Reciclarea deșeurilor: ce este, beneficii și tipuri de materiale reciclabile
11 iulie 2023Încă de la Revoluția Industrială, activitățile umane au contribuit în mod direct la schimbările climatice de pe glob. Acestea sunt cauzate în special de creșterea concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă și pot avea efecte dezastruoase asupra mediului. Un stil de viață sustenabil pare a fi soluția pentru a ne putea bucura de o planetă sănătoasă, pe care oamenii, plantele și animalele să poată coexista în deplină armonie.
Astfel, reciclarea deșeurilor reprezintă unul dintre principalele moduri pentru a ajuta planeta Pământ, întrucât protejarea mediului în care trăim reprezintă o preocupare majoră a omenirii, datorită efectelor importante asupra vieții. Așa cum știm cu toții, dezvoltarea industrială, consumul mare de energie, dar și creșterea nivelului de trai al populației determină producerea unor cantități din ce în ce mai mari de deșeuri, acesta fiind și motivul pentru care Profi abordează subiectul reciclării deșeurilor.
Descoperă în articolul următor ce reprezintă reciclarea deșeurilor, care sunt beneficiile reciclării deșeurilor de ambalaje, dar și care sunt tipurile de materiale reciclabile. Misiunea Profi CSR este aceea de a te ajuta să înțelegi importanța reciclării deșeurilor prin intermediul acestui ghid, așa că te invităm să-l parcurgi!
Ce este reciclarea deșeurilor?
Reciclarea deșeurilor reprezintă un proces tehnologic prin care deșeurile, respectiv obiectele care nu mai sunt folosite și sunt aruncate, sunt transformate în materiale și obiecte noi. Scopul reciclării este de a refolosi materiale deja existente, în loc de a crea altele noi, în ideea de sustenabilitate și economie.
În contextul reducerii cantităților de deșeuri, reciclarea deșeurilor reprezintă o penultimă componentă a ierarhiei „celor 5 R”, respectiv: Refuse – Refuză, Reduce – Redu, Reuse – Refoloște, Recycle – Reciclează și Rot – (Lasă să) putrezească.
- Refuză – face referire la lipsa consumului, în așa fel încât să nu existe un produs care să ajungă deșeu. Poți refuza, de pildă, punga de plastic atunci când îți faci cumpărăturile la supermarket.
- Redu – este acțiunea de a utiliza cât mai puține produse dăunătoare mediului, așa cum este plasticul de unică folosință sau mâncărurile semipreparate.
- Refolosește – presupune reutilizarea anumitor ambalaje sau recipiente. De exemplu, poți reutiliza un borcan pe care l-ai golit pentru a depozita o altă dulceață.
- Reciclează – reprezintă acțiunea care are loc după ce au fost parcurși pașii anteriori, întrucât există numeroase materiale care pot fi reciclate.
- Lasă să putrezească – se referă la resturile organice, care pot fi transformate ulterior în îngrășământ.
Ce presupune reciclarea deșeurilor de ambalaje?
Așa cum am stabilit anterior, reciclarea deșeurilor este un proces tehnologic prin care acestea sunt transformate în materiale și obiecte noi. Prin reciclare, diverse ambalaje și obiecte pot fi reutilizate și valorificate în scopuri ecologice sau de natură economică. Pentru a înțelege mai bine ce presupune reciclarea deșeurilor de ambalaje, este nevoie să trecem în revistă pașii reciclării.
Verificarea ambalajelor
Pentru început este nevoie să arunci o privire pe etichetele ambalajelor, pentru a vedea dacă recipientele sunt într-adevăr reciclabile. Este foarte important să cunoști diferențele dintre simboluri, întrucât nu orice deșeu poate fi reciclat. De pildă, bucla Mobius prezentă pe ambalajul unui produs arată că acesta poate fi reciclat.
Pregătirea deșeurilor pentru colectare
Următoarea etapă pentru reciclarea deșeurilor este pregătirea acestora. Deșeurile trebuie curățate, eventual spălate cu apă și detergent. Desigur, acest pas poate fi realizat în cazul ambalajelor din plastic, metal sau sticlă. Hârtia și cartonul pot fi considerate contaminate dacă prezintă urme de resturi alimentare sau ulei.
Colectarea deșeurilor
Adaugă deșeurile reciclabile în pubela, containerul sau sacul menajer corespunzător, în funcție de culori:
- albastru: hârtie și carton;
- galben: plastic și metal;
- verde: sticlă.
Sortarea deșeurilor
Odată ajunse la centrul de reciclare, deșeurile sunt sortate în funcție de tipul de material. Sortarea acestora poate fi realizată atât de oameni, cât și de mașinării speciale cu scaner. În această etapă sunt înlăturate ambalajele care nu pot fi reciclate, dar și cele contaminate.
