcție de formă

În funcție de formă, pe piață există mai multe tipuri de detergenți, însă dintre acestea se disting trei categorii importante: detergentul de rufe pudră, detergentul lichid și cel sub formă de capsule. Fiecare dintre aceste tipuri de detergenți prezintă avantajele și dezavantajele sale, așa că îți vom vorbi puțin despre fiecare în parte.

Detergent de rufe solid, de tip pudră

Detergentul de rufe solid, sub formă de pulbere, este cel mai popular dintre tipurile de detergenți, căci are un preț mic de comercializare, dar și rezultate bune în ceea ce privește curățarea și igienizarea rufelor. Cu toate acestea, detergentul solid prezintă și unele dezavantaje pe care trebuie să le cunoști pentru a face alegerea corectă.

Dintre avantajele detergentului pudră menționăm prețul convenabil, eficiența pentru îndepărtarea oricărui tip de pată și curățarea rufelor albe, dar și spălarea unor cantități mari de haine. Dincolo de avantaje, dintre aspectele mai puțin plăcute ale acestui tip de detergent de rufe menționăm faptul că ocupă mult spațiu, dispersează praf alergenic în aer, se dizolvă mai greu și poate deteriora anumite elemente ale mașinii de spălat.

Un detergent solid, fie că-l utilizezi sub formă de pudră, fie că-l folosești sub formă de tablete va avea nevoie de apă încălzită la temperaturi înalte pentru a se putea dizolva rapid și complet. Odată ce procesul s-a încheiat, substanțele active din detergentul de rufe pătrund în fibrele țesăturilor, curățând murdăria și igienizând hainele, în același timp.

Detergent de rufe lichid

Chiar dacă nu are o istorie atât de lungă precum detergentul de rufe solid, cel lichid a devenit din ce în ce mai popular datorită numeroaselor sale avantaje. Totuși, și în acest caz, există anumite aspecte pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să optezi pentru acest tip de detergent.

Testele de până acum au demonstrat eficiența detergentului lichid în îndepărtarea petelor cauzate de grăsime sau alimente. Alte avantaje ale detergentului lichid? Dizolvarea ușoară și lipsa depunerilor, faptul că nu dispersează particule alergenice, pătrunde mai ușor în țesătură și hainele pot fi spălate la temperaturi scăzute. Dacă ar fi să vorbim despre dezavantaje, principalul „defect” al unui detergent lichid este prețul mai ridicat al acestuia și tendința de a consuma mai mult detergent decât este cazul.

Cât despre modul de acționare al detergentului lichid, acesta pătrunde ușor în țesături, acționând eficient asupra petelor și murdăriei. Pentru că nu are o textură abrazivă, acest tip de detergent de rufe curăță și igienizează hainele în profunzime, însă într-un mod delicat.

Detergent de rufe sub formă de capsule

În prezent, se găsesc pe piață și detergenți sub formă de capsule sau pernuțe, cu doze exacte pentru o singură spălare. Există atât variante simple care conțin doar detergent, cât și variante de capsule care conțin și balsam de rufe.

Marele avantaj al acestui tip de detergent este faptul că nu există riscul de a folosi o cantitate în exces. Mai mult decât atât, detergentul sub formă de capsule are o concentrație de până la trei ori mai mare decât a celui de tip pudră. De asemenea, capsulele sunt practice, nu necesită niciun fel de atenție și nu trebuie să ai grijă la dozarea potrivită a cantității de detergent.

Unul dintre dezavantajele pernuțelor este acela că există posibilitatea să nu se dizolve complet, dacă sunt prea mult haine sau temperatura apei prea mică. De asemenea, o dizolvare incompletă a pernuței poate cauza lipirea ambalajului de haine, ceea ce poate da bătăi serioase de cap.

femeie verifica eticheta unui detergent de rufe

Cum alegi cel mai bun detergent de rufe pentru nevoile tale?

Acum, că ai făcut cunoștință cu principalele tipuri de detergent de rufe și cunoști avantajele și dezavantajele fiecărui tip, îți vom prezenta în rândurile de mai jos și o serie de criterii pe baza cărora poți face alegerea ideală pentru nevoile tale. Iată cum alegi cel mai bun detergent de rufe pentru tine!

