Selectează-ți localitatea și magazinul pentru a putea vedea ofertele personalizate.

Nu ai găsit magazinul?
Continuă căutarea pe hartă

Vezi harta

Rețeta de pască tradițională cu brânză

Nu există masă de Paște fără pască, acest preparat tradițional atât de îndrăgit de români și definit ca o tartă rituală preparată dintr-un aluat obișnuit de cozonac, cu diverse umpluturi dulci, pe bază de lactate. Și nu este deloc complicat să faci o pască tradițională: un aluat de cozonac și o umplutură simplă din brânză de vaci, aromatizată după gust!

Adevărata provocare constă în a face o pască de Paște frumos finisată, cu împletituri bine meșteșugite, care să arate delicios pe masa de sărbătoare alături de cozonac, ouă roșii și preparate din carne de miel. Dacă nu ai mai încercat până acum rețeta de pască cu brânză de vaci, vei descoperi în articolul următor o rețetă extrem de simplu de preparat, în care vom explica chiar și modul de decorare. Iată cum poți prepara și tu o pască cu brânză dulce pentru masa de Paște! 

Ingrediente pentru rețeta de pască cu brânză de vaci și stafide

În lista de mai jos vei găsi ingredientele de care ai nevoie pentru o pască cu brânză dulce ce poate potoli apetitul a 10 pofticioși la masa de Paște, prin urmare 10 porții de pască. Desigur, poți dubla cantitățile dacă vei considera că o singură pască nu va fi suficientă pentru toți membrii familiei. Ca de fiecare dată, magazinul Profi are pregătite pentru tine toate produsele de care ai nevoie, așa că hai să vedem ce-ți trebuie pentru rețeta de pască cu brânză dulce și stafide! 

Ingrediente pentru aluat de pască 

  • 350 g de făină din gama Proxi
  • 4 gălbenușuri de ou; 
  • 75-80 ml de lapte călduț; 
  • 80 g de zahăr; 
  • 15 g de drojdie; 
  • 1 praf de sare; 
  • 1 linguriță de extract de vanilie; 
  • 60 g de unt topit; 
  • coaja rasă de la ½ lămâie. 

Ingrediente pentru umplutura de pască 

  • 350 g de brânză de vaci, bine stoarsă de zer; 
  • 150-200 g de zahăr, în funcție de cât de dulce o preferi; 
  • 2 ouă mari; 
  • 80 ml de smântână; 
  • coaja de la ½ lămâie; 
  • 1 lingură de extract de vanilie; 
  • 50 g de stafide și 3-4 linguri de rom; 
  • 1 gălbenuș de ou. 
Pască tradițională cu brânză - igrediente

Cum se face pasca cu brânză dulce și stafide? 

Ai ales deja toate ingredientele din gama de produse Profi pentru prepararea rețetei de pască cu brânză dulce și stafide? Atunci hai să preparăm împreună o delicioasă pască cu aluat de cozonac, cu gustul copilăriei! 

Prepararea aluatului pentru pască 

Cerne într-un castron făina. Separat, într-un bol, freacă energic drojdia cu 2 lingurițe de zahăr, până se lichefiază. Într-un alt bol se vor bate gălbenușurile de ou cu puțină sare și restul de zahăr necesar aluatului, până amestecul devine omogen. Se adaugă apoi peste acestea extractul de vanilie și laptele încălzit. Se omogenizează bine toate ingredientele și se adaugă peste ele drojdia activă. 

Adaugă peste făina cernută inițial coaja rasă de la jumătate de lămâie, după care și ingredientele lichide. Se frământă bine până ce se adună tot aluatul pentru pască într-un loc, apoi se adaugă untul topit, însă nu fierbinte și se frământă în continuare până ce se obține un aluat ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un bol, uns cu puțin ulei. Bolul se va acoperi cu folie alimentară și se va lăsa aluatul la dospit pentru 1 oră, 1 oră și jumătate. 

