Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Cum se decongelează carnea în mod corect? Sfaturi utile și metode

Congelarea cărnii este cea mai bună metodă pentru a evita alterarea acesteia, cu atât mai mult dacă este probabil ca aceasta să depășească data de consum în stare proaspătă. Poate ai cumpărat o cantitatea mai mare de carne, poate ai profitat de cele mai bune oferte de la Profi sau poate bunicii ți-au trimis o găină de țară sau o pulpă de porc. În astfel de situații este firesc să gătești carnea de îndată și vei găsi pe blogul Profi unele dintre cele mai gustoase rețete cu carne. Însă restul de carne trebuie introdus la congelator, pentru a evita deteriorarea acesteia și implicit, risipa alimentară. 

Cu toate acestea, pentru a o putea consuma ulterior este necesară decongelarea cărnii, un proces care implică anumite reguli, astfel încât carnea să nu-și piardă calitățile sau să se contamineze cu bacterii. Dacă urmează să pregătești o masă îmbelșugată, cu multe preparate tradiționale pe bază de carne, trebuie să știi cum se decongelează carnea într-un mod corespunzător. Descoperă în articolul următor o serie de sfaturi utile și metode de decongelare a cărnii, pentru preparate sigure și savuroase! 

Cum se decongelează carnea? 3 metode de decongelare a cărnii 

Suntem conștienți că din punct de vedere al texturii și al gustului, carnea decongelată nu se poate compara cu cea proaspătă, atent selectată din gama Ferma din deal, însă, de cele mai multe ori, nu ai de ales. Pentru dezghetarea în siguranță a cărnii de orice tip, poți apela cu încredere la cele mai populare metode de decongelare a cărnii. Iată care sunt acestea! 

Decongelarea cărnii la frigider 

De departe cea mai sigură metodă pentru decongelarea cărnii și cea mai potrivită pentru bucăți fine de carne, așa cum este cea de pește sau de vită, este decongelarea la frigider. În frigider temperatura este una scăzută, motiv pentru care carnea nu va fi afectată de diferențele de temperatură față de congelator. Singurul inconvenient al acestei metode de este timpul îndelungat. Prin urmare va fi nevoie să scoți carnea din congelator și să o pui în frigider seara, dacă dorești să o prepari ziua următoare, mai ales dacă este vorba despre o bucată mare de carne. 

Chiar dacă trebuie să aștepți mai mult timp pentru decongelarea cărnii, riscul de contaminare cu bacterii este inexistent, iar carnea va rămâne fragedă și își va păstra proprietățile. Așadar, pune carnea ambalată într-un bol, pentru ca eventualele sucuri care se scurg din ea să nu ajungă pe rafturile din frigider. De asemenea, recomandăm depozitarea cărnii în compartimentul de jos, cel dedicat produselor din carne și lactatelor. Odată dezghețată, carnea poate fi preparată de îndată. 

Decongelarea cărnii în apă 

O altă metodă populară pentru decongelarea cărnii este cea în apă. Dacă te întrebi cum se decongelează carnea în acest mod, află că procesul se poate face atât în apă caldă, cât și în apă rece. În cazul în care optezi pentru varianta cu apă caldă, îți recomandăm să încălzești apa până când atinge circa 60 de grade Celsius. Pune apoi carnea într-o pungă și scufundă carnea în apa fierbinte. Metoda durează aproximativ 10 minute, în funcție de dimensiunile bucății de carne, însă ține cont că apa caldă are tendința de a întări ușor carnea. 

În acest sens, apa rece este mult mai eficientă, deși carnea se va decongela într-un timp mai lung. Pune bucata de carne într-o pungă alimentară și scufundă carnea într-o oală cu apă rece. În acest timp, suprafața cărnii este răcită constant, în timp ce interiorul cărnii se decongelează mai rapid decât în frigider. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Dacă ești în căutarea unei metode pentru decongelare rapidă, dezghețarea cărnii la microunde poate fi o opțiune demnă de luat în calcul, mai ales dacă te grăbești sau nu ai suficientă răbdare să se dezghețe carnea. Cu toate acestea, metoda decongelării la cuptorul cu microunde poate fi greu de gestionat dacă nu vei alege temperatura și programul potrivite. 

Scoate carnea din ambalaj, pune-o pe o farfurie și apoi întoarce-o, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a te asigura că procesul decurge conform planului. Odată ce carnea este complet dezghețată, prepar-o de îndată, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte. 

Decongelarea cărnii la cuptorul cu microunde

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii 

Acum că ai făcut cunoștință cu cele mai sigure metode de decongelare a cărnii, ți-am pregătit în rândurile următoare câteva sfaturi utile de care să ții cont în acest proces. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când dezgheți carnea congelată!

  • Nu folosi niciodată lichidul care se formează în timpul congelării! Acesta reprezinta un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 
  • Nu clăti carnea decongelată înainte de a o găti, căci apa poate contribui la răspândirea bacteriilor. Usucă totul cu un șervet din hârtie, mai degrabă. 
  • Evită dezghețarea cărnii la temperatura camerei sau expunând carnea la o sursă de căldură, pentru că nu vei face decât să stimulezi dezvoltarea bacteriilor, iar bacteriile care se pot dezvolta pe carne sunt principala cauză a toxiinfecțiilor alimentare. 
  • Nu este recomandată recongelarea cărnii care a fost dezghețată.
  • Orice bucată de carne dezghețată nu trebuie lăsată prea mult timp la temperatura camerei, așa că evită să o ții astfel pentru mai mult de două ore.