Eficiența în îndepărtarea murdăriei

Aproape toți detergenții de rufe existenți pe piață sunt promovați ca fiind cei mai eficienți în îndepărtarea petelor, însă secretul constă în concentrația ingredientelor active din compoziția lor. Cu cât concentrația de enzime este mai mare, cu atât detergentul va fi mai eficient în curățarea murdăriei și a petelor.

Prin urmare, te sfătuim să citești întotdeauna eticheta produselor din comerț și să alegi cel mai bun detergent automat sau manual în funcție de procentul acestor enzime. Desigur, dacă ai de-a face doar cu haine extrem de murdare sau pătate!

Culoarea hainelor

Cel mai bun detergent de rufe, după părerile multora, este cel care păstrează cel mai bine culoarea hainelor. În acest sens, există pe piață detergenți pentru rufe albe, negre sau colorate. Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să știi că rufele albe trebuie spălate la o temperatură mai ridicată, iar cele colorate, la o temperatură joasă care să le protejeze țesătura.

Așadar, în funcție de culoarea hainelor, și tipul de detergent ales va fi diferit. Astfel, pentru rufele albe sunt recomandați detergenții pentru rufe albe puternici, tip pudră, care spală în profunzime și care îndepărtează perfect petele. Dacă vrei să obții un alb impecabil, poți alege un detergent de rufe care să conțină și agenți speciali de înălbire.

În schimb, pentru hainele colorate, ar fi bine să optezi pentru un detergent mai delicat, care să protejeze țesăturile și care să prevină decolorarea acestora. Îți sugerăm să optezi pentru un detergent lichid de rufe, special creat pentru haine colorate care nu conține înălbitor.

Barbat miroase un balsam de rufe

Materialul hainelor

Un alt criteriu important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când alegi detergentul de rufe potrivit este materialul din care sunt fabricate hainele pe care dorești să le speli. Cel mai rezistent material, știm cu toții, este bumbacul, iar mătasea este cea mai delicată. Iată cum alegi detergentul de rufe ideal în funcție de tipul de material pe care dorești să-l cureți:

  • Bumbacul suportă temperaturi foarte ridicate și înălbitori pe bază de clor. Pentru hainele din bumbac poți alege un detergent puternic, eventual unul care conține și agenți de înălbire, dacă vorbim, de pildă, despre spălarea prosoapelor sau a lenjeriilor albe de pat.
  • Inul este, de asemenea, un material natural, însă mai delicat decât bumbacul. Pentru hainele din in nu este recomandat să folosești înălbitori. Cel mai eficient în acest caz este detergentul lichid.
  • Lâna este un material foarte delicat care ar trebui spălat doar manual cu apă călduță. Desigur, poți spăla haine din lână și la mașină, însă numai dacă mașina de spălat prezintă un program special pentru țesături din lână. Alege un detergent pentru rufe delicate și nu folosi înălbitori.
  • Mătasea este foarte delicată, motiv pentru care hainele din mătase trebuie spălate doar la un program special și doar cu apă rece. Cel mai indicat în acest caz este detergentul lichid de rufe care se poate dizolva la temperaturi joase.
  • Nylonul, lycra sau spandexul sunt materiale sintetice, rezistente, dar care nu pot fi spălate la temperaturi înalte. Folosește apă călduță și alege un detergent delicat de rufe, special pentru materiale sintetice.
  • Poliesterul (acrilul) este un material sintetic ușor de întreținut care poate fi spălat la temperaturi ridicate și pe care poți folosi înălbitori. Poți alege, în acest caz, orice tip de detergent de rufe, mai puțin în cazul în care poliesterul este combinat cu alt material, precum lycra. Atunci, va trebui să alegi un detergent mai delicat.
barbat sorteaza rufele in functie de culoare

Parfumul detergentului de rufe

Acest criteriu ține foarte mult de preferințele personale și nu neapărat de calitatea detergentului de haine. Poți opta fie pentru un detergent cu un parfum subtil, floral sau, din contră, poți alege un detergent de rufe cu parfum puternic. Există în supermarketuri cele mai diverse sortimente de detergenți de rufe, cu parfumuri dintre cele mai deosebite, așa că va trebui să te decizi cum dorești să-ți parfumezi hainele.

