Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion?

Șampania și Revelionul sunt un duo de excepție și nicio petrecere de Anul Nou nu este completă fără sunetele ciocnirilor de cupe de șampanie la miezul nopții. Noaptea de 31 decembrie este despre noi începuturi, iar sticla potrivită de șampanie poate face ca acest eveniment special să se simtă asemenea unui prag important în viața ta.

Cea mai bună șampanie de Revelion va transforma chiar și cea mai obișnuită petrecere într-un eveniment emblematic și îți va oferi șansa să trimiți chiar tu în aer dopul sticlei de șampanie, semn că ceasul a bătut miezul nopții și s-a făcut trecerea în noul an. Cum alegi, însă, cea mai bună sticlă de șampanie pentru Revelion? Descoperă în ghidul nostru cum alegi o șampanie bună pentru noaptea dintre ani!


Care sunt principalele tipuri de șampanie?


Un pahar de șampanie poate crea momente magice în timpul sărbătorilor de iarnă, cu atât mai mult la petrecerea de Revelion. Însă cu atât de multe opțiuni disponibile, cu siguranță te vei întreba ce tip de șampanie se va potrivi cel mai bine preferințelor tale. Pentru a ne asigura că vei alege o șampanie bună pentru noaptea dintre ani, îți vom prezenta principalele tipuri de șampanie, pentru a-ți alege tipul preferat. Iată care sunt acestea:

– Șampania Brut

Șampania Brut este cea mai populară opțiune pentru pasionații de vinuri. Aceasta este un vin spumant franțuzesc, nici prea sec, nici prea dulce. Acest tip de șampanie este obținut din Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay, denumiri care cu siguranță îți sună familiare, fiind menționate într-un articol anterior în care îți vorbeam despre tipurile de vinuri.

– Șampania Extra Dry

Numele „Extra Dry” nu ar trebui să te inducă în eroare și să te facă să crezi că acest tip de șampanie se numără printre cele mai puțin dulci șampanii. Șampania Extra Dry este puțin mai dulce decât cea Brut, însă mai puțin dulce decât Demi-sec și este obținută din amestecul strugurilor de Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.

– Șampania Demi-sec

Șampania Demi-sec este o alegere excelentă pentru cei care preferă vinurile dulci. În ciuda gustului dulce, acest tip de șampanie este răcoritor, cu arome intense de fructe și se potrivește de minune alături de deserturi sau antreuri festive.

– Șampania Blanc de Blancs

Cele mai multe dintre șampanii se obțin prin amestecul strugurilor roșii și albi cu Pinot Meunier și Pinot Noir. Cu toate acestea, șampania Blanc de Blancs este obținută doar din struguri albi, acest aspect explicând și denumirea. Blanc de Blancs este realizată în totalitate din struguri Chardonnay, din care se obțin unul dintre cele mai bune vinuri albe.

– Șampania Blanc de Noirs

Șampania Blanc de Noirs este alegerea perfectă dacă ești în căutarea unei șampanii bune, făcută din alți struguri decât Chardonnay. Pentru producerea acestei băuturi, vinificatorii presează fructele și îndepărtează cojile închise la culoare. Culoarea palidă și clară, notele galben-aurii, prospețimea delicată și aromele fructate o transformă într-una dintre cele mai bune sticle de șampanie.

– Șampania Brut Nature

Preferi o șampanie răcoritoare cu puțin zahăr? Atunci Brut Nature este tipul de șampanie pe care-l căutai. Aceasta este cea mai seacă șampanie, are o aciditate mai mare și este obținută din struguri precum Chardonnay, Pinot Meunier și Pinot Noir.

– Șampania Doux

Șampania Doux este cea mai dulce dintre vinurile spumante franțuzești. Acest tip de șampanie este considerat potrivit pentru deserturi sau pentru aperitive dulci, însă poate fi asociată și cu preparate picante, cu sos sau cu ciocolată neagră.

– Șampania Dry

Dacă ești în căutarea unei șampanii bune seci, însă cu o dulceață medie, șampania Dry poate fi alegerea ideală. Acest tip de șampanie este obținut, de asemenea, din soiuri de struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, are arome fructate, aciditate perfectă și o dulceață moderată.

– Șampania Rosé

Dintre toate tipurile de șampanie, cea Rosé are o nuanță distinctivă, roz, ce variază de la roșu închis la roz somon. Vinificatorii amestecă, de regulă, vinul alb și cel roșu sau fermentează strugurii roșii cu tot cu coajă, pentru a obține șampania rosé. Aromele de fructe și notele de fructe de pădure îi oferă o savoare deosebită.

– Șampania Extra Brut

Cu un conținut redus de zahăr și arome naturale de vin spumant, șampania Extra Brut poate fi una dintre cele mai bune șampanii de Revelion. Și poate fi alegerea perfectă pentru cei care sunt de părere că prea multă dulceață poate depăși aromele naturale ale vinului spumant.