Prepararea umpluturii pentru pască

Cât timp crește aluatul de pască, ne vom ocupa de umplutură. Pune stafidele într-un bol mic și acoperă-le cu rom. Scurge apoi bine brânza de zer, apoi amestecă brânza cu restul ingredientelor pentru umplutură, până ce obții o compoziție cremoasă. Adaugă peste aceasta și stafidele, alături de romul în care s-au înmuiat. Acum este gata și umplutura pentru pasca cu brânză, așa că vom trece la următoarea etapă! 

Modelarea aluatului de pască 

După ce aluatul a crescut, se vor tăia din acesta două bucăți care se vor modela în forma unor mingi de tenis. Din aluatul rămas se va forma bordura, pe care o poți împleti în 2 sau în 3. În funcție de cât de complicată îți dorești să fie împletitura, în atâtea bucăți egale va trebui să tai partea cea mai mare de aluat. Astfel, se vor modela suluri rotunde și se vor împleti din ele bordura. 

Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt se va aplatiza cu mâinile una dintre bucățile de aluat pe care le-ai păstrat anterior și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de aproximativ 23 de centimetri. Bordura împletită se va așeza de jur împrejur și se va presa bine cu degetele. Pasca formată se va acoperi cu un șervet curat de bucătărie și se va mai lăsa să crească. 

Între timp, se va porni cuptorul și se va încinge la 180 de grade Celsius. Apoi, din ultima bucată de aluat rămasă se vor modela două suluri de aluat egale și se va forma crucea specifică pascăi, care se va așeza deasupra umpluturii de brânză. Se va păstra și aceasta acoperită cu un șervet, într-un loc ferit. 

Coacerea pascăi 

Am ajuns și la ultima etapă a rețetei de pască cu brânză de vaci și stafide, cea de coacere propriu-zisă a preparatului. După ce cuptorul s-a încins, se toarnă umplutura în mijlocul aluatului, se va unge bordura cu gălbenuș de ou bătut cu apă și se va da pasca la cuptor pentru 25 de minute, până ce umplutura devine fermă. Se așează apoi crucea deasupra pascăi, se unge și aceasta cu gălbenuș de ou și se dă din nou pasca cu brânză la cuptor pentru alte 25 de minute. 

Timpul recomandat pentru coacerea pascăi este de aproximativ 50 de minute. În cazul în care marginile se rumenesc mult prea repede, te sfătuim să învelești cu atenție tava de copt cu folie de aluminiu și să coci în continuare pasca, până ce însumează timpul recomandat pentru coacere. Se lasă apoi pasca cu brânză să se răcească și apoi poate fi plasată la loc de cinste pe masa de Paște, alături de restul deliciilor pregătite. 

Coacerea pascăi


Ce spui? Ești gata să încerci și tu rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide? Noi te sfătuim să o încerci și te mai sfătuim să-ți descarci și aplicația Profi, căci sărbătorile pascale vin la Profi cu cele mai bune oferte la produsele de care vei avea nevoie pentru rețeta de pască sau alte rețete delicioase de bunătăți pentru masa de Paște!

Articole care se regăsesc în categoria Desert

Pască bună cu smântână: rețeta și recomandări pentru un gust desăvârșit

28 martie 2023

Pentru cei mai mulți dintre noi, pasca tradițională înseamna acea tartă preparată dintr-un aluat de cozonac umplut cu brânză de vaci. Puțini s-au gândit vreodată că o alternativă la rețeta tradițională poate fi pasca bună cu smântână. La o simplă cercetare a ingredientelor, cu siguranță, vei observa și tu că acest desert pascal se arată […]

Citește mai mult

Tort de ciocolată: 3 rețete delicioase

22 decembrie 2022

Iubim deserturile la nebunie, exact ca și atunci când eram copii. Și mai iubim și ciocolata, desertul suprem indiferent de vârstă! Iar atunci când vine vorba despre deserturi cu ciocolată, puțin sunt cei care pot rezista tentației de a nu-și răsfăța papilele gustative cu aceste delicii. Și să fim sinceri, ciocolata nu lipsește niciodată de […]

Citește mai mult

Cozonac cu mac: rețeta pentru a obține un cozonac pufos și cu multă umplutură

28 martie 2023

În cazul în care îți place cozonacul cu miez de nucă și cacao, atunci îl vei iubi și pe cel cu umplutură de mac. Aromat, parfumat și nemaipomenit de gustos, cozonacul cu mac nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de sărbători. Dacă îți dorești să obții un cozonac pufos, care se rupe fășii, cu […]

Citește mai mult

Cremșnit: O rețetă ușoară și plină de savoare

16 iunie 2023

În lumea dulciurilor, există unele delicii care transcend timpul și poartă cu ele amintiri dulci și pline de nostalgie. Un astfel de desert este cremșnitul. Această prăjitură irezistibilă s-a bucurat de o popularitate constantă în bucătăria românească, reprezentând un adevărat simbol al savoarei. Cu o rețetă ușoară și cu un gust inconfundabil, cremșnitul încântă și […]

Citește mai mult

Tort diplomat făcut în casă: Rețeta pas cu pas

07 decembrie 2022

Greu de crezut că există cineva care să nu fi auzit până acum de acest desert apetisant și ne îndoim sincer că există persoane care să nu fi gustat niciodată dintr-un tort diplomat cu fructe. Răcoritor și diafan, tortul diplomat încântă papilele gustative și este unul dintre cele mai apreciate deserturi la mesele de sărbătoare, […]

Citește mai mult

Lapte de pasăre: Cum să prepari desertul copilăriei ca la bunica acasă

16 iunie 2023

Nu știm dacă se aplică și în cazul tău, însă pentru noi rețeta de lapte de pasăre se numără printre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Aproape la fel de iubită precum cea de griș cu lapte și dulceață, preparată cu multă dragoste de bunica. Bunica ne pregătea adesea lapte de pasăre în vremea copilăriei, iar […]

Citește mai mult

Brioșe cu fulgi de ciocolată: Idei de rețete simple și delicioase

16 februarie 2023

Iubim ciocolata în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât iubim să petrecem timp în bucătărie și să coacem cele mai delicioase deserturi în care ciocolata joacă un rol esențial. Și credem că te-ai convins deja de pasiunea noastră pentru rețetele de prăjituri cu multă ciocolată. Nu de alta, dar am preparat împreună […]

Citește mai mult

Găluște cu prune: O rețetă aromată pentru serile de toamnă

20 noiembrie 2023

Știm că vine toamna când în bucătărie începe să miroasă a mere coapte, preparate în cele mai delicioase deserturi din cartea de bucate a bunicii. Însă toamna nu vine doar cu multe mere în panere, ci și cu dovleac pentru o plăcintă cu dovleac tradițională, cu gutui din care bunica prepară cea mai bună dulceață de sezon, […]

Citește mai mult

Orez cu lapte: Rețeta simplă și gustoasă

28 noiembrie 2022

Dacă ne urmărești de ceva vreme pe blog, probabil ai descoperit deja pasiunea pe care o avem pentru deserturile care ne amintesc de copilărie. Și suntem siguri că și orezul cu lapte se numără printre acele deserturi delicioase după care pofteam când eram copii și care încă ne răsfață papilele gustative și acum, ani mai […]

Citește mai mult

Ganache de ciocolată: cum să pregătești cea mai simplă cremă pentru torturi și prăjituri

09 aprilie 2024

Ganache-ul de ciocolată, cu textura sa catifelată și gustul intens, reprezintă esența rafinamentului în lumea deserturilor. Această cremă luxuriantă, care se naște dintr-o combinație simplă, dar extraordinar de eficientă, de ciocolată și smântână pentru frișcă, transformă orice tort sau prăjitură într-o operă de artă culinară.  Învățarea pregătirii unui ganache de ciocolată perfect este o abilitate […]

Citește mai mult