Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

5 rețete simple și gustoase de salate cu leurdă

Leurda este cunoscută popular ca „usturoiul sălbatic” sau „usturoiul ursului” si este o plantă care apare primăvara, în același timp cu urzicile și ștevia. Planta abundă în vitamina C, având numeroase beneficii asupra sănătății printre care: scăderea presiunii sistolice a sângelui, reducerea nivelului de colesterol, inhibarea agregării trombocitelor și creșterea fluidității membranei. [1, 2, 3]

Vrei să introduci leurda în alimentația ta? Iată cinci rețete de salate cu leurdă pe care le poți prepara rapid și simplu!

1.Salată de leurdă și crudități

Vom începe cu o rețetă clasică de salată pe care o poți găti în 10 minute. Pentru prepararea sa ai nevoie de: 

  • 2 legături de leurdă;
  • 2 legături de ridichi;
  • 4 castraveți mici;
  • 200 g roșii;
  • sare, ulei, zeamă de lămâie. 

Mod de preparare

În primul rând, trebuie să speli bine legumele și să le tai în bucăți mici. Îndepărtează capetele castraveților și ridichilor, apoi taie legumele în jumătate și feliază-le. Taie, apoi, leurda în bucăți mai mari și roșiile. Tomatele trebuie tăiate în jumătate dacă sunt din soiul cherry, iar dacă sunt roșii mari, taie-le în bucăți mai mici.

Amestecă zeama de lămâie cu uleiul și sarea pentru a crea o emulsie, apoi toarn-o peste legume. La final, poți adăuga piper sau mai multă sare, după preferințe. 

Poți servi salata cu piept de pui la grătar, cu șuncă, ton sau cartofi, dacă ții post. Având în vedere că leurda este ușor usturoiată, merge de minune cu multe mâncăruri, inclusiv cu fripturi și tocănițe.

2.Salată de leurdă cu ouă fierte

Următoarea rețetă de salată cu leurdă conține surse proteice și poate reprezenta în sine un fel principal de mâncare. Iată de ce ingrediente ai nevoie: 

  • 2 legături de leurdă;
  • 2 ouă fierte tari;
  • 4-5 ridichi;
  • 1 castravete mare;
  • 100 g telemea de vacă. 

Pentru dressing ai nevoie de: 

  • 50 g iaurt cu 2% grăsime;
  • o lingură de ulei de măsline extravirgin;
  • o lingură mică de muștar;
  • zeama de la jumătate de lămâie medie;
  • sare și piper. 

Mod de preparare

Spală bine toate legumele și lasă-le la scurs sau șterge-le cu un șervețel de bucătărie. În caz contrar, dressingul va aluneca de pe legume. Ulterior, taie leurda, castravetele și ridichile în bucăți de 2-3 cm, apoi pune-le pe toate într-un castron mare. 

Pune ouăle la fiert și lasă-le pentru cel mult 10 minute. Curăță-le de coajă, taie-le în 4 și pune-le peste legume. Ia telemeaua de vacă și tai-o în bucăți egale. Dacă nu îți place telemeaua, o poți înlocui cu mozzarella sau cașcaval. 

Pentru prepararea dressingului, este necesar să adaugi într-un bol separat iaurtul, uleiul de măsline, muștarul și zeama de lămâie. Amestecă bine, condimentează sosul cu sare și piper, apoi toarnă-l peste salată. 

3.Salată de leurdă și ceapă verde

O altă rețetă simplă și foarte rapidă este cea care are printre ingrediente ceapa verde. Salata este perfectă alături de preparatele din carne de pește, pui, curcan sau porc. 

Ingrediente: 

  • 2 legături de leurdă;
  • 1 legătură de ceapă verde;
  • ulei, sare, oțet. 

Mod de preparare

După cum observi, este o rețetă cu foarte puține ingrediente. Asemănător rețetelor menționate anterior, primul pas este să speli legumele, apoi, să le tai. Îți recomandăm să tai leurda în fâșii mai mari și groase, pe lung, astfel încât să poată „cuprinde” ceapa verde. 

Ceapa verde o tai mărunt. În cazul în care o legătură este prea mult pentru tine, poți folosi câte fire de ceapă dorești. Amestecă bucățelele de ceapă verde cu leurda, apoi toarnă peste dressingul făcut din oțet, ulei și sare. 

