Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Tobă de casă: rețeta tradițională românească

Cu toții iubim sărbătorile de iarnă, mai ales că, odată cu tăierea porcului de Ignat, în gospodăriile românești se dă startul unui întreg amalgam de rețete tradiționale apetisante, transmise de generații. Nici nu se apropie bine Crăciunul că în bucătării deja miroase a cârnați de casă cu mirodenii, a sarmale în foi de varză și a caltaboș de casă preparate după rețeta tradițională. Nelipsită de masa de Crăciun sau de Anul Nou este și toba de casă, fără de care mesele de sărbători nu ar fi aceleași.

Dacă locuiești în zona rurală și deja s-a tăiat porcul, atunci ai la îndemână aproape toate ingredientele de bază pentru rețeta de tobă de casă. Însă asta nu înseamnă că cei din mediul urban nu pot prepara cea mai bună tobă de casă, mai ales că au supermarketul Profi drept aliat de încredere pentru cele mai bune rețete de sărbători. A venit momentul să ne apucăm de gătit, așa că te invităm să afli cum se face toba tradițională din articolul următor!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Din lista de ingrediente de mai jos vei obține o tobă de porc savuroasă, așa cum este ea preparată în mod tradițional în zona Moldovei. Pentru rețeta de tobă de casă moldovenească vei avea nevoie de:

  • 2 picioare de porc;
  • 2 urechi de porc;
  • 500 g de ficat de porc;
  • 2 rinichi de porc;
  • 1 inimă;
  • 1 limbă;
  • 1-2 bucăți de splină;
  • 500 g de burtă de porc cu șorici sau rasol;
  • 300 g de carne macră de porc;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 bucată de rădăcină de țelină, pătrunjel sau păstârnac;
  • sare, piper, ardei iute, foi de dafin și ienibahar;
  • usturoi (opțional).

În plus, vei avea nevoie de stomac de porc sau mațe groase de vită.

Ferma din deal de la Profi te așteaptă cu cea mai bună carne de porc, în timp ce în gama „Proaspete de la noi” vei găsi cele mai bune legume pentru rețeta de tobă de casă. Și unde mai pui că dacă îți descarci aplicația Profi, vei beneficia și de cele mai bune promoții la carne de porc! Desigur, în gama de produse Profi vei găsi și toate celelalte ingrediente necesare, așa că îndată ce le adaugi în coșul de cumpărături, înșiră-le pe blatul de bucătărie și să dăm startul rețetei!

Ingrediente pentru tobă de casă de porc

Prepararea tobei de porc după rețeta tradițională

Deja te-ai întors din noul Profi cu sacoșele încărcate? A venit momentul să descoperi cum se face toba de casă după rețeta tradițională moldovenească. Iată care sunt etapele pentru prepararea tobei de casă!

Pregătirea ingredientelor pentru toba de porc

Dacă ai tăiat porcul, pregătirea ingredientelor pentru tobă va începe de seara, după ce urechile, picioarele și rasolul de porc au fost bine pârlite și spălate în multe ape. Se îndepărtează și copitele de la picioarele de porc, se presară cu sare și se lasă la rece până a doua zi. Stomacul de porc se spală și el cu apă rece și caldă, după care se pune în apă rece cu oțet sau felii de lămâie și se lasă până ziua următoare. În cazul în care ai optat pentru aceste părți de porc din comerț, nu rămâne decât să le speli bine.

Fierberea cărnii de porc pentru tobă

Adaugă într-o oală largă urechile de porc, rasolul și picioarele de porc, alături de carnea macră și pune-le la fiert în apă cu sare. Separat se vor pune la fiert ficatul, rinichii curățați și tăiați în bucăți, splina și inima tăiată. Limba se va opări timp de 15 minute, apoi se curăță bine și se pune la fiert împreună cu picioarele de porc.

După ce au dat în fiert, se dă focul mic, se adună spuma și se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin, ienibaharul și, opțional, un ardei iute. Se lasă la fiert carnea până când aceasta se desprinde ușor de pe oase, iar organele sunt bine fierte. Se lasă apoi toată carnea de porc la răcit.

Pregătirea cărnii pentru tobă

Când carnea de porc s-a răcit suficient se poate trece la tăiat. Taie carnea de porc în bucăți potrivite, însă nu prea mărunte, cât să arate frumos atunci când toba de casă se va felia. Adaugă toate bucățile de carne într-un bol larg și asezonează cu sare și cu piper, după gust. Opțional se poate adăuga peste carne și zeamă de la usturoi, adică se va pisa usturoiul, se va adăuga peste acesta zeama în care a fiert rasolul și apoi se va adăuga peste carne doar zeama, fără usturoi. Zeama rămasă de la fiertul picioarelor de porc se va potrivi și ea de sare.

Montarea tobei de porc

Când amestecul de carne este gata și după ce stomacul de porc a fost bine pregătit în prealabil, toată carnea se va îndesa în stomacul de porc. Odată introdusă carnea, poți completa toba de porc cu puțin din zeama în care au fiert cărnurile. Apoi stomacul de porc se va coase la capăt, căci toba cusută nu se va desface la fiert. Înțeapă apoi toba în mai multe locuri cu o scobitoare, în așa fel încât să nu pocnească la fiert. Pune apoi toba de porc într-o oală largă, alături de zeama răcită de la cărnuri. Poți completa cu apă, în așa fel încât toba de casă să fie bine acoperită.