Prețul detergentului

Un alt factor decisiv în alegerea celui mai bun detergent de rufe este, desigur, prețul acestuia. Trebuie să știi că există detergenți cu prețuri destul de mari, dar care nu-și fac treaba așa cum ar trebui, și există și detergenți la prețuri ofertante, extrem de eficienți în îndepărtarea petelor. Prin urmare, prețul ridicat al unui detergent nu oferă neapărat garanția eficienței acestuia.

Dintre toate tipurile de detergenți, cel de tip capsulă și cel lichid au prețuri mai ridicate, motiv pentru care balanța se înclină în favoarea detergentului solid, de tip pudră. Cu toate acestea, detergentul solid este unul puternic, așa că va trebui să te orientezi spre varianta sa lichidă dacă ai haine din materiale delicate.

Marca detergentului

Există multe persoane care dezvoltă pasiuni pentru anumite branduri și folosesc doar detergenți ai mărcii respective. Nu spunem că ar fi un lucru rău, însă este bine întotdeauna să fii deschisă și la alte opțiuni, căci există numeroase tipuri de detergenți care te-ar putea surprinde plăcut.

Nivelul antialergic

Un alt criteriu important este și nivelul antialergic al detergenților de haine, mai ales atunci când îți dorești să alegi cel mai bun produs pentru bebeluși. Pentru protejarea pielii delicate a nou-născuților este indicat să optezi pentru un detergent antialergic, care să nu provoace diverse reacții sau alergii pielii sensibile.

Atenția la mediul înconjurător

Din ce în ce mai evidentă este și grija oamenilor pentru mediul înconjurător, ceea ce se vede și în comportamentul producătorilor de detergenți. Drept exemplu elocvent, se încearcă obținerea unei eficiențe cât mai mari și în cazul folosirii detergenților în apă rece, fiindcă prin încălzirea apei este consumată o cantitate mare de energie. O altă încercare de abordare prietenoasă cu mediul este și producerea unor detergenți mai concentrați, în ambalaje cât mai mici. Se încearcă și fabricarea unor detergenți mai biodegradabili, cu substanțe de origine vegetală sau animală.

Așadar, îți sugerăm să optezi, atunci când este posibil, pentru detergenți care pot spăla eficient hainele la temperaturi joase și care au concentrație mai mare pentru a evita terminarea rapidă a produsului.

barbat dozeaza cantitatea de detergent pentru masina de sapalat rufe

Detergent de rufe: produse recomandate

Pe baza criteriilor mai sus menționate, am selectat din gama de produse de la Profi cei mai buni detergenți de rufe meniți să-ți curețe hainele într-un mod impecabil și să ofere acestora un miros proaspăt și parfumat. Iată ce tipuri de detergenți poți alege din magazinele Profi:

  • Detergent manual tip pudră de la Dero, unul dintre brandurile de top de detergenți în România;
  • Detergent automat tip pudră de la Dero, Ariel sau Savex;
  • Detergent de rufe lichid de la Persil, Silan sau Dero;
  • Detergent de rufe tip capsule de la Ariel sau Persil.

În revistele Profi, vei găsi întotdeauna cele mai bune oferte la detergenți de top așa că nu trebuie să te impacientezi dacă trebuie să-ți refaci stocul pentru curățarea hainelor. Pentru a te asigura că beneficiezi de cele mai bune promoții, îți propunem să-ți descarci aplicația Profi. În acest fel, te vei putea bucura zilnic de prețuri mici, vei avea acces exclusiv la ofertele săptămânale și bonus în lei la cumpărături.

femeie compara doua sticle de detergent de rufe

Fie că alegi un detergent profesional de rufe solid, sub formă de pudră, fie că preferi detergentul lichid de rufe sau sub formă de capsule, reține că fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Poți utiliza corect fiecare tip de detergent în parte, atâta vreme cât ții cont de aspectele importante menționate în articol. Indiferent de alegere, asigură-te că optezi pentru un detergent de calitate, pentru a oferi hainelor tale strălucirea și prospețimea mult dorite!

