Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Prăjitură cu mălai: O rețetă tradițională ca la bunica

Nu știm dacă amintirile tale din copilărie se învârt în jurul prăjiturii cu mălai, însă cu siguranță vei recunoaște gustul inconfundabil al desertului mălai dulce preparat cu dragoste de bunica. În cazul în care nu ai savurat niciodată faimoasa prăjitură cu mălai a bunicii, atunci trebuie să știi că nu are gust de mămăligă, așa cum probabil te-ai aştepta.

Prăjitura mălai dulce este combinația ideală între checul clasic și prăjitura deșteaptă, în cazul în care aceste rețete îți sunt mai familiare. Prăjitura cu mălai te va cuceri prin simplitatea sa și se prepară extrem de ușor, din ingrediente simple. Noi am încercat mai multe variante de prăjitură mălai dulce, însă varianta de astăzi cu siguranță îți va încânta papilele gustative. Și ție, și celor dragi. Iată cum se face mălai dulce după rețeta tradițională de la bunica!


Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mai jos, vei găsi lista de ingrediente pentru o tavă de prăjitură cu mălai, însă acestea pot fi adaptate în cazul în care numărul invitaților de la masă este unul mare. Dacă ești în drum spre supermarketul preferat, iată ce trebuie să adaugi pe lista de cumpărături pentru o prăjitură mălai dulce perfectă:

  • trei ouă mari;
  • o cană de zahăr din gama Proxi;
  • o cană de ulei;
  • o cană de făină albă;
  • o cană de mălai;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • două plicuri de zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie de vanilie;
  • sare;
  • coaja de la o lămâie;
  • două căni de iaurt grecesc;

În gama de produse a magazinului Profi, vei găsi toate aceste ingrediente indispensabile unei prăjituri cu mălai reușite. Așadar, îți sugerăm să mergi de îndată spre cel mai apropiat magazin Profi pentru cumpărăturile necesare.

Ingrediente pentru prăjitura cu mălai


Mod de preparare al prăjiturii mălai dulce


Acum că ai toate ingredientele pe blatul de bucătărie, hai să preparăm împreună cea mai gustoasă prăjitură cu mălai și iaurt!


Prepararea compoziției pentru mălai dulce


Pune ouăle într-un bol larg. Adaugă apoi peste acestea cana de zahăr și mixează bine amestecul până ce obții un amestec de consistență spumoasă. Când amestecul de ou și zahăr a devenit spumos, mixează în continuare, în timp ce adaugi treptat din cana de ulei, exact ca în cazul rețetei de chec.

Amestecă în continuare până ce încorporezi tot uleiul în compoziția pentru prăjitura de mălai. Când uleiul s-a integrat perfect în amestec, presară în compoziție, în timp ce mixezi, conținutul pliculețului de praf de copt, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și un praf de sare. Continuă să mixezi până când ingredientele s-au încorporat și ele în amestecul pentru mălai dulce.

Lasă apoi mixerul deoparte și adaugă în bol cele două căni de iaurt grecesc. Folosește-te apoi din nou de mixer pentru a obține un amestec omogen. Se vor adăuga apoi în bol, pe rând, cana de făină și cea de mălai, apoi tot cu ajutorul mixerului le poţi integra și pe acestea în compoziție. La final, amestecă totul cu o lingură din lemn sau o spatulă din silicon până ce te asiguri că a rezultat o compoziție omogenă, fără cocoloașe.


Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Pune compoziția obținută într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Nivelează compoziția din tavă cu o spatulă și dă tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 40-50 de minute. Prăjitura cu mălai este gata când a căpătat o culoare rumenă, aurie, la suprafață.

Lasă prăjitura să se răcească puțin, apoi porționeaz-o și pune-o pe platouri, presărând deasupra zahăr pudră sau pudră de nucă de cocos, în funcție de preferințe. Aromele unice ale acestei prăjituri și textura moale și fragedă o transformă în desertul ideal pentru momente dulci în familie.