Procesarea deșeurilor
După ce deșeurile au fost sortate corespunzător, acestea vor putea fi prelucrate în obiecte noi. Materiale precum metalul sau sticla pot fi reciclate la nesfârșit fără a-și pierde din calități, în timp ce plasticul va trebui combinat cu alte materiale virgine, înainte de a deveni produse noi.
Tipuri de materiale reciclabile
Materialele reciclabile, așa cum o spune și denumirea acestora sunt acele materiale care pot folosite și refolosite pentru producerea și fabricarea de noi produse. În această categorie intră o mare varietate de materiale, de la hârtie, plastic, metale, cauciuc, textile și produse electronice, până la materiale biodegradabile. Iată care sunt cele mai importante categorii de materiale reciclabile!
Hârtie și carton
Plasarea unui tomberon special pentru hârtie și carton lângă orice tomberon pentru gunoi poate contribui semnificativ la colectarea și reciclarea deșeurilor din aceste materiale, întrebuințate în vaste domenii de activitate.
Sticle și recipiente din plastic
Anual, consumul de produse îmbuteliate în plastic crește exponențial. Și, din păcate, și cantitatea de deșeuri de acest tip este aruncată necorespunzător și ajunge în natură. Reciclarea deșeurilor din materiale plastice poate reduce cu două treimi energia necesară pentru realizarea unor produse noi.
Materiale feroase și neferoase
Există o cantitate mare de fier, inox, cupru, oțel, aluminiu și plumb rezultată din utilizarea, deteriorarea sau confecționarea produselor. Toate deșeurile care provin din această categorie ar trebui strânse și livrate centrelor de colectare, în vederea reintegrării acestora într-un nou proces de producție.
Produse din bumbac
Cu toate că în țara noastră bumbacul este foarte puțin reciclat, în alte țări acesta este întrebuințat în realizarea de alte produse noi. Cele mai dese utilizări sunt în industria textilă, prin fabricarea de noi fibre.
Recipiente din sticlă
Sticla este unul dintre materialele reciclate în mod tradițional, permițând o economie de energie de aproximativ 50% față de cea necesară pentru producerea uneia noi. Pot fi reciclate sticle pentru consum, borcane și sticle non-alimentare, precum cele de parfum.
Baterii consumate
Reciclarea deșeurilor presupune și reciclarea bateriilor consumate, din acestea putând fi recuperate câteva metale valoroase. Nichelul, cobaltul și cuprul pot fi reciclate din bateriile de lithium și bateriile hibrid, în timp ce mercurul și oțelul pot fi recuperate din baterii celulare cu mercur.
Electronice și electrocasnice
Dintre tipurile de electronice și electrocasnice care pot fi reciclate enumerăm televizoarele, frigiderele, aparatele de aer condiționat, mașinile de spălat, calculatoarele și laptopurile. În urma dezmembrării, din acestea pot fi recuperate anumite materiale, ce pot fi ulterior utilizate în fabricarea de produse noi.
De ce este important să reciclezi? Beneficiile reciclării deșeurilor
Campania Profi CSR Mediu este de părere că procesul de reciclare a deșeurilor are un impact semnificativ și pe termen lung asupra mediului înconjurător, motiv pentru care vrea să aducă în atenția consumatorilor importanța reciclării. Iată care sunt principalele beneficii ale reciclării deșeurilor:
- reducerea cantității de deșeuri care trebuie depozitate în gropi de gunoi sau incinerate;
- conservarea resurselor naturale, întrucât reciclarea hârtiei și a cartonului poate salva pădurile, reciclarea sticlei reduce necesitatea utilizării de materii prime precum nisipul, reciclarea metalului permite evitarea extragerii de minereuri noi, iar cea a plasticului reduce cantitatea de combustibili utilizați;
- reducerea emisiilor nocive din aer, respectiv reducerea poluării;
- eliminarea transformării unor zone în focare de infecție;
- economisirea energiei necesare pentru producerea de ambalaje noi;
- creșterea calității vieții printr-o mai bună gestionare a încălzirii globale, cu atât mai mult cu cât dioxidul de carbon eliminat de fabricile ce produc obiecte pe care le folosim zilnic sau metanul contribuie la schimbările climatice;
- diminuarea costurilor de producție.
Reciclarea deșeurilor este doar unul din pașii către sustenabilitate. La fel de importante sunt și reducerea consumului, refolosirea produselor și regândirea stilului de viață actual. De pildă, ți-am vorbit într-un articol anterior despre cumpărături sustenabile, pentru un stil de viață prietenos cu mediul înconjurător. Ei bine, și reciclarea deșeurilor vizează aceeași preocupare față de mediu!