Mai multe idei practice pentru tine

Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit: criterii de selecție, tipuri și diferențe

22 decembrie 2022

„Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit?” este întrebarea pe care probabil ți-ai pus-o de zeci de ori până acum. Cu o mulțime de varietăți și tipuri de uleiuri pentru gătit disponibile pe rafturile din supermarket, poate deveni copleșitor atunci când trebuie să îl alegi pe cel potrivit pentru mâncarea de zi cu zi. […]

Citește mai mult

Decorarea casei de Crăciun: idei pentru un cadru ca-n povești

22 decembrie 2022

Sezonul sărbătorilor de iarnă este cel mai minunat moment al anului, însă știi ce ar putea să-l facă și mai minunat? Ai ghicit, decorațiunile de Crăciun! Decorarea casei de Crăciun va crea o atmosferă unică în interiorul locuinței, căci nu există nimic mai festiv și mai primitor decât o casă decorată cu panglici, instalații luminoase […]

Citește mai mult

Cum să reciclezi în bucătărie? Sfaturi și recomandări utile

30 iunie 2023

Reciclarea este o practică esențială pentru protejarea mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale. Bucătăria este un loc important în care este generată o cantitate semnificativă de deșeuri, însă la fel de bine se poate transforma și într-un spațiu în care poți implementa cu ușurință diverse practici de reciclare. Dacă și tu te întrebi cum să […]

Citește mai mult

Alimentația în perioada postului: Sfaturi și recomandări utile

22 noiembrie 2022

Ți se pare dificil să ții post? Ei bine, secretul este următorul: nu trebuie să te raportezi la această perioadă în care renunți la produsele de origine animală ca la una plină de restricții alimentare, ci ca la o alternativă sănătoasă la felul în care ai mâncat până acum. Gândește-te la faptul că vegetarienii au […]

Citește mai mult

Cum te pregătești pentru masa de 1 Decembrie: Pas cu pas

28 noiembrie 2022

Toți românii patrioți știu ce se sărbătorește pe 1 Decembrie: Ziua Națională a României! Și mai știu că acest eveniment se sărbătorește românește, așa că, de pe masa de 1 Decembrie, nu vor lipsi niciodată preparatele tradiționale mioritice. Țara noastră se mândrește pretutindeni cu preparatele sale, preparate pe care turiștii străini le savurează cu poftă […]

Citește mai mult

Cum să faci cumpărături în mod inteligent? Sfaturi și recomandări utile

16 februarie 2023

„Vizitele” la supermarket pentru a-ți face cumpărăturile, așa cum o știm cu toții, pot lua cele mai diverse forme. De pildă, există acel quick stop la magazin pentru că ai uitat să cumperi un aliment de bază care-ți lipsește în bucătărie. Există și mersul săptămânal la cumpărături, atunci când dorești să te asiguri că vei […]

Citește mai mult

Cumpărături sustenabile: 10 obiceiuri pe care le poți adopta ușor

02 martie 2023

Termenul de sustenabilitate nu îți este complet necunoscut, dat fiind că am abordat de-a lungul timpului pe blog subiectul cumpărăturilor sustenabile. Cu siguranță îți amintești că ți-am oferi o serie de recomandări utile despre cum poți avea un Crăciun sustenabil, dar și idei sustenabile privind mâncarea rămasă după Sărbători. Ei bine, în articolul de astăzi […]

Citește mai mult

Tipuri de băuturi alcoolice potrivite pentru masa de Crăciun

06 decembrie 2022

Nu mai este niciun secret faptul că, în mod tradițional, sărbătorile la români sunt marcate de mese îmbelșugate și sunt un prilej ideal de reuniune a familiei și a prietenilor apropiați. Și pentru că este vorba despre evenimente importante din an, organizarea meselor de Sărbători nu este chiar ușoară, necesitând o pregătire temeinică. Indiferent de […]

Citește mai mult

Lista de cumpărături pentru petrecerea de Revelion

22 decembrie 2022

Anul acesta sărbătorești Revelionul acasă sau într-o cabană în vârf de munte? Organizezi chiar tu petrecerea de Anul Nou? Ei bine, spre deosebire de Revelionul petrecut la restaurant sau în club, petrecerea de Revelion acasă implică multă presiune și spirit de organizare, așa că te înțelegem perfect dacă simți că va fi o reală provocare, […]

Citește mai mult

Dezinfectarea corectă a casei: Ghid complet și produse recomandate

16 noiembrie 2022

Grija pentru propria locuință nu se reflectă doar în designul interior al casei, ci și în ordine, modul de organizare, frecvența curățeniei sau a dezinfectării suprafețelor și obiectelor. O casă îngrijită și organizată înseamnă un spațiu mai aerisit, mai puțin de curățat, mai puține bacterii, mai puține griji, cu alte cuvinte un mediu sănătos pentru […]

Citește mai mult