O poți servi cu niște crutoane simple sau cu oregano. 

4.Salată de leurdă cu sparanghel și șalote

Pentru o rețetă puțin mai sofisticată, încearc-o pe cea cu sparanghel la grătar! Această salată este „primăvara în farfurie“, cu sparanghelul, leurda și șalotele ca vedete de sezon. Salata capătă puțină căldură și o aromă subtilă de fum, apoi este acoperită cu pesmet crocant, ridichi murate și un dressing clasic de muștar. Iată ingredientele: 

  • 1 legătură de ridichi;
  • 1 lămâie;
  • 1 lingură de muștar;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 50 g pesmet;
  • 4 șalote;
  • 200 g sparanghel;
  • 2 legături de leurdă. 

Mod de preparare

Primul pas este să murezi ușor ridichile. În acest scop, spală bine ridichile, taie-le felii subțiri, pune deasupra lor sucul de la jumătate de lămâie, un vârf de sare și amestecă bine. Lasă-le deoparte pentru a se înmuia și mura în același timp. 

Urmează să cojești usturoiul și să îl dai pe o răzătoare mică într-un bol încăpător. Adaugă peste el muștarul, o lingură de suc de lămâie, puțină sare, piper și uleiul de măsline. Amestecă bine până când s-a format dressingul și lasă-l deoparte. 

Toarnă puțin ulei de măsline într-o tigaie și încălzește-o la foc iute. Este timpul să prăjești timp de 3-4 minute pesmetul cu un vârf de cuțit de sare și de piper, astfel încât să capete o culoare aurie și o textură crocantă. Este necesar să amesteci mereu cu o lingură de lemn, astfel încât să nu se ardă. Răstoarnă-l într-un bol după ce s-a prăjit. 

Decojește șalotele și taie-le mărunt, după care rupe capetele lemnoase ale sparanghelului (se vor rupe în punctul potrivit când le îndoi). Încinge din nou tigaia cu o lingură de ulei de măsline și adaugă șalotele și sparanghelul după 2 minute. Prăjește legumele timp de 5-6 minute, amestecând des, până când sparanghelul se înmoaie, iar șalotele sunt aurii.

Nu-ți rămâne de făcut decât să pui sparanghelul și șalotele în castronul cu sosul pentru salată, să adaugi bucățile de leurdă și ridichile murate. Amestecă bine pentru a le combina, apoi, servește-o cu pesmet auriu!

5.Salată de paste cu pesto de leurdă

Ultima rețetă pe care ți-o propunem sună destul de complicat, însă este extrem de simplu de preparat. Gustoasă, sățioasă și sănătoasă, salata de paste cu pesto de leurdă se obține din:

  • 500 g paste spirale (acestea sunt recomandate salatelor reci deoarece spiralele vor ține sosul);
  • 3 linguri de muguri de pin;
  • 2 legături de leurdă;
  • ulei de măsline;
  • 5 linguri de parmezan ras;
  • puțină coajă de lămâie;
  • sare și piper. 

Mod de preparare

Pune la fiert o oală mare cu apă și o lingură de sare. Fierbe pastele al dente conform instrucțiunilor de pe ambalaj, scurge-le și lasă-le să se răcească.

Între timp, prăjește mugurii de pin într-o tigaie antiaderentă, fără să pui niciun strop de ulei. Amestecă mugurii continuu, astfel încât să capete o culoare subtilă de auriu și să devină crocanți. 

Spală leurda, apoi pune-o într-un mixer sau un robot de bucătărie, alături de 5-6 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de muguri prăjiți și 3 linguri de parmezan. După ce a devenit o pastă, asezoneaz-o cu sare, piper și puțină coajă de lămâie. Gata! Rețeta ta de pesto din usturoi sălbatic este numai bună de mâncat!

Într-un bol încăpător, pune pestoul cu pastele și lasă-le să se odihnească pentru 10-15 minute, astfel încât să se întrepătrundă aromele. 

Servește salata cu parmezan și lingura rămasă de muguri de pin. 