Coacerea prăjiturii cu mălai și iaurt


Tips & tricks pentru o prăjitură cu mălai savuroasă


Acum, la final de rețetă, avem și câteva sfaturi pentru tine, pe baza modurilor variate în care poți găti prăjitura de mălai cu iaurt. Iată ce tips&tricks ți-am pregătit pentru prăjitura cu mălai după rețeta bunicii:

  • Iaurtul grecesc poate fi înlocuit cu lapte bătut sau cu iaurt degresat, însă cea mai gustoasă prăjitură mălai dulce o vei obține cu iaurt grecesc; acesta este cel mai cremos, fin și dulce iaurt pentru o astfel de prăjitură.
  • Dacă ai în bucătărie lămâi bio, poți folosi coaja acestora. În caz contrar, este mai indicat să nu folosești coajă de lămâie din comerț, indiferent de cât de bine speli aceste fructe;
  • Praful de copt poate fi înlocuit de o linguriță de bicarbonat de sodiu, stins cu lămâie;
  • Dacă îți dorești o rețetă de prăjitură cu mălai mai intens aromată, înlocuiește zahărul vanilat cu miez de păstaie de vanilie;
  • Într-o notă mai modernă, poți alege să servești prăjitura cu un topping de ciocolată, sos de zmeură sau poate chiar smântână dulce. De pildă, în unele zone din Transilvania, mălaiul dulce este servit alături de dulceață de casă și smântână proaspătă.

Dacă și pe tine te-a încântat rețeta de prăjitură cu mălai după rețeta bunicii, nu rămâne decât să ții cont de modul de preparare, dar și de sfaturile menționate mai sus. Cu siguranță, vei reuși să-i surprinzi pe cei dragi cu un desert delicios. Noul Profi este aici să te ajute să prepari cea mai bună prăjitură mălai dulce, așa că îți sugerăm să „pândești” cele mai bune promoții din revistele Profi la ingredientele pentru prăjitură cu mălai!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Prăjitură cu fructe: 5 idei de rețete rapide și gustoase

16 iunie 2023

Prăjiturile cu fructe sunt o alegere delicioasă și sănătoasă pentru oricine iubește dulciurile. Fructele adaugă o notă de prospețime și savoare prăjiturilor, îmbogățindu-le cu vitamine și nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, utilizarea fructelor în prăjituri poate fi o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de zahăr, fără a compromite gustul sau textura preparatului. Și, […]

Citește mai mult

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Fursecuri cu ciocolată: Mod de preparare și ingrediente necesare

28 noiembrie 2022

Că tot se apropie cu pași repezi sărbătorile, nu ne putem abține să nu ne gândim la dulciuri de casă de tot felul, de la faimosul cozonac pufos, la delicioasele plăcinte care învăluie întreaga bucătărie în arome de mere și dovleac bine copt. Răsfoind cărțile cu bucate, ne-a atras atenția o rețetă de fursecuri americane […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Batoane cu fulgi de ovăz: Rețete sănătoase pentru gustări pe parcursul zilei

30 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, nu ducem niciodată lipsă de inspirație atunci când vine vorba de idei de gustări sănătoase pentru acele momente din zi în care pofta ne îndeamnă să facem alegeri alimentare mai puțin nutritive. Și pentru a-ți demonstra că imaginația noastră în ceea ce privește gustările sănătoase nu are limite, în articolul de […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Chec cu banană sănătos și nutritiv: Un desert plin de beneficii

27 iulie 2023

În cele ce urmează, vei descoperi în detaliu toate beneficiile pe care le aduce consumul de chec cu banană pentru sănătatea ta. De asemenea, vei învăța cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru a găti un chec cu banană sănătos și nutritiv. Te vom ghida pas cu pas prin procesul de preparare, pentru a […]

Citește mai mult