2 pahare cu sampanie


Cum alegi cea mai bună șampanie de Revelion?


Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai bune tipuri de șampanie, trebuie să știi că există și câteva criterii care te pot ajuta să alegi o șampanie bună de Revelion. Așa că dacă nu știi ce șampanie să alegi din gama de produse Profi, suntem aici să facem selecția mai ușoară. Iată cum alegi o șampanie bună din colecția disponibilă în noul Profi!

Ține cont de originea și compoziția șampaniei

Pentru început, trebuie să știi că doar vinurile spumante produse în regiunea Champagne din Franța pot fi etichetate cu numele de Șampanie (Champagne), tocmai pentru a se face diferența dintre acest tip de șampanie și alte vinuri spumante produse în diferite regiuni ale globului.

Deși sunt utilizate mai multe soiuri de struguri pentru obținerea șampaniei, majoritatea vinurilor spumante de calitate sunt fabricate prin combinarea a trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Prin urmare, ține cont de soiurile de vin și compoziția șampaniei atunci când faci alegerea.

Ia în considerare culoarea șampaniei și bulele

Diferența dintre o șampanie bună și una de calitate slabă se poate observa și la nivelul bulelor. Odată turnată în pahare, dacă vei observa prea multe bule de dimensiuni mari, șampania aleasă nu este una calitativă. De regulă, bulele dintr-o șampanie bună sunt foarte mici.

Un alt factor pe care trebuie să-l iei în considerare este și culoarea șampaniei, căci aceasta poate oferi indicii despre calitatea șampaniei. În mod normal, culoarea acestei băuturi variază de la nuanțe argintiu, la roz sau ambră.

Ia în calcul vechimea șampaniei

Vinurile spumante devin mai bune pe măsură ce se învechesc. Tirajul are loc după cea de-a doua fermentație, atunci când vinurile spumante își obțin efervescența. În general, perioada minimă de învechire este de 9 luni, timp în care caracteristicile vinului spumant nu se schimbă deloc. În schimb, în cazul unui tiraj de aproape doi ani, vinul spumant începe să capete un gust bogat.

Cunoscătorii susțin că cele mai bune sticle de șampanie sunt cele cu o vechime între trei și opt ani. Dacă vrei să alegi o șampanie bună pentru Revelion, vechimea este cu siguranță un criteriu important de selecție. Și vestea bună este că în supermarketul Profi vei găsi sticle de șampanie cu vechime, perfecte pentru petrecerea de Revelion!

Ai în vedere prețul sticlei de șampanie

Chiar și prețurile pot reflecta într-o oarecare măsură calitatea unei sticle de șampanie. Există pe piață șampanii la prețuri exorbitante, însă acest lucru nu trebuie să te descurajeze, căci există și șampanii bune, de calitate, la prețuri accesibile, precum și vinuri spumante de la producători autohtoni. Și în magazinul Profi cu siguranță te vei putea bucura de cele mai bune promoții la sticle de șampanie și vin spumant, cu atât mai mult dacă îți vei descărca aplicația Profi!

3 pahare cu sampanie


Cea mai bună sticlă de șampanie pentru Revelion: 3 produse recomandate


Pe baza criteriilor menționate anterior, îți vom recomanda și câteva sticle de șampanie bună, atent selectate din colecția de vinuri Profi. Iată ce șampanie poți alege pentru Revelion!

1. Șampanie Veuve Bonneval

Dacă vrei să alegi cea mai bună șampanie de Revelion, o sticlă de șampanie Veuve Bonneval cu siguranță se numără printre favorite. Obținută din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, Veuve Bonneval surprinde prin eleganță și rafinament și poate fi asociată cu carne roșie, carne albă, pește, paste, brânzeturi și deserturi.

Șampanie Veuve Bonneval


2. Vin spumant Jules Larose

O altă alegere excelentă pentru Revelion poate fi și vinul spumant Jules Larose, obținut dintr-un cupaj interesant de Airen, Parrillada, Macabeo și Xarello. Acesta este un tip de șampanie Blanc de Blancs, are arome intense florale și poate fi servit cu succes alături de aperitive, salate, paste, mâncare libaneză, fructe de mare, pește și carne albă.

Vin spumant Jules Larose


3. Vin spumant Cuvee Dolette Rose

Spumantul Cuvee Dolette Rose reprezintă, la rândul lui, una dintre cele mai bune alegeri în materie de șampanie pentru Revelion. Perlarea persistentă pune în evidență un gust savuros și plin, primând aromele florale și proaspete. Culoarea intensă și strălucitoare, alături de aromele de zmeură, cireșe și coacăze transformă acest spumant rose într-o alegere perfectă pentru momentele de voie bună.

