Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

 Griș cu lapte: rețeta pas cu pas

Nu puține sunt deserturile care ne amintesc de gustul dulce al copilăriei, însă suntem convinși că rețeta de griș cu lapte se numără printre cele mai delicioase deserturi care te poartă spre amintirile din copilărie. Este imposibil să nu-ți amintești de grișul cu lapte pe care-l savurai cu poftă atunci când erai copil, cu puțină dulceață de casă deasupra sau cu un praf de scorțișoară. Și dacă nu cu mult timp înainte ni s-a făcut brusc poftă de orez cu lapte, astăzi ne dorim să preparăm și un savuros griș cu lapte după rețeta bunicii.

În copilărie, bunicile ne găteau destul de frecvent acest desert minunat, iar dulceața de vișine părea să fie, la acea vreme, cel mai bun mod de servire al grișului cu lapte. Cu gândul la aceste amintiri, astăzi îți vom prezenta varianta noastră de griș cu lapte, o rețetă atât de bună și de ușor de preparat. Dacă și tu dorești să te răsfeți cu un astfel de desert tradițional, te invităm să descoperi în articolul următor rețeta pas cu pas pentru un griș cu lapte care să-ți îndulcească simțurile!

Ingrediente pentru rețeta de griș cu lapte

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține circa 8 porții de griș cu lapte, ideale pentru a le potoli apetitul de dulce tuturor pofticioșilor din familie. În gama de produse de la Profi vei găsi toate ingredientele de care ai nevoie, așa că iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături atunci când mergi la supermarket:

  • 1 litru de lapte;
  • 100 g de griș din gama Proxi;
  • 4 linguri de zahăr;
  • semințele de la 2 păstăi de vanilie;
  • 1 praf de sare.
gris cu lapte

Cum se face griș cu lapte după rețeta simplă de la bunica?

Ți-ai făcut deja toate cumpărăturile din noul Profi? Descoperă în continuare cum poți prepara una dintre cele mai simple și gustoase rețete cu griș, cu aromele copilăriei!

  1. Pentru început, pune laptele la fiert într-o cratiță și adaugă apoi zahărul peste acesta, alături de semințele de la păstăile de vanilie. Lasă apoi laptele să se încălzească, exact până când ajunge la punctul de fierbere.
  2. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere, adaugă grișul în ploaie, în timp ce amesteci constant cu un tel, pentru a împiedica astfel aglomerarea grișului.
  3. Din acest moment, amestecă în continuu și așteaptă ca grișul să se îngroașe, iar amestecul să devină ușor solid.
  4. Continuă să amesteci la foc mic, chiar și atunci când grișul a început să se îngroașe, pentru a evita lipirea acestuia de pereții cratiței.
  5. Când grișul s-a îngroșat suficient și are o textură cremoasă, înlocuiește telul cu o spatulă și mai amestecă puțin, până când obții grișul cu lapte ideal. Oprește focul, transferă grișul în boluri și servește-l cu poftă, în funcție de preferințe.
gris cu lapte si gem

Secrete de preparare pentru un desert savuros

Acum, la final de rețetă, îți vom menționa și câteva dintre cele mai importante secrete de preparare ale acestui desert delicios al copilăriei. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a obține cel mai bun griș cu lapte!

  • Este important să păstrezi o proporție echilibrată între cantitatea de griș și cea de lapte, pentru a nu obține un griș cu lapte nici prea solid, dar nici lichid. Proporția testată în timp este cea de 100 de grame de griș la 1 litru de lapte, respectiv câte 10 grame de griș la fiecare 100 ml de lapte.
  • Este important ca laptele pe care îl folosești pentru rețeta de griș cu lapte să fie cu cel puțin 3,5% grăsime. Cu cât acesta este mai gras, cu atât desertul va fi unul mai cremos și mai gustos.
  • Poți alege să aromatizezi grișul cu lapte și cu coajă de lămâie sau coajă de portocală, pentru un gust desăvârșit. Sau poți folosi păstăi de vanilie, așa cum am folosit în rețeta noastră de astăzi.
  • Grișul folosit pentru rețetă trebuie să fie unul proaspăt și nu unul ținut cu lunile în dulapul din bucătărie. Îți sugerăm să-ți descarci aplicația Profi, pentru a putea beneficia de cele mai bune promoții la griș sau alte ingrediente necesare pentru rețeta de griș cu lapte.