Sfaturi utile pentru decongelarea cărnii

În final, este recomandat să urmezi instrucțiunile fiecărei metodă de decongelare a cărnii prezentate mai sus și să ții cont de sfaturile oferite, pentru ca produsele finale să-și păstreze textura și aromele inițiale. Noi te așteptăm în magazinele Profi pentru a alege din gama de produse de la Profi cea mai bună carne pentru preparatele tale. Iar dacă-ți descarci aplicația Profi, vei putea cumpăra cele mai diverse tipuri de carne la prețuri avantajoase. Și nici nu trebuie să le gătești deodată pe toate, ci le vei putea depozita la congelator, căci acum știi cum se decongelează carnea în mod corect!

Mai multe idei practice pentru tine

Câte calorii are carnea de pui? Informații despre valorile nutriționale

15 noiembrie 2022

Carnea de pui este o opțiune populară atunci când vine vorba despre consumul de proteine slabe, întrucât conține o cantitate semnificativă într-o singură porție, fără prea multe grăsimi. În plus, carnea de pui poate fi pregătită ușor acasă și este disponibilă în majoritatea restaurantelor. Preparatele din pui pot fi găsite în aproape orice meniu, indiferent […]

Citește mai mult

Stilouri copii: Tipuri, caracteristici și produse recomandate

12 iulie 2023

Într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu o viteză incredibilă, mai că-ți vine greu a crede că scrisul de mână mai poate fi o necesitate. Și totuși, studiile demonstrează importanța scrisului de mână pentru copii și cât de multă nevoie are un copil să învețe să folosească un instrument tradițional de scris, așa cum […]

Citește mai mult

Asocierea vinului cu preparatele culinare: reguli de bază

18 ianuarie 2023

Atunci când vine vorba despre asocierea vinului cu preparatele culinare din meniu, există două categorii de persoane: cele care aleg sortimentele de vin la întâmplare, în funcție de intuiție și preferințele personale, și cele care iau în considerare toate aspectele pentru a alege acel tip de vin adecvat preparatului din farfurie. Nu este nicidecum un […]

Citește mai mult

Tipuri de vinuri: Caracteristici, diferențe și sfaturi utile

16 noiembrie 2022

Ne place vinul în toate formele sale, fie că este alb sau roșu, dulce sau sec, liniștit sau spumant. Fiecare dintre noi și-a ales deja un vin preferat, pe care îl consumă de fiecare dată când are ocazia sau pe care îl păstrează pentru momentele speciale din viață. Alegerea unui vin bun, de calitate, poate […]

Citește mai mult

Cum se vopsesc ouăle de Paște? Metode și trucuri pentru o culoare strălucitoare

28 martie 2023

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificație specială pentru credincioși. În casă și în grădină gospodarii lucrează intens pentru a aduce la bun sfârșit toate treburile casnice, în timp ce principala activitate a gospodinelor în Joia Mare este reprezentată de vopsirea ouălor de Paște, ca o tradiție moștenită de generații. Așa cum știm cu […]

Citește mai mult

Când și cum se plantează răsadurile: Sfaturi și recomandări utile

26 ianuarie 2024

Sunt vesele, sunt colorate și reprezintă un izvor de sănătate. Legumele reprezintă unele dintre cele mai mari binefaceri ale naturii, acestea numărându-se printre cele mai consumate alimente din lume. Fie că locuiești la bloc și ai un balcon în care poți planta în ghivece sau jardiniere, fie că deții o curte oricât de mică, legumele […]

Citește mai mult

Cei mai buni cărbuni de grătar: Tipuri, sfaturi și utilizări

15 noiembrie 2022

Aproape toată lumea iubește carnea la grătar. Desigur, dacă grătarul este bine făcut! Indiferent de anotimp, ne bucurăm de carne și de legume apetisante, făcute pe grill. Însă știi care sunt cele mai importante elemente care stau la baza unui grătar reușit? Ei bine, acestea sunt grătarul, desigur, carnea pentru grătar și cărbunele de grătar. […]

Citește mai mult

Băița bebelușului: Sfaturi utile și produse recomandate

28 noiembrie 2022

Băița bebelușului poate fi o experiență încărcată de temeri și tensiune dacă abia ai devenit mămică/tătic, pe motiv că nu știi cum să ții bebelușul, ce să faci dacă plânge, dacă folosești produsele potrivite sau dacă ai aplicat corect ceea ce ai învățat. Însă vei observa că după primele ture, foarte repede momentul băiței bebelușului […]

Citește mai mult

Cum se prepară laptele cu fidea: sfaturi și secrete pentru a obține o compoziție cremoasă

08 aprilie 2024

Multe persoane adoră gustul nostalgic al deserturilor copilăriei. Și pentru că știm că există multe rețete pe care cu toții le îndrăgeam în vremea copilăriei, tare mult ne dorim să ne întoarcem în timp și să ne delectăm cu un desert aromat. Nu, nu este vorba despre lapte de pasăre sau despre rețeta de plăcintă cu mere […]

Citește mai mult

Idei inedite pentru a decora bradul de Crăciun

22 decembrie 2022

Nimic nu aduce bucurie mai mare de sărbători într-un interior decât un brad de Crăciun împodobit, fie că optezi pentru clasicele combinații de culori roșii și verde, alături de lumini sclipitoare sau alegi o temă creativă pentru decorul bradului de Crăciun. Anul acesta îți sugerăm să încurajezi întreaga familie să îmbrățișeze această tradiție de sărbători […]

Citește mai mult