Vin spumant Cuvee Dolette Rose

Acum că știi cum alegi o șampanie bună pentru petrecerea de Revelion, nu mai rămâne decât să-i surprinzi pe toți cei prezenți cu un toast la miezul nopții, urmat de servirea celei mai aromate sticle de șampanie. Începe noul an într-un spirit festiv, cu cea mai bună șampanie!

Mai multe idei practice pentru tine

Cum se face baițul pentru carnea de miel? Sfaturi și recomandări utile

28 martie 2023

Pentru majoritatea românilor, atunci când spui masa de Paște, spui și friptură de miel. Este de prisos să spunem, așadar, că friptura de miel este vedeta mesei de Paște! Până și cei care nu se dau în vânt după acest tip de carne doresc să aibă pe masă cu ocazia Sărbătorilor Pascale bucate tradiționale precum […]

Citește mai mult

5 sfaturi practice pentru pregătirea copilului pentru un nou an școlar

09 august 2023

Începutul unui nou an școlar poate fi plin de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți. Și nu este de mirare, întrucât pregătirea pentru școală nu este nicidecum o sarcină ușoară. Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar cumpărarea ghiozdanului și a hăinuțelor pe care le va purta în prima zi, ci și sprijinul […]

Citește mai mult

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

15 noiembrie 2023

În cultura tradițională românească, Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Ziua de Sfântul Andrei este o zi specială pentru români, întrucât acesta este primul dintre apostolii care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei – Sfântul Apostol Andrei fiind considerat cel care a creștinat poporul român. […]

Citește mai mult

Povestea Crăciunului: Originea sărbătorii și semnificația sa

07 decembrie 2023

Nici bine nu a venit luna decembrie, că deja ne gândim la aranjarea mesei de Crăciun și la decorarea casei pentru un Crăciun ca-n povești. Și nu este deloc de mirare, dat fiind că sărbătoarea Crăciunului este sinonimă cu sezonul cadourilor, timpul de calitate petrecut alături de familie și prieteni, preparate delicioase și, desigur, Moș Crăciun! Toată veselia din […]

Citește mai mult

Alimente de origine vegetală: ce poți mânca oricând?

28 martie 2023

Alimentele de origine vegetală sau alimentația plant-based reprezintă o tendință alimentară relativ recentă. Pe fondul popularității dietei low-carb de la sfârșitul anului 2010, alimentația plant-based este o nouă filozofie alimentară, care câștigă din ce în ce mai multă apreciere în prezent și care este susținută de o mulțime de cercetări științifice.  Definiția unei diete bazate […]

Citește mai mult

Cum să prepari nuggets de pui acasă: sfaturi pentru cea mai delicioasă rețetă

08 aprilie 2024

Într-un top al celor mai îndrăgite preparate din bucătăria americană, rețeta de nuggets de pui cu siguranță se remarcă prin gustul său savuros. Crochetele de pui sunt unul dintre cele mai iubite și apreciate feluri de mâncare pentru copii și adulți deopotrivă. Gustul crocant și suculent al acestor bucăți de carne de pui învăluite în […]

Citește mai mult

Pregătirea mașinii pentru iarnă: 10 accesorii de care ai nevoie

22 decembrie 2022

Chiar dacă încă nu am avut parte de zăpadă până acum, sezonul rece și-a făcut deja simțită prezența, în timp ce temperaturile scăzute fac din ce în ce mai grea plecarea de dimineață cu mașina personală, din cauza parbrizului înghețat. Sezonul rece poate fi destul de dur pentru mașinile noastre, motiv pentru care iarna vehiculele […]

Citește mai mult

Câte calorii are o bere? Tot ce trebuie să știi

16 iunie 2023

Crezi că mănânci sănătos, nu-i așa? Ai redus din volumul de preparate prăjite și nu te-ai mai răsfățat așa des cu tortul de ciocolată preferat. Deci de ce nu slăbești? Răspunsul s-ar putea afla în acel pahar de bere rece care se află în fața ta și caloriile acestei băuturi. Cu siguranță nu se simte ca […]

Citește mai mult

Boboteaza în România: Tradiții și obiceiuri autentice de sărbătoare

07 decembrie 2023

Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine și este celebrată în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Biserica mai numește ziua de Bobotează și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, această sărbătoare fiind menită să amintească evenimentele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Mântuitorul să pășească în viața publică. În fapt, […]

Citește mai mult

Cum să reduci costurile vieții de zi cu zi: sfaturi și metode eficiente

09 aprilie 2024

Te simți copleșit de creșterea costurilor și cauți modalități eficiente de a economisi bani? Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că avem pentru tine cele mai bune sfaturi și metode de a reduce costurile de zi cu zi!  Cheltuielile zilnice pot părea adesea copleșitoare și pot pune presiune asupra bugetului personal. Cu toate acestea, există […]

Citește mai mult