Modalități delicioase de servire pentru griș cu lapte

Și acum că ți-am dezvăluit și secretele unui griș cu lapte delicios, suntem gata să-ți oferim și cele mai apetisante moduri în care poți servi griș cu lapte celor dragi din familie. Cea mai delicioasă variantă de servire a grișului cu lapte rămâne cea cu dulceață, de preferat una preparată în casă din vișine sau afine, pentru un gust ușor acrișor.

De asemenea, poți servi griș cu lapte și împreună cu siropuri de fructe preparate în casă. Un alt mod simplu și delicios poate fi servirea grișului cu pudră de scorțișoară sau cu un aromat piure de mere, căci aromele se vor potrivi perfect în farfurie. Fructele de pădure pot fi, de asemenea, o altă modalitate delicioasă de a servi griș cu lapte.

gris cu lapte si fructe de padure

Așa-i că deja te îndrepți spre cel mai apropiat magazin Profi pentru a cumpăra ingredientele și a prepara cel mai bun griș cu lapte după rețeta tradițională? Noi suntem convinși că ți-am făcut poftă, așa că nu mai rămâne decât să-ți surprinzi și tu familia astăzi cu o gustare absolut delicioasă, inspirată de amintirile din vremea copilăriei!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Mucenici moldovenești: O rețetă tradițională cu miere și nucă

18 ianuarie 2024

Fiecare sărbătoare creștină este asociată la români cu numeroase preparate culinare. Există tradiții și obiceiuri românești de Paște, asociate cu preparate culinare precum pasca și ouăle roșii, avem rețete tradiționale asociate cu sărbătoarea Crăciunului, precum caltaboșul, toba de casă și cozonacul cu nucă, sau chiar și preparate importante care se oferă pentru pomenirea celor care nu mai […]

Citește mai mult

Rețeta de colivă din arpacaș: Pas cu pas către o mâncare încărcată de tradiție

20 noiembrie 2023

Există deserturi care-i celebrează pe cei vii, așa cum sunt torturile aniversare, dar și deserturi care-i comemorează pe cei adormiți, așa cum este coliva. Coliva tradițională românească are strânsă legătură cu Biserica și tradițiile creștin-ortodoxe, iar prepararea rețetei de colivă din arpacaș are o tradiție bine înfiripată în cultura poporului român. În prezent, coliva este […]

Citește mai mult

Frigănele: Un deliciu crocant și pufos pentru un mic dejun perfect

30 iunie 2023

Vrei sa-ți începi dimineața cu un mic dejun delicios? Duci lipsă de inspirație și dorești să-i surprinzi pe cei dragi cu un breakfast aromat? Idei de mic dejun ți-am tot oferit pe blog de-a lungul timpului, una mai delicioasă decât alta, însă cu siguranță nu te-ai fi așteptat ca astăzi să-ți propunem rețeta de frigănele, unul […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Tort de morcovi clasic și delicios: Rețeta pas cu pas pentru un desert îmbietor

17 noiembrie 2023

Orice moment fericit din viață merită sărbătorit cu un tort delicios. Și dacă nu ții neapărat să prepari un tort de ciocolată cu această ocazie sau nu ești un fan al tortului diplomat, trebuie să știi că există numeroase rețete de tort care pot transforma mesele festive într-o adevărată sărbătoare. Iar rețeta de tort de morcovi sau carrot […]

Citește mai mult

Gofre pufoase pentru micul dejun: Mod de preparare și ingrediente necesare

16 iunie 2023

Gofrele pufoase sunt o alegere excelentă pentru un mic dejun sățios și delicios. Acestea pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecărei persoane, putând fi servite cu o varietate de toppinguri și combinații de ingrediente, atât dulci, cât și sărate. Dacă vrei să afli cum poți pregăti în fiecare dimineață câte o porție de gofre […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult