Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Plăcintă cu dovleac: Idei de rețete simple și delicioase

Dacă ar fi să enumerăm cele mai delicioase deserturi ale copilăriei, plăcinta cu dovleac s-ar numără cu siguranță printre ele. Suntem convinși că în fiecare toamnă, nu există casă care să nu fie învăluită de aromele plăcintei de dovleac, alături de gutui și de mere coapte. Și pentru că ne dorim să-ți amintești de aromele copilăriei, iar toamna ne oferă atât de multe roade pe care să le transformăm în deserturi gustoase, te vom încânta în articolul de astăzi cu două delicioase rețete de plăcintă cu dovleac.

Fie că optezi pentru varianta tradițională de plăcintă cu aluat de casă, fie că dorești să prepari plăcintă cu dovleac cu foi din comerț, vei găsi în articolul următor modalitățile prin care-ți poți încânta familia cu acest desert. Iată!

Rețetă de plăcintă tradițională, cu aluat de casă

Vrei să prepari o plăcintă cu dovleac cu aluat fraged, făcut în casă? Descoperă în rândurile următoare cum o poți găti!

Ingrediente pentru plăcintă cu bostan, tradițională

Din ingredientele de mai jos vei obține o tavă apetisantă de plăcintă cu dovleac, însă poți dubla cantitățile, în funcție de numărul pofticioșilor de la masă. Iată ce ingrediente trebuie să se găsească pe lista pentru supermarket:

Pentru aluat

  • 400 g de făină din gama Proxi;
  • 7 linguri de zahăr;
  • 7 linguri de lapte;
  • 7 linguri de ulei;
  • 1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu;
  • 1 ou;
  • 1 esență de vanilie;
  • puțină sare;

Pentru umplutură

  • 1,5 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 150 g de zahăr;
  • 2 lingurițe de scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac după rețeta tradițională

Ai toate ingredientele la îndemână? Dacă da, să începem! Pentru început, va trebui să cureți dovleacul plăcintar și să-l dai pe răzătoare. Pune dovleacul mărunțit într-o cratiță și adaugă peste el zahărul şi scorțișoara. Amestecă totul foarte bine și călește bine dovleacul, până când se înmoaie bine și se evaporă o parte din lichid. Oprește apoi focul și lasă dovleacul să se răcească.

Să trecem la foi. Pune într-o cratiță laptele, uleiul și zahărul, amestecă-le bine și lasă-le pe foc până când zahărul se topește și compoziția dă în clocot. Oprește focul și lasă compoziția pentru foi de plăcintă se se răcească. Când amestecul s-a răcit, pune-l într-un bol încăpător, alături de ou, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu și sare.

Amestecă bine toate ingredientele, apoi adaugă peste acestea făina, puțin câte puțin, amestecând în continuare, pentru a o încorpora. Când pasta începe să se îngroașe, amestecă-l cu mâna, până obții un aluat omogen, care să nu se lipească de mâini.

Taie apoi aluatul obținut în două bucăți și presară făină pe blatul de lucru. Întinde prima foaie de plăcintă cu ajutorul unui sucitor, până ajunge la mărimea tăvii de copt. Transferă apoi foia în tava de copt, tapetată în prealabil cu hârtie de copt și puțin ulei și îndepărtează cu ajutorul unui cuțit aluatul în exces de pe margini. Pune apoi peste foaie umplutura de dovleac și nivelează uniform compoziția. Întinde apoi și ce-a de-a doua foaie de plăcintă, pe care o vei pune peste umplutură. Așa cum ai procedat anterior, vei îndepărta marginile de aluat cu un cuțit.

Unge apoi foaia de plăcintă cu ou bătut, pentru a căpăta o nuanță estetică. Dă apoi plăcinta cu dovleac la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute sau până când este coaptă suficient. Pudrează plăcinta cu dovleac tradițională cu zahăr pudră și o poți servi alături de cei dragi!

Rețetă de plăcintă cu dovleac cu foi subțiri din comerț

Ideea de a prepara aluat acasă nu te încântă? Asta nu înseamnă că nu poți prepara o plăcintă cu dovleac absolut delicioasă și cu foi de plăcintă din comerț! În gama de produse Profi, vei găsi cu siguranță foi subțiri de plăcintă, numai bune pentru rețeta preferată. Ești gata să prepari plăcintă cu dovleac cu foietaj? Iată cum îi poți strânge pe toți în jurul mesei cu aromele din bucătărie!

Ingrediente pentru plăcintă cu dovleac plăcintar și foi din comerț

Pentru acest delicios desert al copilăriei, nu vei avea nevoie de prea multe ingrediente, iar magazinul Profi ți le poate adăuga pe toate în coșul de cumpărături. Mai mult, în revista Profi, vei găsi și cele mai bune oferte la dovleac pentru plăcintă. Iată de ce vei avea nevoie pentru rețeta de plăcintă de dovleac cu foi:

  • 1 kg de dovleac dat pe răzătoare;
  • 100 g de unt;
  • 125 g de zahăr;
  • 400 g de foi subțiri de plăcintă;
  • 100 g de unt pentru uns foile;
  • vanilie și scorțișoară.

Cum se face plăcinta cu dovleac cu foi de plăcintă din comerț

Așa cum am procedat și în cazul rețetei tradiționale de plăcintă cu dovleac, curățăm dovleacul de coajă și îl dăm pe răzătoare cu găuri mari, de această dată. Amestecăm apoi dovleacul cu zahărul și untul tăiat bucățele, apoi punem compoziția într-o cratiță încăpătoare și călim 15 minute. Stingem apoi focul și lăsăm dovleacul să se răcească.

Topește untul de care vei avea nevoie pentru ungerea foilor și lasă-l să se răcească. După ce s-a răcit, întinde o foaie de plăcintă în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu unt topit pe întreaga suprafață. Adaugă peste prima foaie o a doua foaie, pe care o vei unge cu unt, apoi așază și a treia foaie, pe care o vei unge din nou cu puțin unt. Acoperă apoi foile de plăcintă cu dovleac (aproximativ un sfert din compoziție), pliază capetele foii și formează un rulou. Procedează apoi în același mod, până când termini compoziția pentru plăcintă cu dovleac.

Unge apoi rulourile cu puțin unt sau ulei și coace plăcintele la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 30-35 de minute. Odată ce s-a răcit, pudrează plăcinta cu zahăr pudră, tai-o în bucăți și servește-o cu poftă celor dragi din familie.

placinta de dovleac taiata bucati pe farfurie

Nu lăsa să treacă toamna fără să profiți de cei mai buni dovleci plăcintari cu care te așteaptă noul Profi, cu ajutorul cărora poți prepara cele mai gustoase rețete de plăcinte. Îți poți descărca și aplicația Profi, unde te poți bucura săptămânal de oferte exclusive la ingredientele pentru plăcintă cu dovleac și alte bunătăți pe care dorești să le prepari pentru familie în acest sezon.

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă tradițională pas cu pas

27 martie 2024

Într-o lume unde deserturile tradiționale sunt adesea neglijate, îți propunem să redescoperi gustul autentic al copilăriei cu nucile umplute cu cremă de ciocolată. Această rețetă simplă, dar delicioasă, combină gustul bogat al cojilor din aluat fraged cu dulceața și aroma inconfundabilă a cremei de ciocolată, oferindu-ți o experiență gustativă de neuitat.  Și pentru că ne […]

Citește mai mult

Sărățele cu brânză: Rețete pe care să le prepari rapid și ușor

28 noiembrie 2022

Ești în căutarea unei gustări numai bune de ronțăit la televizor sau a unor antreuri perfecte pentru mesele alături de familie și prieteni? Atunci, noi spunem că un platou de sărățele cu brânză este o idee minunată! O gustare ușor sărată, crocantă, cu gust de brânză va fi cu siguranță pe placul tuturor. Să nu […]

Citește mai mult

Tort de mere: Rețeta tradițională și gustul copilăriei

03 august 2023

Atunci când vorbim despre deserturi asociate cu amintiri plăcute din copilărie, tortul de mere pregătit de bunica în vremea când eram copii se numără printre favorite. Este imposibil ca aroma îmbietoare a merelor coapte și textura moale a blatului de tort să nu declanșeze oricui o serie de amintiri și emoții asociate cu copilăria. Asemenea […]

Citește mai mult

Dulceață de cireșe tradițională: Rețeta clasică și secrete pentru o textură perfectă

16 noiembrie 2023

Dacă te-ar întreba cineva care sunt fructele tale preferate de sezon, tu ce ai răspunde? Noi nici măcar nu am sta pe gânduri și am răspunde: cireșele! Și, din fericire, chiar și acest final de vară ne oferă din belșug cireșe aromate, de gustul și savoarea cărora ne putem bucura și în sezonul rece, pregătind […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Înghețată de casă: 10 rețete delicioase pe care le poți face acasă

16 iunie 2023

Noi, cei de la Profi, suntem pasionați de rețete de desert, așa că nu vine deloc ca o surpriză că de îndată ce zilele însorite și-au făcut apariția, gândul ne zboară la delicioasa înghețată de casă. Înghețata, așa cum știm cu toții, este un desert absolut savuros, asociat, în general, cu zilele călduroase de vară, fiind […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Tartă cu fructe de vară: 3 rețete proaspete și răcoritoare

17 noiembrie 2023

Știi deja despre noi că suntem fani ai prăjiturilor cu fructe. Și atunci când avem poftă de ceva dulce, fructele de sezon sunt cu siguranță ingredientele care vor sta la baza deserturilor noastre preferate. Și cum aceeași poftă ne încearcă și în aceste zile, spre final de vară, ne dorim să-ți propunem câteva dintre cele mai […]

Citește mai mult

Rețetă de cornulețe fragede cu nucă

22 decembrie 2022

Știm că vin sărbătorile de iarnă atunci când în bucătărie miroase numai a cozonac cu nucă și din cuptor se ivesc arome de plăcintă cu dovleac, gătită cu dragoste pentru cei dragi. Și dacă tot am adus vorba de nuci, mai știm o rețetă care cu siguranță se număra printre preferatele tale în copilărie: rețeta […]

Citește mai mult

Salam de biscuiți făcut în casă: pas cu pas pentru a obține un desert aromat și delicios

27 martie 2024

Atunci când vine vorba despre deserturi clasice și îndrăgite de toată lumea, de copii și adulți deopotrivă, salamul de biscuiți cu siguranță ocupă un loc special în sufletele noastre. Am gustat cu toții cel puțin o dată acea combinație aromată de biscuiți sfărâmați, cacao, unt și rom, care ne încânta simțurile în copilărie.  În afară […]

Citește mai mult