Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Ghiveci de legume cu orez: O rețetă simplă și gustoasă

Fie că este anotimpul cald, fie că este vremea postului, ghiveciul de legume cu orez după rețeta sârbească este un adevărat deliciu culinar. Dacă te întrebi ce este ghiveciul de legume, află că acesta este, în fapt, o tocană de legume bogată în vitamine și nutrienți ce poate fi servită ca atare, sau drept garnitură alături de diferite preparate pe bază de carne sau de post.

Însă pentru că se apropie postul Crăciunului, îți vom prezenta în articolul de astăzi rețeta de ghiveci de legume cu orez, servit ca fel principal de mâncare de post. Dacă și pe tine te încântă gustul unei tocănițe cu usturoi, ceapă, ardei, dovlecei, vinete, fasole păstăi, roșii și orez, descoperă că toate aceste legume și zarzavaturi gustoase își dau întâlnire într-un fel de mâncare modest, dar cu gust divin.

Citește în continuare pentru a descoperi cum se prepară cel mai gustos ghiveci de legume cu orez, după rețeta tradițională sârbească. Este un fel de pilaf sârbesc, dacă vrei, de-a dreptul savuros și potrivit pentru perioada postului. Încearcă și tu rețeta!

Ingrediente pentru ghiveci de legume cu orez

În rândurile de mai jos, îți vom oferi cantitățile pentru 4-5 porții de ghiveci de legume cu orez; poți adapta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul celor care se vor bucura de aromele acestui preparat tradițional sârbesc. Dacă te îndrepți spre supermarket, iată ce ai nevoie:

  • 150 g de ceapă albă;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 50 ml de ulei de floarea soarelui;
  • 50 g de orez cu bob lung;
  • 100 g de zarzavat (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină) dat pe răzătoarea mare;
  • 200 g de ardei gras (de preferat un mix de ardei kapia și ardei albi de grădină);
  • 100 g de vinete tocate cubulețe;
  • 100 g de păstăi de fasole;
  • 100 g de dovlecei tocați cubulețe;
  • 150 g de roșii tocate bucăți;
  • 150 ml de suc de roșii;
  • sare și piper negru măcinat;
  • puțin ardei iute (opțional).

Toate ingredientele pentru cea mai bună tocană de legume cu orez pot fi găsite în cel mai apropiat magazin Profi. Mai mult, gama Proaspete de la noi te așteaptă cu legume românești fresh gata să aducă savori nebănuite ghiveciului tău. De asemenea, gama Proxi te așteaptă cu ulei și orez de calitate, iar printre produsele Profi, vei regăsi și restul ingredientelor necesare pentru o rețeta sârbească de ghiveci de legume.

persoana toaca legume

Cum se prepară ghiveciul de legume după rețeta sârbească

Reține că toate cantitățile menționate mai sus se referă la legumele lipsite de coji sau cotoare, și nu întregi. Așa că dacă deja ai la îndemână uleiul, orezul, legumele, zarzavaturile, sucul de roșii și condimentele, nu mai rămâne decât să începi.

Pregătirea legumelor și zarzavaturilor pentru ghiveci

Spală bine legumele și zarzavaturile (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, țelină), apoi curăță-le de coajă.

Taie legumele în bucăți potrivite: ceapa se va toca solzișori, usturoiul felii, ardeii în felii de 1 cm grosime, păstăile de fasole în bucățele mici, dovleceii și vinetele în cuburi mari și zarzavatul se va da pe răzătoarea mare. Ulterior, pune cubulețele de vânătă și dovlecel cu un praf de sare și pune-le într-o strecurătoare.

Cum se gătește ghiveciul de legume?

Alege o cratiță antiaderentă, apoi toarnă în ea uleiul și pune la călit ceapa și usturoiul tocate anterior. Adaugă un praf de sare și acoperă cratița cu un capac. Lasă legumele la foc mediu spre mic, timp de 5 minute, până când se înmoaie și devin sticloase.

Adaugă apoi în cratiță zarzavaturile rădăcinoase: morcovii, țelina, pătrunjelul și păstârnacul. Amestecă-le cu usturoiul şi ceapa călite, acoperă-le cu un capac și lasă-le să se înăbușe timp de 10 minute. Între timp, mai poți amesteca din când în când pentru a nu se prinde de tigaie.

Adaugă apoi în tocana de legume și ardeii kapia, alături de cei albi, tăiați felii. Dacă vrei un ghiveci mai picant, acesta este momentul în care poți adăuga și câteva felii de ardei iute. Pune din nou capacul și continuă gătirea la foc mediu, pentru 5 minute.

În continuarea, pune cuburile de dovlecei și de vinete, stoarse ușor în palme, și păstăile de fasole. Amestecă totul în mod delicat cu o spatulă și toarnă imediat și sucul de roșii în cratiță, urmat de cubulețele de roșii. Așază capacul pe întredeschis și lasă ghiveciul de legume să fiarbă pentru alte 5-7 minute. Stinge apoi focul și asezonează totul cu sare și cu piper proaspăt măcinat.

Când se adaugă orezul în ghiveciul cu legume?

Orezul se fierbe separat în apă cu sare și se va adăuga la final în această mâncare tradițională sârbească. Prin urmare, cât timp fierbe ghiveciul de legume, spală bine în câteva ape orezul, apoi transferă-l într-o crăticioară și adaugă aproximativ 200 ml de apă rece peste el. Pune și un praf de sare și fierbe orezul 20 de minute, până ce a absorbit toată apa. Dacă este nevoie, mai poți completa cu apă.

Când ghiveciul de legume este gătit suficient, răstoarnă și orezul fiert peste ghiveci și amestecă totul în mod delicat. Acum, rețeta de ghiveci de legume cu orez este gata să fie savurată și poate intra în categoria celor mai gustoase preparate de post. Ai văzut cât este de simplu să gătești ghiveciul cu orez?

tigaie cu ghiveci de legume

Sfaturi pentru un ghiveci de legume cu orez savuros

Acum, la final de rețetă, avem pentru tine și câteva sfaturi de gătire, pentru un orez sârbesc cu legume de excepție:

  • Ordinea în care vor fi așezate legumele și zarzavaturile în cratiță va fi determinată de timpii lor de gătire. În mod evident, se vor adăuga în cratiță rădăcinoasele, care au nevoie de aproximativ 20 de minute de gătire, apoi ardeii, iar la final legumele fragede, precum fasolea, dovleceii și vinetele, dar și roșiile, împreună cu sucul de roșii. În caz contrar, vei obține un adevărat terci.
  • Reține faptul că păstăile de fasole trebuie să rămână ușor crocante, al dente, la finalul rețetei.
  • Nu este nevoie să adaugi alte condimente în acest ghiveci de legume, în afara de sare și piper. Nu trebuie cimbru, dafin sau alte ierburi aromatice, fiindcă simplitatea este cheia unei rețete delicioase în acest caz.
  • Nu există o componentă fixă a acestui ghiveci, prin urmare atât varietatea de legume, cât și proporțiile țin de preferințele personale. De pildă, poți lăsa deoparte vinetele sau dovleceii și poți folosi mai multă fasole sau ceapă. În fond, ceapa și usturoiul reprezintă baza acestui ghiveci sârbesc și îl fac extrem de delicios.
  • Alege întotdeauna legume de calitate, de preferat autentice românești, așa cum vei găsi în gama de produse de la Profi. Legumele sunt baza acestei rețete, așa că noul Profi îţi oferă tot ce ai nevoie pentru arome perfecte în mâncărurile tale preferate.
ghiveci cu legume pe o farfurie

Nu-i așa că am reușit să-ți facem poftă de ghiveci de legume cu orez? Inspiră-te și tu din rețeta sârbească de ghiveci prezentată în acest articol și descarcă-ți de îndată aplicația Profi pentru a beneficia săptămânal de cele mai bune oferte și promoții pentru ingredientele tale preferate.

Articole care se regăsesc în categoria Cina

Ceafă de porc: 3 rețete simple și gustoase

23 noiembrie 2022

Îți place mult carnea de porc și dorești să-i încânți pe cei dragi cu preparate cât mai apetisante și gustoase? Ceafa de porc este una dintre cele mai populare opțiuni pentru rețetele pe bază de carne de porc, căci bucățile rumene, fragede și aromate pot fi gătite în atât de multe moduri, fie la cuptor, […]

Citește mai mult

Cum să prepari shaorma de casă ca un profesionist: Pas cu pas

16 noiembrie 2023

Atunci când vine vorba de preferințele românilor în materie de mâncare, există un preparat care se bucură de o popularitate impresionantă – shaorma. Este imposibil ca atunci când ți se face poftă de o shaorma ca la carte, să nu te așezi într-o coadă lungă de pofticioși, care abia așteaptă să savureze acest preparat cu […]

Citește mai mult

Ciorbă de lobodă: o rețetă tradițională pas cu pas

16 martie 2023

Noi, cei de la Profi, ne declarăm fani ai tuturor rețetelor de ciorbă. Așa că după ce am pregătit împreună ciorbă de văcuță, rețete simple și gustoase de ciorbă de pui, o ciorbă de perișoare tradițională și o ciorbă de porc ca la mama acasă, astăzi vom continua seria de rețete de ciorbă cu o delicioasă […]

Citește mai mult

Mușchiuleț de porc la cuptor: 5 secrete pentru a obține o friptură fragedă

16 februarie 2023

Nu știm care sunt preferințele tale în materie de carne, dar nouă ne place tare mult carnea de porc. Nu degeaba am gătit împreună de-a lungul timpului cele mai diverse rețete pe bază de carne de porc: de la scăriță de porc și ceafă de porc, până la tochitură de purcel și ciorbă de porc […]

Citește mai mult

Conopidă la cuptor: 3 idei de rețete sănătoase și ușor de preparat

16 martie 2023

Nu știm despre tine, dar nouă tare mult ne place conopida! Această legumă gustoasă poate fi gătită într-o mulțime de moduri delicioase și este păcat să nu o introduci în meniul tău. Ce o face atât de fantastică este faptul că este săracă în carbohidrați și grăsimi, dar bogată în vitamine importante pentru organism. Mai […]

Citește mai mult

BURGER DE PORC

22 mai 2023

Într-o tigaie încinsă punem o bucată de unt. Adăugam apoi ceapa tăiată rondele și, atunci când aceasta capătă o culoare frumoasă, arămie, asezonăm aceste rondele cu un pic de sare, iar apoi scoatem ceapa astfel caramelizată pe o farfurie. Curățăm tigaia și punem 10ml de ulei de măsline. În momentul in care uleiul este încins, […]

Citește mai mult

Idei de preparare pentru o friptură de porc perfectă

07 decembrie 2022

Acum, în prag de Sărbători, aproape că am dezvoltat o pasiune pentru rețetele pe bază de carne de porc. Am gătit împreună ceafă de porc, am preparat rețete delicioase de scăriță de porc și în bucătărie deja se plănuiesc rețete de sarmale gustoase pentru Sărbători. Pe lângă toate aceste delicii din carne, unul dintre cele […]

Citește mai mult

Ciorbă de porc: Pași de preparare și recomandări pentru un gust apetisant

07 decembrie 2022

Gospodarii știu că odată cu tăierea porcului de Ignat se dă startul unei serii de preparate pe bază de carne de porc, gustoase și apetisante, din care să se înfrupte toți pofticioșii de Sărbători. Caltaboș, lebăr, cârnați de casă, sarmale, carne de porc la borcan sau ceafă de porc la cuptor sunt delicii pe care […]

Citește mai mult

Aripioare de pui la cuptor: 3 rețete ușor de preparat

28 noiembrie 2022

Aripioarele de pui înseamnă mai mult decât bazele pentru câteva preparate culinare. Aceste bucăți de carne de pui înseamnă posibilități dulci sau picante de gătire, dar și crocante sau suculente. Indiferent de modul de gătire, odată ce le vei scoate pe masă, toți cei dragi se vor îngrămădi să le guste, ghidați de aromele incredibile […]

Citește mai mult

Coaste de miel la cuptor: 3 rețete delicioase pentru masa de Paște

28 martie 2023

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi, așa că nu este deloc de mirare că toate gospodinele se întrec, care mai de care, în prepararea celor mai gustoase rețete cu carne de miel, fie că vorbim despre ciorbă de miel, drob de miel, stufat de miel sau friptură de miel la cuptor. Acesta este […]

Citește mai mult