Sperăm ca aceste rețete să te inspire! Nu uita să descarci aplicația Profi și să urmărești ofertele magazinului nostru, astfel încât să te putem surprinde cu promoții uimitoare la unul sau mai multe ingrediente pentru salatele cu leurdă!

Bibliografie:

[1] Harford, Robin. Wild Garlic (Ramsons). EATWEEDS, 23 Apr. 2018, www.eatweeds.co.uk/wild-garlic-allium-ursinum. Accesat la 22 Feb. 2023.

[2] Sylvia. Facts and Benefits of Wild Garlic. Health Benefits | Health Benefits of Foods and Drinks, Health Benefits, 25 Jan. 2018, www.healthbenefitstimes.com/wild-garlic/. Accesat la 22 Feb. 2023.

[3] Spurr, Tilly. Wild Garlic, Health and Performance | Eat Yourself Brilliant. Eatyourselfbrilliant.co.uk, 24 Feb. 2022, eatyourselfbrilliant.co.uk/wild-garlic-health-and-performance/. Accesat la 22 Feb. 2023.

Articole care se regăsesc în categoria Salate

Pesto de leurdă: o rețetă simplă și nutritivă

16 martie 2023

Este imposibil să nu fi auzit până acum de rețeta clasică italienească de sos pesto, un preparat extrem de gustos și de practic, cu arome de busuioc proaspăt și parmezan. Ei bine, vedeta farfuriei de astăzi nu este sosul pesto după rețeta tradițională, ci o variantă reinterpretată a acestui preparat deosebit – sosul pesto de […]

Citește mai mult

Salată Caesar: Rețeta clasică pentru o gustare delicioasă

16 noiembrie 2023

Zilele toride de la final de sezon parcă te îndeamnă să savurezi în tihnă cele mai gustoase salate de vară și să te răcorești cu o limonadă de casă cu gheață și alte băuturi răcoritoare. Dacă stai să te gândești ce este bine să mănânci vara, atunci vei ajunge la concluzia că o salată fresh, cu legume de […]

Citește mai mult

Salată Grecească

12 iulie 2023

A venit vacanța în farfurie cu o salată grecească numai bună pentru o zi de vară călduroasă. De ce ingrediente ai nevoie? Cum se prepara salata greceasca? Mai întâi spălăm salata și o tăiem fâșii, iar apoi o punem într-un bol încăpător. Peste salată adăugăm telemeaua tăiată cubulețe, roșiile cherry tăiate sferturi, măslinele fără sâmburi […]

Citește mai mult

Salată cu ton

06 ianuarie 2023

După ce ne-am bucurat de sărbători de o mulțime de mese copioase, e momentul să trecem și la cine ușoare și fresh. Iar dacă PROFI ne ajută cu oferte, e și mai bine! Ingrediente: Mod de preparare: Începem prin a spăla salata și a rupe-o în bucățele, iar apoi o punem într-un bol încăpător. Peste […]

Citește mai mult

Salată orientală: Cum să prepari cea mai gustoasă rețetă?

16 iunie 2023

Salata orientală este o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru oricine dorește să adauge un plus de varietate în alimentația lor. În ciuda denumirii sale, se consideră că salata orientală este originară din Germania sau Polonia, având în vedere că „vedeta” rețetei este cartoful.  În funcție de sezon, poți prepara salata orientală diferit, adăugând legume proaspete […]

Citește mai mult

Salată de boeuf

09 decembrie 2021

Salata de boeuf este unul din cele mai indragite aperitive pregatite pentru mesele de sarbatori. Aceasta isi are originile in bucataria ruseasca. Simpla si gustoasa, aceasta salata a fost pregatita de un chef belgian (Lucien Olivier) la Moscova, in timp ce lucra pentru restaurantul Ermitaj. Reteta a fost bine pastrata de celebrul chef, dar un […]

Citește mai mult

Ceapa verde: proprietăți, beneficii și idei de rețete

16 martie 2023

Dacă ar fi să facem un top al celor mai apreciate verdețuri de primăvară și vară, cu siguranță ceapa verde s-ar afla printre acestea. Cu multiple beneficii asupra organismului, ceapa verde poate fi consumată atât în salate, dar și într-o mulțime de alte preparate culinare gustoase. Așa că nu-i de mirare că ceapa verde este […]

Citește mai mult