Cum se fierbe toba de casă?

Toba de porc se va fierbe la foc mic și se va înțepa mereu, în așa fel încât să nu pocnească. Odată fiartă, după circa 2 ore, toba se scoate și se așează între două blaturi din lemn, iar deasupra se pun greutăți, pentru a se presa. Lasă toba să se răcească până ziua următoare, apoi feliaz-o și savureaz-o cu poftă.

Cum se fierbe toba de casă

Sperăm că te-ai convins că nu este deloc complicat să prepari o tobă de casă după rețeta tradițională românească și că o vei prepara și tu pentru cei dragi acum, în prag de sărbători. Serviți-o în stil tradițional alături de muștar și felii proaspete de pâine de casă și nu uita să alegi din colecția de vinuri de la Profi cel mai bun vin roșu, extrem de potrivit pentru asemenea bucate gustoase!

Articole care se regăsesc în categoria Aperitive

Fasole verde cu usturoi: Rețeta simplă și gustoasă pentru o garnitură sănătoasă

12 iulie 2023

Ești în căutarea unei garnituri sănătoase și delicioase pe perioada verii? Nu-i de mirare că acum, în sezonul cald, preferi să servești preparate mai ușoare, pe bază de legume și să ocolești pe cât se poate de mult carnea. Cu atât mai mult pe parcursul zilei, când temperatura este foarte mare și parcă nu ți-ar […]

Citește mai mult

Ștrudel cu ricotta și spanac

08 martie 2022

Aveam în frigider o cutie de ricotta și în congelator niște frunze de spanac congelate așa că mi-am zis să le combin. Și bine am făcut pentru că ștrudelul a fost devorat în mai puțin de o zi. Preparare:

Citește mai mult

Rețeta tradițională de tochitură de purcel cu mămăligă

07 decembrie 2022

Dacă ar fi să facem un top al celor mai gustoase și mai populare preparate tradiționale românești, atunci cu siguranță tochitura de purcel cu mămăligă s-ar regăsi printre ele. Fiecare regiune a țării are câte o variantă de preparare a rețetei tradiționale de tochitură de porc și toate sunt la fel de gustoase. Tochitura este […]

Citește mai mult

Sarmale în foi de varză: Rețeta pas cu pas

28 noiembrie 2022

Sărbătorile de iarnă bat la ușă și știm cu toții că parcă nu este Crăciun până nu simțim miros de sarmale în bucătărie! Indiferent că sunt celebrele sarmale în foi de varză sau cele în foi de viță, aceste preparate tradiționale ne încântă papilele gustative și ne aduc o parte din magia mult așteptatelor Sărbători […]

Citește mai mult

Pui Tikka Masala: rețeta originală și secrete pentru a reda aromele autentice

09 aprilie 2024

Gustul autentic al Indiei este apreciat de mulți gurmanzi din întreaga lume, iar bucătăria indiană este un izvor nesecat de arome, așa cum ne demonstrează de fiecare dată. Dacă și tu cochetezi cu bucătăria indiană, atunci trebuie să faci cunoștință cu puiul Tikka Masala, una dintre cele mai îndrăgite și recunoscute mâncăruri din bucătăria indiană. […]

Citește mai mult

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură […]

Citește mai mult

Mousse de ton

08 martie 2022

Un aperitiv delicios și foarte rapid Preparare: Scurgem bine tonul după care îl mixăm cu 100 gr unt la temperatura camerei, până înglobăm tot untul Adăugăm pe rând cele 4 linguri de maioneză și mixăm la viteză maximă până când mousse-ul capătă o consistență mătăsoasă Prăjim câteva feliuțe de pâine (eu am servit cu pâine […]

Citește mai mult

Rețete rapide și delicioase cu orez și curry pentru diferite diete

20 noiembrie 2023

Îți plac aromele bucătăriei indiene și rețetele cu orez în egală măsură? Atunci cu siguranță îți poți îmbogăți meniul zilnic cu preparate rapide, sănătoase și gustoase, ce stau la baza unor rețete delicioase cu orez și curry. Știm despre pudra de curry că este un ingredient popular în diverse culturi culinare, iar bucătăria indiană pune […]

Citește mai mult

Saramură de pește: Cum se face acest deliciu culinar

28 noiembrie 2022

Populară în multe zone ale țării, însă tradițională în Dobrogea, saramura de pește este unul dintre cele mai savuroase și ușor de preparat delicii culinare. Chiar dacă rețetele diferă de la o regiune la alta, la fel și ingredientele sau tipul de preparare termică a peștelui, saramura combină ideal gustul peștelui proaspăt și savoarea legumelor […]

Citește mai mult

Bastonașe crocante de avocado

08 martie 2022

Aceste bastonașe crocante de avocado sunt pur și simplu o nebunie de gust!! Nu m-am înțeles bine cu acest fruct mult timp, deși știu că este extrem de sănătos. Însă, de la o vreme, am început să îl cumpăr și să îl mănânc foarte des, chiar de 2-3 pe săptămâna. De obicei în salate, guacamole, […]

Citește mai mult